Zimný kraj, meniace sa tempo športových výkonov a krajina, ktorá dynamicky mení svoj charakter. Je príjemné vychutnávať túto atmosféru, keď sa cítite pohodlne. V horúčosti svižných energických výstupov, ale aj pri pokojnom kroku na sviežom vetre zasnežených skalných hrebeňov.

Dokáže hybridná bunda zo špičkových materiálov udržať telo v klimatickom komforte tak, ako to zamýšľali jej dizajnéri za obrazovkou počítača? Už niekoľko mesiacov testujeme na horách bundu Northfinder Solisko, ktorú ste možno videli aj na záchranároch Tatranskej Horskej Služby.

Ľahká ako pavučinka

Je tenšia a ľahšia, ako by ste pri pohľade na obrázky čakali. To je prvá vec, ktorú si uvedomíte keď ju pri zoznamovaní vezmete do rúk. Hoci sa chystáte do zimnej, zasneženej krajiny, zdá sa vám akoby ste sa obliekali len kamsi do haly.

Z každého detailu čítate odľahčenie strihu a materiálov na výnimočné minimum. Tenučké krytie, drobné stehy, husto tkané textílie z mimoriadne tenkej priadze – akoby bol v hre každý gram hmotnosti či kúsok objemu. Okamžite viete, že vás táto bunda bude mať v teréne čím prekvapiť.

Šikovne zrolovaná nie je väčšia ako litrová termoska a keď ju oblečiete na seba, máte pocit akoby bola len z pavučinky. Je úžasne ľahká, atraktívne tenká, prepracovaná do najmenších detailov. Sotva dokážete pomyslieť na to, že ju raz nemotorne kdesi zatrhnete, prederiete alebo zničíte.

Príjemne pohodlná

Zaujme vás šviháckym dizajnom, pozornosť pritiahne pestrými športovými farbami. Páči sa nám aj jej priliehavý strih, ktorý bezchybne kopíruje kontúry tela aj pri väčších konfekčných veľkostiach. Oveľa väčšmi však prehovorí svojou pohodlnou mäkkosťou a mimoriadnou pružnosťou.

Cítite, ako vás mäkko obopína v celom objeme. Všimnete si, ako ju formujú pružné, sieťované vrecká ukryté pred zrakom ostatných. Buďte však obozretní pri výbere veľkosti a nepodľahnite pokušeniu kúpiť si väčšie číslo len preto, aby ste pocítili voľnosť. Oblečte ju priamo na funkčné tričko s dlhým rukávom a vnímajte.

Rukávy vám prekryjú dlane na polcestu k prstom. Predĺžený chrbát zasa dokonale zakryje kríže. Vytiahnite nahor aj zips goliera, aby ste skontrolovali či vám obopína krk. Musíte cítiť, že je ako vaša druhá koža do terénu. Stará škola turistického vrstvenia je preč. Vďaka novým materiálom je všetko jednoduchšie.

Dômyselne hybridná

Čosi naznačia visačky so značkami materiálov, čosi pochopíte sami pri každodennom používaní bundy. Bunda Solisko je ako dômyselná funkčná koláž. Každú časť tela kryje úplne odlišnou látkou, ktorá berie do úvahy telo v pohybe.

Sú na nej miesta, ktoré udržiavajú telesné teplo. Iné majú zasa na starosti vetranie a odvod pár. Tu sa žiada pružnosť a dokonalé prekrytie tela. Tamto zasa štít proti vetru, zvýšená odolnosť voči odieraniu, ale aj membrána, ktorá neprepustí vlhkosť z padajúceho snehu.

Rôznorodé materiály nájdete skôr bok po boku, ako vrstvené na sebe. Ak by ste mali mať na každý z nich záplatu pre prípadnú opravu, bol by z toho malý vzorkovník. Pri pohľade na ostatné bundy v športovom šatníku si uvedomíte, že Solisko je naozaj výnimočné. Odvahou dizajnérov, ale aj náročnosťou výroby.

Troška zamrzí, že pri všetkom tom laserovom rezaní, presnom zosadzovaní dielcov a ladení pružnosti nájdete v šití nitky, ktoré treba zastrihnúť a ustrojiť.

Udrží vás v teple

Od začiatku sa počíta s tým, že budete pri nosení tejto ľahučkej bundy v pohybe. Vybehnete si turistickým chodníkom na horský hrebeň, snežnicami či na lyžiach vystúpate na svah, alebo sa na bežkách rozbehnete za humnami popod horu.

Bunda udrží teplo, ktoré si pri fyzickej aktivite vyrobíte sami. Je zbytočné pozerať na teplomer a riadiť sa podľa neho. Mínus desať alebo plus tri? Je to jedno, bunda to zvláda. Časom prídete na to, že s ňou na horách prekleniete popri zime aj chladnú časť jesennej a jarnej sezóny.

Kým high-tech izolácia Polartec Alpha Direct svojou štruktúrou a nadýchanosťou vytvára tepelný vankúš, husto tkaná membrána Pertex Quantum bráni tomu, aby ste z neho vyhriaty vzduch pri pohybe vytlačili von. Práve túto zostavu nájdete na miestach, ktoré sú pre uchovanie telesnej teploty kľúčové. Vzdorujú vetru, vytvárajú nárazový štít.

Na miestach, kde treba udržať teplo hrejivým, pružným kontaktom zvolil výrobca tkaninu Blizzard Thermal Comfort. Je plošným odľahčením, ktoré bez straty izolácie zvyšuje pružnosť a pohyblivosť. Súčasne však v závetrí intenzívnejšie prepúšťa veľké množstvo pary. Pozrite sa cez ňu do svetla a pochopíte.

Nazbierali sme výborné skúsenosti s hrejivosťou bundy v mrazivom slnečnom počasí, veľmi sa nám osvedčila i v bezveternej tôni tmavých ihličnatých lesov. Báť sa nemusíte ani sviežeho vetríka, ktorý vás v exponovaných častiach terénu bude udržiavať v športovom strehu. Pocítite ho na vnútornej strane rúk a možno aj na bokoch.

Hlavné je, aby ste boli v primeranom pohybe. Ak sa na dlhší čas zastavíte, určite vytiahnete z batoha „zatepľovačku“, aby ste pridali hrejivú vrstvu navyše.

Teplo, teplejšie, horúco

Dynamika pohybu tejto bunde svedčí. Keď šliapete intenzívne, prebytočné teplo poľahky vypustíte von. Ak sa na chvíľu zastavíte alebo spomalíte, využijete teplo, ktoré sa naakumulovalo v izolácii. Polartec Alpha Direct je ako ovčia vlna. Čím väčšmi túto izoláciu nasýtite parou, tým viac tepla v sebe uloží. Hreje neustále.

Pridajte k tomu pružné ukončenie rukávov, sťahovaciu šnúru na páse, vysoký golier s nadstavenou kapucňou – všetky sa veľmi rýchlo naučíte využívať na to, aby ste mali teplo pod kontrolou. Nemusíte sa báť, že ho v chladnom počasí vytlačíte von pohybom rúk s palicami, alebo vám ho vyfúka von vietor.

Osvedčilo sa nám nosiť bundu priamo na funkčné tričko s dlhým rukávom zo syntetických materiálov. Ako druhú vrstvu, ktorá plynule nadväzuje na základ odvádzajúci vlhkosť.

Mali ste na prvýkrát pocit, že vám bolo troška chladno? Potom určite vyskúšajte mikinu Northfinder Bukovec z mäkkej, hrejivej tkaniny Dry-release Duo. V tejto chvíli je to naša obľúbená kombinácia.

Únik pre paru

Čím viac sa hýbete, tým viac tepla vyrábate. A spolu s ním pot a paru, ktoré treba vypustiť. Bez rozmýšľania sa môžete spoľahnúť na priedušnosť materiálov, ktorá sa na bunde stupňovite mení v rámci rôznych zón tela.

Priliehavá kapucňa a panely pod pazuchami sú z úpletu s GRID štruktúrou, ktorá cez veľké prieduchy riedkeho tkania prepúšťa paru na miestach, kde jej vzniká najviac. Tam vetráte neustále. Veľká časť pary odchádza cez pružný úplet tvoriaci viac ako polovicu plochy bundy. A čosi prejde aj cez membrány, ktoré kryjú tepelnú izoláciu.

K tomu všetkému však patrí aj obojsmerný zips a dvojica vreciek na hrudi, ktoré vysokými zipsami otvárajú zónu pod membránou. Tak vypustíte na hrudi vlhkosť, ktorá v iných častiach môže na nejaký čas uviaznuť dnu.

Až na hranicu možností

Stáva sa nám, že pri prudkom výstupe nasýtime bundu parou natoľko, že na niektorých miestach uviazne. Môže sa tak stať už po dvoch hodinách intenzívneho šliapania. Spozorujete to na vonkajšej strane rukávov a centrálnej časti chrbta.

Doposiaľ voľná padákovina Pertex Quantum sa kvapkami vody spojí s podkladovou izoláciou, akoby ste v hustom snežení premokli. Vytvoria sa mokré, bodové mapy. Ide o vlhkosť, ktorá sa v špičke záťaže nevie dostať von. Kým vy sa vďaka funkčnému tričku a hrejivej izolácii cítite stále fajn, bunda narazila v týchto miestach na svoje limity.

Ak pokračujete v intenzívnej záťaži ďalej, nič sa nedeje. Zostávate v teple, bez toho aby ste mali pocit, že sa paríte vo vlastnej šťave. Zvyšné časti bundy vetrajú naplno. Keď však spomalíte, začnete pozorovať, ako prebytočné vlhko v priebehu desiatok minút pomaly cez padákovinu uniká.

Naučili sme sa využívať priazeň slnečných dní a dávame bunde pri oddychu na hrebeni šancu, aby sa vyvetrala. Priame slnečné lúče z nej vytiahnu nahromadenú vlhkosť.

Šikovné detaily

Veľmi sa nám páči kompaktná, priliehavá kapucňa, ktorá s vysokým golierom tvorí akýsi klimatický tandem. Ak ju použijete v pohybe namiesto čiapky, paru vypúšťa von a hlavu drží v teple. Je to výborné, ak sa na otvorenej ploche na čas dostanete do vetra. Udržiavate sa v teple, jediným mávnutím ruky.

Zapravíte ju pod čiapku alebo do druhej kapucne ak chcete zvýšiť tepelnú pohodu zatepľovacou bundou. Je ako šikovná buffka, ktorá je vždy v pohotovosti. Musíte to opakovane zažívať, aby ste vedeli o čom hovoríme. Vypestovali sme si na ňu nečakaný návyk. Možno i preto, že tak priliehavo drží na hlave.

Praktické sú aj pružné vrecká, ktoré sú všité pod hrudnými zipsami. Neustálym napružením tvarujú bundu, ale súčasne držia aj odložené veci na mieste. Založte do pravého vrecka mobil a budete mať pocit, že vám to pevné držanie vo všetkých ostatných bundách chýba. Páčilo by sa nám, ak by sme toto riešenie nachádzali aj pri ostatných modeloch.

A je tu aj jedno vrecko naviac, ak by ste ho pri zoznamovaní s bundou prehliadli. Na pravej strane chrbta – s bočným prístupom. Bez sieťovanej podšívky pôsobí robustnejším dojmom pre veci, ktoré sa bojíte odložiť na hruď. Kľúče, lampička či zatvárací nožík? Vyberte si.

Vyschne takmer na počkanie

Údržba bundy je mimoriadne jednoduchá. Zatiahnete zipsy, s kvapkou prostriedku na športové oblečenie ju zveríte na šetrnom režime pri nízkej teplote práčke a po vyschnutí bude opäť ako nová.

Boli sme prekvapení, ako rýchlo dokáže vysychať. A to aj pri ručnom praní bez žmýkania. Večer vyperiete, odkvapkáte a zavesíte – ráno môžete obliekať. Za celú dobu testovania sme nezaznamenali žiadne problémy s hromadením pachov, ani nadmerné špinenie. Opakovaná údržba materiály predčasne neopotrebúva.

Ak sa dnes pozrieme detailne na všetky zákutia, nachádzame iba dve známky nosenia. Jemné žmolkovanie na vnútornej strane bokov a uvoľňujúci sa silikón na šnúrkach zipsov. Batoh bundu neodiera, lemy rukávov a golier sú dokonale fit.

Northfinder Solisko (209,90€) je hybridná bunda pre zimné športy v prírode, ktorá bola vyladená pre fanúšikov ski-alpinizmu a ski-touringu. Od prémiových materiálov, hybridnej konštrukcie a body-mappingu môžete očakávať výnimočný výkon a pohodlie, ktoré vás budú motivovať pre ďalšie výpravy a výpady do terénu. Páči sa nám tepelný komfort a priedušnosť bundy, odskúšali sme si aj jej odolnosť voči nepriazni počasia. V tejto chvíli môžeme s istotou povedať, že v našom šatníku nenájdeme v tejto kategórii nič lepšie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár