Sú polkilovým bremenom, ktoré so sebou nesiete od prvého kroku do posledného. Klopkajú na ceste, cinkajú na skalách. Hnevajú vás pri balení blatom a namrznutým ľadom. Nútia vás pracovať rukami namiesto toho, aby vám len mávali po boku tela.

Má vôbec zmysel kaziť si deň turistickými palicami len preto, že ich vidíte v rukách ostatných? Možno spravíte lepšie, ak sa vyhnete ich používaniu. Všetko však môže byť úplne inak.

1. Rozložia únavu

Od prírody sme vyformovaní tak, aby sme sa krajinou presúvali s najmenšou námahou krokom. Naše nohy sú prispôsobené na to, aby sme z jednej na druhú rytmicky prenášali svoje vlastné bremeno a pohybovali sa vpred. Až do cieľa, alebo prestávky pri ktorej sa snažíme troška oddýchnuť.

Stačí však aby ste sa pri každom kroku šikovne opreli do turistických palíc a časť námahy prevezmú na seba ruky. Pri dobrej technike cítite, ako sa pri každom postrčení vpred, či vytiahnutí pri stúpaní napínajú svaly rúk pri práci, ktorú vykonajú.

Znamená to, že nohy sa unavia pomalšie. Niekedy na tom vôbec nezáleží. Inokedy máte dobrý pocit z toho, že môžete kráčať rýchlejšie, alebo za deň zvládnete dlhší pochod ako bez palíc. Nejde o podvod na tele. Unavíte sa rovnako. Námahu však lepšie rozložíte.

Pomýšľali ste však niekedy na zranenia? Unavené nohy sú v náročnom teréne náchylnejšie na úrazy ako tie, ktoré pracujú naplno. Zamyslite sa nad tým, keď sa budete baliť na najbližšiu hrebeňovku či horský výstup.

2. Zlepšia stabilitu

Dve nohy úplne stačia pre bezpečný krok. Pridajte k nim však bodovú oporu turistických palíc a dosiahnete nadľudskú stabilitu v hraničných podmienkach a situáciách. Mokré skaly, kĺzavé blato, namrznutý sneh, ale aj zvalený kmeň po ktorom prechádzate cez horskú bystrinu – vždy budú výzvou. S batohom na chrbte i bez neho.

Palicami dosiahnete rovnováhu a balans. Niekedy stačí jediný bod opory na to, aby ste sa neprechýlili na stranu a nespadli. S dvomi ste na tom ešte lepšie. Myslíte si, že nástrahy sa ukrývajú len v členitom teréne? Obujte si snežnice alebo turistické retiazky a okamžite viete o čom je reč.

Ak sa môžete oprieť do palíc, získavate výhodu aj všade tam, kde podrážka topánok neudrží trakciu. Je to, ako keď sa chytáte stebla trávy, aby ste sa vytiahli do prudkého brehu a ono to funguje. I malá opora turistických palíc môže zabrániť pošmyknutiu či podkĺznutiu.

3. Šetria vaše telo

V rujnom rozpuku mladosti určite nepomýšľate na záťaž. Kolená, bedrové kĺby a chrbát fungujú dokonale. Užívate si pohyb v prírode plnými dúškami a ste presvedčení o tom, že to tak bude navždy. Možno máte šťastie a bude to tak.

Je tu však možnosť, že svoje telo opotrebujete a unavíte skôr ako by ste chceli. V prírode i v práci. Možno práve paličky už dnes môžu písať budúcnosť vašich seniorských aktivít. Ušetríte si to najcennejšie čo máte, aby ste sa outdooru mohli venovať až do posledného dychu.

Máte pocit, že práve kolená sú vašim hendikepom už dnes? Baľte sa naľahko a oprite sa do palíc. Svojimi výkonmi sa vyrovnáte všetkým okolo vás. Bez únavy, bolesti či neistých krokov. Nezastavia vás balvany na skalách. Nespomalí vás sutina na zostupoch.

4. Zabránia tŕpnutiu rúk

Najprv máte pocit, akoby vám opuchli prsty na rukách. Zrazu sú až príliš hrubé na to, aby ste ich zovreli do päste. Po čase prichádza tŕpnutie a zmizne až po tom, čo odložíte batoh, napijete sa a oddýchnete si.

Neviňte z toho nedostatok tekutín, a ani prebytok soli v jedle. To len popruhy batoha spomalili prúdenie krvi do rúk, ktoré pri pochode krajinou nemajú nič na práci. Pohojdávajú sa v rytme krokov, alebo ich prstami zapierate do popruhov na hrudi.

Začnite však používať turistické palice a všetko je minulosťou. Neustále napínanie a uvoľňovanie svalov zaistí, aby v nich intenzívne prúdila krv. Je to tak jednoduché. Škoda že vám to už dávno niekto neprezradil.

5. Odvetrajú paru

Hybridné mikiny a bundy majú priedušné panely pod pazuchami. Dobrým bundám do nepohody zasa nechýbajú na rovnakom mieste zipsy pre odvetranie. Sotva však naplnia svoje poslanie, ak budú po celú dobu zakryté rukami.

Predstavte si však, čo sa deje ak kráčate s palicami. Pri každom kroku meníte svoju figúru, aby ste odvetranie obnažili. Pri každom pohybe naťahujete a stláčate oblečenie, aby ste z neho horúci vzduch a paru vyfúkli ako z vrecúška.

Odvetranie na turistickom oblečení je ako pumpa. A tá bude naplno fungovať len vtedy, ak sa budete pri každom pohybe zapierať do turistických palíc. Inak vám pre vetranie zostane len zips na hrudi. A to nie je výhra pre každú situáciu.

6. Chránia a signalizujú

Každá krava na lúke rozumie tomu, na čo slúži palica. A aj nervózny pastiersky pes sa radšej zo zúfalstva zahryzne do palice ako do vašej nohy. Súboje nie sú každodennou výzvou na potulkách krajom. Ak však na ne príde, jediné gesto vydá za stovku slov.

Ak hľadáte pomoc v núdzi, batoh na chrbte a palice v ruke sú jasným symbolom toho, že nie ste tulákom ale turistom, športovcom. Pomôžu vám navodiť dôveru pri núdzovom stopovaní pri ceste. Pomôžu vám pri prosbe o vodu či obväz na zranenie. Akoby boli najdôležitejšou súčasťou pomyslenej rovnošaty. Rekvizitou, ktorá zaváži.

Vravíte, že to všetko poznáte a palice sú samozrejmou súčasťou vašej turistickej výbavy? Tak potom je všetko v najlepšom poriadku. Ak nie, mali by ste si ich zadovážiť. Nikdy neviete kedy vám zachránia deň.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. K bezpecnosti ste zabudli jednu dooolezitu vec. Pri klopkani paliciek (tých zeleznych hrotov) o kamienky vydavaju dost protivny zvuk aj s vyssimy frekvenciami, ktorý nemajú radi zvery. nieco ako „zvoncek proti medvedom“ ale vraj lepsie, lebo je pre nich protivnejsi, a neznie ako ovca 😀

Pridaj komentár