Najlepšie nohavice sú vraj tie, o ktorých ani len neviete, že ich máte na sebe. Nielen pri pohodovej prechádzke v prírode, ale aj vtedy, ak vám krajina a klíma nastroja ochutnávku svojej drsnosti. V nepriestupnom teréne, v sychravom nečase či vetrisku, ktorý vás ide uchytiť.

Čo všetko vás čaká, ak sa porozhliadnete po nových materiáloch a strihoch? Už nejaký čas testujeme v teréne nohavice Northfinder Tommy z radu Adventure, ktoré nám odhaľujú novú úroveň pohodlia na pochode i pri kempovaní.

Pohodlie po celý deň

Pri skúšaní zaujmú prirodzeným, anatomickým tvarovaním, pri prvých aktivitách v kempe zasa pohodlím. Sotva si na prvý pohľad všimnete, ako veľmi sa odlišujú od zálesáckej klasiky. Sú to nohavice v nenápadnej farbe do terénu a hotovo. Oblečiete ich a užívate si chvíle strávené v lese či na horách.

Čoskoro však precítite mimoriadne návykový komfort. Akoby sa prispôsobovali pózam a figúram, do ktorých sa dostanete pri zbieraní konárov, štiepaní dreva, zakladaní ohňa či budovaní tábora. V podrepe, na kolenách, v tureckom sede, v pracovných polohách. Nebojujete s nimi o priestor, neťahajú vás na kolenách, neomínajú na švoch, nenapínajú v rozkroku.

Za všetkým hľadajte dvojicu rôznych látok, z ktorých sú ušité. Kým pevné, húževnaté časti pripadli na spodky nohavíc, kolená, vrecká či zadok, pružná a príjemne naťahovacia látka zasa kryje partie medzi nimi, ktoré sú najviac v pohybe. Nohavice dynamicky menia svoj tvar. Natiahnu sa, rozšíria a následne opäť vrátia späť. Prirodzene, vždy podľa potreby.

Dômyselne tvarované

Vnímate to pri leňošení v hamake, zamyslíte sa nad tým pri prezliekaní do spacáku. Pre pohodlný spánok by ste ich ani nemuseli dávať dole. Sú pružné takmer ako tepláky, hoci ide o odev, ktorý má oveľa vyššie ambície – byť oporou v náročnejších situáciách.

Čosi vytušíte aj pri ich odkladaní do skrine. Sotva sa vám podarí úhľadne ich zložiť. Namiesto toho, aby ste lícovali predný a zadný diel, všetko má svoju vlastnú vôľu. Zášivky tvarujú vypuklé kolená, spodné lemy riasia dolnú časť nohavíc, anatomicky tvarovaná je aj ich sedacia časť. Vypchajte ich senom a máte dobre stavanú figurínu.

Páči sa nám dobre spracovaný pás, ktorý si rozumie aj s pevným opaskom. So širšími pútkami, s dobrou geometriou, pri ktorej vám neodhaľuje kríže pri  predklone či podrepoch. Pružné pútka sedia najlepšie na opaskoch so šírkou 40 až 45 milimetrov. Armádna „päťdesiatka“ je niekedy priširoká, hoci dnu ju bez pracky dostanete.

Do vetra i mokrej rosy

Z visačky vyčítate 90 percent polyamidu a 10 percent spandexu, takže od prvého momentu beriete na vedomie, že ide o syntetiku. Nik vám však dopredu neprezradí, ako sa budú nohavice správať vo vetre, daždi a rose. To musíte zistiť sami.

Páči sa nám husté tkanie textílií, ktoré nás presvedčilo o ich húževnatosti a odolnosti. V malinčí a tŕnistých ružiach ich nezničíte, kolená, do ktorých môžete vložiť kolenačky, len tak ľahko neprederiete. Nástrahou sú možno len odskakujúce uhlíky z ohniska, ktoré môžu nejakú tú dierku prepáliť.

Vo veternom počasí obstáli nohavice v exponovanom teréne na výbornú. Chlad hnaný vetrom dnu neprenikne a nevyženie ani teplo, ktoré ste si dnu nahromadili. Veľmi dobré pocity máme aj zo sychravých dní a prechodu mokrými, horskými lúkami.

Látka nohavíc síce vodu neodpudí, jej nasiakavosť je však pomerne nízka a vďaka telesnému teplu veľmi rýchlo vysychá. Ráno prejdete v rose vysokou trávou bez zachladenia a po čase už vidíte, že látka vyschla. Potvrdili sme si to aj pri ručnom praní, bez žmýkania. Za pol dňa sú nohavice dokonale suché a pripravené na ďalšie nosenie.

Navlhnuté nechladia ani v jesennom sychravom besnení. Neoberajú vás o cennú energiu. Vidíme v nich ideálne nohavice na hory, kde klasická bavlna môže narobiť vo vlhku a daždi nepríjemnosti.

Priedušné a svieže

Príjemné prekvapenie prichádza i pri energickom výstupe na horský hrebeň. Para, ktorú ste v športovom tempe zo seba vydali, uniká. Prebytočné teplo a vlhkosť prechádzajú cez póry textílií, hlavne v pružnej časti nohavíc.

Napomáhajú tomu aj vrchné vrecká, ktorých podšívka je z polovice sieťovaná. Práve cez ňu sa horúčosť vytláča von pri každom kroku vpred. Bez ohľadu na to, či sa do vás na pochode opiera slnko, alebo je tempo vašej chôdze vytrvalé a rýchle.

Veľmi sme si obľúbili vysoké a spoľahlivé zipsy, ktoré môžete kedykoľvek viac alebo menej na vonkajších stranách stehien pootvoriť. Vďaka nim je vetranie naozaj intenzívne. Na koži pocítite závany sviežeho vzduchu a čím rýchlejšie kráčate, tým väčšmi sa efekt znásobuje.

Hoci ide o nohavice, ktorým viac svedčí trojsezóna jeseň-zima-jar ako horúca spara na vrchole leta, vďaka „vetrákom“ sa vám budú páčiť i letné presuny z tienistého lesa, chladných dolín a roklín na slnkom vyhriate lúky. Prebytok tepla dokážete vypustiť.

Vrecká trochu inak

Ak ste privyknutí na objemné bočné vrecká cargo nohavíc pre nosenie výstroje, chvíľu si budete možno privykať na zmenu. Tentokrát sú našité vpredu. Nohaviciam dodávajú štíhlejšiu a kompaktnejšiu figúru, vďaka ktorej sa len tak nezachytíte o vyčnievajúci konár krovín.

Pred vkĺznutím do hamaky nemusíte vrecká vyprázdňovať – neprekážajú. Nič vás netlačí ani ak sa pri ohni natiahnete bokom na celtu alebo karimatku. Nečakajte však, že vpredu na stehnách budete nosiť ťažšie, technické bremeno. Skôr tam vsuniete čiapku, šatku, čelovku alebo rukavice.

Vrchné vrecká priam akoby volali po rukách pre ich ohrievanie, pevné lemovky na každom z vreciek zasa bez predratia unesú na klipe vreckový nôž, leathermana či taktickú lampičku. Je v nich dostatok priestoru i pre päste ako kladivá. Ďalšie dve menšie, neustále pružiace vrecká sú miestom pre zapaľovač, drobnejšiu navigáciu alebo menší mobil.

Cennejšie kúsky ochráni pred vytrúsením zips, výborné spracovanie majú aj krytia cargo vreciek – laminované, pevné, s tichým zatváraním. A ak nájdete uplatnenie aj pre horizontálne pútko nad ľavým vreckom, využijete ich výbavu naplno.

Ochránia pred lístím, ihličím, snehom

Spodná časť nohavíc obsahuje technické prvky, o ktoré by ste nechceli prísť ich skracovaním. Nájdete tam háčik pre upevnenie o šnúrky topánok, ale aj nastaviteľný remienok, ktorým spodné lemovanie stiahnete na mieru.

Nejde len o to, že nohavice sú zámerne o čosi dlhšie, takže si ich ustrojíte aby ste po nich v interiéri nešliapali naboso.

Počíta sa s tým, že ich nebudete zakasávať do vysokej obuvi, ale použijete ich na vonkajšie prekrytie. Háčik zaistíte o topánku a lemovku stiahnete tak, aby ste nenaberali lístie, prach, ihličie a sneh. A to aj za cenu zašpinenia od blata.

Všetko však dokážete diskrétne zaparkovať. Háčik do vnorenej komory, aby sa nezachytával pri vyzúvaní. Remienok zasa do najvoľnejšej polohy tak, akoby tam vôbec nebol. Páči sa nám technické riešenie detailov. Pýtate sa nás, na čo je to predĺženie nohavíc?

Nie na to, aby sa zberali na lýtkach do slušivého objemu. Pri prekračovaní skál, preliezaní kmeňov popadaných stromov či pohybe v náročnom teréne si na to spomeniete. Nič sa nevyhŕňa, nič nevyskakuje. Dĺžkovú rezervu využijete naplno.

Priveľmi sa nešpinia

Oceňujeme, že syntetické vlákna, husté tkanie a hladký povrch použitých textílií prispievajú k tomu, že nohavice sa v teréne priveľmi nešpinia. Kým ich nezanesiete jemným popolom, odieraním trávy alebo mazaním blata, vyzerajú celkom fit aj po niekoľkých dňoch. Stačí ich prekefovať a sú fit.

Na výber je popri jednofarebnom tmavozelenom vyhotovení i niekoľko variantov v duotóne. Zelené s čiernymi prvkami, pieskové s tmavosivými či čierne so sivou. Práve v týchto variantoch viac poukazujú na hybridnú kombináciu materiálov.

Smelo si ich môžete zvoliť aj pre každodenné nosenie. Sú mimoriadne pohodlné, neobmedzujú v pohybe a výborne vetrajú. Nebudú vám príťažou ani pri výkone každodenných povinností, ani pri trávení voľného času.

Nohavice Northfinder hybrid cargo Tommy z radu Adventure (89,90€) sú výbornou voľbou pre všetky outdoorové aktivity. Bez ohľadu na to či sa venujete kempovaniu, tuláckemu objavovaniu krajiny, alebo lesníckym prácam v teréne. Sú húževnaté, mimoriadne pohodlné, priedušné a ak ich premočíte do nitky, veľmi rýchlo na vás vyschnú. Keď si vyberiete správnu veľkosť a oku lahodiaci farebný variant, môžete počítať s tým, že vám spravia kopu radosti. Práve tak ako nám. Odporúčame ich všetkým, čo chcú dať pri zálesáctve a bushcrafte šancu moderným materiálom a strihom, ktoré sa osvedčili v segmente turistického oblečenia.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár