Vrtochy jesenných dní sa zvyknú zahryznúť hlboko pod kožu. Raz sa rozpíjate vo vlhkom rannom opare, inokedy sa proti vám tlačí chladivý vietor. A ak sa k tomu pridruží sychravý nečas, ktorý sotva dovolí lúčom slnka preniknúť až k vám, viete, že všetko stojí na vašom oblečení.

Nielen na hubačke, pri potulkách krajom, alebo prechádzke horou. Ale aj vtedy, ak sa v očakávaní slnečného dňa vyberiete na víkendový piknik za humnami. Ako nás po celú jeseň chránila softshellová strečová bunda NorthFinder August z radu Adventure? Čítajte naše zápisky.

Hrošia koža

Tričko s dlhým rukávom pre mäkké pohodlie a  bunda z moderných materiálov pre príjemnú klímu a tepelný komfort. Hoci to znie až príliš jednoducho, nad poučkami o vrstvení oblečenia sme v posledných mesiacoch priveľmi nerozmýšľali. Nebolo treba.

Stačí len vkĺznuť do nátelníka z bavlny alebo jemnej ovčej vlny, prehodiť cez seba bundu a s batohom, či bez neho vyraziť do terénu.  Od tejto chvíle, akoby ste mali hrošiu kožu. Nič na tom, že bláznivé počasie pripomína viac apríl ako doznievajúce babie leto. Viete, že sa budete cítiť príjemne.

Všetko si naladíte podľa potreby. Raz rozopínate zipsy, aby ste k sebe pustili svieži vánok a vypustili paru. Inokedy sa vtiahnete za vysoký golier do kapucne. A ak sa do vás oprie vetrisko, päste vtiahnete do rukávov bez toho, aby ste museli hľadať rukavice.

Zálesácky strih

Nedajte sa pomýliť dizajnom, ktorý dáva bunde slušivý „mestský look“ pre každodenné nosenie. Ak vás pri výbere upútala len svojimi nenápadnými tlmenými farbami, veľmi rýchlo prídete na to, že je blúzou, ktorá vás má chrániť.

Prekryje vám chrbát až pod zadok, dlhými rukávmi dosiahne až po hánky prstov a vysokým golierom s objemnou kapucňou vytvorí štít, ktorý si zamilujete. Nie je v tom žiadna náhoda, že ju prirovnávame k hrošej koži.

Hoci je vyrobená z ľahučkého softshellu, stabilne drží svoj tvar a figúru akoby bola kožená. Mäkká a pružná, zároveň však pevná. S ergonomicky tvarovanými kontúrami, ktoré obkolesia vašu postavu. Dajte si pri skúšaní dostatok času na to, aby ste zvolili správnu veľkosť. Nemalo by vás prekvapiť, ak bude o číslo menšia, ako ste zvyknutí.

Smelo do terénu

Nezastavilo nás prvé uviaznutie v pichľavom malinčí. Nevycúvali sme ani z hustého prieseku v kosodrevine. Máme pocit, že kĺzavý, hladký povrch husto tkanej textílie znesie viac ako len odieranie pri táborníckych prácach. Ak si zvyknete na jemné šušťanie pri pohybe, ďalej vás už môže iba príjemne prekvapiť.

Keď sme vlhčenou vreckovkou zotierali prvú šmuhu od sadzí, vyzeralo to len na šťastnú náhodu, že sme sa zaobišli bez prania. Keď sme však rovnako dobre dopadli pri „gulášovej nehode“, začali sme tušiť, že s údržbou si netreba robiť starosti. Jemné syntetické vlákno odpudzuje vlhkosť aj nečistoty. Nenasiakne ich hlboko do útrob.

Báť sa nemusíte ani nosenia plne naloženého, taktického batoha. Nech s odstupom času prezeráme plecia a chrbát bundy akokoľvek pozorne, nevidíme žiadne žmolky, oderky či opotrebovanie. Kĺzavý povrch tu výborne naplnil svoje poslanie.

Pružná a pohodlná

Dôvernejšie sa však s bundou zoznámite pri  táborníckych prácach. Hoci si to spočiatku vôbec neuvedomíte, postupne  prídete na to prečo sa v nej cítite tak príjemne. Vždy, keď sa dostanete na hranicu jej kontúr, pružná látka ustupuje.

Deje sa to vždy keď sa napriahnete sekerkou alebo pílou, keď zodvihnete ruky s ďalekohľadom k očiam, alebo sa rytmicky opierate do turistických paličiek. Zabudnite na vyskakujúce rukávy, tesný chrbát  v lopatkách, napnuté lakte či pridvihujúci sa spodný lem. Nič také sa nestane. Bunda sa dotvaruje podľa potreby.

Použitý softshell je pružný vo všetkých štyroch smeroch, takže každý ťah sa rozloží rovnomerne do plochy. Možno aj preto nenápadná pružnosť bundy dlho unikala našej pozornosti. Teraz to už vieme. Neustupujete bunde, ale bunda ustupuje vám.

Vypustite paru

Sú dni keď slnko hreje a pocítite ho na tmavých plochách bundy. Zahrejete sa aj pri svižnom výstupe nad hranicu lesa, aby ste si užili výhľady do okolia. Ak v tejto chvíli pomýšľate na to, že rozopnete zips alebo prehodíte bundu cez plece či batoh, vedzte, že to nie je jediná voľba.

Svieži vzduch pocítite, ak rozopnete zipsy pod pazuchami. Sú obojsmerné, dlhé a dosiahnete na ne bez toho, aby ste museli skladať batoh z chrbta. Aj v rukaviciach, keďže majú dlhšie šnúrky s uzlíkmi. Navykli sme si na nosiť ich rozopnuté po väčšinu času. Kryjete ich rukami, takže chlad dnu nepreniká.

Veľmi praktické sú aj spodné vrecká na ruky. Vďaka sieťovanej podšívke vypúšťajú cez roztvorené zipsy zohriaty vzduch spolu s nahromadenou parou. Každý krok vpred, každý pohyb ruky s palicou vyfukujú horúčosť von. Nie vždy treba vyzliekať bundu, keď ju takto odvetráte.

Para však pomaly uniká aj cez materiál samotný. Nie je to však mimoriadne priedušná bunda pre svižné športové výkony. Viac jej pristanú pochôdzky horou, pochody horskými lúkami a prechádzky za humnami. Dýcha svojim primeraným tempom pri turistike, ktorá je relaxom pre spoznávanie prírody.

Zachytí hmlu aj mrholenie, nie však lejak

Tohtoročná sychravá jeseň pod horami nám dovolila dôkladne preveriť húževnatosť bundy. Drobné kvapôčky hmly zostávajú na jej povrchu. Veľké kvapky padajúce z konárov stromov sa však rozbíjajú a pomaly miznú. Vidíte, ako sa vpíjajú dnu, hoci ich chlad neucítite.

Zastaví ich priedušná, vodeodolná membrána, ktorá oddeľuje husto tkaný syntetický úplet na povrchu od mäkkej, flísovej podšívky vo vnútri. Hoci je povetrie naplnené hmlou a drobné mrholenie neutícha po celé hodiny, stále ste v suchu. Dokonca aj na pleciach pod tlakom popruhov batoha.

Pončo by ste však zo svojej výbavy vyradiť nemali. Keď sa naozaj rozprší, nápor dažďa pomaly prenikne dnu. Nečakajte vodeodolnú bariéru, ktorá znesie všetko. Skôr vytrvalý štít voči mrholeniu a oparom, ktoré dávajú nečasu jeho typickú atmosféru.

Pripravení na vietor i chlad

Veľmi príjemným zistením je, že vietor je na vás prikrátky. Hoci vám sviští za ušami, cez materiál bundy neprenikne. Vaše telesné teplo je v bezpečí, aj keď ste si pod bundu zatiaľ neobliekli žiadnu zatepľovaciu vrstvu.

Možno si pritiahnete suché zipsy na rukávoch, hoci stratíte prístup k displeju outdoorových hodiniek. Možno zatiahnete aj šnúru na spodnom leme, ktorá v zime poslúži na to, aby vám spod bundy nevytŕčal veľký, vlnený sveter. Najviac komfortu však pridá golier s kapucňou.

Cítite sa, akoby ste sa skryli do domčeka. Vyhriateho stĺpcom svojho vlastného tepla, ktoré vám prechádza okolo tváre, uší, hlavy. Tvarová pevnosť softshellu ladí so strihom, veľmi nás však potešila priestrannosť goliera. Ak nosíte bradu, neuviazne pri zapínaní medzi zúbkami zipsu, ako je tomu pri športových bundách.

Obľúbili sme si aj tvarovú stálosť kapucne – s náznakom šiltu a sťahujúcou šnúrkou po obvode. Priestrannú hĺbku však priveľmi neskrotíte.

Kým v zime bude super na baranicu či hrubú hrejivú čiapku, pri aktívnom pohybe nás nútila z času na čas ju potiahnuť trochu vzad.

Čelovka, mobil, mapy

Určite by sme nemali zabudnúť na vrecká. Tie spodné sú navrhnuté pre ruky a odvetrávanie. Môžete do nich odložiť čokoľvek, sieťovina vás však bude troška brzdiť v odvahe a rozhodovaní. Tie naše zostávajú zväčša prázdne.

Náprsné vrecká s bočným prístupom sú prudko návykové. Mobil, likérka, nôž, čelovka – to všetko máte na dosah ruky i s batohom na sebe. Stiahnete krytý zips, zanoríte dnu ruku a veci smerujú k vám – priamo do dlane. Vďaka náklonu vreciek ich loviť nemusíte.

Šikovné sú aj priestranné sieťované vrecká vo vnútri – po oboch stranách stredového zipsu. Ak hľadáte spoľahlivé miesto pre mapy, dokumenty, šatku či rukavice, pravdepodobne ich uložíte sem. Aspoň my to tak robíme.

Pozor na tmu

Tmavá bunda bez reflexných prvkov je na krajnici cesty neviditeľná. V prírode žiadaná, diskrétna nenápadnosť sa môže nečakane zmeniť na nevýhodu. Máme však pocit, akoby s tým dizajnéri tak trocha počítali. Pripravili nám na ľavej strane spodného lemu široké pútko s logom, ktoré nezostane bez využitia.

Spárovali sme ho s blikačkou Fenix BC05R, ktorá tam s plastovým klipom šikovne sadne. Spoľahlivo tak červeným svitom či blikaním označí vaše kontúry na mieste, ktoré najhlbšie zasahuje do vozovky. Ak však máte batoh na chrbte, asi ju budete mať priamo na ňom.

Zálesácka bunda NorthFinder August (89,90€) nám v jesennom testovaní odhalila nielen svoj komfort a voľnosť pohybu pri táborníckych prácach, ale aj vytrvalú húževnatosť pri ochrane pred vetrom, vlhkom a sychravým nečasom. Je ako odolný štít voči nečasu, ktorý vám dopraje neobmedzenú pohyblivosť v tričku s dlhým rukávom. Vieme si ju s dodatočnou zatepľovacou vrstvou predstaviť i v chladnom zimnom počasí, či s nadchádzajúcou jarou. Čaká vás moderný materiál, praktický strih, ale aj priedušnosť s odvetraním pre chvíle, keď zrýchlite tempo svojich aktivít. Ak ste sa doposiaľ držali tradičných materiálov a armádnych prebytkov z armyshopu, určite by ste s ňou mali vojsť do novej epochy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár