Je to bunda, ktorú chcete mať pri sebe po celú zimu. Oblečenú pri nástupe do terénu, pomalých zostupoch a v mrazivom nečase na veternom hrebeni, odloženú v batohu pri aktívnom športe a vo chvíľach, keď slnko prehrieva snehom zasypané svahy.

Neriešite aký bude deň, len sa na ňu spoliehate po celý čas. Aké to je, ak sa rozhodnete povolať do svojej zimnej výbavy ľahkú zatepľujúcu bundu Northfinder Ohniste? Stala sa pre nás oporou celej tohtoročnej sezóny.

Úžasne tenká a hrejivá

Sotva si v predajni dokážete predstaviť komfort, ktorý vám táto zatepľovacia bunda zaistí v teréne. Pri prvom obzretí sa možno zdá byť až príliš ľahká a tenká, keď pomýšľate na chlad, ktorý vás na horách zastihne. Zbavte sa predsudkov a za všetkým hľadajte moderné materiály a hybridnú konštrukciu.

Zámerom dizajnérov pri jej návrhu bolo, aby bola ľahká, dobre zbaliteľná a v žiadnom prípade neobmedzovala pri aktívnom pohybe. Po niekoľkých mesiacoch každodenného používania môžeme s istotou povedať, že sa im to podarilo.

Pred vetrom vás ochráni husto tkanou padákovinou Pertex Quantum, v teple vás udrží vďaka špičkovej izolácii Primaloft Gold a zvýšenú ochranu na miestach ktoré podliehajú najvyššej záťaži odieraním a snehom zaistí odolným softshellom so zvýšenou priedušnosťou.

Ide o ľahučkú a kompaktnú bundu, ktorú dostanete hravo na seba i do svojho zimného batoha. Nečakajte však extrémnu, kompresnú zbaliteľnosť, ako je tomu pri bundách so sypanou izoláciou v dutinkách. Izolácia tejto bundy  má podobu uceleného panelu s prešívaním.

Ochráni vašu mikroklímu

Sú dni keď ju pre veľké mrazy máte po celý deň na sebe. Inokedy do nej len rýchlo vkĺznete, aby ste zahnali nepríjemný chlad v tmavom lesnom žľabe či na vetristom hrebeni. Kým vy statočne kúrite svojim telom, zatepľovacia bunda chráni vašu vyhriatu mikroklímu.

Cítite, ako zachytí vankúš zohriateho vzduchu, ktorý vás v jej rovnom, voľnejšom strihu obkolesuje. Prehrejete jej rukávy stiahnuté až cez dlane, naplníte ju teplou parou a zahrejete jej izoláciu. A ak treba, zatiahnete sa do jej pohodlného, vysokého goliera a hlbokej kapucne ako do ulity.

Stačí len minúta či dve a všetko máte pod kontrolou. Čím to je, že tak tenká bunda dokáže na lyžiach, snežniciach či zimnej túre tak spoľahlivo zahriať? Nedovolí vyhriatemu vzduchu, aby od vás unikal rýchlejšie ako je nutné.

Kým nadýchaná izolácia tvorí ochranný vankúš, husto tkaná padákovina v ňom zadržiava ohriatu klímu. Rozhliadate sa do dolín, brodíte sa hlbokým snehom v exponovanom teréne, vyberáte z batoha čosi na doplnenie síl. S príjemným pocitom tepla.

Neprefúka ju

Najväčšou skúškou je veterné počasie, pri ktorom sme sa opakovane presvedčili o tom, že táto bunda sa s ním hravo vysporiada. Pružné manžety príjemne dlhých rukávov dokonale priľahnú k rukaviciam. Pružná šnúra v spodnej lemovke na páse zabráni v prípade potreby podfukovaniu.

Pridajte k tomu nastaviteľný lem kapucne a okamžite viete o čom je reč. S mikinou Bukovec, bundou Solisko a zatepľovačkou Ohniste sme sa pri aktívnom pohybe cítili fajn až do teploty -10 °C. Ak sa však teplota drží len kúsok pod nulou, s touto zatepľovačkou zvládnete i pasívny pobyt v krajine.

Starosti nám nenarobilo ani sneženie, ktoré sme zachytili viac v jeho sypkej, veternej podobe ako vo forme veľkých, lepivých chumáčov snehu. Po softshelle stekajú kvapky rozpustenej vody, do hustej padákoviny sa vlaha vpíja bez toho, aby ste ju pocítili v izolácii a na spodnejších vrstvách. Ak však pôjde do tuhého, určite by vám v batohu nemala chýbať technická bunda s membránou.

Pre šport a aktívny pohyb

Ak o tejto bunde hovoríme, že do nej vkĺznete, myslíme to doslovne. Práve jej hladký a klzký povrch ladí s konceptom vrstvenia tenkých, funkčných materiálov. Nie je vám zaťažko natiahnuť si ju len na pár minút pre oddych na vyhliadke. Nie je vám príťažou pri športovaní, keď ju máte na sebe v úlohe tretej vrstvy.

Každý pohyb tela sa prenáša do oblečenia drobnými posuvmi. Vrstvy oblečenia po sebe kĺžu a vám sa zdá, akoby vás nijako nebrzdili. Pridajte k tomu tenké a ľahké materiály – všetko to začína dávať zmysel. Máte pocit, akoby ste na sebe nemali nič – len jednu tenkú mikinu. Nebrzdí vás objem oblečenia, ani hrúbka, či tuhosť.

Veľmi sa nám páči, ako si použité materiály rozumejú s parou a vlhkosťou, ktoré vznikajú pri športe. Pomaly prestupujú „zatepľovačkou“ bez toho, aby obmedzili jej hrejivé vlastnosti. I keď si ju na vrchole oblečiete na prepotenú bundu, bude vás hriať. Najlepšie na tom je, že všetok ten pot a para cez ňu dokážu za krátky čas uniknúť von.

Viete tomu pomôcť pootvorením dvojcestného zipsu. V peknom počasí využijete aj dlhé zipsy priestranných hrudných vreciek, ktoré fungujú ako aktívne odvetranie. Pri každom pohybe z nich vyfukujete vlhkosť von.

Nikdy nemusíte riešiť dilemy, či si prezlečiete tričko, mikinu, alebo vyzlečiete bundu aby ste ju vysušili v povetrí. Vyschnú aj na vás, pod zatepľovačkou ak treba.

Odolná a bez problémov

S blížiacim sa sklonkom zimnej sezóny môžeme po podrobnej obhliadke s istotou povedať, že ide o odolnú bundu, ktorú len tak ľahko nezničíte. Tenučkú padákovinu Pertexu neprederiete ani pri nekonečnom tisnutí do batoha a vyťahovaní von. Bezchybne vyzerá aj softshellová časť, na ktorej nevidíme vo vnútri žiadne oderky, či žmolkovanie.

Testovaná bunda má za sebou niekoľko praní v pracom prostriedku na športové odevy. Prekvapilo nás ako rýchlo dokáže vyschnúť bez toho, aby ste sa namáhali jej žmýkaním. S otvorenými zipsami na vreckách vyschne na vešiaku aj cez noc ak si ju chystáte na poslednú chvíľu.

Nie je to citlivka, na ktorú treba dávať pozor pri každom konári či balení do batoha. Ustojí toho viac ako by ste čakali.

Northfinder Ohniste (144,90 €) je hybridná zatepľovacia bunda pre zimné športy, ktorá pri ľahkom a tenkom vyhotovení z najmodernejších materiálov prekvapí svojou hrejivosťou. Priberte ju do svojej výbavy a máte istotu, že bude každodenne patriť k najpoužívanejším kúskom vášho šatníka. Ochráni vás pred snehom i vetrom, zaistí komfort v situáciách, keď je krajina drsnejšia ako vaše výkony. Na chvíľu či na celý deň – všetko sa rozhodne až v teréne.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

Pridaj komentár