Útulňa pod horským hrebeňom, zrubová chata hlboko v horách ale aj koliba či zálesácky tábor ďaleko za humnami najbližšej dediny. Všetky majú čosi spoločné. Len svojou húževnatosťou sa líšia od stanu, ktorý rozbalíte kdekoľvek na potulkách krajom.

Stačí však málo a razom môžu ponúknuť komfort civilizácie, ktorý by ste na nich sotva očakávali. Nočné osvetlenie, rádio, hudobný prehrávač, solárna nabíjačka? To všetko sa ukrýva v kompaktnej súprave BioLite SolarHome 620+, ktorú si namontujete na počkanie i vy.

Vybaliť a namontovať

Kartónová škatuľa, ucho pre pohodlné prenášanie a hmotnosť pod hranicou dva a pol kilogramu. Ak to vidíte pred sebou, poviete si že ide o šikovnú „prepperskú“ zálohu pre prípad núdze či katastrofy. Všetko však začnete naplno prežívať pri rozbaľovaní.

Vytiahnete zo škatule hliníkový rám so solárnym panelom, zložíte po jeho boku centrálnu jednotku s displejom a tlačidlami, z fólie vybalíte trojicu lampičiek s vypínačmi. Zo všetkého visia káble a koncovky, akoby ste chystali osvetlenie pre vianočný stromček.

Všetko však dáva zmysel, nič nemusíte komplikovane rozmotávať. Jednotlivé časti tvoria reťaz, ktorú si zapojíte ako vám treba. Solárny panel – riadiaca jednotka – prvá lampa – druhá – tretia. V balení nájdete aj úchytky s klincami, ktorými kabeláž ustrojíte a upevníte pekne na stenách koliby či chalupy.

Od tejto chvíle všetko ožíva. Na streche zbierate energiu, v izbe ju ukladáte pre zábavu i úžitok, lampa visí pri vchode, nad jedálenským stolom i na WC. Všade tam, kde ich potrebujete. V priebehu niekoľkých minút, navždy či len na čas vášho pobytu.

Pomoc pre chatrče v Afrike

Možno práve pri zatĺkaní klincov si uvedomíte, aké šikovné to musí byť na miestach, kde ľudia prežívajú v chatrčiach. Práve pre ne bol systém vyvinutý. Vo svojej strohej jednoduchosti, s mimoriadne zjednodušenou montážou a všestrannosťou, ktorá sa ponúka pri trasovaní káblov.

Bez toho aby ste kliešťami skracovali kabeláž, vyrábali rozvody, spájali vodiče, párovali lampy s vypínačmi – stačí len vybaliť, rozložiť a všetko funguje. Sotva by sme to vymysleli lepšie. Oživený systém sa razom stáva súčasťou každodenného koloritu.

Cítime to tak aj my. Pri každom intuitívnom siahnutí na vypínač. Pri každom nabíjaní mobilu či počúvaní rozhlasového vysielania. A ak máte archív audiokníh, rozhlasových hier a hudby na pamäťovej karte, i tie vám robia spoločnosť.

Necelých šesť hodín

Zdrojom energie je 6-wattový solárny panel s pevne pripojeným 6,5-metrovým káblikom. Musíte mu nájsť miesto, kde bude na priamom slnku. Mierny, 35-stupňový náklon je ideálny. Či ho upevníte na strechu, fasádu alebo len obelisk zo skál na zemi je iba na vás.

Výrobca to priveľmi nerieši, takže na hliníkovom ráme nenájdete žiadne montážne prvky. Musíte improvizovať. Montážna páska, sťahovacie kravatky, drôt alebo lepiaci tmel – vyberte si to, s čím sa vám najlepšie pracuje.

Zo skúsenosti môžeme povedať, že približne 6 hodín letného slnka stačí na to, aby ste akumulátor v riadiacej jednotke nabili z nuly na sto percent. Zvyšok je bonusom pre priebežné využívanie. Vo výkone panela vidíme rezervu pre zamračené i krátke dni. Ladí s tým, čo súprava ponúka.

V bezpečí, pod strechou

Centrálna jednotka patrí na stenu. Na miesto, kde budete tráviť väčšinu času. Je energetickým uzlom, nabíjačkou, lampášom, rádiom, hudobným prehrávačom. Zaveste ju na klinec, ukotvite ju dvojicou skrutiek. Voľba je na vás.

Solárna energia sa ukladá do dvojice LiFEPO4 akumulátorov s celkovou kapacitou 23 watthodín. Na podsvietenom displeji z éry tlačidlových mobilov vidíte stav nabitia, ale aj výkon solárneho panelu. V percentách a odhadom času, ktorý kalkuluje výdrž či dobu nabíjania.

Vidíte ako z nuly cez jednu čiarku postupne silnie výkon soláru až na maximum. Rovnako sledujete stav akumulátora. Páči sa nám, že časové odhady sa priveľmi nelíšia od skutočnosti. Ak na displeji čítate, že máte dosť energie pre ďalších osem hodín svietenia, môžete s tým aj počítať.

Mimo mrazu, i s rozšírením

Kým bude centrálna jednotka mimo mrazu, akumulátory nebudú mať problém s ukladaním a čerpaním energie. Páčilo by sa nám, ak by ich bolo možné jednoducho vysunúť a odložiť bokom. Pre dlhšie obdobia, keď zostane chata či koliba v zime opustená, bez kúrenia. Na to asi nik nemyslel, keď sa všetko ladilo pre africký kontinent. Musíte siahnuť skrutkovačom do útrob, pod kryt.

Centrálna jednotka má však predprípravu pre rozšírenie kapacity. Zatiaľ má iba podobu 4-pinového konektora bez dokumentácie, ku ktorému BioLite príslušenstvo neponúka. Akú podobu a kapacitu bude mať škatuľka s prídavnými akumulátormi netušíme. Ohlásený zatiaľ nebol ani solárny panel s vyšším výkonom, ktorý by do rozšíreného systému vniesol rovnováhu.

Ako funguje energetika pod kapotou? Všetka energia zo solárneho panelu putuje do akumulátora. Z neho sú následne napájané pripojené spotrebiče – USB konektory, multimediálne centrum a jednotlivé lampy. Nie je ako múdra powerbanka, ktorá uprednostní spotrebiče pred vlastným nabíjaním, ak ju pripojíte k nabíjačke.

Príjemný štandard

Možno vám to pri čítaní týchto zápiskov nepríde byť až také úžasné. Na mobile pozriete film, vypočujete hudbu, alebo naladíte rozhlasovú stanicu hoci aj na pni, uprostred pustého lesa. A ak treba, aj si ním zasvietite. Kým sa vám úplne nevybije.

Centrálna jednotka SolarHome 620+ to dokáže tiež. Deň po dni, neustále, znova a znova bez toho, aby ste čokoľvek riešili. Privykli sme si na ňu ako na samozrejmosť. Nesledujeme jej nabíjanie, nepočítame čiarky a percentá zostávajúcej energie. Vyhráva cez deň, svieti noc za nocou,  i keď sa do série pekných dní votrie i daždivý.

Neohúri špičkovými technológiami dnešných dní. Je ako starší vreckový MP3 prehrávač s FM tunerom a hodinkami, avšak bez budíka. Ukotvený ku stene, aby ste intuitívne klikali na jeho tlačidlá práve tak, ako na vypínač v izbe.

Mobil nabíjajte ráno

Ak nie sú v chalupe zástrčky, aj USB konektor padne vhod. Vezmete mobil, navigáciu alebo čelovku pripojíte ich USB káblikom, odložíte do malej poličky pod klávesnicu a opäť budú fit. Osvedčilo sa nám však využívať pre takéto nabíjanie ranný čas.

Dôvod je jednoduchý. Dvojica USB konektorov nevyužíva energiu solárneho panelu. Berie ju zo zabudovaného akumulátora až do jeho úplného vybitia. Ak klesnete blízko k nule, rádio, prehrávač i svietenie sú nedostupné. Obživnú až vtedy, keď zo solárneho panelu načerpáte prvých desať percent energie.

Takže ráno stiahnete energetické prebytky do drobnej elektroniky a v priebehu dňa sa systém opäť dobije do plnej kapacity. Aj napriek tomu, že dni sa s odchodom leta stále skracujú. Postupne začnete chápať, že SolarHome je autonómny systém, určený sám pre seba, k úplnej sebestačnosti.

Ak má živiť ďalšie periférie, určite nespravíte chybu ak do svojej výbavy priberiete pre tento účel aj turistický solárny panel. Mimo systém, pre dokonalú kontinuitu.

Svetlo, dve, tri, štyri

Jedno svetlo je zabudované v centrálnej jednotke, ďalšie tri sú samostatné – každé zo svojim pohodlne dostupným, kolískovým vypínačom a 5,5-metrovým káblikom. Je úplne jedno, či ich šikovne rozmiestnite v jedinej sále koliby, alebo ich rozložíte do viacerých miestností.

Keďže formujete reťaz, posledná lampa môže byť vzdialená až 15 metrov od centrálnej jednotky a cez 21 metrov od solárneho panelu. Smelo ich však môžete spojiť aj do jedného svietidla po vzore bytových lustrov.

Káble sú dostatočne dlhé, úchytkami ich skrotíte na stenách. Vypínače sú vždy na odbočkách aby boli práve tak použiteľné ako tie obyčajné. Prvé kliknutie pre nočnú svetlušku, druhé kliknutie pre komorné osvetlenie, tretie kliknutie pre plný výkon.

Reguláciou výkonu máte pod kontrolou energetiku. Počítajte so 6 hodinami výdrže pri plnom svietení, s 20 pri tlmenom. A ak si vystačíte s jedinou lampou, bude toho ešte viac. Nikdy sa nám nestalo, že by sme zostali v úplnej tme.

S pohybovým snímačom

Celkovo máte k dispozícii 400 lúmenov výkonu, čo je pri šikovnom rozložení dosť na to, aby ste pomerne slušne vysvietili celú sálu útulne – od prostriedku až do kútov. Ale ak treba, svietenie potiahnete až do latríny.

Práve tu využijete jedinú z lámp, ktorá je vybavená pohybovým snímačom. Ak ho aktivujete vypínačom, lampa sa vždy rozsvieti pri zaznamenaní pohybu a zostane aktívna po dobu 30 sekúnd. Ideálne pre tieto prípady, i pre bezpečné osvetlenie prístupu.

Neutrálne biele svetlo, difúzory ktoré ho rozlievajú do priestoru, LEDky ktoré sú kryté tak aby neoslepovali oči. To všetko je zvládnuté tak dobre, že by sme na tom nič nemenili. Konštruktéri odviedli svoju prácu skutočne dobre.

Ak nás čosi troška pohnevalo, bola to zábudlivosť lampy s pohybovým snímačom. Nezostáva nám aktívny naveky. Raz za pár dní ho musíme opakovane aktivovať. Pár kliknutí na vypínač a opäť je z nej automat.

Prudko návykové

Ak máte chalupu bez elektriny v ktorej svietite petrolejkou, môžete si byť istí že táto súprava prinesie komfort, ktorý sa vám okamžite dostane pod kožu. Budete siahať po vypínačoch osvetlenia prirodzene a samozrejme. Akoby vám konečne natiahli prípojku.

Podobné je to s kultúrou – hudba, príbehy, spravodajské vysielanie. Na horách je zväčša dokonalý signál, takže naladíte čo vám treba. Kým sa analógové vysielanie udrží v éteri, všetko bude v najlepšom poriadku. Drobná káblová anténka sa nám javí byť dostatočnou.

Svetla je dosť, hoci stále sa svojim výkonom drží kdesi v komornej atmosfére, hoci oveľa jasnejšej ako s petrolejkou. Páči sa nám mobilita lámp na kábloch. Potiahnuť nižšie, do kúta ku knihe, alebo ku stolu kde sa pripravuje večera – je to praktické. Z klinčeka na klinček, práve tak ako kedysi.

BioLite SolarHome 620+ (169,00€) je ostrovným systémom, ktorý vám umožní využívať solárnu energiu kdekoľvek v teréne – od chaty a chalupy, cez útulňu či kolibu, až po lesný tábor či karavan. Vo svojom minimalizme ponúka svetlo, hudbu, spravodajstvo a nabíjačku, ktoré vďaka dlhým káblikom s konektormi sprevádzkujete v priebehu minút kdekoľvek. Spokojní sme boli s výkonom a primeranou kapacitou, príjemne nás prekvapila úžitková hodnota. Hluchú, osamotenú tmu premení na útulný domov. Doslova.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár