Je to pohyb, ktorý ide takmer mimo vášho vedomia. Spustíte ruku do vrecka, nahmatáte popruh a šikovným pohybom ho nasadíte na hlavu. Stačí jediné, tiché cvaknutie a od tejto chvíle ustúpi tma z vášho výhľadu.

Nezáleží na tom, či vám čelovka svieti na cestu do drevárne v briežku za chalupou, alebo ňou pri nočnom pochode svietite na cestu do svojho zálesáckeho tábora. Hlavné je, že bez námahy očí vidíte všetko pred sebou – pichľavé konáre i hlboké kaluže bahna. 

Aké to je, ak sa rozhodnete pre kompaktnú, nabíjateľnú čelovku HM51R Ruby V2.0? Zoznamujeme sa s ňou na chalupe pod horami i na nočných potulkách krajinou.

Divoška do terénu

Odolné telo z leteckej zliatiny, spona z nehrdzavejúcej ocele, utesnenie všetkých závitov vymeniteľnými tesneniami a silikónové krytky a membrány všade tam, kde sa žiadajú. Stačí jediný pohľad na túto čelovku a viete, že ju nemusíte šetriť pred poškodením.

Znesie opakované pády na tvrdú zem, ustojí zašliapanie do hlbokého bahna, prežije prejazd pneumatiky na lesnej ceste ale aj dlhodobý kúpeľ v horskej bystrine, ak vám v nešikovnosti predsa len akosi vykĺzne z rúk.

Konštruktéri a výrobca majú za sebou nielen desaťročia spoľahlivého dizajnu a výroby, ale aj množstvo nepatrných vylepšení, ktoré z lampičiek Fenix urobili etalón nezničiteľnosti. Priemyselné symboly utesnenia a odolnosti na obale sú iba uistením pre tých, čo hľadajú dôkaz skôr, ako sa o odolnosti presvedčia na vlastnú kožu.

Ak sa čosi opotrebuje alebo zničí, je to len popruh, ktorý môžete kedykoľvek vymeniť za nový. Reflexný s typickými prúžkami ktoré žiaria v tme, alebo diskrétny na pochôdzky, aby ste zachovali svoje súkromie.

Na čelo, popruhy i batoh

Hoci hovoríme o čelovke, v skutočnosti ide o kompaktné, všestranné svietidlo ktoré môžete kedykoľvek sňať z popruhu, aby vám nasvietilo okolie z iného miesta. Ak poznáte vojenské taktické lampičky v tvare písmena L, použitie je v tomto prípade rovnaké.

Spoľahnúť sa môžete na pevnú, nerezovú sponu, ktorou lampičku spoľahlivo osadíte na lem vrecka, molle väzbu vesty či batohu, ale aj na akýkoľvek popruh, opasok, či oko zo šnúry alebo drôtu. A ak máte v dosahu čosi kovové, silná neodymová magnetka v krytke akumulátora zaistí pevné ukotvenie.

Možno vám Ruby 2.0 bude po celý čas slúžiť iba ako čelovka. Nikdy však neviete, kedy od nej budete potrebovať službu naviac – nasvietiť hĺbku skalnej trhliny po jej uviazaní na lieskovú palicu, alebo označiť svoju hamaku pri nocovaní signalizačným, červeným svetlom.

Veľmi sa nám zapáčil nový nosný systém na pružnom popruhu. Je vyrobený z plastu a osadenie či vytiahnutie čelovky je otázkou jediného pohybu – istého, bez nutnosti krotiť gumové obruče ako tomu bolo pri starších modeloch.

Múdra elektronika

Ak sa v LED svietidlách priveľmi nevyznáte, údaj o 700 lúmenoch jasu, 120-metrovom dosvite, 120 hodinách výdrže a červenom prísvite vám pomôže len v tom, aby ste tohto drobčeka do dlane narýchlo porovnali s inými modelmi na pulte predajne.

Až pri každodennom používaní začnete vnímať, čo ste vlastne dostali do rúk a ako sa vývojári popasovali s technológiami. V tomto prípade odstupňovali svetelný výkon prémiovej LED Cree XP-G3 do piatich úrovní, ku ktorým priradili stratégiu konštantného udržiavania jasu.

Znamená to, že elektronika nebude s plynutím času po troškách tlmiť jas, aby ušetrila energiu pre dlhú výdrž. Všetko máte pod kontrolou s vedomím, že nemusíte namáhať oči viac ako je nutné. Sami si zvolíte najvhodnejší výkon od slabučkých 3 lúmenov so 120-hodinovou výdržou až po plný výkon 700 lúmenov, ktorý je vám k dispozícii na 30 minút intenzívneho svietenia.

Páči sa nám, že ani pri zlom odhade nastavení nezostanete nikdy v tme. Elektronika nedovolí, aby ste akumulátor vybili až na hranu možností. Vždy vám ponechá dostatok energie na úsporné svietenie pre zdolanie posledných hodín v teréne.

Správne svetlo pre každú situáciu

Kompaktná optika pred vami formuje svetelný kužeľ s dôrazom na jas v jeho stredovej časti. Nik nerozlišuje v tom, či sa budete venovať remeslu, športu, nočným pochodom krajinou, alebo len potrebujete prekľučkovať podzemným labyrintom parovodu. Svetelný výkon je v ploche rozdelený tak, aby ste z neho mali čo najlepší pocit.

Kým intenzívne nasvietený stred odhaľuje v neutrálnom odtieni bielej LEDky farebnosť, štruktúru a detail, okrajový prstenec s tlmeným osvitom poskytuje prehľad o kontexte. Počas behu po neznámych lesných cestičkách stíhate pozorovať ich plynutie v krajine. Pri pozorovaní a pátraní zaznamenávate pohyb, ktorý sa mihol na periférii videnia.

Máme pocit, že optika delí výkon medzi jasný stred a tlmený okraj užitočne, bez umelého navyšovania dosvitu. Obe zóny sú v rovnováhe, ktorá oko neunaví. Pre priame pozorovanie bez optiky, tak ako sa na čelovku patrí.

Mimoriadne úsporné svietenie s 3 lúmenmi je natoľko diskrétne, že ide skôr o svetlušku či bojovku do stanu či úkrytu, aby ste sa v nich nemuseli orientovať výhradne hmatom. S čiernobielym videním zachytíte každú hranu i kontúru.

S 50 lúmenmi jasu môžete kráčať po známych chodníčkoch a otvoreným terénom v jasnej noci bez toho, aby ste zapadli kdesi do trhliny, kaluže či terénnej nerovnosti. S výdržou 8 hodín v tomto režime máte pred sebou bez nabíjania celú noc – i tú bezmesačnú, bez jedinej hviezdy na oblohe.

150 lúmenov pridáva kopu farby a jemných detailov i pre staršie, vekom unavené oko. Pri 400 lúmenoch už môžete hľadieť i do zložitého mechanizmu počítacieho stroja, aby ste sa zorientovali v niekoľkých radoch ozubených kolies s absolútnou istotou a prehľadom. Páči sa nám výborné farebné podanie, ale aj rozpoznateľná hĺbka priestoru.

Plný výkon 700 lúmenov je skôr pátracím režimom, pri ktorom potrebujete v diaľke objaviť kontúry dreveného prístrešku, alebo nájsť stratenú cestičku vtesanú do lesného porastu, ktorý vám prerušovane zastiera výhľad. S plným výhľadom na 120 metrov však môžete počítať len vtedy, ak vám do cesty nevstúpi nočný opar otvorenej krajiny.

Ak uvážime, o akú drobnú čelovku ide, zostali sme mimoriadne prekvapení jej úžasným výkonom. Páči sa nám nielen rozvrhnutie jej výkonových stupňov, ale aj konštantné udržiavanie jasu. A ak pomyslíme na to, že elektronika si pamätá naposledy zvolený režim svietenia, ani pri tých najskromnejších nárokov na svietenie sa nemusíte báť dočasného vyslepnutia zraku z oslnenia.

K bielej i červená

Jeden alebo päť lumenov červeného svetla a k nim signalizačné blikanie a SOS signál – to je portfólio červeného prísvitu, ktorý je možné aktivovať bez toho, aby ste museli prejsť režimom bieleho osvetlenia.

Tam, kde je potrebné uchovať jemnocit oka pre pohľad do tmy, červený prísvit je fajn. S obmedzeným výkonom dosvietite na končeky prstov aby ste prečítali mapu, informačnú tabuľu či návštevný denník. V plnom výkone červeného svitu dovidíte na pár krokov pred seba, aby ste sa mohli diskrétne presúvať terénom.

Priveľmi však záleží na tom, aký bude váš výhľad. Na zelenej lúke sa vám bude zdať, že takmer všetko svetlo pohltí. Naopak cestička vyšliapaná v hline či na skalách sa pred vami rozsvieti so všetkými svojimi reliéfmi. Podobné je to v zastavanom priestore miest a stavenísk.

Kým červená LEDka zaistí súkromie a ochranu zraku – áno i na rybačke – správnym smerom natočený reflektor môže blikaním i svitom privolať pomoc alebo upozorniť na vašu prítomnosť. Áno aj vtedy, ak nečakane musíte vstúpiť na krajnicu cesty v tmavom lesnom oblečení. Zasvietite červenú koncovku a ste na svete – i bez reflexných prvkov ktoré vám tentokrát chýbajú.

Šikovné nabíjanie

Fenix si za roky svojho pôsobenia na trhu získal dobré meno i tým, že k nabíjateľným svietidlám pribaľuje kvalitné akumulátory, ktoré za nova o máličko prekračujú kapacitu uvedenú na štítku. V tomto prípade hovoríme o Li-Ion technológii vo formáte RCR123A / 16340 s kapacitou 700 mAh.

Vďaka zabudovanej elektronike a USB-C konektoru na  čelovke nemusíte po celú dobu životnosti vyťahovať akumulátor z čelovky von. Stačí len pripojiť káblik k nabíjačke od mobilu alebo USB portu notebooku a do 90 minút ste z úplnej nuly na stovke. Displej síce pri konektore nenájdete, zato vám však pri každej príležitosti čosi o nabití prezradí LEDka pod membránou vypínača. 

S odstupňovaním 20, 50, 80 a 100 percent vám farebným kódom prezradí ako na tom ste. A to nielen doma pri elektrickej zásuvke, ale aj v teréne. Tam môžete v prípade potreby dočerpať ďalšiu energiu z powerbanky, mobilného telefónu, alebo aj malého solárneho panelu, ak ste sa vybrali na niekoľkodenný diaľkový pochod krajinou.

A ak by ste predsa len chceli energiu do zásoby, balíček lítiových batérií CR123A to v mraze za polárnym kruhom zariadi. Bez nabíjania, jednoduchou výmenou po vybití. Zaplatíte však za to nižším výkonom – 700 a 400 – lúmenové režimy sa stanú z technických dôvodov nedostupnými. A spolu s nimi aj diagnostika zostávajúcej energie.

Fenix HM51R Ruby V2.0 (64,90€) je všestranná, mimoriadne odolná čelovka so šikovne odstupňovaným výkonom svietenia, ktorú oceníte pri každodennom i príležitostnom využití v prírode, pri športe, na chalupe či pri výkone remesla. Oslovila nás nielen širokou škálou režimov svietenia, ale aj dobre navrhnutým svetelným kužeľom, ktorý poskytuje ideálny pomer medzi dosvitom a šírkou zorného poľa. Ak hľadáte náhradu za starú, unavenú lampičku na čelo, určite ju pri výbere novej neprehliadnite. Stojí za to!

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár