Sú chvíle, keď chcete vidieť v teréne viac ako vám dokáže odhaliť širokouhlá čelovka alebo pátrací lampáš so zaostreným, diaľkovým kužeľom. So svetelnou rampou na offroade to nie je problém. Sú však lampáše, ktoré dokážu urobiť podobnú službu.

Máte pocit, že ani 3000 lúmenov v kompaktných lampičkách vás doteraz nepresvedčilo o tom, že to bude dosť? Zoznamujeme sa s pracovným svietidlom Fenix C7, ktoré svieti trochu inak ako ste boli zvyknutí.

V zajatí tunela

Stačí jediné kliknutie a pri plnom výkone máte pocit, že vychádzate von z tmavého tunela. Priamo pred sebou vidíte svetlú kružnicu, ktorá akoby vykresľovala jeho okraje. Krokom vpred sa chcete vymaniť z jej prítmia, avšak nohy stále zostávajú v tieni a kružnica uniká dopredu.

Láka vás nasvietená scenéria, ktorá z tmy ohraničeného tunela vystupuje v jasnom, svetelnom kuželi. V širokom uhle a s ďalekým dosahom vidíte všetko, čo sa pred vami rozprestiera. Nemusíte pátrať lúčom zo strany na stranu, bez pohybu ruky vidíte všetko a spolu s vami i ostatní, čo stoja pri vás.

Za novým zážitkom nehľadajte iba optiku tohto lampáša. Tá s hlbokým zrkadlovým reflektorom, lesklým ráfikom a vysokovýkonným LED modulom vytvárajú „tunelovú projekciu“. Oveľa pôsobivejšia je intenzita svetla. S 55200 kandelami presvieti pred vami terén dvojnásobným výkonom v porovnaní s podobnými lampášmi s 3000 lúmenmi jasu. A to rozhodne neprehliadnete.

Preniká do reliéfov

Hoci je pre večerný opar typické, že rozlieva svetelný kužeľ do štruktúr a reliéfov, pri štedrom výkone tohto lampáša máte pocit, že všetko je akési jasnejšie. Nezáleží na tom či prezeráte neznáme zákutia kraja pre nocľah, robíte obchôdzku na stavenisku, alebo ste súčasťou pracovného tímu, ktorý musí bez ohľadu na prichádzajúcu noc dokončiť v teréne svoju prácu.

V širokom kontexte vidíte čo sa deje okolo vás, pretože prioritu nemá bodový dosvit do diaľky, ale nasvietenie celej scenérie. I napriek tomu, že vidíte ako je stred kužeľa jasnejší v porovnaní s jeho okrajmi. Svetlo je biele, mäkké, bez ostrého prekreslenia kontúr a reliéfov.

Páči sa nám, ako dobre preniká členitým prostredím bez toho, aby slablo. Ak sa chcete rozhliadnuť v porastoch krov a stromov, alebo mať bezchybný výhľad v zástavbe či na haldách skál, budete príjemne prekvapení nasvietením.

Farebné podanie je skôr šedivé, hoci jasne rozoznávate farby a ich odtiene ak sa zameriate na detaily. Nečakajte lampičku na nočné fotografovanie. Je to pracovný nástroj, ktorý sa snaží podať výkon rozliaty v širokom priestore.

Výkon podľa potreby

Kým pri plnom výkone dosiahne s hodinovou výdržou svetelný kužeľ takmer k 500 metrovej hranici, s ďalšími štyrmi tlmenými režimami ho dokážete skrotiť podľa potreby až na hranicu úsporného, diskrétneho osvetlenia.

Náš najpoužívanejší režim je polovičný – s 1400 lúmenmi a dvomi hodinami výdrže, pri ktorých dosiahne svetlo na 300 metrovú vzdialenosť. So stále bohatým nasvietením, v širokom kontexte  a so slušným prekreslením detailov.

Ďalšie tlmené režimy s jasom 400, 100 a 30 lúmenom už výrazne strácajú farebnosť a dosah. Využijete ich hlavne pre úsporu energie pri presunoch. V ponuke výrobcu nájdete tucet modelov, ktorý je v takýchto výkonových triedach zaujímavejší hmotnosťou i svetelným podaním.

Dôraz na napájanie

Pri výbere tohto modelu idete na istotu, že do rúk dostanete aktuálne technológie. LED modul Luminus SST-70, riadiacu elektroniku ktorá si pamätá posledný režim svietenia, kaskádové znižovanie výkonu pri vybíjajúcej sa batérii, funkciu uzamknutia tlačidla, ako aj dvojicu pulzujúcich režimov svietenia – SOS a stroboskop.

Nestane sa vám, že bez ohlásenia zostanete v tme. Ani sa vám lampáš z nešikovnosti nevybije v pracovnej taške či v batohu.

Ku komfortu patrí symetrický USB-C konektor pre nabíjanie, ako aj dvojfarebná LEDka na ovládacom tlačidle, pomocou ktorej viete koľko energie vám zostáva na použitie.

Určite si všimnete, že pre nabitie nepotrebujete viac ako tri hodiny času. Vložený Li-Ion akumulátor formátu 21700 s kapacitou 5000 mAh to s výkonnou nabíjačkou, powerbankou alebo solárnym panelom zvláda rýchlo. Ak zo seba dokážu vydať na výstupe 8 wattov výkonu, nabíjanie prebehne najvyššou možnou rýchlosťou.

Keďže lampáš používa štandardizovaný akumulátor, vždy môžete so sebou nosiť v pohotovosti náhradný, pre predĺženie výdrže bez nabíjania. Jednoducho ho v teréne vymeníte a svietite ďalej.

Odolnosť jej nezapriete

Spoľahlivá spona pre zachytenie na vrecku a silný magnet pre stacionárne upevnenie na kovových povrchoch – to je výbava ktorú očakávate dnes už pri každom svietidle. Obzvlášť v prípade, ak potrebujete pri svietení uvoľniť svoje ruky. Dôležité však je, že výroba dodržal všetky jeho obvyklé štandardy, ktoré sa premietajú do odolnosti a trvácnosti svietidiel.

Telo z hliníkovej zliatiny, eloxovaný povrch, kvalitné závity, gumové tesnenia, silikónové prekrytie vypínača a dokonalé utesnenie. O tom všetkom vypovedá nielen trieda odolnosti IP68, ale aj skutočné skúsenosti z terénu.

Môžete lampáš topiť v bahne, šliapať po ňom v tráve, zhodiť ho na skaly alebo vytriasť v daždi na dlhé týždne zatratenia a ak ho opäť vezmete do rúk, s nabitou batériou bude fungovať. Je iba nepatrná šanca, že sa vám podarí čosi rozbiť alebo pokaziť. Pridajte k tomu päťročnú záruku a odskúšaný bezproblémový servis – zlyhania sa báť nemusíte.

Fenix C7 (79,90€) je výkonný lampáš, ktorý okrem ďalekého dosvitu zaistí aj sýte nasvietenie širokého priestoru pred vami bez toho, aby ste kužeľom museli pátrať po krajine z jednej strany na druhú. Hoci príliš nevyniká vo farebnom podaní a ostrom vykreslení reliéfov, je výnimočným modelom ktorý má výkon reflektora v malom, vreckovom balení. Pre prácu a pochôdzky vo všetkých druhoch terénu. V halách, objektoch i v prírode.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár