Cez deň nachytáte svetlo do malej škatuľky a v noci ho vypustíte von. Možno to znie na prvé počutie ako nezmysel pre pobavenie detí. Ak sa však zamyslíte nad tým  ako funguje solárna lampička,  jednoduchšie by ste jej fungovanie sotva popísali.

Je to šikovné, ak sa ocitnete mimo dosahu elektrickej zásuvky. Na týždňovej hrebeňovke, na dovolenkovej stanovačke pri vode, či na chate hlboko v lesoch. Od začiatku leta sa zoznamujeme so solárnym lampášom BioLite SunLight 100, ktorý nám vnáša svetlo do večerných posedení pred nocľahom.

Do vrecka i do batoha

Je veľký ako vaša dlaň a váži iba 95 gramov. Svojim ľahučkým, kompaktným vyhotovením je priam predurčený na cesty. Štíhle telo lampáša vkĺzne aj do najmenšieho priečinka v batohu a oblé kontúry zabránia tomu, aby poškodil ostatnú výbavu v batohu. Či ho zaparkujete do vrecka bundy, alebo do spacáku je iba na vás.

S výnimkou drôteného stojanu je pre zachovanie nízkej hmotnosti celý lampáš vyrobený z plastu, ktorý sa nám zatiaľ javí byť dostatočne odolný na to, aby zniesol náhodné otĺkanie či drobnú nepohodu v teréne.

So silikónovými, membránovými tlačidlami odolá kvapkám rosy a ani vysoká vlhkosť hmlistých rán neprenikne do jeho útrob. Ak z čeloviek poznáte základnú triedu odolnosti IPX4, môžete s ňou počítať i v tomto prípade. Výrobca ju udáva v tabuľkách parametrov.

Nabi a svieť

Priveľmi nepočítajte s tým, že by sa lampáš nabil pri celodennom pohojdávaní na batohu pri prechode horských hrebeňov. Aby s drobným solárnym panelom zozbieral dostatok energie očakáva, že ho vystavíte lúčom slnka tak, aby naň priamo dopadali.

Veľmi sa nám páči výbava, ktorou to dosiahnete. Výklopný podstavec je pevný, spoľahlivý, nastaviteľný. Vďaka osadeniu do silikónového lôžka udrží lampáš v správnom náklone. Na skale, ušliapanej tráve, ale i na zloženom batohu či lavičke.

Náklon si dokážete v každej chvíli skontrolovať pohľadom na priezor vo vrchnom rohu. Ponáša sa na otvor, cez ktorý sa zvyčajne navlieka zápästná šnúra. V skutočnosti je však terčíkom, na ktorý máte nasmerovať slnkom rozžiarený kruh. Inšpirácia slnečnými hodinami je zrejmá.

Zo skúsenosti môžeme povedať, že letný deň v kempe či tábore stačí na to, aby ste úplne vybitý lampáš oživili plnou dávkou energie. Pre ďalšiu noc, aby ste to mohli zopakovať znova a znova. Výdatných sedem či osem hodín priameho slnka je tak akurát.

Štart z elektrickej zásuvky

Za kratší čas to stihnete s nabíjačkou, powerbankou, šikovným varičom alebo turistickým solárnym panelom, ak ste viac na pochode ako v tábore. V takom prípade počítajte s dvomi hodinami čerpania energie. Praktické to príde na horskej chate, v zamračenom dni, ale aj v zime keď sú dni oveľa kratšie a menej výdatné na solárnu energiu.

Koľko jej v zabudovanom akumulátore s kapacitou 750 mAh je sa dozviete aspoň orientačne. Pri každom vypnutí lampáš zabliká zeleným či červeným svetlom, aby ste vedeli na čom ste. Kým nebliká červená, nemusíte sa báť toho, že by ste v noci zostali v úplnej tme, bez svetla.

Firma BioLite zatiaľ nenašla chuť k tomu, aby pri svojich produktoch prešla k novším konektorom typu USB-C. Aj v tomto prípade nájdete na lampáši starší štandard microUSB, takže to majte na pamäti ak ho chcete nabíjať inak ako zabudovaným solárnym panelom.

Pod stan i do chaty

Lampáš má za mliečnym difúzorom osadené štyri LEDky, ktoré dosahujú pri plnom výkone jas 100 lúmenov. Farba svetla je kdesi na pomedzí neutrálnej a teplej bielej, plynule sa rozlieva v priestore. Máme pocit, že hoci je difúzor mimoriadne jednoduchý, vďaka jednoduchým šošovkám na LEDkách rozlieva svetlo do širokého priestoru rovnomerne.

Odskúšali sme si svietenie v stane a nad hamakou, používali sme lampáš ako stolovú lampičku. Pomáhal nám pri varení, grilovaní ale aj zábave. Hlavne vďaka tomu, že neoslepí oči a jeho výkon je nastaviteľný. Pri maxime počítajte s tromi hodinami výdrže, pri tlmenej „bojovke“ približne s päťdesiatimi.

Najväčšmi sa nám osvedčilo zavesiť ho nad seba, čo je vďaka rámu s malým háčikom vždy jednoduché. Stačí konár stromu a šnúrka, alebo hoci aj pripináčka s niťou na drevenom strope chaty. Osadenie na stojan kdesi na stolík či lavicu je fajn, časť svetla však zmizne bez úžitku.

Elektronika si pamätá posledné nastavenie jasu a šikovným úskokom zaistí, aby ste nikdy nezostali nečakane v tme. Ak sa zásoba energie v akumulátoroch začne krátiť, automaticky sa svietenie prepne do úsporného režimu s dojazdom ktorý pokryje približne štyri hodiny času. A to je dosť na akúkoľvek núdzu.

Hra farieb

Všetky LEDky sú farebné, takže ak rozmýšľate nad tým ako svietiť bez lákania komárov a udržať si jemnocit oka pre pohľad do tmy okolo vás, určite si nenechajte ujsť farebné režimy. Nastavte si červenú farbu svetla a pochopíte čo máme na mysli. V tomto režime svietenia je síce jas slabší a aj viditeľnosť je akási tmavšia, čiernobiela. Hmyz však na svetlo nereaguje a očné zorničky sa nezužujú.

Raz sme v daždi použili lampáš ako signalizačnú lampičku na batohu pri prechode po krajnici, inokedy sme ňou zasa označili tábor pri nočnej výprave po okolí. Modrá, žltá, zelená, fialová, ružová? Zastavte si kolotoč farieb kde len chcete. Páčilo by sa nám, ak by sme vedeli spustiť blikanie – pre väčšiu výstrahu.

Dostupný je aj „párty režim“, v ktorom sa farby dúhovo prelínajú. Pre nás funkcia bez úžitku, pre iných možno kratochvíľa na príležitostné použitie. Nie, lampáš nereaguje na hudbu, len plynule cykluje farebné odtiene.

Čo ak raz…

Keďže sa nám nepodarilo jednoduchým spôsobom lampáš otvoriť aby sme nazreli do jeho útrob, troška máme obavy o jeho budúcnosť. Nemáme úplne jasno v tom, ako dokážeme vymeniť akumulátor ak časom stratí svoju kondičku.

Pri solárnom nabíjaní na horúcom slnku sa nevyhnete jeho prehrievaniu. Powerbanku ukryjete do tieňa turistického solárneho panelu, batohu alebo čečiny. Kompaktný lampáš sa však pri solárnom nabíjaní po celý deň vypeká na horúčave. A to Li-Ion akumulátorom priveľmi nesvedčí. Skracuje to ich životnosť, uberá im cennú kapacitu.

Za dva mesiace pravidelného používania zatiaľ však žiadny útlm vo výkone a výdrži nebadáme. Nechceme však rozlepením či nešikovným otvorením porušiť celistvosť lampáša.

BioLite SunLight 100 (29,00 €) je turistický solárny lampáš, pri ktorom môžete očakávať výborne vyladenú energetiku. Za jediný slnečný deň ho doplna nabijete, za jednu či viac nocí z neho vyčerpáte poslednú kvapku energie. Ceníme si ľahučké, kompaktné vyhotovenie, ale hlavne svetelný výkon. Na chatu, kempovanie, do stanu či nocľah v prírode ide o šikovný lampáš, ktorý po boku čelovky spraví veľkú službu. S pár gramami váhy navyše, so slušnou odolnosťou. Určite odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár