Je to úžasný prerod, ktorý sa odohrá v priebehu sekúnd. Vytiahnete malé, ploché vrecúško, rozopnete na ňom zips a keď vyvrátite jeho obsah naruby, v rukách držíte ľahučký batoh, do ktorého vpracete 25 litrov nákladu a ešte aj čosi naviac.

Raz vám treba z tábora v horách odbehnúť do doliny pre ďalšie zásoby, inokedy sa v plnej výbave zložíte na horskej chate a ste radi že máte ľahučký batoh navyše pre denné vychádzky po okolí. A ak príde na cestovateľské výpravy, tiež to nie je iné. Nikdy neviete čo vás čaká.

Aký je cestovný batoh Lifeventure Packable Backpack 25 l? Zoznamujeme sa s ním už niekoľko mesiacov na potulkách za humnami a v odľahlých osadách pod horami.

Úžasne ľahký

Zabudnite na robustné batohy z celtoviny, nechajte si ujsť pomyslenie na technické batohy do hôr s vystuženými chrbtami a prepracovanou geometriou. Všetko sa nesie v maximálnej jednoduchosti v ultra-light duchu. Od strihu samotného, až po odľahčenie jednotlivých partií.

Výrobca zvolil jedny z najľahších materiálov na trhu, aby znížením hmotnosti neubral batohu ani z jeho húževnatosti a ani nevyrobil cintľavku, ktorá sa rozpadne po prvej, väčšej záťaži. Za každým detailom hľadajte dôsledne premyslený plán, ktorý sa skutočne vydaril.

Tomuto batohu sme navážili 227 gramov a jeho prvé rozbalenie je určite rýchlejšie ako balenie do pôvodného stavu. Ak chcete, aby bolo vrecúško po zbalení opäť ploché a úhľadné, potrebujete jeden či dva pokusy na tréning, aby ste to zvládli. Nemusíte pátrať po tom, ako to spravili v továrni.

Všestranný pre každú situáciu

Hlavná komora pre veľký náklad a zatvárateľné vnútorné vrecko pre cennosti. To je dvojica priestorov, ku ktorým pristupujete cez hlavný zips batoha. Hoci dnu musíte všetko naukladať tak, aby vám batoh príjemne sadol na chrbát a udržal svoj tvar i v pohybe, prekvapí vás koľko veľa sa toho dnu vmestí.

O vnútorný objem sa delí i ďalšie vrecko, ktoré je cez vlastný zips kedykoľvek dostupné zvonka. Ak chcete mať čosi neustále po ruke či na dosah ruky ostatným, určite je to miesto ktoré použijete. Bonusový objem naviac pridávajú zvonka dve bočné a jedno veľké čelné vrecko s pružným, nepriehľadným úpletom. Nafúknu alebo stiahnu sa podľa potreby.

Pridajte k tomu prievlak pre košeľu, blúzu alebo uterák a ste ovešaní ako vianočný stromček. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať čo i len kúsok miesta navyše, ak patríte medzi tých čo nič neplánujú – len žijú radosťou zo samospádu.

Vode je odolný

Ak si na obrázkoch všimnete priedušné, dierované popruhy na plecia, okamžite si predstavíte horúce, letné počasie. Tento batoh však veľmi dobre znáša aj husté ranné opary, rosu ktorá sa stiera z konárov stromov i dážď ktorý vás nepripravených zastihne na ceste.

Batoh je vyrobený z mimoriadne husto tkaného nylonu 70D, ktorý je zosilnený proti páraniu a trhaniu rip-stop vláknami. Z vonkajšej strany ho chráni vrstvička silikónu, na vnútornej je nanesený tenký polyuretánový záter. Vidíte ako kvapky stekajú nadol bez toho, aby zmáčali útroby. S impregnáciou sa zdržiavať nemusíte.

Aj zipsy majú krytie proti stekajúcej vode. Nestalo sa nám, že by sme z batoha vylievali vodu len preto, že zatiekla dnu. Nikdy si však nemôžete byť istí, čo vás čaká.

S citom pre detail

Nosné popruhy sú spolu s uškom na zavesenie pevne všité do vloženého zosilnenia. Všetky šitia sú z vnútornej strany prešité lemovkou, aby sa okraje textílie pri používaní nepárali. Výrobca nezabudol navliecť do zipsov šikovné ušká pre otváranie rukavicami, na čelnom vrecku nájdete ploché popruhové uško pre ľahšie odtiahnutie.

Nečakajte závesy na turistické paličky, očko pre skobu na lekárničku či iné kotviace body naviac. Mohli by spôsobiť neprimerané zaťaženie batoha a jeho predčasné opotrebovanie. Určite sa však zastavíme pri nosných popruhoch.

Hoci je batoh športový, na pohľad štíhly a plne vyhotovený v ultra-light štýle, ramenné popruhy sú tak dlhé že vám sadnú i keď máte mocnú, medvediu postavu. Batoh príjemne sadne na útly korpus menších milovníkov prírody, ale aj na tých dobre stavaných. Nečakajte však hrudný popruh – ten pre jednoduchosť  chýba.

A ako je to s vrecúškom pre jeho balenie? Je pevnou súčasťou batohu a ukrýva sa v jeho vnútri. Veď to asi poznáte z vetroviek a ľahkých plášteniek.

Ťažký náklad mu neublíži

Dva bochníky chleba, vrecko ryže, krúpov a pohánky, slanina, konzervy, čokolády, fľaša do bočného vrecka – to všetko je náklad, ktorý svojou váhou nie je neprimeraný pevnosti batohu. Naplníte ho až po samý vrch gaštanmi, nazbierate do neho jabĺčka či čokoľvek iné.

Dôležité je iba to, ako vám bude so svojim chrbtom bez výstuhy a polstrovania sedieť na chrbte. Nebojíme sa toho, že sa rozpára alebo náklad neunesie. Predsa len, taktické i turistické batohy majú tiež iba jednoduché šitie a v materiáli slabinu nevidíme.

Práve naopak, je to odolný batoh nielen na príležitostné, ale aj na každodenné použitie. Kým sa s ním nerozhodnete predierať cez husté kroviny pichľavých hlohov a trniek, alebo ho za sebou ťahať po šľahúňoch černíc, nemáte sa čoho báť.

Lifeventure Packable Backpack 25l (45,80 €) je mimoriadne ľahký batoh, ktorý môžete v pohotovosti nosiť všade so sebou v podobe tenkého, kompaktného vrecúška. V priebehu pár sekúnd ho pripravíte na použitie a vďaka vodeodolnému vyhotoveniu s kopou drobných príjemných detailov v ňom nájdete spoločníka pre rôzne situácie. A ak príde na dizajn, so svojou športovou striedmosťou zapasuje do prírody i do mesta.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár