Horúcim slnkom rozpálená krajina, vyprahnutá cestička v exponovanom teréne a tisícky krokov pred vami. Nie je žiadny dôvod na to, aby ste sa cítili nepohodlne a unavene len preto, že v prepotených topánkach deriete jeden otlak za druhým. So sebazaprením až do neskorého večera. Kdesi je chyba.

Nečakajte úľavu v zásypoch a antiperspirantoch. Nemyslite si, že rovnako nepohodlne sa cítia aj všetci okolo vás. Možno ste sa len nikdy nezamysleli nad tým, čo robíte zlé pri obúvaní. Čaká vás horúci víkend a už teraz si necítite nohy? Obujte sa lepšie ako minule.

Nízke, členkové, vysoké

Je veľký rozdiel v tom, či sa vydáte na letný pochod horskými lúkami v nízkych turistických topánkach, alebo sa vyšnurujete do vysokej taktickej obuvi až pod kolená. Čím viac priestoru necháte nohám na dýchanie, tým menej vás budú trápiť zvýšenou vlhkosťou.

Nejde iba o to, že nohy obnažené od členkov nahor budú lepšie dýchať ako tie, ktoré pevne obopínajú vysoké topánky. Ide aj o ich chladenie povetrím pri každom kroku. Čím viac v exponovanom teréne slnko pripeká, tým väčšmi sa zahrieva všetko na čo dopadajú jeho lúče. A telo sa chladí práve potením.

Aj preto sme sa rozhodli v tohtoročnej sezóne testovať nízke trekové topánky Grifit od slovenského výrobcu BOSP. Priedušné, zo syntetických materiálov, s podrážkou a geometriou ktoré berú do úvahy pohyb v teréne.

Vždy však poriadne zvážte členitosť krajiny a svoje plány pri potulkách a kempovaní. Bolo by na škodu obrať sa o bezpečnosť alebo komfort len preto, že ste sa nesprávne obuli. V teréne už svoje rozhodnutie z domova nezmeníte.

Bavlnu a bambus len do spoločnosti

Skúsili ste sa niekedy zaujímať o to, z akého materiálu sú ponožky, ktoré si dávate na nohy? S bavlnenými a bambusovými ponožkami je to rovnaké ako s tričkom. Ak zmoknete, nalepí sa na vás a trvá niekoľko hodín kým ho telesným teplom na sebe vysušíte.

Ovčia vlna a funkčné syntetické úplety akými je napríklad Coolmax sú však iné. Nedržia vlhkosť v sebe, ktorá by s vami bola v nepretržitom dotyku. Sú ako rúrky, ktoré odvádzajú vlhkosť po povrchu preč od pokožky. Vzdušné, nasýtené parou, avšak nie mokré. A o to ide.

Možno vám pripadá byť komické, ak vidíte ako niekomu v najväčšej horúčave vytŕčajú z topánok hrubé ponožky. Nie je to tak, že by hriali. Absorbujú a odvádzajú vlhkosť, aby ju oddialili od vašich unavených chodidiel. Spolu s podšívkou topánok sú vankúšom, ktorý odoberá vlhkosť z nôh.

Hrubé ponožky z merina, ovčej vlny či funkčných úpletov sú voľbou, ktorej by ste sa nemali vyhýbať.

Materiál rozhoduje

Prečo výrobcovia turistickej obuvi používajú čoraz viac syntetické materiály na úkor prírodnej kože? Ak chcete aby boli topánky vzdušné, musia byť popretkávané obrovským množstvom pórov, ktoré dokážu prepustiť paru von. A nielen paru, ale aj vzlínajúcu vlhkosť z prepotených nôh.

Textilný úplet je najpriedušnejším materiálom. Bez ohľadu na to, aké vlákno či priadza boli použité pri jeho výrobe. Jazyk, bočné panely, či dokonca horné lemovanie okolo lýtok bývajú najčastejším miestom, kde ho možno použiť. Čím viac textilu, tým vzdušnejšie topánky.

Populárnym materiálom je syntetická koža z mikrovlákna. Je ako hustá plsť, na pohľad takmer nerozoznateľná od brúsenej kože. Tým, že medzi vláknami je obrovské množstvo voľného priestoru, para i vlhkosť majú kadiaľ prechádzať von. Ide o pevný materiál, ktorý nepraská. Všetky namáhané časti sú vyrábané z neho.

Vždy si môžete obuť i kožené topánky. Osvedčené vekmi, z materiálu ktorý poskytla príroda. Ide však o jeden z najhustejších materiálov, ktorý vlhkosť skôr vzlínaním prenesie na vonkajší povrch, ako prepustí v podobe pary.

Ak chcete mať v letnej spare nohy ako v bavlnke, nebojte sa nových materiálov, ani početných stehov na zvršku topánok. Chcete dýchať, nie brodiť sa vysokým snehom.

Vždy bez membrány

Najhustejším materiálom je však membrána, ktorej úlohou je zaistiť nepriepustnosť topánok v rose, daždi či pri vstupe do vody. Predstavte si ju ako plastovú fóliu s množstvom mikroskopických otvorov, ktoré vodu neprepustia, avšak paru áno.

Bez ohľadu na to, či ide o Gore-Tex alebo akúkoľvek inú membránu, nečakajte od nej že urobí vašu obuv priedušnou. Vaše prepotené topánky sú presiaknuté vodou, nie nasýtené parou. A tá zostane vo vnútri, nech znejú popisky pri takýchto topánkach akokoľvek povzbudzujúco.

Uprednostnite membránu len do búrok a blatistej nepohody, obujte si topánky s membránou tam, kde budete brodiť potoky, loziť po rebríkoch v špliechaní horských bystrín a vodopádov. A aj na mokré, horské lúky, ktoré dokážu zmáčať viac ako veľká, letná búrka.

Do letnej spary membrána nepatrí. A tak to je. Štyri roky sme sa o tom presviedčali s vysokými taktickými topánkami Prabos Beast High na pochodoch, túrach i v kempoch.

Prabos Beast High

Vosk, kondicionér, impregnácia

Výrobca spravil svoj kus práce pri výrobe topánok. Zvyšok už ladíte vy pri ich údržbe. Napadlo vám niekedy, čo sa stane ak useň kožených topánok napustíte olejovým kondicionérom a na povrch nanesiete vodeodolnú vrstvu vosku? Už asi žiadna para neunikne z vnútra obuvi von. Je to úprava do blatistej jesene a snehu, ktorý sa topí v teplej časti zimných dní.

Čisté topánky dýchajú viac ako špinavé. Preto by ste nemali zabúdať na saponáty, peny a čistiace prostriedky pri ich údržbe. Odmastia ich, vyprázdnia póry, rozdýchajú. Aby aspoň trochu odolali vode zvonka, pomôcť im môžete impregnáciou.

Tá na rozdiel od vosku funguje na princípe povrchovej odpudivosti nanočastíc bez ohľadu na ich chémiu. Nútia vodu formovať sa do kvapiek ktoré stekajú nadol namiesto toho, aby sa voľne vsiakli do materiálu. Čo výrobca vo fabrike dosiahol silikónom na povrchu, vy môžete obnoviť len impregnáciou.

Vetrajte a prezúvajte. Aj stielky!

Naučili sme sa nosiť v batohu náhradné ponožky na prezutie vždy spolu s náhradnými stielkami. Osvojte si aj vy komfort prezúvania na pochode, vždy pri zastávke na oddych. Sadnite si, vyzujte topánky, vytiahnite z nich stielky a stiahnite ponožky. Doprajte im vzduch a slnko, nech sa vetrajú.

Kým pokožka na chodidlách opäť spevnie a získa svoju oddýchnutú kondičku, topánky na slnku tiež naberú späť kúsok svojej pohotovostnej formy. A ak do nich po krátkej pauze vkĺznete v suchých ponožkách, aby ste došliapli na vymenené, suché stielky, bude to pocit akoby ste štartovali za rána k prvým krokom v teréne.

Tie unavené vyvetráte v sieťke na batohu, ak sú ešte nádejné pre opätovné použitie bez prepratia. Za pár hodín energického pochodu sa pri zdravých nohách na nich nerozvinul ani zápach, ani nie sú špinavé. Neraz im stačí len vydýchať.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár