Mocný reflektor na čele a škatuľka batérií na zátylku. Ak chcete od čelovky vysoký výkon a výdrž, zvyčajne sa takejto konštrukcii nevyhnete. Raz si zanadávate na nemotorné popruhy a tuhý káblik pri balení, inokedy zasa na znížený komfort pri aktívnom pohybe v teréne.

Nová čelovka Fenix HM70R je však iná – štíhla a kompaktná. Vďaka najnovším technológiám pod kapotou prepisuje všetky doterajšie zážitky. Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom, kde nám odhaľuje tajomstvá nočnej krajiny v lesoch i na horách.

Atraktívna na prvé zoznámenie

Sto hodín výdrže pri tlmenom osvetlení, 1600 lúmenov pri plnom výkone a štíhle valcové telo ktoré neutopíte a nerozbijete ani v extrémnych situáciách. Na prvý pohľad je zrejmé, že ide o model ktorý má vyššie ambície ako len rozohnať tmavé chmáry pri nočnom pochode alebo stavbe tábora na nocľah.

Nabudí vás svojim celokovovým vyhotovením, uspokojí jednotlačidlovým ovládaním a zaujme USB konektorom, ktorý by ste sotva hľadali pod závitom ochranného prstenca. Najatraktívnejší je však jej formát. S ľahučkým, vzdušným popruhom ani len necítite, že na čele nesiete 206 gramov jej pracovnej váhy.

Nie je to čelovka pre bežcov a milovníkov ultralight turistiky. Zaujme tých, čo pri svojich záľubách či profesii hľadajú nekompromisný výkon a spoľahlivosť, ktorú možno zovrieť v pästi bez toho, aby ste museli súperiť s hojdajúcou sa súpravou škatuliek.

Svetlo od ucha k uchu

Je úžasné, aký ucelený priestor dokáže táto čelovka nasvietiť. Máte pocit, akoby lievikový kužeľ reflektora pokrýval širší záber ako ste schopní vnímať. Svetlo sa vyleje do krajiny a naplní ním i okrajovú perifériu vášho videnia. Bez ohľadu na  to, či stojíte na skalných reliéfoch, horskej lúke alebo v členitom lesnom poraste.

Pripravte sa na teplé farebné tóny a intenzívnu difúziu, ktorá sa vpíja aj do tých najjemnejších štruktúr. Projekcia je mäkká, plochá, bez hĺbky a tieňov. Akoby vás obkolesil mliečny závoj svetla meniaci noc za deň. Ste ohromení výkonom, ktorý vás neklame stúpajúcim úbytkom svetla v okrajoch výhľadu.

Slabšie je však farebné podanie, ak sa ocitnete na otvorenej ploche. Kým v halách a jaskyniach zúročíte odrazy svetla, na holých priestranstvách farebné odtiene pomerne rýchlo unikajú k neadresnej šedi. 325 kandel pri plnom výkone a 68 pri tlmenom je príliš málo na to, aby ste na pätnásť metrov zachytili sýte a svietivé odtiene turistického odevu. Stáva sa fádnym, vyblednutým, sivastým.

I keď je tráva horskej lúky okolo vás ako tapeta laminátovej podlahy, prekvapuje nás to úžasné nasvietenie priestoru. A spolu s ním i to, že to výrobca dosiahol jednoduchým skleným difúzorom, ktorý láme lúče výkonnej LEDky do priestoru. Dosvit pri dvojici výkonových režimov priestorového svietenia odhadujeme na 15 a 40 metrov, takže ak prečesávate priľahlé plochy, s mladým, pozorným okom nič neprehliadnete.

Na obtiaž môžu byť nočné opary, peľ a prach, ktoré naplnili povetrie. Ešte väčšmi zmäkčujú kresbu, ktorá uberá kvalite vášho výhľadu. Neuhnete sa osi reflektora tak, ako to zvyknete robiť s ručným svietidlom.

Steblo za steblom

Všetko sa zmení, ak využijete diskrétny, červený prísvit, ktorý udrží jemnocit vášho oka pre tmavé, nenasvietené zákutia. Hoci ide iba o osvetlenie pod nohy a na dosah rúk, kontrastná kresba odhaľuje hĺbku a štruktúru vášho okolia.

Vnímate každý list, steblo trávy či konár s dokonalým odhadom umiestnenia. Vidíte ako sa stavajú za sebou, odhadujete hĺbkové rozostupy. Zapáčilo sa nám to na kamenistých chodníkoch a v skalnatom teréne, kde pri strmých úsekoch dávate pozor na to, kam kladiete nohu. Akoby ste videli len to podstatné.

Fajn je i to, že pri červenom svetle máte pokoj od nočného hmyzu. Ale to už poznáte z rybačiek pri použití akejkoľvek inej čelovky.

Pátrací lúč

Plný výkon 1600 lúmenov je vyhradený pre pátrací lúč s hlbokou optikou zrkadlového reflektora. Ten formuje svetlo do kužeľa s jasnejším stredom, poklesom jasu k okrajom a presahového prstenca.  V nespojitej geometrii dosvieti takmer na dve stovky metrov, neutrálnym bielym svetlom.

Nakrytie plochy je intenzívne, s čitateľnou farebnosťou až k okrajom. Páči sa nám, že konštruktéri sa nenaháňali kompromismi za každým metrom dosvitu naviac. Namiesto toho vsadili na rovnomernosť nasvietenia v celom poli.

Sýtosť svetla je úžasná, farebné podanie priemerné, nasvietená plocha je i v tomto prípade veľká. Okamžite vidíte, že všetko je ako má byť. Ide o čelovku ktorá nasvecuje vaše zorné pole a nie o pátrací lampáš, ktorý v diaľke vysekne iba kus terénu pre dôkladnú prehliadku.

Ak dohľadávate zver, pomáhate pri pátraní po zblúdilých turistoch alebo vyberáte najschodnejšiu cestu cez neprehľadný terén, oceníte výborný výhľad. Nemusí to vždy znamenať, že svietite na plný výkon. Výstup možno tlmiť v troch doplnkových úrovniach – od bežnej, cez strednú až k diskrétnej. Samozrejme po boku plného výkonu.

Zamotá vám hlavu

Trošku nám uniká dôvod, prečo má diaľková LEDka odlišné farebné podanie ako priestorová. Červená a biela? Nie – teplá, studená a červená. Tam, kde očakávate rôznorodosť priestoru a pravidelné prepínanie medzi svetelnými režimami vám odlišné farebné podanie trocha zamotá hlavu. A to aj napriek tomu, že nejde o svietidlo s vysokým indexom CRI pre vernosť farieb.

Osvedčilo sa nám jednotlačidlové ovládanie s pamäťou pre posledný aktivovaný režim. Gombička so silikónovou membránou je veľká, prst na ňu položíte bez hľadania. Je na konci tubusu, vždy po vašej pravici. S istotou prepínate medzi širokým a diaľkovým kužeľom. Bez rozmýšľania tlmíte plný výkon na slabší.

Ak ste z iných modelov zvyknutí kombinovať oba svetelné kužele pre dosiahnutie maximálneho nasvietenia, pri tomto modeli s tým nepočítajte. Nie je to potrebné, pretože výkonu je niekedy viac ako potrebujete. Je to čelovka s rezervou.

Nabitá za štyri hodiny

V tubuse je osadený 5000 mAh Li-Ion akumulátor formátu 21700, ktorý nabijete bez toho, aby ste ho museli vyberať. Stačí, aby ste odkrútili krycí prstenec a objaví sa vám prístup k USB-C konektoru. Nabíjacia elektronika i akumulátor sú stavané pre 2-ampérový nabíjací prúd, takže ak chcete využiť plnú rýchlosť nabíjania, zaobstarajte si dostatočne výkonnú nabíjačku. Nie pomalú, zo starého mobilu.

Elektronika je vybavená diagnostikou, ktorá vám na jediné kliknutie prezradí ako ste na tom so zásobou energie. V štyroch medzných stupňoch 25, 50, 85 a 100 percent vám farebnou LEDkou prezradí na čom ste.

Ak poznáte svietidlá firmy Fenix, potom viete i to že nezostanete bez upozornenia v tme. Elektronika stupňovito tlmí výkon svietenia pre dosiahnutie dlhej výdrže. Súčasne prepína výkonové stupne tak, aby ste dosiahli čo najlepší pomer výkonu a výdrže. Spoľahlivo, bez pochybenia.

Nerozbijete ju

Sklené krytie reflektorov, telo z leteckého duralu, odolné eloxovanie, presne rezané závity, mazivo, tesniace krúžky – to všetko je s veľkou dávkou precíznosti spracované tak, aby bola táto čelovka vašim nástrojom na prežitie. Neutopíte ju v prietrži mračien ani v potoku, nerozšliapete ju v blate ani na skalách. Jednoducho funguje bez výpadkov.

Hoci ide o robustné vyhotovenie, v dlani pôsobí jemne a štíhlo. Niet divu, že túto čelovku svižne ponesiete na ľahučkom, priedušnom popruhu s priečnou stabilizáciou. Nie je to hrubý, neotesaný obor do boja. Je do moderné, kompaktné svietidlo, ktoré ustojí aj nemožné. A ak máte pocit, že ho potrebujete na helmu, aj na ňu sa nájde v potrebný držiak.

Nás o dobre odvedenej konštrukcii presvedčila výborná ergonómia, jednoduchá polohovateľnosť a príjemný pocit pri nosení. Takto si predstavujeme čelovku, ktorá svojim výkonom šliape do segmentu vysokosvietivých lampičiek do terénu. Jej vrúbkované telo je zároveň chladičom, ktorý odvádza teplo do povetria. A nie je ho pri plnom vybudení málo.

Fenix HM70R (99,90€) je vysokovýkonná čelovka, ktorá v kompaktnom, odolnom vyhotovení poslúži s výkonovou rezervou v každej situácii. Je postavená na modernej technologickej platforme, napájaná najnovším formátom akumulátorov a vyrobená z kovu na CNC strojoch s mimoriadnou presnosťou. Ak chcete za slušný peniaz svietidlo, s ktorým zostanú vaše ruky voľné bez toho aby ste stratili kus prirodzeného komfortu, berte túto čelovku do svojej výbavy. Sotva nájdete v tejto triede čosi zaujímavejšie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár