Je to varič, ktorý vám nebude ťahať z vreciek peniaze za palivo. Stačí, aby ste pod stromami nazbierali zopár paličiek, šišiek alebo niekoľko kúskov kôry a môžete sa pustiť do varenia. Nič na tom, že je po daždi.  Výkonný ventilátor palivo vysuší.

Aké to je, ak povoláte do svojich služieb high-tech kuchynku BioLite CampStove2+ kompletný kuchársky set? Vydali sme sa na potulky krajom s vyladenou súpravou variča, grilu a kanvice, aby sme ich vyskúšali vo všetkých situáciách. V lesoch i na horských lúkach, v tábore i na pochode.

Sebestačné technológie

Keď chcete vo vlhkom lese rozhorieť táborák, začnete fúkať do dymiacich vetvičiek, ktoré sa vám podarilo aspoň trochu zapáliť. Tlejúca žiara postupne zosilnie a plamene sa zmocnia aj hrubých konárov. Dym ustúpi ohňu a spaľujúcej horúčosti.

Rovnaké je to aj v tomto prípade, ibaže nefúkate vy, ale malý ventilátor napájaný z akumulátora. Keď sa varič rozhorí, začne si vyrábať elektrinu sám. Časť spotrebuje ventilátor, zvyšok sa ukladá do zabudovaného akumulátora aby naplnil to, čo pri štarte minul. A ak potrebujete nabiť mobil, navigáciu alebo čelovku, elektrinu môžete cez USB káblik odčerpať aj do nich.

Ventilátor neslúži iba pre rozkurovanie variča a podporu horenia. Je bezpečnostným prvkom, ktorý chráni polovodičovú elektráreň pred prehriatím. Preto vždy keď plameň zhasne, ventilátor beží ďalej až do vychladnutia. Beží po celú dobu používania variča, beží aj pri chladnutí.

Elektráreň k vašim službám

Ak sa zvedavo obzeráte po variči BioLite CampStove, pravdepodobne snívate o tom ako si po celodennom pochode dobijete elektroniku. Vraj stačí len kôpka paličiek, ktoré postupne prikladáte do ohniska. Áno je to tak.

Tento varič prešiel v priebehu rokov viacerými vylepšeniami, aby naozaj naplnil to, čo od prvého uvedenia do predaja sľubuje. Aj v tých najhorších podmienkach mu s vlhkým palivom stačí desať minút na to, aby dosiahol svoju výkonovú špičku.

Podľa našich skúseností môžete počítať s 1,2 ampérovým odberom pri 4,8 voltoch. Neovláda žiadne moderné štandardy rýchlonabíjania, smelo môže súperiť s ampérovou USB nabíjačkou do zásuvky. Zasuniete káblik a funguje to.

Páči sa nám, že kým turistické solárne panely dokážete použiť iba pri zastávkach na letnom, horúcom slnku (nie, na batohu je ich výkon nízky), tento ohnivý víchor použijete na nabíjanie kedykoľvek vám treba. Hoci aj po celodennom pochode, pri oddychu a varení večere.

Varenie takmer bez dymu

S klasickým drievkačom je to vždy rovnaké. Určite ste si už zvykli na voňavý dym a sadzou pokryté dno riadu. Raz je na vine vlhké palivo. Inokedy zasa slabý prístup vzduchu do ohniska. Radosť a atmosféra sú vždy rovnaké, len účinnosť ohrevu sa mení.

Ventilátor, ktorý neprestajne dúcha do ohniska vzduch tlačí na výkon a dokonalosť spaľovania. Dym uvidíte iba v prvých minútach rozkurovania a aj sadze akoby boli na ústupe. Už sa to pod ešusom nedusí, keď je po daždi a sotva nájdete konáre, ktoré nepremokli.

Silu ventilátora ovládate tlačidlom a niekoľko dní vám potrvá, kým prídete na utajené pravidlo. Čím menej vzduchu tlačíte dnu, tým vyšší plameň vyrábate. Dosiahne i do metrovej výšky ak treba. Ak však pridáte na otáčkach, plameň sa stráca a nastupuje spaľujúca žiara uhlíkov. Vyrábate viac tepla ako svetla.

O všetkom máte prehľad na čelnom paneli s LEDkami. Ak ich neprehluší intenzívne letné slnko, vidíte stav nabitia akumulátoru, aktuálny výkon elektrárne, ale aj vybudenie ventilátora. Všetko v odstupňovaných stĺpcoch, ktoré vám prezradia na čom ste. Možno vám príde byť odvážne nazývať polovodičový peltierov článok elektrárňou, ale je to tak.

Bez popola, bez stopy

K ešusu vám pre varenie postačí pribaliť dúchadlo a varič samotný. Pre úsporu miesta sa zasúvajú do seba. Pre ochranu batoha pred popolom slúži vrecko, ktoré je súčasťou dodávky. Je to jednoduchá, dvojdielna  stavebnica, ktorú zamykáte vyklopením nožičiek. Ak máte zápalky, ste za vodou.

Mäkká lesná hrabanka je rovnako dobrým podkladom ako obnažená skala. Nájdite si však rovinu, aby sa vám panvička alebo ešus nešmýkali dolu brehom. Rozpáliť ohnisko je pre každého zálesáka hračkou. Či zozbierané konáre polámete, posekáte alebo nastriháte záhradkárskymi nožnicami je iba na vás. A aj to, či pre zapálenie použijete noviny alebo kocku podpaľovača.

Hlavné je, aby ste si pripravili palivo na kôpku vedľa variča. Počas varenia sa vám nebude chcieť deliť ho na drobnejšie kúsky, hoci interval prikladania je približne desať minút. Výkon ohniska nie je tak dobre regulovateľný ako je tomu pri plynových varičoch.

Buď horíte plným výkonom, alebo sa po neskorom priložení len pozvoľna rozbiehate. Takže čaje, polievky a ohrievané hotovky z konzervy alebo bariérového vrecúška sú fajn. Ak sa však púšťate do praženice, obilnín alebo pečenia steaku z termosky, pýta to trochu zručnosti. To však vychytáte. A ak nie, vymeňte hliníkovú varnú nádobu za oceľovú alebo liatinovú.

Skvelé je, že po zbalení kuchynského kútika po vás nezostávajú žiadne stopy. Možno len kúsok oschnutej trávy, ak ste ju potrápili žiarou ohniska. Aj keď je trojpláštové, s pasívnym prevetrávaním, priestor po sebe vyhreje.

Aký je kuchársky komplet BioLite Campstove2+ v teréne? Prekvapí výkonom, ktorý mu nechýba ani vo veternom počasí. Nemusíte sa báť toho, že by zaostával. Smelo naň môžete položiť aj trojlitrovú nádobu pre varenie cestovín.

Dobre vyladená kanvica

Sú výpravy, na ktorých potrebujete prevárať vodu aby bola bezpečná. Bez ohľadu na to, či sa chystáte na dúšok dobrej, raňajkovej kávičky, alebo chcete zaliať lyofilizované jedlo z balíčka. Jeden a pol litra vriacej vody výmenou za zopár smrekových šišiek? Funguje to výborne.

Kanvica s výklopnými ušami a vekom je navrhnutá tak, aby ste varič vložili priamo do nej. Chvíľu budete rozmýšľať, kam máte pobaliť filtračný piest, ak ho chcete použiť v teréne na bylinkové čaje a kávu.

Dosadá priamo na trojnožku ohniska, zakliesni sa do neho však celým, spodným zaoblením. To preto, aby sa pre vyššie postavené ťažisko nič neprevrátilo. Dajte si záležať na tom, aby bol podklad pevný. Vždy je lepšia turistická lavica pod túto zostavu ako mäkké ihličiek.

Var je intenzívny a rýchly, plamene a stúpajúca žiara sú uväznené pod dnom. Takmer ako v kanviciach s tepelným výmenníkom pre plynové variče. V tomto prípade je to však jednoduchšie, aby váha zbytočne nenarastala.

Páči sa nám vyhotovenie veka s nálievkou, ale aj jeho šikovné spojenie s kanvicou pomocou silikónového prstenca. Ak ich pevne spojíte pred varením, budú fungovať ako jednoliaty celok aj za horúca. Na zimné potulky geniálne. Hlavne vtedy ak si uvedomíte, že vo vodnom kúpeli kanvice ohrejete aj hotovky. Bez špinenia riadu.

Gril poslúži aj ako sporák

Najťažšou súčasťou súpravy je gril s dvojicou výklopných nožičiek pre zvýšenie stability. Naložíte ho na varič práve tak ako kanvicu. S tým rozdielom, že vám zostane neobmedzený prístup k prikladaciemu otvoru pod výklopným viečkom. Práve tu sme si po prvýkrát všimli, že viac elektriny vyrobíte keď je na variči ešus, kanvica alebo gril, ako keď v ňom spaľujete palivo len tak bez zakrytia.

Či budete plastový kryt grilu používať ako lopár alebo servírovací tanier je iba na vás. Tak trochu sa s tým počíta. Už menej však s tým, že na rošt položíte tučnú, prerastenú slaninku, Všetok tuk odteká do ohniska, kde sa spaľuje spolu s drevom. Hoci je tomu tak pri všetkých griloch, tu s podporou horenia je z toho riadny kus výkonu naviac.

My sme najviac grilovali zeleninové balíčky so zemiakmi, mäsom či strukovinou. Páčilo sa nám to nielen pre jednoduché otáčanie aby sme dokonale prepiekli obe strany. Ale aj preto, že sme si ušetrili prácu s čistením grilu.

Áno, špekáčiky, tofu v slaninke, ale hoci aj raňajkové hrianky si na grile pripravíte v plnej paráde. Veď aj my sme si. Skôr či neskôr vás to navedie k tomu, aby ste po ich boku položili ešus alebo panvičku. Gril sa razom mení na malý sporák.

Pre stanovačky, pikniky pri vode alebo kempovanie úplne ideálne. Obzvlášť tam, kde je zakázané zakladať ohniská, pretože by mohli spôsobiť požiar.

V tomto prípade máte všetko pod kontrolou s malým, kompaktným ohniskom z ktorého popri varení a grilovaní ešte aj nabijete mobilný reproduktor s trochou hudby pre zábavu. Alebo doň zasuniete lampičku na dlhom krku s dotykovým ovládaním a máte osvetlenie na noc.

Preveril ho čas

Keď Biolite CampStove pri veľkom blackoute v USA predvádzal novú technológiu v uliciach, bol to iba nováčik. Dnes, s odstupom dvanástich rokov od prvého prototypu dokazuje, že ide o vitálny a spoľahlivý systém, ktorý dokáže zaujať široké skupiny používateľov.

Od tulákov a zálesákov, cez návštevníkov kempov,  milovníkov piknikov a karavanov, až po chatárov a prepperov, ktorí sa chcú pripraviť na koniec sveta so svojimi zásobami a výstrojov. Za nás môžeme povedať, že má čosi do seba. Naplnil naše očakávania a poskytol nám príjemné zázemie, ktoré naďalej využívame.

BioLite CampStove 2+ kompletný kuchársky set (249,00 €) je výborne vyladená zálesácka kuchynka, na ktorej pripravíte čokoľvek – od kávičky, cez praženicu, lečo, rizoto až po grilované kotletky a chrumkavé hrianky. Vždy za cenu niekoľkých kúskov zozbieraného dreva s energetický bonusom. USB zásuvkou, ktorá dobije vašu cestovnú elektroniku kdekoľvek sa výletoch do prírody zastavíte. Na rodnej hrude, ale aj objavnej expedícii v cudzine. Je to iba na vás.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

    • Nepovedal by som ani dnes, že niekde vidím hrdzu. Plech je dúhový od žiary, miestami sú bodky spáleného tuku a sadzí. Hrdzu zatiaľ nevidím ani na ráme, ani na mriežke a rošte.

Pridaj komentár