Prepotené tričko, páperová bunda, zablatené návleky, pôlt slaniny a bochník chrumkavého chleba – hoci na prvý pohľad nemajú veľa spoločného, predsa len môžu mať k sebe blízko. Rad za radom ich vyberáte z batoha, ak potrebujete nájsť na dne suché ponožky na prezutie.

Často ich od seba delí len tenučká bariéra, ktorá drží v batohu vlhkosť a hygienu pod kontrolou. Sú vrecúška zo súpravy Lifeventure Ultralight Dry Bag Multipack riešením, na ktoré sa dá spoľahnúť? Už nejaký čas nám pomáhajú udržať poriadok v batohu na potulkách krajom.

Ľahké a odolné

Sotva na váhe spoznáte rozdiel medzi pevným igelitovým vrecúškom a odolným vakom z nylonovej tkaniny. Sú ako tenučký film do ktorého vložíte čo vám len treba. Skúste sa však do nich zaprieť celou svojou silou a spoznáte rozdiel.

Kým fóliu natiahnete a s trochou odhodlania zaručene pretrhnete, vrecúška z nylonovej tkaniny sa javia byť pri používaní nezničiteľné. Neunavia sa, neprederiete ich. Boli utkané z tenučkých vlákien do podoby technickej tkaniny, ktorú možno poznáte pod názvom Cordura.

Húževnatá tkanina s typickým šušťavým zvukom je vystužená hrubšími vláknami, ktoré na jej povrchu tvoria slušivú štvorcovú sieť. Tá má za úlohu nielen zvýšiť pevnosť, ale zabrániť páraniu ak by ste vrecúško zatrhli o nôž či ostrú hranu výbavy.

Modrá, červená, oranžová, zelená – vždy trochu priesvitná aby ste vedeli čo máte vo vnútri. Nie, farby nie sú na výber. Každá z nich bola vyhradená pre odlišný objem vrecúšok.

Zastaví vodu, paru aj nečistoty

Tenučká vrstvička polyuretánu vo vnútri a pred zrakom utajený silikónový náter na vonkajšej strane – to je posila ktorá robí z hustej látky nepreniknuteľnú bariéru. Nejde len o to, aby ste mohli vrecúško nafúknuť, aby vám na splave pri nehode zostalo plávať aj s cenným obsahom na hladine.

Dôležité je neprepustiť von paru spoteného a špinavého oblečenia, či naopak hustú hmlu, sychravý opar či zatekajúci dážď dovnútra – k súprave na spanie, či bunde ktorá vás má po náročnom výstupe zahriať na vrchole horského hrebeňa.

Správne uzavreté vrecko je ako izolovaná bunka, ktorá si v útrobách uchováva svoju vlastnú klímu. Neprepustí vzduch, prach ani vodu. Razom rozdelíte spoločnú komoru úložného priestoru batoha na viacero samostatných častí. Nezávislých, hygienicky oddelených.

Vyladené do detailu

Páči sa nám vyhotovenie, ktoré je viac ako len plochým, nemotorným vreckom. Vďaka všitému, oválnemu dnu má tvar, ktorý ho priam predurčuje pre balenie oblečenia. Celý objem máte k dispozícii bez toho, aby vám po zbalení odstávali prázdne rožky ako na perine.

Pridajte k tomu utesnené, podlepené švy, uško pre pohodlné vybaľovanie, a osvedčený vodácky uzáver s odľahčenou prackou – viete čo vás čaká. Ak si vypestujete pri balení šikovné návyky, nemusíte sa báť toho, že vás v teréne zastihne čosi nepredvídateľné.

A to ani vtedy, ak s batohom spadnete do dravej bystriny, ktorou z hôr odteká roztápajúci sa sneh. Ako si zabalíte, tak budete mať. Aspoň my sme sa o tom zatiaľ vždy presvedčili. S natrénovanou istotou, ale aj zaskočení ak sme čosi podcenili.

So vzduchom i bez neho

Ak do vrecúška prifúknete pri balení vzduch, bude držať svoj tvar i po hodinách pohojdávania pri chôdzi. Zišlo sa nám to, keď sme krotili superľahký batoh bez výstuhy, aby nám na chrbte držal svoj tvar. A prišlo aj na improvizovanú bójku pri letnom splave.

Oveľa častejšie však vzduch vytláčame von, aby sme dosiahli čo najmenší objem. Určite to poznáte, ak na svojich túrach prekonávate rôzne výškové pásma. Kým v doline hreje slnko, hore na hrebeni pod topánkami chrúme mráz.

Zatepľovacia bunda i sveter stratia kus objemu, ak z nich vzduch vytlačíte. Tieto vrecúška nemajú ani kompresné popruhy, ani ventil pre vytlačenie prebytočného vzduchu. Musíte si to zariadiť pri balení – skôr ako zaviniete vrchný lem s odľahčenou prackou.

Chvíľu nám trvalo, kým sme našli tú najlepšiu taktiku. Pomôžte si kolenom a ak treba aj obomi, aby ste oblečenie skrotili. Keď vrecko zaviniete, zachová si svoj kompaktný rozmer a tvar.

Zaručene trvácne

Takmer po piatich rokoch používania nášho prvého 5-litrového Ultralight Dry Bag vrecúška od Lifeventure nepozorujeme únavu, ktorá by stála za povšimnutie. Šitia sú kompletné, pásky držia, uzáver so sponou sú dokonale fit. Ak sa čosi troška zodralo, je to možno záter na vnútornej strane. Vrecúško však dokonale tesní.

Podobne sú na tom 5, 10 a 25-litrovky z novej súpravy. Do najmenšieho dostanete zatepľovaciu bundu, spodnú bielizeň či zrkadlovku s bleskom a objektívom. Do väčšieho zasa slušnú nádielku šikovne naskladaného oblečenia či proviant na týždenný pochod. Alebo aj spacák ak ho ponecháte v kompresnom vrecku.

A tá 25-litrovka je ako dokonalá „ vodotesná vložka“ do batoha, ktorá vyplní celú jeho komoru. Ak sa chystáte do drsného nečasu a chcete mať istotu, že voda do batoha nezatečie, jednoducho sa poistíte. Všetko uzavriete dovnútra, akoby ste komoru vystlali vodeodolnou membránou. Funguje to.

Lifeventure Ultralight Dry Bag Multipack (47,60€) je súprava spoľahlivých vrecúšok pre turistickú výbavu, ktoré na cestách ochránia cenný obsah pred vlhkosťou a znečistením. Nepomýšľajte iba na splav či vrtošivé, búrkové dni. Ale aj na kompresiu odevov, či zaistenie hygienického štandardu. Prepotené ponožky a zablatené návleky už nezašpinia vašu zatepľovaciu bundu či súpravu na spanie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár