Rad outdoorových hodiniek T-Rex si stihol za svoju existenciu vytvoriť medzi používateľmi svoj neprehliadnuteľný imidž. Mimoriadna odolnosť, široká škála funkcií, skvelá výdrž batérie a výbava, akú v tejto cenovej kategórii nenájdete. Overené, potvrdené.

Aké sú však vynovené hodinky Amazfit T-Rex 2, na ktorých uvedenie sme dlhý čas čakali? Pribrali sme ich na potulky krajom, aby sme vám o nich prezradili viac. Z prvých dojmov v každodenných scenároch, ale aj s odstupom času so záberom do hĺbky.

Do bahna aj do prachu

Odolné telo z plastu, húževnaté sklíčko, kovové tlačidlá a tesnenie ktoré zastaví vlhkosť, vodu i prach. S takýmito hodinkami na zápästí nemusíte byť v prírode v strehu, aby ste ich nepoškodili. Silikónový remienok so spoľahlivou sponou odpruží drobné kolízie a náhodné drobné oderky sa stratia na matnom povrchu plastu.

Je úplne jedno či ich zanesiete bahnom pri hĺbení studničky, alebo zasypete prachom pri pílení dreva. Opláchnete ich pod vodou a opäť sedia na zápästí ako predtým. Najčastejšie pri nabíjaní, kedy ich musíte zložiť zo zápästia, aby ste k nim priložili magnetický konektor pribaleného káblika.

Na ruke sedia bezchybne a ak pritiahnete remienok tak, aby bol senzor v neustálom kontakte s pokožkou, aj fungovať budú naplno a správne. Vaše telo si poradí s vlhkosťou, ktorá sa nahromadí v záťaži alebo pri vodných športoch.

Ak nie, vždy môžete vymeniť remienok za textilný z nylonu. Spolu s ním si však budete musieť zakúpiť aj sadu párových skrutkovačov so špeciálnym profilom.

Pohodlné a intuitívne

Skromných 67 gramov váhy si na ľavom zápästí ani len nevšimnete a ani veľkosť hodiniek nie je natoľko ohromujúca, aby ste mali pocit, že vám prekážajú. Teda, ak sa nepočítate medzi mládencov, čo ešte len naberajú silu a svoje mužné kontúry.

Páči sa nám prirodzenosť a komfort ovládania. Naoko spiace hodinky samovoľne ožijú pri upozorneniach alebo podvihnutí zápästia. Podvihnete ruku a zjaví sa ciferník. Inokedy vás zasa jemnou vibráciou vyzvú na to, aby ste pozreli na displej.

V diskrétnom pokoji však zostávajú, ak im prikážete po večierke nereagovať. Je fajn, že v nočnom lese či v spánku neblikáte pri každom neuváženom podvihnutí ruky. Stanú sa necitlivými na vnemy, hoci pod kapotou pracujú naďalej na svojich úlohách.

Kým pri väčšine aktivít uprednostníte dotykové ovládanie pred tlačidlami, pri vodných športoch sa všetko zmení. Namiesto chaotických vnemov od kvapiek vody sa hodinky spoliehajú na vstup cez tlačidlá. Neoklame ich rukáv nátelníka či blúzy, nezbláznia sa od nečakaných dotykov.

Veľmi sa nám páči displej – je veľký, jasný, sýto farebný a s jemným rozlíšením vďaka, ktorému rozoznáte i drobné písmenká. Sú výborne čitateľné na prudkom slnku. Tlmeným jasom zasa neunavia oči v podvečernej krajine. Majú senzor, vďaka ktorému zobrazenie prispôsobujú.

Patrilo by sa však lepšie popracovať na lokalizácii. Ak máte v menu tri položky s názvami Aktivita, Aktivita a Aktivity, sotva sa pri zoznamovaní rýchlo zorientujete v tom, ktorá k čomu patrí. Nejasné sú nielen niektoré popisky v hodinkách, ale aj v mobilnej aplikácii.

Spoliehajú sa na mobil

Hodinky na zápästí, mobil v dosahu bluetooth spojenia a dáta na internete – to je ekosystém, ktorý vás od prvého momentu upozorní na to, že hodinky budú plnohodnotne fungovať len dovtedy, kým ich výrobca bude podporovať.

Nie sú samostatnou technológiou, ktorá by fungovala nezávisle na prostredí. Pod vytvorenou identitou s nimi vstupujete do systému. Pre komfort mobilnej aplikácie, ale aj archív dát na internete. Všetko je prirodzené a formuje vaše používateľské skúsenosti.

Nevnímate ako telefón posiela do hodiniek predpoveď počasia. Neuvedomujete si, že záznamy o vašich športových výkonoch putujú kamsi na vzdialený server, aby ste sa k nim cez veľký displej mobilu mohli kedykoľvek vrátiť. Jednoducho to funguje. Spolu s aktualizáciami od výrobcu a sporadicky pribúdajúcimi aplikáciami od vývojárov.

Pre potulky krajom

Hoci to výrobca pred uvedením na trh sľuboval, v čase publikovania týchto zápiskov hodinky nezobrazujú mapy, nevedia usmerňovať váš pohyb po vopred určenej trase a nevydolujete z nich ani GPS súradnice miesta, na ktorom sa nachádzate. To zatiaľ prenechávajú na vašu turistickú navigáciu od Garminu. Zmenu má priniesť plánovaná aktualizácia. Dokážu však iné kúsky.

Prebudia vás pred východom slnka, prezradia vám v akej fáze vyskočí mesiac na nočnú oblohu a upozornia na to, že už o štvrť hodinu začne zapadať slnko za horizont. Sú ako jednoduchý astroláb s upozorneniami, ktorý podľa času, dátumu a vašej polohy prezradí čo potrebujete vedieť o slnku a mesiaci. A ak sa chystáte objavovať morské brehy, ustriehne aj cyklus prílivov a odlivov.

Pri počasí nie ste závislí iba na zbežnej päťdňovej či podrobnejšej dennej predpovedi, ktorú im doručil mobil z internetu. Patrí k nej aj archív meraní atmosférického tlaku priamo na zápästí. Z priebehu grafu odhadnete vývoj počasia, automat vás na želanie sám upozorní na väčšie skoky v meraní. Je veľká šanca, že predpoviete búrku skôr ako vás zastihne.

Krokomer s orientačným prepočtom na kilometre vám pomôže odhadovať prejdené vzdialenosti, skalibrovaný výškomer zasa z atmosférického tlaku odhadne vašu nadmorskú výšku. Pridajte k tomu kompas s odmeriavaním azimutu a s papierovou mapou v ruke sa musíte vymotať zo všetkého. Samozrejme, ak s ňou viete pracovať.

Hodinky využívajú energeticky úsporný barometrický výškomer, geomagnetický senzor, gyroskop, senzor zrýchlenia a pre zobrazenie aj snímač intenzity okolitého osvetlenia. Len vo výnimočnom prípade využijú zabudovaný GPS modul na to, aby pomohol nejakou informáciou naviac.

Ide o spoľahlivú pomoc v teréne, ktorá nás zatiaľ nikdy nesklamala. Je iba na vás, či funkcie dokážete využiť pri svojej zálesáckej rutine alebo nie. Nám sa pozdávajú.

Vnímajú vaše telo

Tak ako hodinky hodnotia váš pohyb a okolité prostredie, diskrétne monitorujú aj vaše telo. Citlivým a spoľahlivým senzorom BioTracker 3.0 PPG odčítavajú z vlásočníc v pokožke zápästia prúdenie krvi a jej nasýtenie kyslíkom. Vyhodnotia vašu srdcovú frekvenciu a okysličenie krvi. Robia to nebadane v rôznych intervaloch a výsledky si nenechávajú pre seba.

Kedykoľvek pozriete na displej a po boku informácie o čase, nadmorskej výške, či počasí sa dozviete, že vaša krv je nasýtená kyslíkom na 99 percent a do pohybu sa opakovane rozbieha 68 krát za minútu. To len, aby ste o tom vedeli.

Až pri podrobnejšom skúmaní zistíte, že údaj o okysličení je starý 3 hodiny a tep bol meraný pred 6 minútami. Môžete ich na povel zmerať práve teraz ak by ste chceli. Dokonca jediným tlačidlom ak si to tak nastavíte. Presne a za pár sekúnd. Viete spustiť aplikáciu, ktorá bude nepretržite merať a zobrazovať váš tep na displeji namiesto času ako ručička na tachometri. Pre meranie okysličenia krvi takáto funkcia zatiaľ chýba.

Zamerané na športové výkony

Všetko sa zrazu zmení, keď aktivujete niektorý zo športových režimov hodiniek. Prerušia všetko čo doposiaľ robili a stanú sa žurnálom, ktorý od spustenia do zastavenia sleduje, zapisuje a hodnotí vaše výkony. Spolu s kľúčovými informáciami na displeji, ktoré vás motivujú v tom, čo práve robíte.

Ako tvrdo športujete vyhodnotí z vášho tepu. Čím viac srdce pumpuje, tým viac energie zo seba vydávate. Zrazu je to priorita, ktorú sleduje pod drobnohľadom. Len pri niektorých zo športov nazerá aj na jej okysličenie, hoci by ste si niekedy želali aby to robil pri všetkých. Keď s vypätím síl stúpate na túre či pri cyklistike do strmého kopca lapáte po dychu, netušíte ako na tom s kyslíkom ste.

Z kinetických senzorov počíta vaše kroky, zábery rúk pri plávaní, preskoky švihadla, či dokonca dvíhania a série opakovaní pri posilňovaní činkami. Prepočíta aj minútovú kadenciu, ak treba. Stopuje dĺžku vášho športovania, ale aj prestávok cez ktoré naberáte sily.

Ak športujete v teréne, ku všetkému pridá aj GPS žurnál pohybu so skutočnou 3D trasou, ktorú vypočíta v záverečnom vyhodnotení namiesto toho, aby sa uspokojil iba s meraním prevýšení pomocou atmosférického výškomeru.

Pridajte k tomu nejaký ten odhad spálených kalórií, hodnotenie intenzity a záťaže, či výpočet času, ktorý budete potrebovať na zotavenie. A nejde iba o záznam vašich športových výkonov. Ale aj o tréningového asistenta, ktorý vás bude pobádať k zlepšovaniu. Treba vám zlepšiť tempo alebo výdrž? Všetko sa meria, počíta, zobrazuje. Len aby ste sa udržali vo výkone vy.

Zabudnú na všetko ostatné

Nemusíte byť bežcom alebo plavcom, aby pre vás športové režimy hodiniek dávali zmysel. Nemusíte trénovať, nemusíte naháňať výkony. Je šikovné ak viete hodnotiť a zaznamenávať aj svoj pochod, turistický výstup alebo cyklistický výlet.

Kým na displeji hodiniek presne počítate kroky, kilometre, prevýšenia, rýchlosti či kalórie, pod chvíľou sa radi pozriete ako vysoko vybehol váš tep v kritickej záťaži. Aj trasa sa pomocou presného GPS zaznamenáva, aby ste si ju mohli pre neskoršie použite exportovať v GPX formáte.

Práve zo záznamov trás sme sa presvedčili o tom, že zabudovaný GPS modul je presný. Využívať dokáže až dve navigačné siete súčasne, z ktorých si vypichne päť satelitov pre určenie polohy a výpočet nadmorskej výšky. Funguje to výborne.

Ku každému jednému žurnálu sa môžete neskôr vracať v mobilnej aplikácii, ktorá vám spraví aj denné, týždenné či mesačné súčty, aby ste mali prehľad o svoje sezóne. Kým doposiaľ ste svoje potulky počítali na dni a víkendy, odteraz už budú mať aj podobu kilometrov a krokov.

Hnevá nás však, že pri sledovaní športových výkonov hodinky až do ukončenia režimu vypovedajú všetky ostatné funkcie. Nedostanete sa k ciferníku, nezmeriate si okysličenie krvi, nepozriete do kalendára. Ba zabudnú vám aj ohlásiť, že sa prudko zmenil tlak vzduchu, alebo že už o chvíľu slnko zapadne. Ak zapisujete  trasu celodenného pochodu, všetky ostatné funkcie hodiniek sú nedostupné. Pri krátkom šprinte vám to však prekážať nemusí.

Jediná metrika nemusí uspokojiť

Od jednoduchého fitness náramku očakávate, že vás bude motivovať do pohybu, ak na jeho displeji neodčítate svojich 10 tisíc denných krokov. Viac od neho nepýtate, pretože sotva môže vedieť čo celý deň robíte.

Čo však múdre hodinky s operačným systémom, aplikáciami, kopou senzorov a GPS čipom? Mali by vedieť či iba sedíte za počítačom, alebo od skorého rána rýľujete záhradu, aby ste to stihli dokončiť do príchodu dažďov. T-Rex 2 to sledujú, ich metrika sa vám nemusí páčiť.

Počítajú kroky práve tak ako náramok. Pošlú vás poprechádzať sa, ak pridlho sedíte. Odhadujú spálené kalórie a vedia koľko hodín denne ste na nohách. A popri tom všetkom vyhodnocujú vašu celkovú aktivitu metrikou PAI.

Zdravý človek má byť na stovke, unavený senior na aspoň päťdesiatke, aktívny športovec na stodvadsaťpäťke. Aké hodnotenie dosiahnete ak od pondelka do nedele, každý deň prejdete 25 tisíc krokov, ktoré sú vašim jediným športom? Nie viac ako pätnásť. Len o pár bodov viac ako tí, čo prejdú denne iba polovicu. A nezmení sa to, ani keď v práci beháte po stavbe s ťažkým fúrikom bez prestávok.

PAI metrika je čisté „kardio“ a sústreďuje sa výhradne na športy ktoré vám dvíhajú tep. Čím dlhšie beží vaše srdce na vyššie obrátky, tým viac bodov do hodnotenia získate. Chôdza neznamená nič, ani keď je do kopca. Skáčte však cez švihadlo, behajte s vyplazeným jazykom alebo šliapte do pedálov bicykla z doliny na vysokohorskú chatu a body sú vaše.

Páčilo by sa nám, ak by sme si mohli vyberať z viacerých motivačných metrík. Takých čo odlíšia deň pohodového pikniku od pochodu horskými lúkami. Tieto hodinky to zatiaľ nedokážu.

Hodnotia stres i spánok

Hodinky sa snažia výpočtami kombinovať merania tak, aby zhodnotili i čosi naviac. Napríklad stres. Graf vás uistí o tom že výlet do prírody je pohodovejší ako náročná porada v práci. Zdá sa, že krivka skutočne kopíruje dynamiku života. Nízky tep pri pohodovej i náročnejšej aktivite sa cení.

Iné je to so spánkom. Kým mnohí používatelia hlásia že túto funkciu používajú, v našich podmienkach sa hodinky správajú zvláštne. Zo skutočného osemhodinového spánku kvalifikujú len hodinu či dve a aj v nich pripíšu väčšinu času ľahkému, plytkému oddychu. Nedokážete ich presvedčiť o tom, že  spíte spánkom oloveným, ktorý na vás pôsobí ako silné sedatívum. Máme za sebou však aj zopár nocí, ktoré boli vyhodnotené správne.

Nefunguje nám ani experimentálna funkcia, ktorá hodnotí kvalitu dýchania počas spánku. Ak chcete vedieť, či ste sa už pri výraznom zhadzovaní kíl zbavili svojho apnoe, spýtať sa budete musieť niekoho iného. Nie svojich hodiniek. Ďalšie aktualizácie firmvéru však môžu mnohé zmeniť.

Výdrž príjemne prekvapí

Efektívna práca so senzormi, šikovné využívanie GPS, dobre zvládnutý manažment displeja a možnosť úpravy širokej škály nastavení dokážu skrotiť hodinky tak mocne, že z nich možno vydúchate aj sľubovaných 24 dní výdrže na jediné nabitie, či extrémnych 45 v úspornom režime ak na to pôjdete šikovne.

Počas celej doby testovania sme si nevytvorili žiadny návyk pre pravidelné nabíjanie a nestresovala nás príprava na žiadnu našu výpravu do terénu. Hodinky sú na ruke a fungujú. Pri nejakom tom čistení či hlásení o slabej batérii sa vždy nájde čas pre dvojhodinové dobíjanie. Absolvovali sme to len zopárkrát, nečaká vás že sa stanete otrokom hodiniek, alebo si v prírode budete nadávať za to, že ste ich nenabili.

Ak máte po ruke powerbanku či solárny panel a káblik, dočerpáte do nich energiu. Oveľa viac nás zaujíma, čo budeme musieť po dlhej dobe používania podstúpiť, ak sa zabudovaný akumulátor opotrebuje. Zvládneme to sami, alebo budeme musieť hľadať servis?

Amazfit T-Rex 2 (229,90 €) sú mimoriadne odolné a najnovšími technológiami nabité hodinky, ktoré sa veľmi rýchlo stanú súčasťou vášho koloritu. Na potulkách krajom, ale i vo všedný deň všade tam, kde sa ocitnete. Páči sa nám ich výborná ergonómia a výdrž batérií, presvedčila nás aj ich presnosť pri všetkých kľúčových funkciách. Určite však budeme radi, ak ďalšia aktualizácia prinesie čosi naviac – sľubovanú trasovú navigáciu, lepšiu lokalizáciu, ale aj viac zručnosti pri vyhodnocovaní životného štýlu. Ak hľadáte do prírody hodinky, ktoré nerozbijete, ktoré spoľahlivo fungujú a netreba ich neustále nabíjať, určite ich odporúčame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. Dobrý deň. Mám T-rex 2. Hodiny som nabil prvýkrat. Všetko fungovalo. Druhýkrát už sa nedajú ani s už druhou nabíjačkou.

    • Ak ide o nové hodinky, predpokladal by som že mohla nastať chyba pri aktualizácii firmvéru. Ak sa neaktivoval po stiahnutí správne, mohli sa stať úplne nefunkčnými. Nie som si istý, či sa dá tento problém vyriešiť doma, bez servisu.

Pridaj komentár