Sotva dokážete udržať ruky v teple a suchu, ak ich pred snehom, mrazom a vetrom neochránite rukavicami. Môžete ich vtiahnuť do rukávov. Môžete ich zasunúť do vreciek. Pri pohybe v teréne to však nie je ono.

Čo všetko vás čaká, ak sa na horách rozhodnete spoľahnúť na zateplené prstové rukavice Camp K Warm? Od začiatku sezóny ich testujeme na túrach v čase i nečase, aby sme vám prezradili viac.

Predurčené do nečasu

Stačí jediný pohľad a okamžite viete, že nejde o tenučké rukavice, ktoré by ste chceli nosiť vo vrecku bundy či nohavíc. Pevnou figúrou držia svoj objem a tvar, ktorým anatomicky kopírujú tvar prstov a dlaní. Akoby boli predtvarované pre okamžitý komfort bez zábehu.

Kam s nimi? Zopnete ich sponou a vložíte do vrchlíka batohu. Alebo ich len zavesíte na pracku či skobu, aby ste ich mali pripravené pre použitie. Od prvej chvíle zaujmú materiálom, ktorý je jemný, mäkký a príjemný na dotyk. Ide o technický úplet, ktorý svojim hĺbkovým tvarovaním vytvára kontrastný, plastický reliéf.

Neutrálna šeď sa hodí ku všetkému a jasné reflexné body spolu s pruhmi medzi prstami formujú ich športový ráz. To je „look“, ktorý sa líši od všetkého čo ste doposiaľ videli. Majú svoj charakter, spoznáte ich pri peci bez váhania medzi tuctom ostatných.

Príjemne pohodlné

Tvarovaný skelet prináša očakávaný komfort. Nemusíte s rukavicami zápasiť, aby ste v nich ruku usadili na najlepšom mieste. Rýchlo prekĺznete cez pružnú manžetu a oveľa svižnejšie po hladkom povrchu flísovej podšívky. Všetky vrstvy držia pohromade, nič sa nekrčí, nič nezachytáva.

Zmení sa to len ak máte ruky zmáčané snehom. I preto sme sa rozhodli ustrojiť vnútro rukavíc a odstrániť nepotrebnú visačku so šnúrami. Obliekanie je v takejto situácii oveľa jednoduchšie. Na výber je až sedem veľkostí, aby ste si našli tú správnu.

Rukavice majú strih s dlhšími prstami, takže pri výbere sa zamerajte hlavne na šírku dlane. Tá spolu so zápästím určí, ako vám rukavice sadnú. S tenkými gumkami na zápästiach a pružnými, priliehavými manžetami vám zapasujú ku každej blúze či zimnej bunde.

Teplo prichádza postupne

Rukavice majú svoj objem, takže ak ich vytiahnete z premrznutého batohu, pocítite skôr chlad ako hrejivé teplo. Potrvá niekoľko minút, kým sa vo vnútri vyvinie hrejivá mikroklíma. Kontakt držíte s hladkým flísom, izolačnú vrstvu tvorí špičkový Primaloft Gold.

Stačí, aby ste sa pustili do kroku a opreli do palíc a už o chvíľku vnímate ako sa začína teplo nalievať dnu. Cez dlane prechádza až ku končekom prstov, ktoré ožívajú a prichádzajú k citu. Vnútorná klíma sa ustáli a zdá sa vám, akoby ste ani neboli v mrazivej víchrici.

Páči sa nám, že šikovne zvolená izolácia neuberá prstom a dlaniam priveľa jemnocitu. S absolútnou istotou zvierate v dlaniach palice, jasne cítite ich spätnú väzbu pri kontakte s terénom. A ak príde na vyzúvanie turistických retiazok zvládnete to aj v rukaviciach.

Odolajú vode, vetru

Najväčšmi sa však prednosti rukavíc ukážu v extrémnych situáciách. Poznáte tie náročné výstupy hlbokým snehom, kde sa pod chvíľou prepadávate cez namrznutú vrstvu a musíte sa z nej rukami vyslobodzovať von? Môžete to robiť na dlhej trase a vlhkosť do rukavíc neprenikne.

Guľovačka, úprava závetria pre oddych, budovanie nocľahu, to všetko zvládate bez obmedzení. Roztápajúci sneh vás nijakým spôsobom neohrozuje. Podobné je to aj pri mrazivom vetre v exponovanom teréne. Neprefúkateľné vrstvenie bráni tomu, aby ste pocítili poryvy vetra.

To všetko vďaka membráne, ktorá oddeľuje vonkajší úplet rukavíc od vnútorných vrstiev. Výrobca pre tento účel využil technológiu Dryzone, ktorá chráni pred vodou a vetrom, súčasne však umožňuje prechod pár.

Tempo rozhoduje o pohodlí

Camp K Warm sú rukavicami, ktorými pokryjete širokú škálu aktivít v zimnej krajine. Ak pocitová teplota klesne pod -15 stupňov Celzia  a vy bez pohybu len sledujete krásy okolia, s najväčšou pravdepodobnosťou vám bude čoskoro chladno.

Pustite sa však v rovnakých podmienkach s palicami v rukách do pohybu a budete sa cítiť príjemne. Na snežniciach, pri brodení snehom, ale aj pri nenáročnom výstupe do kopca. Rukavice vytvoria v pohybe aktívny štít proti chladu a vetru. Všetka para uniká preč. Odchádza nielen cez membránu, ale aj priedušné panely medzi prstami.

Ak sa však pocitová teplota začne blížiť k nule, v bezvetrí už začnete mať pri pocit, že dnu začína byť horúco. Stiahnete z hlavy čiapku a oceníte každú príležitosť k tomu, aby ste rukavice sňali z rúk a vyvetrali svoje dlane a prsty. Zastavte sa však na lavici, vytiahnite termosku a opäť máte rukavice na sebe.

Páči sa nám široký rozsah komfortu, ktorý do každodenného používania vnášajú. Ak k nim do svojej výstroje priberiete tenší pár rukavíc do prechodných období, budete pripravení na všetko. Sotva v našom kraji zažijete arktické extrémy.

Camp K Warm (71,60€) sú vodeodolné, neprefúkateľné a húževnaté rukavice pre zimné športy a potulky krajom, ktoré vás udržia v pohode v širokej škále aktivít v zimnej krajine. Oceňujeme nielen ich ergonomické predtvarovanie, ale aj jemnosť a mäkkosť, ktoré sa nezunujú ani po dlhých hodinách nosenia. Sú to rukavice na ktoré sa môžete vo vetre i snežení spoľahnúť po väčšinu sezóny, ak sa nerátate k tým, čo vyhľadávajú extrémy. Beh či arktické kempovanie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár