Petrolejka, sviečka či lampáš – všetky majú čosi spoločné. Rozsvietite ich, zložíte kdesi na dosah ruky a razom vyčaríte útulný, komorný kút v tmavej, tajomnej noci. Na chate, doma na terase, ale aj v kempe či na stanovačke kde ohnisko už dávno vyhaslo.

Ako by vyzerala petrolejka, ak by dostala modernú podobu v šikovnom, cestovnom vyhotovení? Už niekoľko týždňov trávime večery pri tlmenom osvetlení lampáša GoalZero Crush Ligt Chroma, ktorý dokáže odložiť denné svetlo na neskôr.

Placka do vrecka

Je to vždy malá atrakcia, keď z batoha vytiahnete silikónovú placku, ktorú ako harmoniku roztiahnete do oveľa väčšej, objemnejšej podoby. Možno to poznáte z turistických hrnčekov, možno ste to už videli aj v podobe hrnca pre varenie v prírode.

Crush Light sa drží tohto osvedčeného konceptu a funguje to výborne. Do batoha si balíte lampáš v kompaktnom formáte, ktorý vkĺzne do každého vrecka, priečinku, či pod sieťku aby bol pripravený na použitie. Kdekoľvek treba neskôr svietiť, vyklopíte ho do plného objemu, aby sa svetlo rozliehalo po okolí.

Priesvitné silikónové telo funguje ako difúzor, ktorý rozlieva osvetlenie na všetky strany. Súčasne je však aj podstavcom, ktorý môžete naklápať. Zbytočné by bolo svietiť do tmy, ak chcete mať svetlo pri krájaní večere.

Zbiera denné lúče

Ak nie ste na pochode, tvárnosť „harmoniky“ využijete aj cez deň. Lampáš je vybavený solárnym panelom, ktorý na priamom slnku dobíja zabudovaný akumulátor. Ak ho správne naklopíte a natočíte, drobná ledka vám nabíjanie potvrdí.

Nehľadajte v tom však neobmedzenú sebestačnosť. Potrebujete až 20 hodín slnka na to, aby ste úplne vybitý akumulátor nabili na maximum. Najväčšmi jeho prínos pocítite, ak ste v núdzi. Čím menšia zásoba energie v akumulátore je, tým je nabíjanie účinnejšie.

Za jediný deň tak môžete v lete získať dostatok energie na to, aby ste pri tlmenom svetle prežili noc. Deň po dni, znova a znova. Nevýhodou je, že nikdy neviete na čom ste. Lampášu chýba indikátor nabitia – či ste pri nule alebo stovke je vždy nejasné.

Znesie viac ako čakáte

Húževnaté telo, spevnený rám, pevné osadenie a utesnenie proti rose robia z tohto lampáša odolný kus výstroje. Nik nepočítal s tým, že skončí iba kdesi na terase, kde vám bude spríjemňovať letné večery.

Hoci ho máme v aktívnom používaní iba krátky čas, zdá sa že by mohol zniesť nekonečné balenie, pohojdávanie v batohu, vlhkosť  a nejaké tie neočakávané pády a prisadnutia. Určite nie je pripravený pre kúpanie v potoku, ani výdatné letné búrky, vlhkú nepohodu však znáša výborne. V súlade so štandardom IPX4.

Ako sa dostať k jeho akumulátoru ak sa po rokoch používania unaví zatiaľ nevieme. Isté je, že výrobca očakáva skôr servisný zásah ako používateľskú údržbu. Na jednoduchú výmenu radšej zabudnite.

Petrolejka na každý deň

Teplo tohto lampáša je mäkké, viac teplé ako neutrálne a pripomína viac skutočný plameň petrolejky ako intenzívny svit turistických čeloviek. Na výber máte tri výkonové režimy, z ktorých najväčšmi používame ten stredný – so šiestimi hodinami výdrže a 25 lúmenmi jasu. Ak máte doma klasickú petrolejku s knôtom širokým jeden centimeter, máte úplnú predstavu o tom, čo dokáže.

Keď treba, prisvietime si naplno. Plných 60 lúmenov jasu vám už viac vyjaví o farebných odtieňoch vecí s ktorými pracujete. Ak chcete viac detailu pri príprave jedla, čítaní či núdzovej oprave výstroje, je to nutné minimum. Viac ako tri hodiny svietenia však z plne nabitej batérie nevytiahnete.

Áno, je tu aj nočná bojovka so šiestimi lúmenmi, ktorá nevyhasne ani po 30 hodinách nepretržitého svietenia. Do stanu, nad hamaku alebo pre núdzové nočné osvetlenie je to fajn. Hlavne ak nevidíte na jediný krok a chcete svoje okolie troška prejasniť.

Určite nejde o lampáš, ktorý rozjasní večer pre početnú skupinu veselých výletníkov. Je skôr diskrétnym osvetlením všade tam, kde sú zásuvky a náhradné batérie mimo dosahu. Nenahradí čelovku ani pátraciu lampu.

Dokáže farby aj plameň

Jediné ovládacie tlačidlo neprepína iba výkon, ale spúšťa aj ďalšie režimy svietenia. Tým prvým je blikajúci plameň sviečky, ak by ste mali pocit že potrebujete skôr romantickú kulisu k večernému posedeniu ako skutočné svetlo. Teplá, mäkká žiara tak mení svoju intenzitu, akoby do plameňa fúkal vánok. My túto funkciu priveľmi nevyužijeme.

Crush Lite Chroma má okrem bielych osadené aj RGB ledky, vďaka ktorým dokáže vytvoriť azúrovú, pupurovú, červenú, zelenú, modrú či oranžovú farebnú kulisu, prípadne farby cyklovať. Možno pomýšľate na večierok, možno vám napadá čosi úplne iné.

Áno, tento lampáš vie poslúžiť aj ako navigačné svetlo v nočnom tábore, aby ste vedeli ktorým smerom sa máte vracať k nocľahu, alebo dali o sebe vedieť v poľovnej sezóne. Lampáš na batohu zasa vytvorí improvizované červené osvetlenie, ak sa náhle ocitnete na krajnici cesty a chcete dať o sebe vedieť. Blikanie sa nekoná, svit je pevne daný.

I to je dôvod, prečo sa nám páči, že máme viacero možností pre uchytenie – dve ušká na spodnom leme, výklopné a odnímateľné ramienko navrchu. Vždy sa nám zdalo, že z lampáša je o čosi viac svetla ak visí nad vami, ako keď ho položíte pred seba. Najlepšie na svetlý podklad, ktorý odrazí svetlo k difúzoru.

Nabíjačka, panel, powerbanka

MicroUSB konektor pre nabíjanie určite využijete aj vtedy, ak patríte k tým čo radi využijú zabudovaný solárny článok. Interný 500 mAh akumulátor cez neho nabijete za dve hodiny – bez ohľadu na to či použijete powerbanku, turistický solárny panel alebo nabíjačku od mobilu. Ak máte správny káblik, je to rýchlovka.

Na situácie s úplne vybitým akumulátorom a tmou vývojári nezabudli. Plný výkon svietenia je dostupný okamžite pri pripojení powerbanky. Nemusíte čakať kým interný akumulátor obživne, aby ste rozsvietili. Svietenie a nabíjanie prebiehajú súčasne.

Drobná ledka, ktorú poznáte zo solárneho nabíjania funguje i teraz. Upozorní na priebeh i plné nabitie.

GoalZero Crush Ligt Chroma (32,90 €) je kompaktný, solárny lampáš, ktorý rozjasní noci a večery všade tam, kde sa ocitnete mimo dosahu elektrickej zásuvky. Nahradí petrolejku či sviečku, svojim tlmeným výkonom vytvorí príjemnú, pohodovú atmosféru kdekoľvek. Ak máte radi výstroj, ktorý v batohu nezaberá veľa miesta, so solárnym nabíjaním sa môžete tešiť na úžitok. Nečakajte však svetlo pre veľkú skupinu či do plochy, ide skôr o komorné svetielko. Diskrétne, príjemné oku, spoľahlivé. Do stanu, altánku či nad hamaku.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár