Je to poľná kuchynka, ktorú rozbalíte kdekoľvek na pochode. Vyklopíte rúčku hranatého ešusu, zložíte z neho pokrievku a naložíte ho na podstavec, ktorý doteraz spočíval vo vnútri. Stačí len priložiť horiacu zápalku ku kocke pevného paliva a varenie sa začína.

Aké to je, ak do svojej zálesáckej súpravy priberiete varnú súpravu Esbit CS1100HA? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom, aby sme sa najedli a zahriali horúcim čajom na krátkych prestávkach ale aj pri kempovaní.

Kompaktný balíček

Textilné vrecúško, varná nádoba, pokrievka a ohnisko so závetrím – to je všetko čo pri prvom zoznamovaní vybalíte zo škatule. Ikonický výrobca s dlhoročnou tradíciou počíta s tým, že všetko čo potrebujete naviac si do výbavy doplníte sami.

Máte na to dosť miesta, pretože vo vnútri zbaleného variča je takmer liter prázdneho objemu. Hravo doň vložíte škatuľku zápaliek, niekoľko balení pevného liehu, drevenú varešku či lyžicu na miešanie a jedenie. A ak pridáte soľničku, koreničku a papierové obrúsky, stále budete mať voľné miesto navyše.

V základnej zostave bez príslušenstva sme súprave navážili 410 gramov s tým, že sa nám osvedčilo vkladať medzi podstavec a varnú nádobu noviny. Zabráni to hrkaniu pri presunoch – bez ohľadu na to či sa vám viac osvedčí nosiť kuchynku vo vnútri batoha, alebo vonku na ňom v plnej pohotovosti.

Osvedčené materiály

Všetky časti sú formované z tvrdeného, hliníkového plechu, ktorý je ošetrený eloxovaním pre vyššiu odolnosť, ľahšie čistenie a hygienický štandard. Je to ten typický, šedý povlak, ktorý len tak ľahko nezoderiete. Nezoškrabete ho ako farebný nástrek – je súčasťou kovu samotného.

Veko má oceľovú, sklápaciu úchytku, ešus výklopnú drôtenú rúčku so silikónovou bužírkou a podstavec naskrutkované nožičky z tepluodolného plastu. Ak ste sa v minulosti stretli s menšou „hrnčekovou kuchynkou“ Esbit CS585HA, je to úplne rovnaký štandard. Spoje sú nitované, pevne lisované.

Očakávajte tenší, ale pevnejší materiál, ako pri klasických hliníkových ešusoch z armádnych prebytkov. Ohnisko drží svoj tvar aj pri nešetrnom zaobchádzaní, vo varnej nádobe môžete prenášať skaly bez toho, aby vám pod ťarchou zvädla rukoväť.

Pre bezpečné varenie

Páči sa nám, že výrobca v detailoch počíta s tým, že v teréne nenájdete ideálne podmienky pre varenie, ako kdesi na turistickom odpočívadle s lavicami a stolom. Ak vám už niekedy skĺzol hrnček z plynového, turistického variča, viete o čom hovoríme.

Rúčka varnej nádoby sa v otvorenej polohe uzamkne. Zaskočí do hlbokých drážok, aby ste mohli aj pri plnom, horúcom náklade ešus nakláňať do strán, či polohovať. Aj kontakt ešusu s podstavcom je bez rizika skĺznutia či pošmyknutia. Vkladáte ho do voľného lemu s takmer centimetrovým presahom.

Pridajte k tomu nízko položené ťažisko a okamžite viete, že nie je čo vylepšovať. Varič s poloprázdnou, ale i plne naloženou nádobou stojí pevne na nerovnej trávnatej lúke, ale aj na šikmej skale.

Tableta, dve, tri – podľa potreby

Podstavec plní úlohu ohniska obkoleseného závetrím. Ak do stredovej priehlbiny vložíte jednu 27-gramovú, alebo dve 14-gramové palivové tablety od Esbitu, postupujete presne podľa očakávaní výrobcu. Plameň dosiahne až na dno nádoby, po ktorej sa plazí v bezvetrí do všetkých strán.

Povetrie sa pri spaľovaní hexametyléntetraamínu (áno to sú tie dôverne známe tablety pevného liehu) plní typickou arómou rybiny a trvá len chvíľu, kým vidíte ako sa z dna ešusu začnú dvíhať prvé bublinky pary pri ohrievaní vody.

Chvíľu vám potrvá, kým sa zladíte so slabším výkonom ohrevu a vyladíte svoje kuchárske recepty tak, aby ste udržali spotrebu paliva pod kontrolou. Závetrie tomu pomáha rovnako intenzívne, ako šikovná pokrievka, ktorú môžete v prípade potreby parkovať zavesenú na leme ešusu.

Pohoda bez mrzutostí

Vždy používame rysky na nádobe, aby sme uvarili len toľko vody, koľko jej na horúci nápoj alebo lyofilizovanú hotovku treba. Ušetrený zvyšok paliva dokážete kedykoľvek sfúknuť a použiť pri ďalšom ohrievaní. Ak sa vám palivové tablety nazbierali z vojenských potravinových dávok, určite ich teraz využijete.

Zeleninu varíme na malom množstve vody, aby sa pod pokrievkou pripravovala v pare. Nástup varenia prichádza rýchlejšie a aj čas varenia sa skráti. Obzvlášť v prípade, ak sa naučíte krájať ju na tenšie plátky alebo kúsky.

Vopred na pochode namáčame v dózach nielen strukoviny, ale aj obilniny, sušené ovocie a ovsené vločky. Dôsledne nasiaknuté, prebudené zo spánku sa vždy uvaria rýchlejšie. Nejde len o úsporu času, ale aj o pohodu.

I keď pod ešusom zapálite dve či tri hexamínové tablety súčasne, výkonom budete zaostávať za turistickým, plynovým „jet varičom“. Od jari do jesene sa nemusíte báť zaostávania. V chladných, zimných mesiacoch však už zázraky nečakajte.

Náhradné palivá fungujú

Ak z núdze použijete čajové sviečky, bude to fungovať. Na ohrievanie to postačí, ale na varenie to bude prislabé. Iné to je, ak si pribalíte plechovičku od diaboliek alebo cukríkov a k nej gélové palivo alebo lieh. Dosiahnete porovnateľný výkon s tabletami, i keď komfort pri dopĺňaní paliva už nebude taký, ako by ste čakali.

Tekutý lieh preto berieme iba ako núdzovku, kým gélové palivo ako plnohodnotnú alternatívu k tabletám. Máme s ním veľmi dobré skúsenosti aj pri iných modeloch varičov. Gél v nešikovnosti nerozlejete, z plechovičky pri spaľovaní neunikne. A ak nadelenú dávku neminiete celú, môžete ho v dobre tesniacej škatuľke uzavrieť.

Okrem toho, ešus sám o sebe je plnohodnotný, takže ho smelo môžete položiť aj na rozpálenú piecku horskej chaty, alebo na pahrebu či kôpku horiaceho dreva. Môžete s ním pracovať tak, akoby šlo o úplne samostatnú, varnú nádobu.

Nepripaľuje, ľahko umýva

Ešus zámerne nie je potiahnutý nelepivou, teflónovou vrstvou, aby ste sa nemuseli obmedzovať pri používaní na ohni. Aj napriek tomu musíme povedať, že príjemne hladký, eloxovaný povrch nám nikdy nerobil problémy pri varení ani ohrievaní.

Hliník mimoriadne dobre rozvádza bodové teplo plameňa do celého svojho objemu, aby ho prenášal na vodu a suroviny. Ak doslova nepripálite ovsenú kašu len preto, že ste ju po celú dobu zabudli pri hustnutí miešať, s príležitostným pohybom lyžice či varechy je všetko v úplnom poriadku.

Pri varení môžete počítať s tým, že v ešuse uvaríte celý liter polievky bez toho, aby ste sa pri miešaní či zakrývaní museli báť toho, že unikne cez okraj. To sú dve výdatné porcie ktoré vás postavia na nohy pri potulkách vo dvojici. Prípadne tri výborne čaje či kávičky na jeden ohrev.

Čistenie je bezproblémové. Ak sa naučíte variť bez tuku, ešus v teréne umyjete kdekoľvek a to s minimálnym množstvom vody. Nemusíte hľadať horskú bystrinu, aby ste ho dali do poriadku. Počítajte však s tým, že spaliny tabliet zanechajú na dne trvalú, čiernu stopu. I keď nešpiní obal a ďalšiu vašu výstroj, je tam. Ako dobre vypálený karamel.

Varná súprava Esbit CS1100HA (60,00€) je mimoriadne praktický kus výbavy pre všetkých, čo na potulkách krajom a pri kempovaní varia bez toho, aby za sebou v teréne zanechávali stopy. Ľahučké vyhotovenie, stabilita a trvácnosť sú zárukou dobrej kúpy, spoľahlivosť, prevádzka na náhradné palivá a slušná energetika zasa garanciou toho, že nebudete sklamaní. A ak príde zima a treba prepnúť na plyn, ešus môžete smelo naložiť na pavúka s obrátenou plynovou kartušou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár