Je to výzva, ktorá žiada viac ako len nadšenie pre zasneženú krajinu. Chvíľami sa pri rezkom výstupe prepadávate hlboko do závejov, inokedy vzdorujete mrazivému vetru, ktorý vás zastihol v exponovanom teréne. Vždy bez ohlásenia, ďaleko od miesta, z ktorého ste vyštartovali.

Je možné po celý deň udržať nohy v teple a suchu bez toho, aby ste museli siahať do batoha po náhradné oblečenie? Od začiatku sezóny sa v teréne zoznamujeme s hybridnými nohavicami Northfinder Rysy, ktoré sa stali každodennou oporou pre naše výpady.

Funkčná mozaika

Siahnete na ne a okamžite viete, že máte očakávať viac ako len pružné a hrejivé nohavice do snehu. Dizajnéri ich vyskladali z technických materiálov do podoby funkčnej mozaiky, ktorá plní v každej partii odlišnú úlohu. Tlmí chlad, prepúšťa paru, zastavuje vietor, ale aj bráni kvapkám rozpusteného snehu preniknúť dnu.

Akoby pri všetkých situáciách dôkladne zmapovali nohy od topánok až po pás. Čo na prvý pohľad vyzerá len ako módna hra farebných pruhov a polí, v skutočnosti je dômyselnou zostavou pre pohodlie a komfort. V ruke pocítite rôzne štruktúry povrchu, ale aj vrstvenie, ktoré formuje figúru nohavíc.

Visačka vás upozorní na kvalitné zipsy, teflónovú povrchovú úpravu, 10K/10K membránu, pružnú hrejivú textíliu či špičkový technický materiál Blizzard Thermal Comfort. Viete presne za čo ste zaplatili pri kúpe.

Sadnú ako uliate

Všetko však začnete vnímať naplno až po ich oblečení. Vkĺznete do výborne tvarovaného sedu, zapadnete do predtvarovaných kolien, pružná tkanina obopne vaše lýtka a stehná. Pridajte k tomu mierne vyšší pás s pevným uzatváraním a nastavovacími pásikmi so suchým zipsom – okamžite tušíte o čom je reč.

Nejde len o priliehavú športovú figúru, ktorá sa pri tomto modeli skutočne vydarila i pri väčších veľkostiach. Nohavice sú mäkké, elastické a k pokožke priliehajú jemným flísom, ktorý okamžite vytvára príjemnú mikroklímu. Uzatvárajú teplo vášho tela a stávajú sa štítom, ktorý ho chce udržať na mieste.

Je úplne jedno či sa ešte len obliekate vo vykúrenej chate, alebo ste hneď vykročili so šálkou horúceho kakaa na mrazivý balkón. Užívate si mäkké pohodlie, ktorého sa nechcete len tak vzdať. Je prudko návykové a budete sa ho držať.

Sú ako druhá koža

Aký je rozdiel medzi hlbokým podrepom pri zaväzovaní šnúrok na topánkach a vysokým krokom, ktorým chcete prebrodiť závej? Vďaka anatomickému strihu a pružnosti nohavíc žiadny. Sú ako druhá koža, ktorá spolupracuje s vašim telom.

Necítite v nich kompresiu, ktorej intenzita sa mení pri podrepe, v pohybe či pri zasunutí rúk do vreciek. Vnímate skôr pružnosť, pri ktorej látka ustupuje pohybu. Natiahne sa správnym smerom v záťaži, vráti sa do pôvodnej polohy pri uvoľnení. S konštrukčnou podporou v kolenách, kde otvorené vrstvy látky kĺžu jedna po druhej.

Vašim zmyslom unikajú všetky švy a preloženia spájajúce susediace diely a materiály. Je tu však drobnosť, ktorá sa spočiatku ohlási pri obliekaní. Sú to kolená, do ktorých zavadíte prstami chodidiel. Veľmi rýchlo sme si však vypestovali návyk pootočiť ich, aby to šlo hladko.

Návleky pri výšľapoch nenosíme

Rozkopávanie nízkeho prašanu, ľahký krok cez čerstvé záveje, ale aj hlboké brodenie ťažkým snehom – iba náhodou sme si všimli aký dokonalý kontakt majú tieto nohavice s turistickými topánkami.

Bez háčikov na šnúrkach, bez silikónových pásikov na spodnom leme, len svojou pružnosťou ich obopnú tak spoľahlivo, že sa na zimných túrach vždy zaobídeme bez návlekov.

Napomáha im v tom pevná lemovka, ktorá vymedzuje v akej miere sa manžeta nohavíc dokáže natiahnuť. Kým čelná a vnútorná strana je pevná a bez pruženia, zadná a vonkajšia časť zostávajú elastické. Vždy však môžete pre lyžiarky pridať priestor a pružnosť naviac. Otvorením vysokých zipsov.

Nikdy sa nám nestalo, že by nám sneh prenikol k ponožkám a do topánok. Nohavice vytvorili dokonalú bariéru pri prekonávaní hlbokého snehu, ale aj pri pádoch a prepadnutiach v náročnom teréne. Veľmi by sa nám páčilo rovnaké riešenie na všetkých zimných modeloch. Vyskúšané to máme s obuvou Hanwag Alaska GTX a BOSP Ural Pro.

Vždy príjemne hrejivé

Tohtoročná zima je na horách bohatá na sneh, extrémne mrazy však nezažívame ani na hrebeňoch. Možno aj preto sme sa doposiaľ vždy zaobišli bez spodnej vrstvy, ktorou by sme vylepšovali hrejivosť nohavíc. Denne vyrážame do terénu v nohaviciach Northfinder Rysy bez akejkoľvek podpory naviac.

Intenzívne športové výstupy nie sú dôvodom, aby ste sa parili v horúčosti. Neobávajte sa toho, že na stehnách nenájdete žiadne zipsy pre odvetrávanie. Nie sú potrebné ani v peknom počasí na slnečných svahoch. Všetko prebytočné teplo uniká spolu s parou cez póry pružných textílií von.

Použitá technická tkanina funguje ako aktívna bariéra. Utlmí chlad priameho kontaktu so snehom. Odcloní ochladenie spôsobené mrazivým vetrom. Vďaka tomu takmer vôbec nevnímate, že ste stále po kolená v snehu. Dáte si pauzu pod prístreškom a stále je to rovnaké.

Prednosťou pružného „blizzardu“ je, že jeho hrejivosť a priedušnosť sa v závislosti od natiahnutia nemení. Ak si ho pozriete v silnom protisvetle, javí sa ako bublinková pena zovretá medzi dvojicou úpletov. Nemá osnovu či očká, ktoré by boli v pohybe.

Páči sa nám ustálený tepelný komfort, ktorý je s meniacou sa intenzitou záťaže stabilný. Štart. Stop. Štart. Stop. Štart. Stop. Neprehrievate sa. Nechladnete. Máme pocit, že sme nikdy nezažili nepohodu. Ani pri krátkom oddychu na premrznutej lavici či kmeni stromu bez podsedáku.

Tieto nohavice nám výborne ladia s bundou Northfinder Solisko, ktorej svedčí rovnaká dynamika pohybu. Dá sa to tak trocha očakávať, keďže patria do rovnakej skialpovej línie firmy.

Pripravené na extrémy

Zadok a predná strana nohavíc sú chránené membránou, ktorá zastaví poryvy mrazivého vetra, ale aj kvapky vody, ktoré na nohavice stekajú z nepremokavej bundy pri intenzívnom snežení. Hladký, teflónom ošetrený povrch odpudzuje sneh, vodu aj znečistenie.

Nič na tom, že sa kdesi vyvalíte do snehu alebo sa do neho usadíte ak sa nohy preboria cez namrznutú vrstvu kdesi do neznáma. Nehodou primrznutý sneh pod chvíľou opadáva a mizne. Ten, ktorý sa s vami dostane voľne do kontaktu sa k nohaviciam neprichytí.

Páčia sa nám aj panely húževnatej látky na vnútornej strane členkov. Ochránia pred nadmerným odieraním snežnicami a hranami lyží. Siahajú až takmer do výšky kolien, aby boli pri dynamike pohybu vždy na správnom mieste.

Najviac si však ceníme to, že ani pri celodennom brodení nenachádzame na nohaviciach namrznuté hrče snehu a ľadu. Nohavice sú dokonale suché až po miesto, kde prekrývajú topánky. Táto jediná partia po čase vlhne.

Nehľadajte za tým stratu komfortu, ba ani odlišnosť materiálov. Je to zóna v  ktorej chýba telesné teplo, ktoré by látku držalo v top kondícii. Je to jediná časť, pre ktorú ponechávate nohavice preschnúť, kým ich odložíte. Stačia im dve hodiny času – rýchloschnúci materiál je fajn.

Údržba bez starostí

Ak nohavice šetrne vyperiete v pracom prostriedku na športové odevy, po vyschnutí budú takmer ako nové. Vďaka syntetickým vláknam technických materiálov sa nemusíte obávať toho, že sa zbehnú, natiahnu alebo zmenia svoj tvar.

Do vody sa rozpustí ich znečistenie a po vyschnutí budú mať rovnaké vlastnosti ako v momente prvého vybalenia. Máme za sebou niekoľko cyklov prania a všetko vyzerá fajn. Pri podrobnej prehliadke nenachádzame žiadne opotrebenie s výnimkou drobných oderkov na bedrách.

Páčia sa nám drobné stehy, ktoré výborne plnia svoju funkciu na miestach, kde sa stretávajú pružnejšie materiály s menej pružnými. Keďže záťaž v ťahu je rozložená do množstva tesne susediacich bodov, nič nepodlieha nadmernej záťaži.

Spokojní sme aj s ich balením do batoha. Hoci sú príjemne teplé, vďaka priliehavému strihu a špičkovým materiálom zaberú minimum miesta. Spolu s bundou pre aktívny pohyb ich hravo dostaneme do 5-litrového dry-bagu.

Northfinder Rysy (139,90€) sú hybridné nohavice pre zimnú sezónu, pri ktorých môžete očakávať príjemný komfort bez ohľadu na počasie a šport, ktorému sa venujete. Bez prehriatia v nich ustojíte intenzívne výšľapy, bez podchladenia prebrodíte pláne hlbokého snehu. Doprajú vám absolútnu voľnosť pohybu a zaistia stabilnú klímu v pohybe i pri oddychu. Nechýba im však ani technická rezerva pre extrémy – mrazivý víchor, intenzívny odmäk so snežením – vždy budete v teple, suchu a pohodlnej pohode.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár