Spoľahlivé topánky a pohodlné ponožky, ktoré budú viesť vaše kroky vpred. To je tandem, na ktorý sa spoliehate pri každom výpade do prírody. Bez ohľadu na to, či sa chystáte brodiť snehovými závejmi alebo zdolávať zasnežené hrebene hôr.

Zostanú nohy v teple a suchu, ak sa ich rozhodnete obuť do ponožiek Shox Merino Extreme? Už nejaký čas ich testujeme na potulkách zimným krajom, kde striedame aktívny šport s pohodovým zálesáckym kempovaním.

Pevné, hrubé, robustné

Vytiahnete ich zo škatuľky a okamžite pocítite pevnosť ich úpletu. Drobné očká tenkej, utiahnutej priadze tvoria hustú a robustnú štruktúru, ktorá len s nevôľou ustupuje pod tlakom vašich prstov. Práve takto si predstavujeme ponožky, ktoré dokážu zniesť dlhé pochody bez toho, aby sa zošliapali.

Navonok hladké a robustné, vo vnútri primerane mäkké a hrejivé aby poskytli pohodlie. Za všetkým hľadajte technológiu pletenia a konštrukciu, ktorými sa výrobca snaží predbehnúť vlastnosti materiálu. Stačí aby ste si ich položili vedľa hrejivých, voľne pletených „sibíriek“ pre spacák a okamžite to vidíte.

Husté a pevné rebrovanie vytvára svojou početnosťou objem a hmotu, ktorá nepoľavuje na hustote ani vtedy, ak úplet natiahnete. Pletacím strojom musí trvať oveľa dlhšie kým z tenučkej priadze upletú takýto objem ako z hrubej, spriadanej vlny.

Do mrazivých dní

Vyvráťte ponožky naruby a začnete tušiť kde sa vzal ich objem. Dvojvrstvový úplet utvára na vnútornej strane hrubú vrstvu hustých, nadýchaných slučiek. Práve tie zachytávajú zohriaty vzduch, aby vytvorili mäkkú a hrejivú bariéru.

Pri veľkosti L (44-46) sme páru týchto ponožiek navážili slušných 125 gramov, čo je o čosi viac ako je v kategórii zimných outdoorových ponožiek zvykom. Neprekvapuje nás, že slovenský výrobca pridružil do ich pomenovania slovo Extreme.

Nepredstavujte si preto ponožky určené výhradne pre extrémne klimatické podmienky, v ktorých vám bude v prechodných obdobiach prihorúco. Špičková je ich konštrukcia a úplet, ktorý berie do úvahy komfort pri dlhých pochodoch.

Hybridná konštrukcia

Na štítku si prečítate informáciu o 70-percentom podiele ovčej vlny pre hrejivosť, 28-percentnom podiele polyamidu pre trvácnosť a 2-percentnom podiele elastanu od Lycry pre zvýšenú pružnosť ponožiek.

Čosi naviac však zistíte i z ponožiek samotných. Pre komfort na nohách majú plochý šev, ktorý sa priam stráca v ich nadýchanej hrúbke. Hustejšiu pleteninu vidíme všade, kde sú ponožky vystavené odieraniu. Nielen na špičke, chodidle a päte. Ale aj vysoko nad ňou, po vrchný lem topánok.

Pridajte k tomu dve zóny s vyššou pružnosťou, ktoré držia ponožky pevne na nohe i mimo vrchného lemu, plus priedušnejšiu a voľnejšiu zónu v mieste ich členkového ohybu a viete, že dizajnéri veľmi dobre vedia, na čo sa majú zamerať.

Prvé obutie

Na prstoch rúk cítite jemné pichanie húževnatej priadze, na nohách zasa príjemné kompresné zovretie, za ktorým prichádza pocit hrejivej mäkkosti. Ponožky Shox Merino Extreme sa okamžite zahrievajú na teplotu vášho tela a vytvárajú vankúš, ktorý vás delí od chladnej chalupy.

Nič na tom, že dnes možno zostanete po celý deň doma, na kresle vedľa vykúrenej piecky. I bez papúč cítite pohodlie. Ponožky sa v priebehu dňa postupne nasýtia parou, ktorá je v mäkkých slučkách vo vnútri ako zásobník tepla. Prebehnete do špajze, chlad podlahy necítite.

Ak na ne kedykoľvek v priebehu dňa pomyslíte, uvedomíte si, že máte na nohách nové ponožky, ktoré ešte neutrpeli únavu nosením. Hrubé, pohodlné, stabilne hrejivé. Nepotrápia vás chladom pri navlhnutí.

Pohodlné do kroku i tábora

Pri prvom obúvaní topánok sa vám zdá, že s novými ponožkami pribudol objem. Máte pocit, akoby dnu noha sadla troška inak, akoby viazanie potrebovalo troška uvoľniť či prispôsobiť. Spravte tak, určite to nebude zbytočné.

Stačí však prejsť snehom na prvé rázcestie a všetky tie nové pocity sú preč. Vnímate iba ako mäkko dosadá noha do kroku. Čím dlhšie kráčate, tým väčšmi si uvedomíte ako spoľahlivo tlmí hrúbka ponožiek každé došliapnutie. Páči sa nám, že si dal výrobca na hustote úpletu záležať.

Svižný výšľap strmým úbočím je rovnaký ako čas strávený na hrebeni, s horúcim čajom a termoskou. Chlad necítime ani pri ohnisku v tábore, kde všetok pochod na dlhý čas ustal. Vlna funguje presne tak, ako sme na ňu zvyknutí.

Nemení svoju hrejivosť v priebehu dňa. Nestane sa chladnou, ak pri športovom výstupe ponožky navlhnú parou a potom. Je ako rúno, ktoré vás drží v komforte a pohode. Priadza, ktorú v továrni použili pre pletenie ponožiek nás nesklamala.

Držia si formu

Tri dni v zasneženej krajine, deň pri peci a opäť deň na nohách v prírode – verte tomu že so zdravými chodidlami a koženými topánkami to v týchto ponožkách zvládnete bez toho, aby ste ich museli vyprať alebo vymeniť.

Ovčia vlna nezačne páchnuť a hreje aj keď jej nedáte pauzu na preschnutie. Výborne to funguje pri ponožkách i spodnej vrstve obliekania. Utvrdili nás v tom dlhoročné skúsenosti, pociťujeme to rovnako a bez obmedzení aj teraz. Úžasné vlastnosti vlny nás asi neprekvapia.

O to viac vnímame, ako sa výrobcovi vďaka konštrukcii ponožiek podarilo zužitkovať jej prednosti na maximum. Nestretli sme sa doposiaľ s ponožkami, ktoré by z tenučkej priadze hustým úpletom dosiahli objem a hrúbku tohto modelu.

Trvácnosť preverí čas

Pár dní v teréne, pranie, pár dní v teréne a ďalšie pranie.  Ponožky Shox Merino Extreme sú horúcou novinkou, ktorú vám chceme predstaviť skôr ako sa na horách minú mrazivé dni. I preto prichádzame s ich predstavením bez toho, aby sme ich hodnotili po stovkách dní na nohách.

Na našich ponožkách zatiaľ nevidíme známky opotrebovania. Stále si držia svoju hrúbku a objem. Nie sú unavené zošliapavaním. Skôr pozorujeme jemné plstenie ich útrob, ktoré si stále zachováva svoju nadýchanosť. Viac vám prezradíme dodatočne.

Ak sa chystáte na hory a hľadáte ponožky, ktoré vás nesklamú, určite vám ich odporúčame. Zažijete v nich nekompromisnú hrejivosť vlny a mäkký došľap pri každom kroku. S istotou, že sa po návrate z terénu môžete smelo vyzuť z topánok i v spoločnosti ostatných.

Shox Merino Extreme (15,80€) sú hrejivé ponožky z ovčej vlny, ktoré vás prekvapia svojim výkonom pri aktívnom pohybe v zimnej krajine, ale aj vo chvíľach, keď sa zastavíte pri ohnisku alebo v kempe, aby ste si užili zimnú, zálesácku atmosféru. Upútali nás špičkovým úpletom a konštrukciou, ktoré berú na vedomie nielen ich outdoorové použitie, ale aj komfort a trvácnosť. Ideálne na nohy do zimnej krajiny, ale vďaka prírodným materiálom i do prechodných období chladnej časti roka. Máte niekedy pocit, že s každým novým krokom vám „horia“ unavené chodidlá? V týchto ponožkách to vďaka ich tlmeniu príde oveľa neskôr.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár