Suché nohy, ľahký krok a istota pri každom došliapnutí. Čím väčšmi vás na potulkách krajom spaľuje horúce počasie, tým viac sa chcete cítiť príjemne. Obzvlášť v prípade, ak viete že pred sebou máte ešte riadny kus cesty.

Čo obuť na nohy, aby ste nemuseli na každej vyhliadke robiť zastávku, kde s úľavou vymeníte prepotené ponožky za suché a vyvetráte unavené chodidlá? Bardejovská firma Obuv Špeciál myslí, že má riešenie – nízke turistické topánky BOSP Grifit.

Zoznamujeme sa s nimi na prvej stovke kilometrov v teréne, aby sme sa s vami podelili o prvé pocity pri ich nosení.

Ľahké a pevné zároveň

Vezmite zvršok ľahkých športových tenisiek, vybavte ich hlboko vykrojeným viazaním, ochráňte im pätu a špicu odolným štítom a posaďte ich na pevnú, technickú podrážku ktorá šetrí každý gram nepotrebnej váhy.  Vyjdú vám z toho ľahké, turistické topánky ktoré vyšliapali cestičku modelu Grifit.

Hneď, keď ich vezmete do rúk, pocítite ten príjemný kontrast nízkej hmotnosti, vzdušnosti a tuhosti. Okamžite je jasné, že ide o špecializovanú obuv, ktorá má väčšie ambície ako len nosiť vás po rozpálenom asfalte rušného mesta. Má pevné kontúry, pri ktorých neočakávate, že sa pri nosení rozchodia.

Tento pocit sa ešte väčšmi znásobí, keď ich obujete na nohu. Cítite mäkké polstrovanie zvršku, príjemne dosadajúci členkový lem, ale aj pevnú podrážku, ktorej tuhosť plynule prechádza do špice a päty. Akoby ste nohu vložili do zručne tvarovanej formy, ktorá vám buď sadne alebo nie.

Aj pre širšie chodidlá

Nám sa páči nielen zaoblené vyklenutie pre pätu, ale aj priestranná šírka v čelnej časti topánok. Ak vám mnohé topánky nesedia len preto, že sú priúzke, pri tomto modeli je veľká šanca že vám sadnú vo vašej štandardnej veľkosti. Dostatočná šírka sa prenáša aj do podrážky,  ktorá to berie na vedomie.

To je dôležité hlavne preto, že nejde o topánky z prírodnej usne, ktorá sa postupne natiahne a prispôsobí. Vo fabrike zvolili moderné, syntetické materiály, aby nohy pri výkonoch v horúcom počasí čo najlepšie dýchali.

Nájdete tu umelú useň z mikrovlákna, odolnú Corduru, EVA penu pre tlmenie kroku ale aj podošvu od Vibramu. Pospájané dvojitým stehom a lepením, ktoré vyzerajú na prvé zoznámenie šikovne spracované. Ak sa cítite pri skúške v predajni fajn, podobné to bude aj v teréne.

Bez prachu a ihličia

Budú na vás Grifity vyzerať elegantne a štíhlo? Alebo sa v šnurovaní predvedie objem vašich vytrénovaných chodidiel? Hlboké vykrojenie a geometria šnurovania sú jediným prvkom ktorý prispôsobuje topánky vašej nohe.

Dajte si čas na to, aby ste šnúrky uvoľnili až po spodok a postupne ich uťahovali cez oceľové dierky až nahor k zaviazaniu mašličky. V prvých dňoch sme i my hľadali rovnováhu medzi dotiahnutím, komfortom nohy a polohovaním päty, ktoré môžete doladiť stielkami s odlišnou hrúbkou ako majú tie dodávané.

Prvé vychádzky horskými lúkami a posedenie v tábore pri ohnisku vám ukážu, že dizajnéri asi nesedia len v kanceláriách za počítačmi. Jazyk, ktorý plynule prechádza k šnurovaniu ako pri vysokých topánkach, nepustí k ponožkám a do topánok prach, ihličie, peľ a zrejúce semená bylín. Páči sa nám to, keďže rovnako často pochodujeme necestou ako po cestičkách.

Do suchého počasia

Áno, topánky výborne vetrajú ak máte zdravé chodidlá a na nich ponožky, ktoré prepustia paru. Skúšame to s osvedčenou bavlnou, ale aj syntetickým Coolmaxom. Para ide von, noha sa nedusí, topánky nie sú ani po celodennom pohybe prepotené. Sľuby sa napĺňajú.

Na druhej strane však nepočítajte s tým, že ak prejdete rannou rosou horskej lúky, že vaše nohy zostanú v suchu. Premočíte ich do nitky tak mocne, ako v najväčšej letnej búrke. Mikrovlákno má impregnáciu a štít na špici statočne odolá kvapkám vody na nízkom poraste vyšliapaných chodníčkov.

Voda sa však aj pri miernom nápore dostane dnu všetkými cestičkami. Sú to topánky do pekného počasia, nie buldozér s membránou do nepohody. Troška sa obávame toho, čo sa stane po sezóne či dvoch, keď budú mať topánky za sebou tucty neočakávaných premočení. Je priskoro na to, aby sme o tom čosi vedeli.

A predsa si poviete pri každej príležitosti, že so sebou nesú aj kus odolnosti. Všade kam zakopnete, šuchnete nohou o skalu, odnesú si to iba nárazníkové zóny. Nič sa neodiera, nič sa netrhá.

Pevný, pružný krok

Prvé kroky sú ako na predajni, každá nová prechádzka do vás čoraz väčšmi vpisuje pocity z chôdze. Ide o topánky, ktoré aktívne formujú váš krok.

Pevná podrážka neprenáša k vašim zmyslom reliéfy podkladu – prejdete kamienkom, popraskanou hlinou či tenkým konárom na zemi bez toho, aby ste ich mohli vnímať.

Cítite len stabilnú oporu celého chodidla, ktorá pri každom dotyku zeme tlmí krok. Je to príjemné na členitom povrchu podhorských lúk, ale rovnako príjemné aj na skalnatých cestičkách. Tvrdá podrážka s jemným vzorom nepodšmykuje, chvíľu jej vždy trvá kým zo seba vytrasie uchodené blato.

Ak došliapavate na špičku, jej pridvihnutá geometria s oblúkovým zaoblením vedie nohu pri dosadaní. Ak došliapavate na pätu, bude sa vám páčiť tlmenie. Pružné a pevné, bez pocitu nestabilného vankúša.

Zašpinia sa rýchlejšie

Zatiaľ sme sa nevenovali ani čisteniu, ani impregnácii. Údržba je zatiaľ v budúcnosti, hoci sme sa rozhodli že pre ňu využijeme produkty predpísané výrobcom. Už teraz však vidíme, že mikrovlákno sa s pórovitejšou, otvorenejšou štruktúru špiní viac ako prírodná useň. Myslite na to, keď si budete vyberať farebný odtieň.

Topánky sú dostupné v štyroch vyhotoveniach. V pieskovom v ktorom sme si ho zvolili my. V klasickom tmavohnedom šate. Ale aj v kontraste čiernej a oranžovej, či ikonickej kombinácii limety, belasej, šedej a čiernej. Práve v takomto šate ste si ich možno už kdesi všimli.

Zatiaľ je príliš skoro na to, aby sme túto obuv hodnotili. Prvé pocity sú fajn a máme pocit, že ak hľadáte dobré obutie pre turistiku, výlety, pochody a prechádzky poza humná, trekové topánky BOSP Grifit (99,00€) sú voľbou, ktorá vám dopraje nielen ľahký a pevný krok, ale aj vzdušnosť. My testujeme ďalej, aby sme na sklonku sezóny mohli hodnotiť.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár