Najprv sa ozve energické cvaknutie, vzápätí spozorniete pri letmom odlesku a keď sa ostrá čepeľ začne zarezávať do húževnatého materiálu, sledujete ako ruka neúprosne tlačí ostrý nôž vpred. V rukaviciach, ale i bez nich.

Ruike Trekker LD51 je zatvárací nôž, ktorý je mohutnejší ako tie pre každodenné nosenie vo vrecku. S takmer dvoma tuctami nástrojov sľubuje všestrannosť v každej situácii. Je naozaj taký, ako by ste čakali? Dali sme mu pol roka na to, aby nás presvedčil či stojí za to.

Vyplní celú dlaň

Je úplne jedno, či máte od prírody ruky ako statný medveď, alebo sa vám vyformovali pri dlhoročnej, remeselnej práci. Tento nôž v 114-milimetrovom formáte vám svojimi 262 gramami váhy dá pocítiť svoju robustnosť a húževnatosť.

Do dlane sa tlačí štruktúrovaný povrch črienok z odolného kompozitu G10 a na prstoch chladí široký, kovový chrbát na ktorom sa striedajú lesklé pruhy predelov a matných pružných lamiel. Hrany sú zaoblené, len kde-tu zacítite navigačné vrúbkovanie.

Pri pohľade na sponu si poviete, že toto nie je nožík, ktorý by visel na leme vrecka a rytmicky sa pohojdával s každým krokom. Spona patrí skôr na priečinok pracovnej tašky alebo batoha ako na opasok či odev. Svedčalo by mu kožené alebo nylonové puzdro, aby bol vždy na dosah ruky.

Postupne objavíte šikovne skryté očko na prevlečenie šnúry, za nejaký týždeň či dva si bez výhrad privyknete na jeho formát. Robustnosť je jeho hlavnou črtou, pre ktorú by mal upútať vašu pozornosť a ergonómia je k tomu výborne vyladená.

V bohatej výbave

Za modelovým číslom LD51 sa ukrýva výdatná výbava zatváracieho noža z radu Trekker, ktorý je dostupný v niekoľkých vyhotoveniach – od najjednoduchšieho s čepeľou noža a pinzetou, cez záchranársky špeciál s neónovými črienkami až po najbohatšie vybavený LD61 pre americký trh, ktorý má pilník naviac.

Výrobca do neho vtesnal do piatich vrstiev 23 nástrojov, z ktorých niektoré využijete každodenne, kým na iné príde v nepredvídanej núdzi. Materiálom je praxou preverená oceľ Sandvik 12C27, pre ktorú je typická výdrž ostria a dobrá brúsiteľnosť v domácich podmienkach.

Možno hľadáte pracovný nôž do remeselnej tašky, možno čosi na potulky krajom alebo len tak, pre oporu pri každodenných aktivitách. Ak máte zmysel pre improvizáciu, pre každý účel v ňom nájdete čo vám treba.

Ostrý, ostrejší, najostrejší

Páči sa nám, že čepeľ noža možno s istotou, bez akéhokoľvek sústredenia vyklopiť bez ohľadu na to, či máte prsty skrehnuté mrazom, alebo ste na ne navliekli pracovné rukavice. Palcom zatlačíte do nitovaného kolíka a v momente keď cvakne planžetová poistka, ste pripravení.

Čepeľ má dĺžku 85 milimetrov, vysoký plochý výbrus s fazetou pre jednoduchú údržbu a končistú špičku s jemným prepadom nadol. Vo fabrike si dali záležať na tom, aby bol brit čepele pripravený na okamžité použitie, bez ďalšieho pribrusovania. Do potravín i do dreva preniká hladko, leštený povrch bez problému udržíte v bezchybnej hygiene. A ak sa opriete do práce, nezdá sa že by uhýbal.

Druhé ostrie sa vyklápa pod 40-stupňovým uhlom. Má polovičnú dĺžku, jednostranný výbrus a mocné zúbkovanie. Ak v ňom hľadáte inšpiráciu zo sveta záchranárskych nožov, nemýlite sa. Ide o technický nôž pre vláknité materiály, ktorým hravo prerežete každé lano i popruh. A ak sa nebojíte brúsenia okrúhlym diamantovým pilníkom pri prípadnom opotrebovaní, stane sa pre vás i otváračom škatúľ. Vypáči oceľové spony, prereže pásky.

Po tretiu čepeľ sa musíte vydať hlboko do noža, na šidlo s dokonale nabrúseným výstružníkom. Je trochu otravné, že musíte vždy vyklopiť nožnice, aby ste nemotornou páčkou prekonali jeho tuhý chod na osi a dostali ho von. Spolu s “v” zárezom pre odblankovanie káblov a štrbinou, ktorá dokonale sedí na skrutky špicov vo výplete bicyklového kolesa.

Hoci je tento nástroj pre prácu dokonalý, zdĺhavú procedúru musíte absolvovať aj pri zatváraní. Inak nabúrate do nožníc, ktoré vás nepustia hlbšie. Áno, výrobca sa snažil dostať do rukoväte čo najdlhšie nástroje, aby využil húževnatosť tohto modelu. Dva z nich preto musel vrstviť do poschodí.

Super pílka

Ak často pracujete s drevom a plastami, potom sa vám zaiste zapáči pílka s dĺžkou 90 milimetrov. Má striedavo postavené, trojuholníkové zuby so symetrickou geometriou, takže pri práci reže rovnako intenzívne vpred i vzad. Šetrí vašu energiu a vďaka milimetrovej šírke záberu sa priveľmi neunavíte ani pri hustom materiáli.

Pílka má rovnako ako všetky ostatné nástroje pružinovú, chrbtovú poistku a osadená je v polovici hrúbky rukoväte. Vďaka tomu sme nikdy nemali pocit, že by nám rez ubiehal do pravej, či ľavej strany. Pracuje sa s ňou pohodlne.

Zuby kopírujú hrúbku tela píly, takže pre zníženie trenia v reznej škáre sa nám osvedčilo voskovať ju. Na jemnom vrúbkovaní továrenského opracovania včelí vosk výborne drží a čistenie od živice je vďaka nemu jednoduchšie. Ak hľadáte nôž s naozaj použiteľnou pílkou, určite si Trekker LD51 od Ruike vyskúšajte.

Nožnice aj kliešte

Veľmi sa nám páčia veľké nožnice s vratnou pružinou s ktorými spravíte viac práce ako by ste čakali. Vystrihovanie papierových šablón, strihanie látky, práca s filcom i tenkou hliníkovou fóliou – všetko ide parádne. A to aj vtedy, ak sa rýchlosťou pustíte cez dlhý pruh agrofólie pri stavbe pareniska.

Pružina je spoľahlivá, nitovaný spoj pohyblivých častí je bez vôle. A ak by sa časom uvoľnil, zdá sa že jamkovačom sa bude dať ľahko utiahnuť. Nožnice sú priam vzorové. Menej nadšení sme však z klieští. Sú viac núdzovým doplnkom, ako skutočnou, pracovnou výstrojou.

Dokážete sa nimi zaprieť do kábla, aby ste ho ťahali silou cez úzku štrbinu. Povolíte nimi menšiu maticu a prestrihnete medený vodič s prierezom 2,5mm2. Sklamali nás však vyhotovením a spôsobom osadenia. Neprecviknú ani kolársky 40-milimetrový klinec. O plotovom drôte nehovoriac.

Kliešte s pružinou sa pri otváraní a zatváraní pohupujú v kĺbe osadenia po oblúkovej dráhe – nie sú uzamknuté chrbtovou poistkou v pevnej polohe. I čeľuste sú finišované samostatne pred spájaním namiesto toho, aby boli pre tesný stisk a súlad opracované až po spojení. Pridajte k tomu malú vôľu nitu a viete, že kvôli kliešťam si tento nôž asi nevyberiete.

Je však fajn, že ich výrobca osadil aspoň v tejto podobe. Ak ste už v teréne márne hľadali čosi kliešťam podobné, budete veľmi radi ak ich budete môcť v rovnakej situácii vyklopiť.

Víno áno, rybičky nie

Vývrtkou otvoríte fľašu vína, otváračom korunkových uzáverov sa dostanete do fľaše s malinovkou. Ak však chcete na pikniku otvoriť mäsovú konzervu bez očka alebo rybičky bez kľúčika, otvárač v noži nenájdete. Musíte “na hulváta” použiť iný z nástrojov, aby ste sa prerezali cez tenký plech. Tak ako kedysi s rybičkou, ktorú vám nebolo ľúto ničiť na konzervách.

Z ďalšej výbavy postupne objavíte mocný krížový skrutkovač pre škáry Philips #2, dvojicu plochých skrutkovačov rôznej veľkosti, nejaké tie otvory na ohýbanie hrubých drôtov a wolfrámový úderný hrot, ktorým sa prebijete cez oblok ak si zabudnete kľúče od chalupy a cesta späť nedáva zmysel.

Veľakrát sme využili pinzetu, ktorá je zasunutá do výrezu v črienke. Vytiahnete ňou triesku z prsta, zalomený pichliač z nohy, vytiahnete zrnká piesku z tržnej rany a prichytíte drobnosti pri oprave a montáži. Možno ani doma nenájdete lepšiu, ak ju nedržíte v lekárničke alebo dielni.

Odolný za všetkých okolností

Hoci nôž od prvého momentu pôsobí pevne a odolne, predsa sme ho pri pohľade na jemné hlavičky skrutiek upodozrievali, či sa časom niečo neuvoľní. Aj keď sme z príležitosti museli niekedy zatlačiť nad zdravú mieru, nikdy sme nemali pocit, že by sme niektorý z technických detailov preťažili. 

Z času na čas kvapneme do pohyblivých častí olej, aby sa nástroje vyklápali s menším odporom. Pre brúsenie sme však nenašli dostatok príležitostí, pretože oceľ je bezchybne temperovaná a uhly výbrusov svedčia jej vlastnostiam. Obtiahnutie keramikou a ohladenie koženým popruhom s leštiacou pastou vyrieši bežnú únavu.

Ak prekonáte nemotorné otváranie nástrojov, ktoré sú uložené pod sebou a prijmete kliešte v ich svojskej podobe, obľúbite si ho. Dokáže zastať kus práce, ak viete ako na to.

Ruike Trekker LD51 (64,95€) je nôž, ktorý za svoju cenu ponúka v konštrukcii “švajčiara” nielen všestrannosť, ale aj spoľahlivosť a robustnosť, ktorá neraz prechádza za hranice očakávaní. Môžete sa do neho mocne zaprieť bez obáv, že zlyhá. A to aj v rukaviciach, cez ktoré je predsa len cit v útlme. A ak máte pocit, že by ste ho radšej videli v skromnejšej výbave, nezabudnite že výrobca má v ponuke celú škálu modelov s odlišnou zostavou pracovných nástrojov.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár