Skrehnuté prsty, mokré ponožky a unavené nohy, ktoré v lete nachodia dlhé pochody bez toho aby vás potrápili. Ak sa v chladnom období roka necítite v prírode príjemne, možno za to môžu chyby a zlozvyky pri vašom obúvaní.

Nehľadajte záchranu v nových topánkach. Možno len neviete využiť tie, ktoré ste si kúpili naposledy. Venujte obúvaniu rovnakú pozornosť ako baleniu batoha. Aj drobné detaily môžu narobiť veľké rozdiely.

1. Vlhké vnútro

V žiadnych topánkach sa v chladnom počasí nebudete cítiť príjemne, ak nebudú dokonale suché. Aj keď ste presvedčení o tom, že sa do nich voda nedostane, nezabúdajte na pot svojich chodidiel. Prenikne do podšívky, vsiakne sa do hrubého jazyka i stielky, rozptýli sa v nedostupných miestach pod každým šitím.

Naučte sa obuv po každom použití vetrať. Nie však v chladnej, nevykurovanej chodbe. Vytiahnite von stielky a spolu s topánkami im dajte čas na to, aby zo seba vydýchli všetku vlhkosť. Uložte ich kdesi na noviny ku stene, mimo dosahu piecok a radiátorov. Zvyčajne im postačí dvanásť hodín na to, aby boli opäť fit.

Iné to je, ak vám z nejakého dôvodu do topánok zateká. Sušenie môže v takomto prípade zabrať oveľa viac času. Neváhajte a kúpte si lepšie. Tie problémové odložte do krajšieho počasia a vytiahnite ich v chladnej sezóne len vtedy, ak ste si istí že budete kráčať po suchu.

2. Blato v dezéne

Nič si nerobte z toho, ak sú topánky beznádejne zablatené. Zašpiníte ich zajtra, pozajtra i cez víkend s partiou pri kempovaní. Veď prídu aj dni, keď ich nevedomky vykúpete v mokrej tráve, v horskej bystrine alebo v prvom snehu a opäť budú vyzerať k svetu.

Nedopustite však, aby bol dezén podrážok naplnený blatom. Zastrúhajte si paličku. Rozoberte staré drevené štipce na bielizeň. Vyklopte plochý skrutkovač z leathermana. Naučte sa čistiť drážky podošiev pri každom návrate z terénu. Dôvod je jednoduchý. Ak má vzorka zabrániť pošmyknutiu, nesmie byť zanesená.

Rohožky, škrabky či vydupávanie na chodníku nefungujú. Musíte to spraviť ručne. Skôr ako sa vlastnou chybou pošmyknete a stratíte čas vysedávaním na pohotovosti so zranením, ktoré nemuselo byť. Neviňte z nehody iba terén a počasie.

3. Premočená useň

Áno, topánky s membránou môžu uchovať komfort nôh aj vtedy, ak sa v nich budete denne v potoku prechádzať. Myslite však na to, že každým premočením z usne vyplavujete minerály a tuky, ktoré ju robia mäkkou, poddajnou a pružnou.

Rýchlo sa môže stať, že ju vylúhujete a zmeníte na tuhú lepenku, ktorá sa na miestach ohybu rozláme na kusy. Vždy keď sa vám podarí useň premočiť, nájdite si čas na to aby ste ju nechali preschnúť a ošetrili balzamom. Ten vsiakne dnu a so sebou prinesie späť všetko, čo voda vzala.

Úlohou balzamu nie je chrániť useň pred vodou. Na to slúži impregnácia alebo voskovanie. Balzam unavenú kožu vyživuje. Bráni tomu, aby zostarla skôr ako topánky nadobro opotrebujete. Majte ho vždy na dosah ruky a použite ho po každom vysúšaní.

4. Neposlušné šnúrky

Niektoré držia pevne aj keď ich nedbalo zaviažete. Iné sa vo vlhkom počasí rozväzujú bez ohľadu na to, koľko úsilia im venujete. Za všetko môžu nezmáčavé, syntetické materiály ktoré sú oveľa klzkejšie ako tie prírodné.

Možno vám ani len nenapadlo, že éru studených, ťažkých, premočených šnúrok máme už roky za sebou. Čo však spraviť s neposlušnými šnúrkami, aby ste sa k nim nemuseli zohýbať každých pár kilometrov chôdze?

Troška ich vo viazacej časti navoskujte – bezfarebným krémom na topánky, čajovou sviečkou, alebo hrudkou včelieho vosku. Od tejto chvíle budú všetky uzly a mašličky pevne držať svoj tvar. Vďaka jemne lepivému povrchu, ktorý voskom bez leštenia vytvoríte.

5. Nevhodné ponožky

Kúpte si poriadne outdoorové ponožky a prestaňte experimentovať s tými pre všedný deň. A už vôbec nepomýšľajte na to, že by ste vrstvili dva páry ponožiek len preto, aby ste sa cítili lepšie. Improvizáciu si odložte na horšie časy.

Voľte hrubšie ponožky s prímesou vlny, s pevnejšie tkanou špičkou, chodidlom a pätou. Často majú mäkké polstrovanie na miestach, ktoré sú pri kráčaní najväčšmi namáhané. Výrobcovia veľmi dobre vedia, ako majú ponožky do terénu vyzerať.

Funkčné priadze dokážu šikovne odvádzať vlhkosť. Vlna zasa hreje i vtedy ak je po celodennom nosení presýstená parou. Rôzne druhy úpletu riešia komfort, kompresiu, celkový pocit pri nosení. Na prvý pohľad vidíte, že ponožky sú pevnejšie, hrubšie, masívnejšie. Vyššej ceny sa nebojte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár