Je to výbava, bez ktorej sa sotva môžete vybrať na potulky zimnými horami. Bez ohľadu na to, či šliapete po zamrznutom snehu, šmykľavom ľade alebo na kosť stuhnutej zemine, len ostré hroty turistických retiazok vás udržia na nohách.

S istotu energicky stúpate na hrebeň, pevným krokom schádzate späť do doliny. Dá sa spoľahnúť na protišmykové návleky Yate Ice Spikes? Už niekoľko týždňov s nimi deň po dni prechádzame okolitú krajinu.

Šikovný balíček

S pohotovostnou kapsičkou v batohu a pol kilogramom váhy na pleciach budete pripravení na ľad vo všetkých jeho podobách. Je to podobné ako s lekárničkou. Ak ju vidíte v batohu, viete, že vás nič nezaskočí.

Pevná technická tkanina, sieťovaný bok pre odvetranie vlhkosti, špirálový zips priemernej kvality – to je zostava ktorá naplní svoje poslanie. Môžete sa spoľahnúť na to, že výrobca zabalil návleky do obalu, ktorý budete používať pre ich skladovanie a prepravu.

Ochráni veci v batohu pred ostrými hrotmi, nezabráni však tomu aby roztápajúci sa sneh zmáčal alebo znečistil zvyšok vašej výbavy. Práve vtedy si poviete, že sa vám páči popruh, za ktorý môžete balíček zavesiť na vonkajšiu stranu batoha. Kým všetko neodkvapká, nevyschne.

Obúvanie žiada nácvik

Odolné viazanie z pružného, húževnatého polyméru vám dá zabrať. Potrebujete silu v prstoch a cvik, aby ste si na pevnú turistickú obuv návleky nasadili. Nejde len o to, že vyzliekate rukavice a hľadáte miesto, kam by ste si sadli.

Potrebujete viazanie poriadne natiahnuť a popri tom dohliadnuť na retiazky, aby správne zapadli do dezénu podrážky. Niekedy to vyjde samo od seba na prvý raz. Inokedy sťahujete viazanie z topánky, aby ste retiazky so želiezkami ustrojili na miesto, kam patria.

Hoci sa návleky vyrábajú v štyroch veľkostiach, nepočítajte s tým, že tie väčšie nasadíte na topánky s menšou námahou. Viazanie je vo všetkých veľkostiach rovnaké – menia sa len dĺžky retiazok, vďaka ktorým sadnú želiezka s hrotmi na správne miesto.

Týmto návlekom svedčí turistická obuv s tvrdosťou B/C, ktorá svojou pevnosťou ustojí stisk a napätie návlekov. Vyskúšajte si to cvične pred nákupom. Skôr ako sa dostanete do zamrznutého terénu.

Pevné a spoľahlivé

Od prvého momentu cítite, že sa môžete na retiazky spoľahnúť. Pružný rám ich drží bez pohybu na voskovanom zvršku topánok. Priečny popruh so suchým zipsom ich doťahuje k absolútnej dokonalosti. Nie je šanca, že by sa niečo uvoľnilo alebo pokĺzlo.

Je to nevyhnutné, ak patríte k tým čo na svojich nohách nesú statné telo grizlyho a k tomu ešte zálesácky batoh naplnený výbavou. Čím to je, že ozubené podkovičky tak dobre lícujú podrážku? Za všetkým hľadajte štíhle retiazky, ktoré sa zaseknú do okrajov dezénu.

Správne usadené návleky nezaťažujú kotviace očká polymérového rámu. Nemusíte sa báť toho, že sa niečo pretrhne alebo poškodí. Spoznáte to pri každom kroku, pri každom zaseknutí zubov do ľadu. Ak čosi nesedí, asi nemáte obuté tie správne topánky.

Istota bez kĺzania

Sedem hrotov vpredu a štyri hroty pod pätou. Všetky s dĺžkou 15 a 11 milimetrov. To je ozubená partia, vďaka ktorej pocítite mimoriadne istý krok. Dosiahnete trakciu, akú vám nevie ponúknuť ani tá najdokonalejšia gumová zmes a dezén topánok.

Pod chvíľou počujete praskanie ľadového príkrovu. Inokedy zasa len cinkanie či chrúmanie zmrznutého snehu. Kým sa majú hroty do čoho ponoriť, užívate si každý krok s mimoriadnou náruživosťou a istotou.

Troška sa to mení na miestach, kde sa obnažená, zamrznutá zem strieda so skalami, do ktorých oceľ neprenikne. Noha stojí pevne, chýba jej však balans pre slabý kontakt s podkladom. Nie je to však nič, čo by sme nepoznali z iných návlekov.

Ak by sme mali zhodnotiť výkon týchto turistických retiazok, s istotou môžeme povedať, že naplnia vaše očakávania. Na prešliapaných chodníkoch, ale aj v nedotknutom, exponovanom teréne so stabilnou vrstvou zamrznutého  snehu.

Bez hrdze

Určite zaváži, že všetky kovové časti sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, takže všetka údržba prebieha na mokro. Opláchnete ich, vykefujete vo vedre s vodou, vysušíte. Vždy podľa potreby. Týka sa to skôr prechodných období ako vrcholu zimy.

Oceľ je pevná, zuby pod svojou váhou nepoohýbate ani na skale či asfaltke pod kopcom. Páčia sa nám aj retiazky, ktorých očká sú zvárané. Voľné spoje sú iba na spojoch s viazaním a želiezkami. Ide však o hrubý materiál, ktorý pri záťaži nepovolí.

Možno aj preto vyrážame do terénu bez toho, aby sme sa pripravili na prípadné opravy. Veríme tomu, že kus pevného drôtu a Leatherman sa k týmto návlekom tak skoro nepriblížia.

Musíte ich mať

Ak hľadáte svoje prvé turistické retiazky, alebo hľadáte náhradu za stratené, voľbou tohto modelu určite chybu nespravíte. Ak si zvolíte správnu veľkosť a nájdete v prstoch dosť sily na to, aby ste ich správne nasadili, budete sa tešiť ich výkonu v teréne.

Ak sa vám však zdajú byť až príliš tuhé, možno  by ste sa mali poobzerať po niektorom z odľahčených modelov. Nie je tomu dávno, čo sme v našom magazíne vydali zápisky z používania návlekov Camp Ice Master Evo s mäkším viazaním zo silikónu.

Yate Ice Spikes (31,80€) sú pevné, húževnaté a spoľahlivé protišmykové návleky, na ktoré sa môžete spoľahnúť na všetkých turistických výpravách do našich zimných hôr. V teréne nás presvedčili nielen o pevnom ukotvení na obuv, ale aj o dokonalej trakcii na všetkých, zamrznutých povrchoch. Považujeme ich za trvácny kus výstroje, ktorý naplní svoje poslanie na niekoľko sezón. Bez hrdze, potrhaných retiazok a poohýbaných želiezok. Kilá naviac ich nevyvedú z miery.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár