Uvoľnená skrutka na snežniciach, roztiahnuté očko na turistických retiazkach, ale aj okuliare, ktoré vypovedali poslušnosť. Niekedy máte pocit, akoby sa na vás všetko sypalo. Vo chvíľach, keď to čakáte najmenej.

Stačí však, aby ste boli pripravení a drobné nehody budú len krátkou epizódou dňa. Poznáte multináradie, ktoré sa vyplatí nosiť po boku vašej kápézetky? Zoznamujeme sa s ikonickým modelom Leatherman Wave Plus pre každý deň.

Preverený desaťročiami

Nečakajte horúcu novinku, ktorá len nesmelo hľadá cestu do vašich rúk. Milióny ľudí z celého sveta používajú Leatherman Wave už od roku 1998. Táto stálica prešla v priebehu desaťročí drobnými vylepšeniami a zdá sa, že zostane naveky ikonou tejto značky.

Nemalo by vás prekvapiť, že firma z amerického Oregonu neváha s 25-ročnou zárukou. Ak sa čokoľvek v priebehu dlhých rokov používania unaví, opotrebuje, alebo zlomí, nemusíte si kupovať náhradu. Bez dlhého vysvetľovania vás čaká bezplatná oprava alebo nový kus.

Zasuňte svoj nový Leatherman Wave Plus do vrecka, nájdite mu miesto v kapsičke na opasku, alebo ho zaparkujte po boku lekárničky do priečinka v batohu a pridajte sa k tým, ktorí vďaka tomuto pomocníkovi vyriešili v teréne už nejednu mrzutosť.

Kliešte na prvom mieste

Sotva v tejto chvíli dokážete povedať, kedy sa vám zídu. Isté však je, že práve vďaka kliešťam dokážete čeliť výzvam, na ktoré je vreckový nožík prikrátky. Môžete z neho vyklopiť desiatky najrôznejších nástrojov, ale žiadny z nich nenahradí pevné čeľuste, do ktorých sa prenáša silný tlak rukovätí.

Zo začiatku je to možno len mechanická hračka, pri ktorej vás baví sledovať premenu. Postupne však prichádzate na to, že ide o pevné kliešte, s ktorými naozaj spravíte kus práce. Sú štíhle a precízne pre jemné úkony, súčasne však dostatočne robustné na to, aby zvládli aj väčšie výzvy.

Zakrútite nimi drôty, vyhnete plech, zatiahnete uvoľnenú maticu. Precvaknete oceľové lanko, prestriháte pletivo, nalisujete na kábel koncovku pri oprave motocykla. A ak príde na triesku v nohe, horúci hrnček v pahrebe, alebo poslednú, zlomenú zápalku, spoľahlivý úchop im nechýba.

Za všetkým hľadajte kliešte, bez ktorých by Leatherman nebol tým, čím je. Pre údržbu stačí kvapka oleja do kĺbu, na počkanie si vymeníte ich brity za nové ak ich časom opotrebujete. S pôvodným modelom Wave by ste museli do servisu.

Spoľahlivé nožnice

Nožničky, ktoré vyklopíte z vnútornej strany rukoväte nie sú najväčšími a ani najpevnejšími s akými sa môžete v teréne stretnúť. Vďaka dobre zvládnutej geometrii a vratnej pružine však okamžite zistíte, že sú vysoko návykové.

Nik neskúma či ste pravák alebo ľavák – fungujú v každých rukách. Ovládate ich palcom alebo ukazovákom. Aj ten najjemnejší, kolísavý pohyb prstom zaistí, aby ste kus papiera, kože, látky, plastu či fólie prestrihli kde treba.

Možno pomýšľate na manikúru, možno na strihanie náplasti, prvú pomoc, či opravu oblečenia. S nožničkami ste v každej situácii istejší a presnejší ako s nožom, ktorý by ich v núdzi zastúpil. Zachovajte si ich však v jemnej a brilantnej ostrosti. Na drôty, pliešky a pevné materiály použite radšej pevnejšie ostrie klieští.

Vždy v pohotovosti

Tenučký skrutkovač pre dotiahnutie okuliarov, ale aj pevný krížový hrot, ktorým dotiahnete viazanie na snežniciach. Je iba na vás, pre ktoré situácie sa pripravíte. Multináradie má dva výklopné adaptéry pre skrutkovanie s pohotovostnou výbavou.

V továrni vás pre začiatok vyzbroja len tým najnutnejším. Ak to však so skrutkovaním myslíte vážne, určite by ste si mali kúpiť súpravu bitov, ktorá vás pripraví nielen na ploché a krížové drážky, ale aj štvorhrany, šesťhrany a TORX hlavičky skrutiek.

Nemusíte nosiť vždy všetky so sebou. Veľmi rýchlo si spravíte polovičný výber tých najpoužívanejších. Bity sú krátke, obojstranné a vychádzajú zo štandardnej 1/4-palcovej geometrie. Aby však boli ľahšie a kompaktnejšie, vyhotovené sú s plochým profilom.

S výklopným adaptérom, spoľahlivou chrbtovou poistkou a niekedy aj pákou vyklopenej rukoväte si v teréne so správnym bitom zvyčajne poradíte s každou skrutkou. A ak to z nejakého dôvodu nejde, vždy nájdete spôsob, ako uchopiť bit improvizovaným spôsobom, aby ste sa dostali na nedostupné miesto.

Počítajte s tým, že bity sú vyrobené z mäkšej ocele, aby chránili skrutky. Takže tie najpoužívanejšie budete z času na čas pre opotrebovanie meniť. Obzvlášť tie najmenšie.

Nôž na dva spôsoby

S Leathermanom v hrsti môžete malý vreckový nožík odložiť. Už ho asi potrebovať nebudete. Kedykoľvek treba do niečoho zakrojiť, stačí len aby ste sa palcom opreli do očka a okamžite – hoci aj naslepo – vyklopíte jednu z dvojice 74-milimetrových čepelí.

Od výroby sú nabrúsené k dokonalosti pre okamžité použitie. Páči sa vám čepieľka s delikátne zaobleným symetrickým ostrím a precízne tvarovaným, končistým hrotom? Alebo sa pre prácu viac hodí jednostranný zúbkový výbrus čepele s technickým čelom? Vyberte si. Dostupné sú obe.

S istotou počítajte s tým, že ide o dvojicu nožov, do ktorých sa môžete oprieť. Znesú silové rezanie bez toho, aby ste zaznamenali nejakú vôľu, pohyb či stratu stability. Presvedčili sme sa o tom už veľakrát.

Páči sa nám bezpečné uzamykanie planžetovou poistkou. Privykli sme si na špecifický úchop i drobnú nepohodu, ktorá vyplýva z geometrie osadenia. Ak by sme predsa len chceli čosi vylepšiť, bolo by to spracovanie povrchu čepelí.

Sú brúsené, s vrúbkovaným povrchom pre technické využitie. Chýba im hygienický lesk vreckových nožíkov určených pre potraviny. Ľahko sa znečistia, vždy na nich vidno stopy predchádzajúcich aktivít.

Pilníky aj pílka

Wave Plus patrí k všestranne vybaveným multináradiam, ktoré hľadajú rovnováhu medzi hmotnosťou, veľkosťou a počtom nástrojov. V štvorpalcovom vyhotovení s váhou 241 gramov dostanete aj pílku a pilník.

Vyklápanie už nie je výzvou pre jednu ruku ako je tomu pri čepeliach nožov. Vždy keď však príde na ich použitie, budete nesmierne radi, že ich máte so sebou. Pílka má pre minimálnu námahu pri rezaní tenký profil a agresívny zub pre obojsmerné rezanie dreva, plastov či kostí ak na ne príde.

Je dostatočne pružná na to, aby ste ju pri nešikovnom manévrovaní nezlomili. Súčasne však pevná na to, aby stabilne držala stopu. Viackrát sme jej hranu chrbta využili ako čepeľ na škrabanie. Nezabudnite na ňu.

Pilník je hybridom pre všestranné použitie. S jemným dvojitým sekom sa môžete pustiť do dreva, plastu či parožia. S povlakom diamantového zrna zasa do čepelí, ktoré potrebujú dotiahnuť unavený brit k použiteľnosti. Osvedčil sa nám používať namokro, pomerne dobre odoláva opotrebeniu.

Šikovné je aj zúbkovanie hrán, pre vytváranie zárezov v pevných materiáloch. Už ste si uvedomili tú trpkú iróniu? Diamantovým pilníkom celkom slušne obtiahnete sekerku aj čepeľ svojho zálesáckeho noža. Nie však na ostrie čepelí, leathermana samotného.

Meter, otvárač, páčidlo

Postupne sa dostávame aj k drobnostiam. Ak očakávate otvárač na fľaše a konzervy, nájdete ho. Aby ste bez ničenia skrutkovačov otvorili každú plechovku s farbou, nechýba vo výbave ani pevné páčidlo. Pridajte k tomu ešte krátku stupnicu pravítka pre odmeriavanie či očko na šnúru a dostávate sa do sveta nekonečných improvizácií.

Určite vás navedieme správnym smerom, ak vám hneď pre začiatok poradíme, aby ste vždy mali so sebou kus pevného drôtu. Budete prekvapení, aký význam nadobudne po boku klieští, ktorými ho skrotíte. Nadviaže na vaše záchrany tam, kde končí sila pevnej opravnej pásky.

Mať Leatherman Wave Plus na dosah ruky nie je len prezieravosťou, vďaka ktorej môžete zachrániť deň sebe a ľuďom okolo vás. Je životným štýlom, ktorý vás formuje v situáciách, na ktoré ostatní nie sú tak šikovne pripravení ako vy.

Leatherman Wave Plus (159,00 €) je vreckovou dielňou, ktorá má ambície stať sa súčasťou vašej EDC výbavy. Nezáleží na tom, či ste nováčikom ktorý sa snaží zorientovať vo svete multináradí, alebo sú pre vás opravy a improvizácie v teréne takmer každodennou záležitosťou. Očakávať môžete spoľahlivosť, všestrannosť a výbavu, ktorá vám pomôže vysekať sa zo všetkého. A ak k tomu pridáte tú neuveriteľnú 25-ročnú záruku, nemáte dôvod hľadať niečo iné. Iba ak by ste si vysnívali niektorý z väčších či menších modelov tohto výrobcu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár