Sú dni, keď sa každý gram počíta. Zabalíte si na výpad len to najnutnejšie, pevne utiahnete šnúrky na topánkach a svižným, športovým tempom šliapete vpred. S príjemným pocitom z toho, že opäť budete hýčkať svoje zmysly výhľadmi na horách.

Čo by ste povedali na batoh, ktorý je ľahký ako pavučinka a zároveň natoľko húževnatý, že ustojí aj poriadny lejak a predieranie cez hustú, neprerezanú kosodrevinu? Už niekoľko mesiacov sa spoliehame na Lifeventure Waterproof Packable Backpack, ktorý zbalíte i do vrecka nohavíc.

Dokonale naľahko

Bunda do dažďa, páperka na zahriatie, náhradné tričko, fľaša s vodou,  čosi na zjedenie a zopár nevyhnutných drobností. Sotva pocítite tento skromný náklad, ak sa vám batoh sám nepripomenie svojimi pevnými kontúrami. V tomto prípade na ne môžete úplne zabudnúť.

Dokonale odľahčená konštrukcia stavia na tenkom, ľahučkom vrecku s rolovacím uzáverom, ktoré na vašich pleciach spočíva odvetranými, textilnými plecnicami. So skromným bedrovým popruhom, ak sa ocitnete v situácii, že ho chcete pevnejšie uviazať ku chrbtu.

Nič na tom, že nemá pevný tvar, kým ho nenaplníte mäkkým oblečením až po samý vrch. Stačí dnu prifúknuť trochu vzduchu pri rolovaní uzáveru a razom má pevnú podobu. Je ako vankúš, ktorý mäkko kopíruje kontúry vášho tela.

Sotva si pri tomto pohodlí uvedomíte jeho príjemných, 150 gramov váhy. Akoby ste ho ani nemali. Ak pri prvých vychádzkach spontánne siahnete rukou za seba, či ho ešte naozaj máte, budete na tom podobne ako my. Príjemne prekvapení pohodou jeho nosenia.

Na denné túry, pikniky a výlety

Vrece s objemom 22 litrov, dve postranné sieťované vrecká a šnúra s posuvným dopínaním, ktorá v niekoľkých úrovniach kryje čelný panel a bočnice batoha – to je zostava pri ktorej môžete počítať s celodennou výbavou i pre dlhé, náročné výstupy vo vrtošivom počasí.

Na vás je iba poskladať dnu veci tak, aby netlačili na chrbte. Batoh je bez akéhokoľvek polstrovania či výstuhy, ktorá by formovala jeho kontaktnú plochu. Uspôsobený je viac pre ľahké oblečenie a drobnú výstroj, ako hranaté a ťažké technické zázemie. Ak sa vmestíte do piatich kilogramov, šitie tým nijako neutrpí.

Termosky a fľaše uložíte i von, mimo hlavnej komory. Odev ktorý potrebuje doschnúť uchytíte von, pod šnurovanie. Je to však riešenie bez sieťky či pružných gumičiek, takže si musíte dať pozor na to, aby ste ho na trase nevytriasli. Prípravu pre upnutie turistických palíc dizajnéri neriešili, využiť však možno s trochou šikovnosti bočné vrecko a šnurovanie nad ním.

Páči sa nám, že batohu nechýbajú reflexné prvky, vďaka ktorým vás ľahšie zaregistrujú vodiči na krajnici cesty. Nechýba ani pútko na blikačku, ktorá zlepší vašu viditeľnosť v hmle a zákrutách. Batoh je však dostupný iba v tmavom, nenápadnom vyhotovení. Páčil by sa nám aj vo veselých, kontrastných farbách.

Paru neprepustí dnu ani von

Ak vám Lifeventure Waterproof Packable Backpackod prvého momentu tak trocha pripomína vodácky vak, nemýlite sa. Môžete od neho očakávať dokonalú ochranu pred vodou – na člne i v hustom, výdatnom daždi. Cez rolovací uzáver dnu neprenikne ani kvapka a aj materiál je pre vodu a paru nepriechodný.

Z vonkajšej strany ho chráni impregnácia, z vnútornej záter a podlepenie všetkých švov. Spracovanie je naozaj kvalitné. Nič sa neodlepuje, nič sa na ohyboch nedelí do jednotlivých vrstiev. Tesnosť spozorujete i na tom, že batoh veľmi dobre udrží aj vzduch, ktorý ste pre jeho tvarovanie prifúkli dnu.

Sú však chvíle, keď sa nepriedušnosť stáva nepraktickou. Ak na hrebeni prezlečiete prepotenú flísku za bundu a pri zostupe ju zbalíte do batoha, všetka vlhkosť nasýti útroby batoha a začne sa zrážať na stenách. Zrazu je vlhké všetko. Drybag pre vlhké veci by ste nemali nechávať doma.

Podobné je to s potom, ktorý nedokáže z trička či nátelníka uniknúť spod batoha. Tečie vám po chrbte nadol. Nie je šanca vyrobiť odvetranie pre celý chrbtový panel, ak chcete aby zostal batoh zbaliteľný.

Húževnatejší ako by ste čakali

Materiálom je silikonizovaná, ripstopová Cordura 30D. Na dotyk nečakane tenučká a jemná, práve tak ako superľahká celta či hamaka z najľahšej váhovej kategórie. Nemusíte sa však báť, že by šlo o citlivku ktorú prederiete po prvej desiatke výletov. Práve naopak – húževnatosť je v silnom kontraste s ľahkosťou tohto batoha.

Nejaké to pokladanie po skalách mu neublíži. Predieranie hustou kosodrevinou zanechá sotva badateľné stopy na vonkajšom povrchu. A ak príde na sieťované vrecká, tiež na nich po mesiacoch intenzívneho používania nenachádzame stopy výraznejšieho opotrebovania. Hoci výrobca považuje tento batoh za zbaliteľnú zálohu pre cestovanie, smelo ho môžete postaviť do režimu každodenného používania.

Prezreli sme pozorne všetky šitia, upevnenia popruhov, pútka i spojovacie detaily – všetko je bezchybnom stave, rovnako spony a nastavovacie prvky z plastu. Ak uvažujeme nad tým, aké pocity máme z pevnosti vyhotovenia, nenachádzame priestor pre kritiku.

Je výborné, že sme nespozorovali žiadne odieranie oblečenia. Odieranie a žmolkovanie sa vďaka hladkému povrchu nekoná.

Zbalíte ho do vrecúška

Batoh je dodávaný v prepravnom vrecúšku, do ktorého ho dokážete pri troche trpezlivosti kedykoľvek zbaliť. Vrecúško je veľké ako zovretá päsť, takže ho zbalíte kamkoľvek do batožiny. Možno sa vám zíde na dovolenke, možno pri cestovaní.

Batoh však určite oceníte aj pri výpravách na hory s ubytovaním kdesi na chate. Kým vo veľkom plecniaku vynesiete nahor všetko čo potrebujete na celý týždeň, do malého, denného batohu si so sebou na trasy vezmete vždy iba to, čo vám treba.

Zbehnete ním po nákup do dediny v doline, vybehnete s ním na končiare, kým zázemie ponechávate na mieste nocľahu. Určite si však veľmi rýchlo vypestujete návyk, vďaka ktorému ho budete považovať za jeden z vašich šikovných, najľahších batohov vo výstroji.

Lifeventure Waterproof Packable Backpack (51,60€) nás na potulkách krajom presvedčil o svojej mimoriadnej ľahkosti, dokonalej odolnosti voči dažďu a húževnatosti, ktorá prekročila naše očakávania. Ak hľadáte pohodlný superlight batoh, ktorý je príjemný na nosenie a dokáže držať svoj tvar vďaka nafúknutiu vzduchom, určite si ho nenechajte ujsť. Veríme, že ho výrobca podrží v aktívnom sortimente ešte dlhé roky.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár