Niekedy je zábavné brodiť sa hlbokým snehom, aby ste si vychutnali ticho opustenej krajiny. Topánky zmiznú hlboko pod bielou perinou a mrazivý chlad tíši horúčosť vášho športového výkonu. Zdá sa vám, akoby ste spomalili a všade naokolo zastal čas.

Stačí však, aby ste z batoha odopli snežnice a o chvíľu ste opäť vo svojom tempe. Aké to je, ak sa pri potulkách krajom rozhodnete pre klasickú rámovú konštrukciu? So snežnicami Yate Raptor už niekoľko týždňov križujeme výdatne zasnežené horské lúky a lesy.

S plným batohom

Nik sa vás nepýta koľko vážite. A ani s plným batohom si starosti robiť nemusíte. Tieto snežnice vo veľkosti 9×25 môžete smelo zaradiť do svojej „backcountry“ výbavy pre vychádzky a putovanie zimnou krajinou. Vyrobené sú tak, aby zniesli skutočnú záťaž a uľahčili vám pohyb v hlbokom snehu.

Ich viazanie prenáša ťarchu cez priečnu oceľovú os do ľahkého duralového rámu, ktorý sa spolu s pružnou kompozitnou výplňou opiera do snehu. Celá vaša váha sa pri každom kroku rozkladá do plochy 1300 centimetrov štvorcových v lôžku vytlačenom v snehu.

Do hlbokého snehu dosadáte mäkko, takmer ako v obrovských topánkach. Na miestach, kde križujete premrznutý členitý terén so skalami vidíte, ako sa pružný rám vysporiadava s bodovou záťažou. Nič sa neohýba, nič nepraská. Starosti môžete zahodiť za hlavu.

Zúbky a páčky

Páči sa nám jednoduché a spoľahlivé obúvanie snežníc. Topánku opriete do špice viazania. Jej polohu vymedzíte zadným popruhom so sponou. Dvojicou páčok nakoniec dotiahnete viazanie tak, aby ste pocítili jemné zovretie.

Od tejto chvíle môžete počítať s tým, že spoľahlivo naplní svoje poslanie. Nikdy sme nespozorovali uvoľňovanie popruhov, nikdy sme nemali problém s tým, že by obuv vo viazaní kĺzala. Jediné čo vás v teréne spomalí pri vyzúvaní je sneh, ktorý zvykne v zadnej spone namrznúť. Hoci sa na snežnice nikde nelepí, do spony sa vždy natlačí.

Šikovnejšia by možno bola kovová pracka s akou sa môžete stretnúť na mačkách alebo lezeckých batohoch. Ak výrobca do budúcna tento detail vylepší, bude sa nám to páčiť. Nie je to však nič, čo by nás nateraz zastavilo v používaní.

To, že tieto snežnice dostali viazanie inšpirované snowboardami je skutočne praktické. Nemusíte zápasiť s popruhmi, nemáte starosti s prackami a ich nastavovaním. Ozubenie s páčkami vnáša do obúvania kus návykového komfortu.

Topánky dostanú zabrať

Doprajte koženým topánkam voskovanie a pripravte sa na to, že na nich po každom použití snežníc nájdete stopy.  Plastové dielce majú protišmykové reliéfy, ktoré sa pri používaní opierajú do mäkkej, poddajnej usne.

Miestami vytlačia do kože vzor, inde ju pri pohybe vyleštia. Potrvá nejaký čas, kým sa vplyvom vlhkosti useň opätovne vyhladí. Topánky si viazaním nezničíte. Ak by ho však dizajnéri doplnili mäkkým polstrovaním, bolo by to vítané zdokonalenie.

My sme sa rozhodli pre úpravu prievlaku, ktorý je súčasťou zadného popruhu. Ostrým, rezbárskym nožom sme z neho odstránili hustú sieť hrotov, ktorá zanechávala v usni topánok najtrvácnejšie stopy. Dobrou správou je, že návleky môžete nechať doma. Nohavice zostanú suché.

Ušetria kopu námahy

Tieto snežnice sa nám osvedčili v hlbokom sypkom prašane, ale aj na pláňach mäkkej, čerstvo nasneženej periny. Prekvapí vás, koľko námahy pri pohybe ušetria. Namiesto hlbokého brodenia alebo rozkopávania snehu len ľahko kráčate vpred. Sotva postrehnete ich 900 gramov váhy, ktorá pribudla na každej z topánok. Cítite skôr veľkosť, tvar a geometriu snežníc ako ich hmotnosť.

Veľmi rýchlo prídete na to, ako predísť nemotorným došľapom a kolíziám. Namiesto toho, aby ste našľapovali širšie, stačí len ak predĺžite krok. Snežnice prirodzene presúvajú záťaž od kolien k bedrovým kĺbom, takže ak si pri pohybe pomáhate turistickými palicami, zdá sa vám akoby ste šliapali bez námahy.

Dôležité je iba to, aby ste mali pod sebou vrstvu mäkkého snehu, do ktorého si snežnice vytlačia svoju vlastnú oporu. Lúky za humnami, opustené lesné zvážnice, nekonečné záveje a zákutia krajiny do ktorých nik nevstupuje sú miestom, kde sa vám bude páčiť najväčšmi.

Skvele sa nám kráča po rovine, bez problému zvládame v hlbokom snehu výstupy a zostupy v teréne so sklonom do 20 stupňov. Práve takýmto podmienkam zodpovedá geometria ozubených hrotov na spodnej strane snežníc.

Nespoliehajte sa však priveľmi na traverzovanie a pochody po vrstevnici. Hoci sú snežnice vybavené ozubením na špici i päte viazania, aj v hlbokom snehu kĺžu do strán. Ich geometria cieli viac na rekreačný pohyb a pochody v nenáročnom teréne, ako na športové výkony a výstupy.

Spoznávajte ich limity

Hravo prejdete čerstvým snehom, pohodlie si s minimálnou námahou užijete na mäkkej skialpovej stope, ktorá sa poddáva pod vašou váhou snežniciam. Práve tu sa naučíte dostať krok pod kontrolu bez toho, aby vám snežnice nekĺzali do strán, smerom k menej utuženému podkladu.

Všetko sa však mení, ak sneh namrzne, alebo sa dostanete na pevnú stopu frekventovaných cestičiek. Krok stratí mäkkosť a na utuženej rovine začnete vnímať dĺžku snežníc. Môže za to ich menej prehnutá zadná časť, ktorá sa zapiera do cestičky skôr ako plne prenesiete svoju váhu do kroku.

Určite nebudete váhať, či snežnice na tomto úseku nezložíte z nôh, aby ste ďalej kráčali bez nich. Vždy je príjemnejšie s istotou došliapnuť v snežniciach, ako sa cez vrstvu utlačeného alebo namrznutého snehu nečakane prepadnúť až po pás kdesi do neznáma.

Kritické miesta spoznáte pri prvom pokĺznutí. Tam kde utužený terén výraznejšie stúpa alebo klesá, ozubenie je príliš málo agresívne na to, aby udržalo snežnice v stope. Kĺžete sa nadol, po hladkom ráme a výplni snežníc. Narazili ste na limit, ktorý už neprekonáte. Brzdenie palicami príliš nepomáha.

Ak v tejto chvíli pomýšľate na reliéfy, hroty a ozubenia športových snežníc z plastu, dokonale ste prenikli do podstaty klasického vyhotovenia tohto modelu. Týmto snežniciam svedčia zálesácke potulky, objavné výlety, prechádzky lesom a objavovanie zimnej krajiny. Nie výstupy na horské hrebene.

Pripravené na batohu

Snežnice sú dodávané v jednoduchej taške, ktorú využijete pre ich prepravu alebo skladovanie mimo sezóny. Do terénu však bude šikovnejšie pripnúť ich na vonkajšiu stranu zimného batoha. Ak na ňom nájdete dvojicu priečnych popruhov, smelo môžete využiť jeho čelný panel.

Nebojte sa toho, že hroty textíliu batoha prederú. Sú hrubé a zaoblené. Nám sa osvedčilo dosiahnuť kompaktný formát tak, že viazanie spodnej snežnice ponechávame úplne otvorené – so sklopenými ozubenými popruhmi, aby nevytŕčali von.

Snežnice majú atraktívny, švihácky look, na hodnotenie ich trvácnosti je však zatiaľ priskoro. Hoci na webe dovozcu nevidíme náhradné diely pre ich údržbu, vieme si predstaviť že ich oprava v domácich podmienkach nemusí byť náročná. Kotviace body sú nitované, viazania sú skrutkované, rámy sú uzavreté zvarmi.

Snežnice Yate Raptor (85,42€) sú skvelým výstrojom pre potulky zimnou krajinou, pri ktorých vás v nenáročnom teréne čaká štedrá nádielka snehu. Uľahčia vám pohyb v krajine, ustoja vašu váhu s plne naloženým batohom a ušetria kopu síl na pochode. Páči sa nám ich skvelé viazanie a robustné vyhotovenie, obľúbili sme si ich pohodlie a stabilitu v hlbokom snehu. Ak často vyrážate do terénu, určite by nemali chýbať vo vašej zimnej výbave.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár