Horúce povzbudenie po únavnej, daždivej noci a výdatná večera po celodennom pochode horským hrebeňom. Je úžasné, keď na potulkách krajom dokážete v akomkoľvek zákutí vykúzliť improvizovanú kuchynku. Raz s neodolateľnou vôňou kávy, inokedy so sľubným bublaním rizota.

Aké to je, ak sa spoliehate na varný systém Pinnacle Dualist HS od firmy GSI Outdoors? Zoznamujeme sa s ním na pochodoch a výletmi krajinou už niekoľko mesiacov. Ak hľadáte šikovné zázemie pre dvoch, určite čítajte ďalej.

Kompaktný balíček

Hrniec s rúčkou a pokrievkou, štvorica jedálenských misiek, dve viečka, dve lyžice a ochranný obal, ktorý plní funkciu nádoby na vodu – takúto zostavu s váhou 642 gramov nájdete v novej škatuli spolu s krátkym návodom, ktorý vám pomôže pri balení.

Pridajte k tomu kompaktný horák a plynovú kartušu s 230-gramovou náplňou podľa svojho výberu a máte kuchynku do terénu, ku ktorej už potrebujete iba vodu a suroviny na varenie. Je fajn, že všetko je vymyslené tak, aby objem v batohu nenarástol.

Horák i kartuša sa vmestia do vnútra hrnca a ak budete šikovní, dostanete dnu i jednoporciové vrecúška so soľou a korením. Ak uvážite, že ide o kompletné kuchynské a jedálenské zázemie pre dvoch ľudí, poteší vás že ide o balíček nie väčší ako klasický ešus.

Hygiena pre dvoch

Podelíte sa o jedlo, podelíte sa o príjemné chvíle pri čerpaní nových síl. Každý z dvojice si však ide na svoj vlastný, hygienický účet. Jedálenské nádoby i lyžice sú farebne odlíšené, takže vždy viete, že oranžová patrí vám a modrá tomu druhému.

Neplatí to však pre viečka, ktoré by ste si museli označiť. Tam, kde je dostatok horských bystrín a vody vám to nepríde dôležité. Ak sa však ocitnete v režime šetrenia vodou, umývanie riadu sa razom zmení na vytieranie papierovými vreckovkami. Kto si ako po sebe vyčistí, tak bude mať.

Od začiatku počítate s tým, že jedna miska poslúži pre nápoje a druhá bude vyhradená pre jedlo. Spoznáte ich na prvý pohľad. Jedna z nádob má neoprénový plášť aby ste sa nepopálili a druhá nie. Verte tomu, že pre nápoje si zvolíte práve tú opláštenú.

Do sýta, ba na prasknutie

Hoci sa bavíme o ľahučkej výbave na hory a diaľkové pochody, nemusíte sa báť toho že zaostanete vo veľkosti porcií za tým, na čo ste navyknutí doma. Každá z misiek má objem 570 mililitrov a hrniec 1,8 litra. Varná nádoba má rezervu na bublanie, penu, či horúcu vodu extra.

Páči sa nám, že sú všetky nádoby vybavené ryskami – misky i hrniec samotný. Ak šetríte vodou, alebo potrebujete odmerať jej množstvo pre lyofilizované či instantné jedlá alebo práškové nápoje, viete presne na čom ste. Nikdy neuvaríte vodu navyše, nikdy neminiete viac paliva ako je nutné.

Navykli sme si používať rysky aj pre odmeriavanie množstva sypkých surovín – ovsené vločky, pohánka, quinoa, ryža, bulgur, krúpy, kuskus či šošovica – doma rozpočítaná zásoba sa minie presne podľa plánu.

Istota a pohodlie

Tam, kde nie sú stoly a lavice, kde nenájdete rúbanisko s rovnými pňami, je fajn ak sa vám miska s jedlom či horúcim čajom neprevráti. Jednu položíte na kolená, druhú necháte na zemi zakrytú viečkom a užívate si chvíľu pokoja. Museli by ste do nej nešikovne zakopnúť, aby ste prišli o denný prídel jedla.

Páči sa nám, že kým vločky alebo kuskus do seba sajú vlahu, lyžica môže zostať v miske i vtedy, ak na ňu položíte viečko. Nie je to nejaké pevné zovretie, ale iba dokonalé prekrytie s výrezom. Ak ho však nasadíte na misku s neoprénom, zaklikne sa a máte z nej termohrnček – s výrezom na pitie a otvorom na prisávanie vzduchu.

Veľmi sa nám páči aj riešenie hrnca. Má nízke ťažisko, dlhú, výklopnú rukoväť, tvarovaný výstupok na vrchnom leme pre nalievanie a pokrievku ktorá plní úlohu cedníka pri odváraní cestovín či obilia. S výklopnou rúčkou, ktorá vás udrží mimo pary.

Ušetrí cenné palivo

Nie je tomu dávno, čo sa v GSI pri varení spoliehali na pružné, hliníkové závetria. Chcelo to trochu cviku s osádzaním na varič, ale aj šikovnosť pri balení. Nový hrniec zo súpravy Pinnacle Dualist HS je vybavený moderným tepelným výmenníkom.

Starostlivo chránené medzikružie s dlhým, hadovito usporiadaným plechom odoberá z horúceho vzduchu a plameňa teplo, aby ho cez dno hrnca odovzdalo surovinám. Je to dokonalé v bezvetrí a veľmi nápomocné pri vetre a chladnom počasí.

Áno, vždy je fajn ak si nájdete závetrie, aby horúci vzduch obtekal steny hrnca v celej ich výške. Je to však ideál, ktorý nie vždy dosiahnete. Tepelný výmenník naplnil naše očakávania a hodnotíme ho ako plnohodnotnú náhradu za závetrie. S vyššou stabilitou a účinnosťou pri používaní. Ak by sme to mali vyčísliť oproti hrncu bez závetria a hladkým dnom – je to tretina plynu k dobru.

Výmenník funguje aj ako stabilizátor pri položení hrnca na zem. Dotýka sa jej iba vyvýšeným lemom a nie celou plochou dna. Hrniec pomalšie chladne a lepšie sedí na nerovnom teréne.  A ak príde na uhlíky  a ohnisko, určite mu neublížia.

Kvalitné materiály

Eloxovaný hliník pre varenie, silikón a neoprén na ochranu pred popálením, polypropylén bez BPA pre jedenie a nerezové rukoväte lyžíc – firma GSI Outdoors  je známa svojou precíznosťou pri výbere materiálov. Z plejády technických materiálov používa vždy tie, ktoré vydržia najdlhšie.

Všimnete si to aj pri pokrievke na hrniec, ktorá je z odlišného materiálu ako zvyšok výbavy. So zvýšenou odolnosťou voči mäknutiu pri zvýšenej teplote, plne odolná voči zlomeniu. Nik nevie, či budete v hrnci variť iba vodu pri 100 °C, alebo sa nebodaj nepustíte aj do praženia základu, kedy teplota vystúpi vyššie.

Praktické je potiahnutie vnútornej strany hrnca teflónom s prívlastkom „radiance“. Sú v ňom primiešané oceľové čiastočky, aby bol povrch trvácnejší a lepšie rozvádzal teplo. Chválime si jednoduché čistenie od tukov, ale aj trvácnosť. A ak príde na pripaľovanie, nemáte sa čoho báť.

Už niekoľko rokov používame rôznu výbavu od tohto výrobcu a zatiaľ sa nám nikdy nestalo, že by čosi prasklo alebo zostarlo. Škrabance, ošúchané miesta či rozpárané šitia sú len tuláckou kozmetikou používanej výbavy.

Na vodu i umývanie

Obal, do ktorého zložíte celú kuchynku nie je iba proti hrkaniu a na parádu. S vodotesnými, teplom lisovanými spojmi slúži aj ako nádoba na vodu. Naberiete do neho 2-litrovú náplň a ak viete ako na to, prenesiete ju na desiatky metrov od studničky či potoka.

Nielen na varenie, či rýchlu dezinfekciu tabletou. Ide aj o umývanie riadu, kedy do studenej vody prilejete trochu horúcej z hrnca, aby ste s kvapkou saponátu všetko dôkladne vyumývali – každú misku, lyžicu a viečko.

Na čo je to dobré? Nebudete predsa špiniť horskú bystrinu zvyškami jedla. Takto všetku znečistenú vodu vylejete mimo toku, kde poskytne živiny vegetácii. Aspoň sa pri každom pití z prírodného zdroja budete cítiť istejšie.

Viac vám netreba

Ak varnú súpravu spárujete so šikovným horákom a doplníte ju plynovou kartušou, ani na mesačný prechod celou krajinou vo dvojici nebudete potrebovať ďalší riad navyše. Kultúrne, v dokonalej hygiene a hlavne s príjemným pocitom si užijete každé jedno jedlo.

Za celú sezónu sme nenašli nič, čo by sme dokázali vymyslieť inak, vylepšiť alebo doplniť. Možno len reflexný prúžok na obal, ktorý nám v prítmí odfúklo do kosodreviny, kde sme ho na druhý deň nejakú tú hodinku hľadali. Má však šnúru, mali sme ho pripnúť o skobu batohu.

GSI Outdoors Pinnacle Dualist HS (91,90 €) je šikovná jedálenská a varná súprava pre dvoch ľudí, ktorú si ponesiete v kompaktnom balíčku i po pridaní horáka a plynovej kartuše. Je úsporná na prevádzku, má slušný objem a precízne vyriešenú hygienu, pri ktorej budete fit i v režime s obmedzeným množstvom vody. Ak to myslíte vážne s varením nielen v ideálnych, ale aj nepriaznivých podmienkach, môžete si byť istí, že vás táto súprava nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár