Je to iba chvíľa, ktorá delí pocit neistoty od dokonalého komfortu na duši. Pripojíte káblik k powerbanke a navigácia, čelovka, športové hodinky alebo mobilný telefón sú opäť pri živote. Uprostred nespútanej krajiny, bez ohľadu na to kedy vás núdza prepadne.

Hoci do prírody zvyčajne utekáte pre jej nespútanú prirodzenosť, niekedy je fajn ak sa môžete oprieť o technológie. Stáva sa vám, že im po niekoľkých dňoch na potulkách krajom dochádza dych? Zoznamujeme sa so zálesáckou powerbankou Goal Zero Venture 35.

Driemajúca záloha

Ak si privyknete na to, že vám v batohu pribudne 286 gramov váhy naviac a prídete v ňom o priestor len o málo väčší ako zaberie balíček kariet, nemusíte hľadieť na každé percento minutej energie. Pokojne hľadajte v navigácii skratku cez údolie, pokojne svieťte na viac ako len pár krokov kľukatej cestičky pri nočnom pochode.

V kompaktnom balíčku so sebou nesiete v pohotovosti 36 watthodín energie, ktorá vystačí na to, aby ste opäť svoje technológii nabili do plných zásob. Kým pri hudobnom prehrávači alebo výkonnej čelovke vystačí powerbanka na 5 až 7 úplných nabíjacích cyklov, pri smartfóne môžete počítať s tromi úplnými oživeniami. 

V powerbanke je osadená štvorica Li-NMC akumulátorov s úhrnnou kapacitou 9600mAh, ktoré ustoja niekoľko stoviek cyklov bez toho, aby sa unavili. Spoľahnúť sa môžete nielen na dobré meno výrobcu expedičného vybavenia, ale aj na šikovne zvládnuté vyhotovenie do terénu. 

Odolá pádom, vode i prachu

Ak to chcete v číslach, na štítku nájdete triedu odolnosti IP67. Oveľa viac vám však prezradia prvé skúsenosti z používania. Hliníkové zapuzdrenie je fajn, gumový návlek pre tlmenie nárazov pri dopade na rohy taktiež.

Najväčšmi sa nám však páči dokonale tesniaca krytka konektorov. Je mocná a robustná, vždy pripevnená k telu powerbanky, aby sa nestratila. Nenaťahuje sa, neodstáva, neodskakuje. Možno i preto, že má podobu zátky, ktorú zasúvate do hlbokého, obdĺžnikového výrezu.

Chráni konektory pred vlhkosťou a hrdzou. Bráni tomu, aby sa dnu sypal prach, piesok a ihličie. A ak sa strhne besniaca búrka, ani vody sa nemusíte obávať. Táto powerbanka nevyžaduje, aby ste ju v batohu ukryli do dry-bagu alebo igelitového vrecúška. 

Je utesnená, aby vlhkosť neprenikla dnu, ani keď vám v nešikovnosti vypadne z rúk do vody. Ak radi trávite letné mesiace v člne, viete o čom je reč. I keď ste ostražití, vždy sa čosi nečakané prihodí.

Postupne možno nájdete zvyšky blata v rebrovaní hliníkového plášťa a možno aj ihličie natlačené pod gumový chránič. Vždy však mimo elektroniky, ktorá je dokonale oddelená od divočiny.

Kábliky si pribaľte sami

Powerbanka má dvojicu štandardných 5-voltových USB konektorov so zaťažiteľnosťou do 3 ampérov a jeden obojsmerný 18-wattový Power-Delivery USB port, ktorý slúži pre napájanie novších a náročnejších periférií ale aj nabíjanie powerbanky samotnej.

Je na vás, aby ste sa vyzbrojili potrebnou sadou káblikov. Štandardný USB-C/USB-A je súčasťou balenia, zvyšok si už zladíte podľa elektroniky, ktorú nosievate so sebou. Spravíte dobre, ak si zaobstaráte na toto drobné príslušenstvo vrecúško, aby ste mali všetko pohromade. Výrobca ho nepribalil.

Tí šikovnejší využijú aj možnosti Power-Delivery portu. S trochou zručnosti z neho dostanete jednoduchým modulom i 9 voltov pri 2-ampérovej zaťažiteľnosti a 12 voltov / 1.5 ampéra, čo môže byť výhodné pre napájanie ďalšej elektroniky.

Zo skúseností vieme povedať, že úplné nabitie powerbanky z dostatočne výkonnej nabíjačky zaberie necelé 3 hodiny času. Páči sa nám, že zariadenia je možné reťaziť. Znamená to, že ak sa v doline v reštaurácii pripojíte powerbanku do zásuvky, súčasne sa bude nabíjať aj dvojica periférií pripojených do jej USB portov.

A ak patríte k tým, čo vyrážajú do terénu vždy na dlhší čas a nezaobídete sa bez solárneho panela, táto powerbanka je vyladená tak, aby dokázala energiu z neho využiť na maximum – s minimálnou réžiou a samovybíjaním akumulátorov.

Indikácia aj núdzové osvetlenie

Nečakajte displej ktorý by monitoroval prevádzku, nehľadajte elektroniku ktorá bude hľadať najrýchlejší spôsob nabíjania periférií, ktoré sa vymykajú štandardom. Konštruktéri sa pri návrhu držali základného štandardu – štvorice LEDiek, ktoré informujú o zostatkovej kapacite a priebehu nabíjania i vybíjania.

Veľmi sa nám však páči zabudované LED svietidlo. Aktivujete ho dlhším stlačením gombičky, pri ktorej sa nemusíte báť, že by sa náhodne zatlačila v batohu. Mikrospínač je osadený hlboko pod tuhou, gumovou membránou.

LEDka má jas 50 lumenov, teplé biele svetlo a aj bez reflektora oslní celý interiér stanu alebo prístrešku. V núdzi poslúži pre navigáciu v teréne, skôr ide o zálohu ako plnohodnotnú náhradu za lampáš alebo čelovku. Posvietite si na káble, do priehradky batoha, najete sa pri nej. To rozhodne stačí. 

Okamžitý návyk

Nemusíte sa na nič strojiť, nemusíte si na nič privykať. Keď skompletizujete napájacie kábliky a nabitú powerbanku vložíte do batoha, potom to už s vami ide akosi samo. Intuitívne nabíjate mŕtvu navigáciu. Akoby zázrakom odhaľujete v núdzi osvetlenie, keď zistíte že ste čelovku kdesi vytriasli z polootvoreného priečinku batoha.

Všetko funguje spoľahlivo i vtedy, ak nočné teploty začínajú klesať pod bod mrazu. Hoci je vždy lepšie powerbanku pred použitím nahriať pod bundou, v chlade sme s ňou dosiahli lepšie výsledky ako s bežnými modelmi do mesta. Možno je to výberom akumulátorov, možno šikovnejšou elektronikou. Isté však je, že veci fungujú ako majú.

Goal Zero Venture 35 (79 eur) je možno iba ďalšou powerbankou na trhu, po ktorej môžete stiahnuť pri balení do prírody. Ak však hľadáte spoľahlivosť akumulátorov, dokonalé zapuzdrenie voči živlom prírody a odolnosť pri nečakaných situáciách, určite je voľbou ktorú by ste nemali prehliadnuť. Navyše je pripravená pre nabíjanie solárnym panelom s minimálnymi stratami, takže jej kúpou určite chybu nespravíte. Odporúčame ju zálesákom, tulákom, turistom i cestovateľom.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár