Milióny krokov za humnami, po lesných cestičkách a horských lúkach, štyri roky každodenného nosenia od včasnej jari do neskorej jesene. To je výzva, ktorá dokonale preverí zálesácke topánky vo všetkých situáciách. Bez ohľadu na to, či vyrážate len po bazový kvet do čaju, alebo na týždenný pochod.

Keď sme v marci 2018 vybalili zo škatule novučičké taktické topánky Prabos Beast High, zaujali nás hlavne svojim dizajnom a vyhotovením. Na sklonku septembra prvej sezóny sme sa s nadšením podelili o každodenné zážitky. Dnes, po troch rokoch  prinášame skúsenosti, ktoré sme cestou-necestou nazbierali v týchto topánkach na potulkách krajom.

Dýchajú dňom i nocou

Sľuby o priedušnosti týchto topánok sa dokonale naplnili. Ak máte zdravé chodidlá a vždy si do týchto topánok obujete vlnené ponožky, môžete si byť istí tým, že vás nezradia v teréne ani v tie najdlhšie, najhorúcejšie dni.

Para a pot prechádzajú cez vlnené ponožky do podšívky a tá ju cez mäkké polstrovanie prenáša priedušnou nylonovou tkaninou von. Široký jazyk, prevetrávané bočné panely, veľká časť vrchného lemovania ako aj vytŕčajúca ponožka – všetko funguje ako knôt ktorý odvádza vlahu.

Nohy zostávajú v stabilnej klíme a nedusia sa. Veľmi sa nám osvedčili aj dodávané stielky, ktoré držia chodidlá v príjemnom komforte. Áno, niekedy sú dni, keď je v topánkach naozaj horúco – tak ako vo všetkých iných. Ak ich však vyzujete, vidíte že nohy sú v úplnom poriadku. Jemne vlhké, bez zápachu, odrenín a otlakov. Proste bez únavy. Ani ponožky nemusíte prezúvať.

Najväčšmi si to uvedomíte, keď po celodennom pochode zaparkujete kdesi pod stromom alebo na gánku opustenej chalupy, najete sa a uložíte pre oddych. Bez vybaľovania – len tak na celte, ako tulák bez domova. Neraz prespíte s topánkami na nohách, pretože sa v nich cítite dobre.

Pred rosou lúk neochránia

Daňou za priedušnosť je však chýbajúca odolnosť voči vode. Nezachráni to ani vodeodolná obsádzka špice rozrážajúca mokrú vegetáciu, nepomôže ani starostlivá impregnácia nubukovej kože, ktorú nikdy pri údržbe nevynecháte. Vo chvíli, keď vstúpite do rannej rosy horských lúk, voda preniká cez textilné časti zvršku dovnútra. Stačí sto metrov chôdze a nohy sa dnu kúpu vo vode.

Akoby ste stúpili do horskej bystriny, alebo vás zastihla prietrž mračien. Ak ide iba o ranný nápor vody, naučili sme sa s ním žiť. Keď rosa pominie, stačí z batoha vytiahnuť suché ponožky a náhradné stielky, vymeniť ich a je to za vami. Noha rýchlo premáčanú obuv prehreje a para odíde preč.

Páči sa nám, že takýto zverský nápor na topánky za sebou nezanecháva poškodenie ani predčasnú únavu obuvi. Nič sa nerozpadlo, nič nezhnilo. Nič sa nevyťahalo a nepopraskalo. To je pre nás výbornou referenciou, ktorá o výbere materiálov a stavbe topánok prezrádza veľa.

Vznikajú z toho dva návyky. Ten prvý je, že pri umývaní topánok lejete vodu i do vnútra, pretože viete že nič nepokazíte. Pri každom hĺbkovom čistení vlastne čistíte i vnútro. Druhým je, že nikdy si tieto topánky nevezmete do dažďa. Bolo by to, akoby ste si gumáky napustili vodou a vhupli do nich. Toto je obmedzenie, s ktorým musíte počítať.

Príjemná pohoda

Topánky sú v prednej časti príjemne priestranné už od výroby. Ak máte široké chodidlá, určite vám sadnú. Spoznáte to od prvého dňa na šírke podrážky, ale aj na zvršku, ktorý nedeformujete a nerozšliapavate do šírky.

Možno to poznáte z užších kožených topánok. Najprv ich roztiahnete na nohe, potom vám začne na vonkajšej časti premokať preslabená useň a postupne sa to prenesie aj do podrážky. Po čase topánky praskajú a sotva sa dočkáte dvoch rokov ich používania.

Toto ide pri „beštiách“ úplne mimo vás. Bez toho, aby ste si museli kupovať obuv o pol čísla či číslo väčšiu, pri vašej štandardnej veľkosti bude vo vnútri dostatok priestoru i na vrchole únavy. A ak to chcete doladiť, výmenou stielok za tenšie alebo hrubšie to určite dosiahnete.

Dostatok priestoru je aj pre pätu, zradiť vás však môžu príliš mocné lýtka. Môže sa stať, že nad pätou posunú deformačnú zónu nižšie a vaša noha si bude musieť zvykať na nezvyčajnú záťaž. Hovoríme však o skutočne obdarených proporciách.

Mäkký, vnímavý krok

Po troch rokoch trojsezónneho nosenia poviete asi o každých dobrých topánkach, že sú ako papučky. Nám sa pri tejto obuvi najviac páči ich mäkkosť. Pružné polstrovanie dosadá na pokožku ako vankúš, podobné pocity máme aj z podrážky.

Krok v týchto topánkach je mäkký, pružný a príjemný. Pocity sa nemenia ani pri nadmerných pochodových výkonoch a dodnes nemáme pocit, že by sa na mäkkosti čosi vyšliapalo, unavilo alebo opotrebovalo.

Za slovo stojí aj spätná väzba topánok. Pružný nášľap vám do chodidla prenáša charakter terénu. Cítite mäkkosť ihličia a húževnatosť skál. Rozoznávate vegetáciu, veľké praskliny vo vyschnutej zemi, ale aj kamienky. Nie však na úkor pohodlia. Je to skôr akýsi zmysel, ktorý sa rýchlo spáruje so zrakom.

Pružnosť podrážky svedčí nielen dynamike kroku, ale aj jeho svojským prejavom. Kolísavá chôdza, dosadanie na pätu, to všetko pružnosť podrážok vyhladí.

Stopy vašich výprav

Každý vie, že ste kdesi kráčali blatom, hoci vám zvršky topánok vyumývala mokrá tráva. Vždy je to ako naschvál. Sadnete si v bufete, hlina v dezéne podrážky troška zoschne a začnete ju vo fragmentoch vytriasať pod seba. Ako kedysi z čínskych plátenných tenisiek.

Vďaka samočistiacemu dizajnu a nízkemu profilovaniu sme nikdy nemuseli vyťahovať z podrážky zaseknuté kamienky, alebo iné nepríjemnosti do ktorých sme nebadane našliapli. Podrážka sa čistí sama. Je tvrdšia a tuhšia ako je zvykom, nespráva sa ako typická guma na turistických topánkach.

Najčastejšie sme sa pohybovali po mäkkom teréne – raz vyprahnutom, inokedy zasa klzkom a mokrom. Určite sa pošmyknete v strmšom svahu na mokrej tráve. Určite vám noha bude kĺzať po blate. Tieto topánky nie sú ako buldozér, ktorý si prekliešti cestu terénom. Majú však výbornú priľnavosť k prírodným materiálom – hoci aj mokrému kmeňu, po ktorom prechádzate cez rozbúrenú, jarnú bystrinu.

Ustáli vysokú záťaž

Statná medvedia postava a ťažký batoh na chrbte sú záťažou, ktorá je pre topánky skôr extrémom ako štandardom. Je bežné vyrábať obuv, ktorá je označená ako širšia, užšia či nadrozmerná. Nikdy sme však nevideli, aby výrobca ponúkal obuv pre vyššie váhové kategórie.

Aj preto sme čakali, ako dlho bude trvať, kým pri nadmernej záťaži rozbijeme geometriu pod úrovňou chodidla, alebo rozpárame niektorý z namáhanejších spojov. Dnes môžeme po dlhom čase povedať, že nič sa od prvého obutia nezmenilo. Všetko zostalo také ako na začiatku. Či je to vďaka plnému materiálu, hrubej kevlarovej výstelke, alebo tuhosti podrážky povedať nevieme.

Isté však je, že konštrukcia nemá v tomto smere žiadne slabiny. Akoby s tým ktosi tak trochu počítal už pri návrhu.

Dodnes vyzerajú k svetu

V zimných mesiacoch a daždivých maratónoch parkovali topánky za dverami. Po zvyšok času však boli jedinou obuvou, ktorá okúsila nekonečné výlety do prírody, ale aj každodenné práce okolo domu či nákupy v obchode. Boli to vlastne jediné topánky na nohách.

Pre údržbu sme používali prostriedky z radu Grangers. Čistiaci sprej ako saponát pre mokré umývanie vnútra i vonkajšku topánok. Impregnačný sprej pre ošetrenie nubukovej usne vždy po jej pozvoľnom vyschnutí. A sanitačný sprej pre občerstvenie vnútra.

Vyšliapali a vymenili sme niekoľko stielok, teraz sa zdá, že i šnúrky s rozšliapanými koncami by už pýtali vymeniť za nové. Dôkladná obhliadka topánok však ukazuje, že ešte niekoľko sezón by mohli vydržať.

Vzorka na podrážke je vďaka tuhosti a mäkkým terénom opotrebovaná iba mierne. Pružné nástreky držia po celom obvode bez odchyľovania. A aj obsádzka na špici vyzerá stále k svetu. Textilné časti zvršku sú bez chybičiek, uhli sa všetkým iskrám a uhlíkom z ohnísk. Kožené časti zvršku zmenili farbu. Nedajú sa už vyčistiť a vyprať, majú patinu ktorá sa pri každom čistení rozpíja.

Vnútro topánok je iba mierne odraté. Textílie sa nikde nepárajú a netrhajú. Na pätách vidno, že useň alebo mikrovlákno (kto to z laikov dnes dokáže rozoznať?) ešte stále nie je beznádejne predratá. Nazbieralo sa iba znečistenie, ktoré sa pri praní vpilo do spodnej časti polstrovania a kevlarovej výstelky.

Nepovedali by ste, že boli štyri roky v teréne. Ešte stále by sa dali ponúknuť z druhej ruky na donosenie.

Osvedčili sa

Ak hľadáte pohodlné a trvácne topánky, ktoré nepotrebujete trápiť snehom, nekonečnými dažďami a brodeniami vodou, taktická obuv Prabos Beast High je voľbou, ktorú po troch rokoch skúseností z terénu určite odporúčame. Dúfame, že ich budú ešte dlhé roky vyrábať.

Sú vzdušné, mäkké a pohodlné, zároveň dostatočne húževnaté. Nezoderiete ich ak budete v tureckom sede posedávať na zemi pri ohniskách. Nerozšliapete ich nadváhou a ťažkým batohom. Nezničíte ich opakovaným premočením a umývaním namokro.

Nečakajte však, že ak máte hygienický a zdravotný problém s chodidlami, že sa v nových topánkach vyliečia. Začnite to liečiť s lekárom a tieto topánky prevezmú starostlivosť o vaše nohy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár