Je to zmena, ktorá preniká do tuláckeho batoha s každoročnou jeseňou. Tam kde sa v horúčavách hojdala v pohotovosti fľaša s čerstvou vodou, teraz leží termoska. Vždy pripravená zohriať unavené telo pri výstupe po chladných, veterných cestičkách.

Nezáleží na tom, či so sebou nesiete horúci čaj, kávu či kakao, alebo len vriacu vodu ktorou si bez variča zalejete obed na skalnatej vyhliadke. Čím dlhšie zostanú horúce, tým väčšmi vás zahrejú ak príde ich chvíľka. Aká je termoska Microlite 1000 Twist od firmy GSI Outdoors? Pribalili sme ju na potulky krajom, aby sme vám prezradili viac.

Rovnaká veľkosť, vyššia váha

Je takmer nemožné, aby bola termoska práve tak veľká ako fľaša na vodu. Ak však tú dnešnú postavíte po boku tritánovej litrovky Lifeventure, viackrát si skontrolujete na štítkoch, či majú rovnaký objem.

Sú prekvapivo rovnako veľké, s osvedčeným vyhotovením so širokým hrdlom. Ak nosíte fľašu v podkolienke aby sa na nej nerosila voda, alebo ak ju vždy v bočnom vrecku parkujete v hrnčeku, môžete tak robiť naďalej i s termoskou.

My sme jej navážili 370 gramov, čo je v porovnaní s 150-gramovou fľašou o poznanie viac. Je to však daň za tepelnú izoláciu, ktorej sa nevyhnete pri žiadnom inom modeli na trhu. Termoska do chladu proste musí byť.

Spracovaná do detailu

Ak máte radi brúsený nerezový povrch, možno si ju zaobstaráte v nahej podobe. My sme si však obľúbili termosky s farebným nástrekom. Nerobia odlesky do diaľky a svojim štruktúrovaným povrchom sedia šikovne v ruke i rukaviciach. Na výber máte pol tucta sýtych odtieňov.

GSI Microlite 1000 Twist má pogumované, protišmykové dno, ktoré nedokáže pridať zázračnú stabilitu na nerovnom povrchu. Bráni však tomu, aby sa starostlivo položená termoska šmýkala po mokrej tráve alebo skalách do doliny.

Páči sa nám veľké, ľahko otvárateľné veko, ktoré je pripojené k hrdlu fľaše tuhým, plastovým popruhom. Pre začiatok sa budete musieť naučiť úchop, ktorý drží veko pri nalievaní do pohára na svojom mieste. Ak však máte tento reflex naučený z letnej fľaše, nečaká vás žiadna novinka.

Pribalený pohár či dva v štýle klasiky od Esbitu však nečakajte. Aby bola termoska čo najkompaktnejšia, zostáva práve tak jednoduchá ako plastová fľaša. A predsa na ňu neveriacky hľadíte pri prvých niekoľkých vychádzkach, či bude fungovať ako má.

Dva milimetre bariéry

GSI toho veľa o technológiách neprezrádza. V katalógu noviniek sa dočítate len to, čo zistíte aj svojim skúmavým okom. Dvojica tenkých, nerezových stien je oddelená 2-milimetrovou bariérou s odsatým vzduchom, ktorá spomaľuje prestup tepla.

Tepelná izolácia siaha až po vrchný lem termosky, kde jej vnútorná strana prechádza plynule do vonkajšej. Akoby ste vytvarovali plechovú rúru a v strede jej dĺžky ju vyvrátili naruby. Šikovne je spracovaná aj zátka so závitom, ktorá má kovový stred a silikónové, veľkoplošné tesnenie.

O tom, že funguje sa presvedčíte pár minút po naplnení horúcou vodou. Na povrchu zostáva termoska úplne studená a jej viečko sa troška zahreje až po dlhom, hodinovom čakaní. Správa sa práve tak, ako od dobrej termosky žiadate.

Pozor, páli!

Pätnásť hodín pre uchovanie horúcich nápojov a dvadsaťsedem pre studené. Výrobca je až príliš kritický pri svojich tvrdeniach a každý nový pochod chladnou krajinou ukazujú, že veci sú lepšie ako čakáte.

Zo zvedavosti sme používali termosku aj pri letných výletoch na horách. Naberiete do nej vodu z horskej bystriny a kým celú litrovku vypijete, stále vás chladí na jazyku svojou sviežosťou. O vodu v našich horách nie je núdza, takže nejaké extra výkony sme nečakali. Možno niekedy nabudúce v trópoch.

O to viac nás tešil výkon v chladnom počasí. Neurobte chybu a neberte si na 8-hodinový výlet horúci čaj či kávu. I keď termosku otvoríte na úplný koniec vychádzky za humnami, popálite sa na ústach. Nápoj nemá šancu v batohu vychladnúť. Pri poldňovkách sa nám osvedčilo plniť termosku nápojom v teplote, ktorá svedčí jeho sŕkaniu.

Po dvanástich hodinách vandrovania sme vopred pripravenú, vriacu vodu našli v termoske stále horúcu. Tak horúcu, že máte pocit akoby ste ju práve stiahli dolu z variča. Ak treba zaliať polievku alebo instantný či lyofylizovaný obed, je to dokonalé. Kým suroviny napučia, aj voda troška podchladne.

Horúci čaj v termoske i po osemnástich hodinách opáli bez fúkania ústa a aj po 24 hodinách je stále tak horúci, že ho sotva dokážete priamo piť. Samozrejme, platí to vtedy, ak je termoska po celú dobu plná a v ochrannej klíme batohu.

Takže ak vezmeme do úvahy jej vlastnosti, nenájdete v zime deň, ktorý by bol príliš dlhý alebo príliš chladný na to, aby termoska svoj horúci obsah nezachovala horúci. A smelo dnu dostanete i  kapustnicu, keďže cez široké hrdlo ju bez problému vždy umyjete.

Takmer dokonalá

Nebudeme tvrdiť, že sa v našej výbave v budúcich rokoch neobjaví termoska, ktorá bude lepšia ako GSI Microlite Twist 1000. Dnes však môžeme s istotou povedať, že je takmer dokonalá – kompaktná, s úžasnou výdržou a ergonómiou, ktorá po boku bezproblémovej hygieny nekladie žiadne bariéry pri používaní.

Ak pri batohu máte radi poriadok, poteší i tvarová zhoda s letnou plastovou fľašou. Nič nemusíte prerovnávať, aby si batoh udržal svoj tvar, nič vám netreba prispôsobovať. Len váha pôjde s výbavou do chladného počasia nahor.

Ak uvážime, že ide o termosku, ktorá po boku nápojov bez problému uchová v čerstvosti aj nejaký ten horúci guláš, neraz to môže na horskej chate znamenať nečakanú výhodu. Bez obáv z toho, ako ju zbavíte zvyškov tuku a červenej, paprikovej patiny.

Termoska GSI Microlite 1000 Twist (39,20€) je spoľahlivou voľbou do batoha bez ohľadu na to, či sú pre vás potulky krajom športovým výkonom, alebo len kratochvíľou bez ktorej si neviete predstaviť deň. A ak sa ocitnete v zálesáckom tábore, kde vás mrazivá noc pritlačí na kraj vašich síl, budete z nej čerpať energiu a silu až do svitania. Odporúčame ju ako dokonalú voľbu pre všetky situácie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár