Sú to dúšky, ktoré vás uprostred zasneženej krajiny naplnia hrejivým pocitom pohody. Vytiahnete z batoha štíhlu termosku, palcom uvoľníte jej viečko a vo chvíli, keď priložíte pery k jej ústiu, užívate si intenzívnu chuť silného, čierneho čaju.

Ako ušetriť miesto v batohu, zbaviť sa v rukaviciach hrnčeka na pitie a nepopáliť sa? Zoznamujeme sa v zasnežených horách s turistickým termohrnčekom GSI Outdoors Microlite 500 Flip, aby sme vám prezradili viac.

Dokonale štíhla

Možno si pri pohľade na obrázky poviete, že je to len ďalšia pollitrová termoska. Podobná tej, ktorú už roky používate. Stačí však, aby ste ju vzali do rúk a po troche skúmania vidíte ten rozdiel. Steny dosahujú hrúbku sotva dvoch milimetrov a aj dno vo vnútri klesá o jeden-a-pol centimetra hlbšie ako je zvykom.

Za všetkým hľadajte technológiu, ktorou sú vyrábané všetky termosky z radu Microlite. Pod hrubým spodným krytom neukrývajú kovovú trubičku, cez ktorú vo fabrike odsali vzduch medzi vnútornou a vonkajšou stenou nádoby.

Vynovené termosky vznikajú za horúca, lisovaním z dvoch vnorených nádob. Izolačné vákuum medzi nimi vznikne samovoľne – pri chladnutí. Pridajte k tomu konštrukciu z tenšieho plechu a menšími medzerami – inú už potom nechcete. V batohu ušetríte cenné miesto.

Komfortné pitie

Každý dúšok len a len pre vás, vždy bez pohára. V zimných rukaviciach aj bez nich. Veľmi rýchlo sme si privykli na komfort, ktorý tento turistický termohrnček ponúka. Palcom preklopíte páčku uzamykania, jediným dotykom kliknete na západku a pružinou hnané viečko letí nahor.

Hlboký, šikovne tvarovaný náustok z odolného plastu zabráni tomu, aby ste sa pri pití popálili. Horúci čaj alebo káva kontrolovane vtekajú do nálievky, z ktorej ich môžete pomaličky upíjať. S krátkym medzičasom na vychladnutie, alebo plnými dúškami pre uhasenie smädu.

Každý dúšok nápoja prichádza výmenou za rovnaké množstvo vzduchu. Zaisťuje to šikovná konštrukcia, ktorú objavíte na vnútornej strane viečka. Je veľmi malá šanca, že by ste sa v nešikovnosti horúcou kávou poliali.

Neprídete o ňu v zlomku sekundy, keď termosku prevrátite na zem. Podarí sa vám ju postaviť na nohy skôr ako jej cenný obsah vytečie. A ak začujete nevšedné cinknutie, opäť si spomeniete na to, aký malý priestor delí vonkajšiu stenu od vnútornej.

Výborná výdrž

Denne sa na dlhších zimných pochodoch presviedčame o tom, že aj po ôsmich hodinách nájdeme v batohu horúci čaj, ktorý od ranného nástupu nevychladol. V plnom objeme si pod ochranou batoha v tejto termoske teplotu uchová. Práve tak ako v najlepších termoskách tejto kategórie.

Upite z neho však polovicu hneď ráno a k poludniu ho už nebudete dopíjať horúci, ale len príjemne teplý. Aby ste dosiahli maximálnu výdrž, termohrnček musí byť vždy čo najplnší. Výrobca ho v tomto vyhotovení ponúka v objemoch 350, 500 a 720 mililitrov. Vyberať si môžete aj z dvojice rôznych uzáverov – flip alebo twist.

Sú dni, keď jedna termoska nestačí. Vezmite si dve, aby ste mali o hrejivé povzbudenie postarané do návratu domov. Možno práve vtedy si uvedomíte, ako šikovne sa zbalíte do batoha. Nadšenie vás len tak ľahko neopustí. Kým jedna drží svoju teplotu na maxime, druhá pomaly chladne pri postupnom odpíjaní.

Silikón pre trvácnosť

Dnes káva, zajtra čierny čaj, pozajtra možno aj kakao s rumom. Čistenie a údržba termosky sú natoľko pohodové, že sa nemusíte nijako obmedzovať. Niekedy ju stačí vypláchnuť. Inokedy ju dôkladne prečistíte horúcim nálevom sódy alebo kyseliny citrónovej.

Nejde len o nádobu samotnú. Z uzáveru stiahnete dvojicu silikónových tesnení a bez námahy sa dostanete aj pod ne. Nezradia vás žiadne klikacie mechanizmy, či nedostupné miesta. Páči sa nám, že konštruktéri dali tesneniam robustnú podobu pre jednoduchú manipuláciu a trvácnosť.

Veľmi sa nám osvedčila aj spoľahlivosť páčkového uzamykania. Na nejaké pretekanie, kvapkanie či nehodu s otvorenou termoskou v batohu môžete zabudnúť. Smelo ju môžete zasunúť aj medzi náhradné oblečenie bez obáv z nečakaných škôd.

Na zimu i na leto

Hoci v týchto dňoch berieme termohrnček ako nutnú výbavu do zimnej prírody, určite nezostane bez úžitku v ostatných ročných obdobiach. Rovnako dobre udrží aj sviežosť chladnej, pramenistej vody či osviežujúcich letných nápojov. S veľkým priemerom hrdla doň naberiete vodu aj z mimoriadne plytkého prírodného zdroja.

Pri pollitrovom objeme sme termohrnčeku navážili 224 gramov, počítať môžete s 234 milimetrami výšky pri 76-milimetrovom priemere. Kým výrobcovia nenájdu nový, revolučný materiál pre výrobu termosiek, nič ľahšie a kompaktnejšie však nenájdete.

GSI Outdoors Microlite 500 Flip (32,80 €) je špičková termoska, ktorá vďaka šikovnému uzáveru dostala podobu termohrnčeka. Vďaka novátorskej konštrukcii je mimoriadne štíhla a kompaktná. Určite oceníte komfort pri pití bez popálených úst. Pridajte k tomu výborné spracovanie viečka, spoľahlivé uzamykanie a vynikajúcu výdrž pri udržiavaní teploty nápojov. Hoci ide o termohrnček, dosahuje parametre plnohodnotných termosiek. Bez nadmerného úniku tepla cez viečko.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár