Stačí jediné kliknutie, aby ste na povel vystúpili z tmy. Hoci je nočná krajina pred vami stále utajená v diskrétnej temnote, tí čo nasledujú vaše kroky majú o vás jasnú predstavu. Vodiči za volantom, poľovníci, ale aj súputníci ktorí sa s oneskorením vydávajú za vami.

Aj keď sa na potulkách krajom snažíte byť neviditeľní, sú situácie kedy aj obyčajná blikačka na batohu môže zachrániť váš život. Poznáte Fenix BC05R vo vynovenej verzii V2.0? Od včasnej zimy nám kryje chrbát pri presunoch na krajnici.

Predurčená na batoh

Každá blikačka je určená pre bicykel a táto nie je výnimkou. Patrí k nej nastaviteľný gumový popruh, ktorým ju obopnete okolo akejkoľvek rúrky s primeranou hrúbkou. Výrobca k nej však pribalil aj sponu, vďaka ktorej výborne sadne na molle väzbu batoha.

Štíhly klip so šírkou dvoch centimetrov vkĺzne do taktickej väzby, ale bezpečne ho zaparkujete aj na akomkoľvek popruhu či leme oblečenia. Vďaka tomu môžete blikačku v priebehu sekúnd preložiť z jedného miesta na druhé – vždy tak, aby ste na seba upozornili.

Vyhotovenie je skutočne kompaktné – ak chcete blikačku utajíte v dlani. V skutočnosti je iba o málo väčšia ako dva články vášho prstenníka. Mohla by byť pri svojej hmotnosti 28 gramov ešte menšia? Asi nie. Jej čelný panel je reflektorom a difúzorom zároveň.

Nabíjanie cez USB

Nemusíte kupovať žiadne batérie, blikačka má pevne zabudovaný Li-Pol akumulátor s kapacitou 400mAh. Cez USB-C konektor ho nabijete doplna za slabých 90 minút a pri jeho skromnej kapacite môžete smelo počítať aj s nabíjaním v teréne.

Malá powerbanka, solárny panel či dokonca núdzové nabitie z mobilného telefónu dávajú zmysel. I pri horších podmienkach nebudete mať s nabíjaním problémy. Kratučký USB káblik je priamo v škatuľke, ide o štandard ktorý môžete nahradiť iným.

Hoci je konektor chránený silikónovou krytkou, priveľmi sa nám nepáči jej upevnenie na chrbte blikačky. Po pár odkrytiach nám začala zlyhávať lepiaca vrstva, takže hľadáme nejakú šikovnú náhradu. Akoby sa počítalo s tým, že na túto silikónovú časť bude neustále tlačiť rúrka sedlovky.

Inak je blikačka odolná voči hustej hmle, rose, roztápajúcemu sa snehu i dažďu. Nikdy sme nemali problém s tým, že by dnu voda zatiekla, alebo sa vnútro zarosilo. V tabuľke parametrov čítame triedu odolnosti IP66, ktorú tento plastový drobček spĺňa. Počíta sa s tým, že pred vodou ho chrániť nebudete.

Šesť režimov bez pamäti

Plný červený svit, pomalé blikanie alebo rýchly, úsporný stroboskop? Je iba na vás, pre aký spôsob výstražného svietenia sa rozhodnete. Všetko sa ovláda jediným, membránovým tlačidlom zo silikónu, ktoré cykluje šesť pracovných režimov. Tri s plným 15-lúmenovým výkonom osvitu a tri s tlmenými 5 lúmenmi.

Zdrojom svetla je päť červených SMD LEDiek s bodovou optikou, ktoré cez červený difúzor rozptyľujú časť svetla do okolia. Ak potrebujete v núdzi lampičku pre diskrétne svietenie, výkon je dostatočný. Ak však ide o výstrahu, svetlo na rozhraní tmavej cesty a snehu na krajnici jasne vidno na takmer 250 metrov.

Blikanie je v teréne oveľa nápadnejšie ako trvalý osvit. Približne na 50 metrov si môžete byť istí tým, že na blikačku zareaguje aj vodič automobilu so zapnutými reflektormi. Ide o skutočný bezpečnostný prvok, ktorý prešiel skúškami a testovaním.

Keďže elektronika si nepamätá naposledy zvolený režim, pre voľbu plného výkonu musíte po zapnutí prejsť najprv trojicou tlmených režimov. Možno je to preto, aby vás elektronika priamo motivovala k šetreniu energie.

Výdrž bez starostí

I pri malých rozmeroch môžete počítať s tým, že o nabíjanie sa nebudete musieť starať po každom pochode. Pri rýchlom kliknutí na tlačidlo vám blikačka prezradí na čom je – svojim podsvietením signalizuje úroveň nabitia. Ak svieti alebo bliká zelená, je to OK. Inak viete že idete na dojazd.

V najúspornejšom režime signalizácie môžete pri plnom nabití počítať so 120-hodinovou výdržou, pri plnom výkone neprerušeného svitu so 4,5 hodinami. Pri najpoužívanejšom režime rýchleho blikania plným výkonom máte k dispozícii 35 hodín času. To je niekoľko nocí na nohách, aj v chladnej časti roka.

S vybíjaním akumulátora zostáva svetelný výkon nemenný, takže sa s plynúcim časom nestratíte v tme. Aby ste však náhle nezhasli, čip monitoruje zostávajúcu kapacitu a včas prepne výkon na nižší. Škoda, že intuitívne neviete, čo sa deje za vami. Tiché pípnutie do tmy by bolo fajn.

Aká je životnosť akumulátora, to ukáže iba čas. V domácich podmienkach ho nevymeníte, či túto službu poskytuje servis v tejto chvíli nevieme. Isté však je, že sa nepočíta s tým, že by ste blikačku rozoberali. Jej konštrukcia to nenaznačuje.

Vždy pripravená

Možno si vravíte, že väčšinu času trávite na lúkach a v lese, na krajnici sa po západe slnka ocitnete iba zriedkavo. Viditeľnosť však môže narušiť i hmla alebo hustý dážď. Nič nedáte za to, že budete pripravení. Obzvlášť v prípade, ak namiesto športového oblečenia s reflexnými prvkami nosíte na sebe zálesácky tmavý šat s nenápadným, taktickým výstrojom.

Ak vás už niekedy zachránil reflexný návlek na batoh, alebo šál či čiapka v svietivých oranžových farbách, viete o čom je reč. Pasívna bezpečnosť je dôležitejšia ako by ste čakali. Nikdy neviete, čo sa môže stať.

Fenix BC05R V2.0 (19,90€) je šikovná blikačka na batoh i oblečenie, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Odolnou konštrukciou, šikovným napájaním a výkonom nás presvedčila o tom, že je pri potulkách krajom rovnako užitočná ako lekárnička. Držíme ju vo svojej výbave, na pravej strane batoha. Smerom k tým, čo idú v našich krokoch.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár