Vykresať iskru, vystrúhať varešku a vytĺcť kameňom ešus, ktorý ste nešikovne prisadli? Nie, bez týchto zručností sa pri varení určite zaobídete. Hlavne ak ste na niekoľkodňových potulkách krajom, pri ktorých chcete spoznávať tajomstvá krajiny.

Kým čas patrí kráčaniu a kochaniu sa okolím, varenie je iba prípravou paliva pre ďalšie vaše chvíle. A čím lepšie navaríte, tým lepšie sa vám bude kráčať vpred. Pripravili sme pre vás tipy, vďaka ktorým budete šikovnejší ako ostatní.

1. Predmáčajte

Ovsené vločky, ryžu, krúpy, šošovicu ale aj bulgur, pohánku, pšeno či polený hrach uvaríte oveľa rýchlejšie, ak im dáte dostatok času na predmočenie. Nezáleží na tom, či to bude trvať hodinu alebo pol dňa. Hlavné je, aby ste na to mysleli s predstihom. Príliš dlhé predmáčanie nič neskazí.

Odmerajte dennú dávku do dobre tesniacej dózy, zalejte ju vodou a nechajte pohojdávať v batohu na trase až do chvíle, keď príde čas pre varenie, aby ste načerpali nové sily. Pri varení použite tú istú vodu v ktorej ste suroviny predmáčali.

Prednosťou obilnín a strukovín v teréne je, že sú ľahké, výživné a ich pestrosť je natoľko široká, že sa vám určite nezunujú. Vykúzlite z nich oveľa širší sortiment jedál ako z múky.

2. Krájajte nadrobno

Nikdy neriešte to, koľko máte palivových tabliet, liehu vo fľaštičke, plynu v kartuši, alebo či ste si pripravili dostatok suchých šišiek a paličiek do drievkača. Naučte sa pri každej príležitosti krájať suroviny na čo najmenšie kúsky.

Platí to rovnako pre zemiaky, repu a mrkvu ako pre huby a ovocie. Využite veko od varnej nádoby alebo lopár, siahnite po šikovnom noži na varenie, ktorý sa štíhlou čepeľou s jedovatým výbrusom dostane i cez húževnatú dužinu bez toho, aby ste ju lámali hrúbkou vnikajúceho noža.

Možno je s takouto prípravou o máličko viac práce ako pri „chlapskom varení“, kde na kempe stačí všetko nedbalo porúbať sekerkou do kotlíka. Rozdiel však spoznáte. Kým vy už jete, ostatní ešte len dovárajú.

3. Vymeňte olej za vodu

Pod cibuľku za lyžicu vody, namiesto slaninky či tučného bôčika radšej zopár kociek dobrého, čierneho chleba. S umývaním riadu sú na pochode vždy len starosti. Zamastený hrniec, lyžice a možno aj misky  – to všetko môžete zahodiť za hlavu ak prestanete používať tuky.

Bez vody naviac dokážete použitý riad len vytrieť papierovou vreckovkou a všetko bude v úplnom, hygienickom poriadku. Problémom olejov nie je len to, že sa bez teplej vody a saponátu zle umývajú. Sú mocnými nositeľmi chutí, ktoré sa prenášajú z predchádzajúceho jedla do práve pripravovaného.

Ovsená kaša s príchuťou cesnaku, čili a klobásky? To radšej nie. Ak sa počítate k zálesákom, čo veľmi dobre berú energiu z tukov, užite si ich radšej s chlebom, bez varenia.

4. Vrstvite, miešajte až nakoniec

Hnedá ryža potrebuje viac času na uvarenie ako šošovica. Mrkva či repa zmäkne v ešuse neskôr ako zemiak. Využite tieto skúsenosti priamo pri varení a zabudnite na všetko, čo ste sa naučili doma pri sporáku. Varenie na pochode žiada šikovné triky.

Ukladajte suroviny do hrnca vo vrstvách tak, aby tie najnáročnejšie na teplo boli čo najbližšie ku dnu. Tam bude určite vyššia teplota ako na hladine bublajúcej vody či nad ňou. Nebojte sa toho, že by sa chute nepremiešali. Všetko bude v najlepšom poriadku.

Na začiatku varenia vlejte do hrnca len minimálne množstvo vody proti pripaľovaniu. Zvyšok pridáte až postupne, keď z neho bude stúpať para. Takýmto postupom môžete niekedy získať až tretinu času k dobru.

5. Pokrievka a závetrie pomáhajú vždy

Smaltovaný hrnček, tenká titánová panvička, pítko alebo hliníkový hrniec s tepelným výmenníkom. Nech varíte v čomkoľvek, vždy sa držte dvoch pomocníkov. Tým prvým je pokrievka ktorá udrží teplo a paru v hrnci.

Nemrnkajte, že ju práve na vašu nádobu nemôžete nikde zohnať. Vystrihnite si ju z hliníkového plechu, na ktorom ohnete na okrajoch západky. Rukoväť  z drôtu bude fajn, kúsok dreva so skrutkou však bude lepší. A ak na to nemáte, použite alobal.

Ohromne pomáha aj skladacie hliníkové závetrie, ktorým obkolesíte zdroj tepla i varnú nádobu samotnú. Nejde len o to, aby vám vánok či víchrica teplo neodfúkli aj s plameňom. Vytvoríte stĺp stúpajúceho horúceho vzduchu a tepelné zrkadlo nasmerované na hrniec.

6. Využite dary kraja

Zemiak vytŕčajúci z brázdy, repa na vnadisku pred posedom, topinambur, huby na lesnej čistinke, ale aj materina dúška, baza či jarabina sú príjemným spestrením vašich zásob na varenie. Berte všetko, čo sa vám ocitne na dosah ruky ak ste si istí čo robíte.

Maliny, černice, čučoriedky, ovocie čo dozrieva v poľných remízkach, ale aj mladé listy púpavy a žihľavy môžu byť práve tou drobnosťou, ktorá ozvláštni váš poľný prídel energie. Nejde o to, aby ste na nich hrdinsky stavali svoj jedálniček namiesto toho, aby ste niesli svoje vlastné zásoby v batohu na chrbte.

Ide o spoznávanie nových chutí, na ktorých objavovanie možno inokedy nemáte čas. Nekradnite! Neotrávte sa! Len využívajte to, čo sa vám samo ponúka cestou.

Yate Yen

7. Ovládnite moc korenín

Jazýček zhýčkaný priemyselnými potravinami, polotovarmi a modernou, továrenskou stravou rýchleho občerstvenia môže byť sklamaný pri súste „planého“ jedla. A to aj po náročných desiatkach kilometrov v exponovanom teréne. Všetko sa vraj javí byť fádne, vodové, takmer bez chuti.

Kým do hrnca vysypete ďalšiu lyžičku soli na vylepšenie, začnite používať bylinky a koreniny. Niektoré z nich majú tak intenzívnu chuť, že vám obrátia naruby všetky doterajšie pocity. Od škorice či mletého kardamónu do ovsenej kaše, až po sušený cesnak alebo čili papričky do práve dovareného kari.

Zbierajte skúsenosti aj doma, pretože všetko čo si dokážete navariť na pochode v prírode si viete pripraviť aj doma v kuchyni. Alebo na terase či v sádku za domom, kde radi trávite svoj čas. Je to škola, ktorá vám má čo dať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Akú mrkvu, akú repu?! 😀
    Tie papá prasiatko a to potom papám ja. A smažené vajíčka na vode tiež asi úplne fungovať nebudú 😉

Pridaj komentár