Únava z diaľkového pochodu, neutíchajúci hlad a praskot polien v čerstvo zapálenom ohnisku. Je úžasné sledovať, aká eufória nastane, keď sa na horúcich uhlíkoch objaví panvica. Stačí prvé prsknutie omastku a vôňa pražiacej sa slaniny, aby sa deň preklenul do pôžitkárskeho posedenia a oddychu.

Aké to je, ak zasvätíte leto odľahčenej liatinovej panvici GSI Outdoors Guidecast 12“ Fry Pan? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom a v kempoch pod korunami stromov. So štedrými porciami, aké v turistickom riade nepripravíte.

Na vlastnom chrbte

Ak vám v batohu pribudne liatinová panvica s priemerom 30 centimetrov, zaručene to pocítite na svojich pleciach. Určite to nie je výbava na ľahké prechádzky krajom, či zdolávanie končistých hôr. Ak však príde na pikniky, diaľkové pochody a kempovanie, určite viete prečo to robíte. Liatina má svoje kúzlo a inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Je takmer nezničiteľná, jedlo sa v nej na horúcej pahrebe priveľmi nepripaľuje, znesie sa i s oceľovou vidličkou a pri umývaní ju nezničíte ani pri drhnutí pieskom. A ak by ste ju kdesi vytrúsili pri predieraní sa krovinami, i  po desiatkach opustených rokov bude stále fit.

Kým pre liatinové panvice v 12-palcovej veľkosti platí, že vážia čosi málo cez tri a pol kila,  v tomto prípade vás čaká prekvapenie. Výrobcovi sa podarilo spraviť všetko pre to, aby sa ručička váhy zastavila pred hranicou 1,8 kilogramu.

Vyladená na cesty

Hneď prvé čo si na tejto liatinovej panvici všimnete je jej odľahčené vyhotovenie. Pri pohľade na 3-milimetrové steny by sa mohlo zdať, že je lisovaná z hrubého plechu. V skutočnosti však ide o odliatok do pieskovej formy z materiálu, ktorý GSI nazýva „gourmet lightweight cast iron“.

Nepodarilo sa nám zistiť v čom sa od bežne používanej liatiny odlišuje. Isté však je, že bez skrúcania, deformovania a praskania umožňuje vyrábať tenšie odliatky, ktoré odolávajú opakovanému nahrievaniu a chladeniu pri varení. Pevná rukovať, nitovaná k telu panvice len umocňuje jej vážnosť.

Nie, nie je to panvica, ktorá žiada úzkostlivý rituál pri uvedení do prevádzky. Ak očakávate opakované potieranie olejom a jeho vypaľovanie na prírodný, nelepivý polymér, budete príjemne prekvapení. Zopár úkonov a technológií ju povýšilo o triedu vyššie.

Brúsená a nitridovaná

Vnútorná strana je brúsená a následne vyhladená, aby sa z povrchu vytratili všetky nerovnosti pieskovej formy a bublinkové póry. Nie je to úzkostlivo leštený povrch, skôr príjemne vyhladená plocha. Vareška sa po nej hladko kĺže a ani pri umývaní nemusíte súperiť so zvyškami jedla.

Vonkajšia strana panvice je i s rukoväťou nitridovaná, aby odolávala hrdzi. Na oko by sa mohlo zdať, že je pokrytá tenučkou vrstvou čiernej keramiky. Nitridovaný finiš však nie je pridanou vrstvou – tvorí súčasť odliatku, pretože preniká do jeho hĺbky.

Olejovať ju či nie? Všetko závisí na vás. Ak zvyknete po každom varení drhnúť nádoby pieskom v horskej bystrine, lepšie bude ponechať ju v jej prirodzenej podobe. Ak sa vám však viac páči vyvariť ju s trochou vody a vyutierať, vypálený olejový finiš bude šikovnejšou voľbou. My sme sa rozhodli vytvoriť na nej trvácny olejový povlak.

Na plameň, pahrebu i piecku

Ak raz máte dobrú panvicu, nechcete sa obmedzovať s jej používaním. Je úplne jedno, či ju doma položíte pri skúšaní receptov na plynový sporák či indukčný varný panel, vezmete so sebou na chatu pre varenie na piecke, alebo ju utopíte v horúcej pahrebe či nadstavíte nad plamene táboráku.

Je ako každý iný liatinový riad. I preto sa nám páči, že hoci za ňou stojí outdoorová firma, vo fabrike nezabudli na zabrúsenie a vyhladenie jej spodnej, kontaktnej časti. Na sklenom paneli nezanechá škrabance a pri prestupe tepla možno počítať s výborným kontaktom s podkladom.

Sú len dve drobnosti, ktoré musíte pokoriť od prvého dňa. Tou prvou je horúca rúčka – či ju oviniete šatkou, použijete rukavicu, alebo si ušijete na ňu kožený návlek je iba na vás. Čosi musíte spraviť. Tou druhou je chýbajúca pokrievka – niet lepšej ako tá, ktorú na počkanie vyrobíte z alobalu. Pri dusení a vypekaní pečiva v pahrebe bude na nezaplatenie.

Pre troch-štyroch ľudí

Ty ju len nos v batohu a my budeme jesť. S touto panvicou sa z vás veľmi rýchlo stane kuchár pre celú veselú spoločnosť. S úžitkovým objemom 2,6 litra môžete počítať s tým, že na jedenkrát pripravíte v tejto veľkej panvici tri či štyri výdatné porcie jedla.

Nie len vajíčka na slanine, fazuľu v rajčinovej omáčke a placky zo zemiakov, čo ste nazbierali za dedinou. Po celú sezónu sme sa tešili zo všetkých dobrôt, ktoré po starostlivom plánovaní, či spontánnom varení skončili na lyžiciach.

Piekli sme na nej tulácky kukuričný chlieb a posúchy rôznych druhov, vypekali lievance a placky, pod alobalom v pare dusili kukuričné klasy, ale aj varili šošovicový guláš, obilnú kašu a výdatné rizoto s klobásou. Vždy z toho, čo sa našlo v batohoch.

Ak si privyknete na váhu, ktorú plne naložená panvica prenáša na rúčku pri manipulovaní, nič vás nezaskočí. Liatina rovnomerne roznáša teplo z dna do bočníc a máme pocit, že aj výborne odoberá teplo z horúcich miest priameho dotyku s uhlíkmi do celej plochy.

Umývanie jej neuškodilo

Prichytené cesto, pripálené kryštály cukru alebo zaschnutý povlak od zemiakov sa dajú po krátkom namočení poumývať bez toho, aby sa olejová vrstva poškodila. V čistej vode i troškou saponátu. Nikdy sa nám nestalo, že by sme museli panvicu drhnúť tak mocne, že by sme sa dostali až na čistý kov.

Podobné je to so sadzami. Ak radšej varíte na uhlíkoch ako vysokom plameni s dymom horiacej živice a kôry, nie je toho veľa na umývanie. Čo sa dá zotriete do ihličia alebo trávy na zemi a zvyšok sa už očistí vo vode. Bez veľkej generálky po návrate domov.

Ak sme čosi zachytili, tak iba pozvoľné uvoľnenie nitov, ktorými je upevnená rukoväť. Nestĺkali sme ich späť do pevného zovretia, ponechali sme im vôľu. Predsa len, kov sa zohrievaním a ochladzovaním rozťahuje a sťahuje, možno by sme to na budúcu sezónu museli riešiť opäť. Nity sú hrubé a pevné, nebojíme sa toho, že by zlyhali únavou.

GSI Outdoors Guidecast 12“ Fry Pan (38 €) je poctivá liatinová panvica s moderným odľahčeným vyhotovením, ktorá sa môže dediť z generácie na generáciu. Nás zaujala nielen svojim objemom a robustnosťou, ale aj povrchovou úpravou. Ak hľadáte panvicu na kemp, do tábora, chalupu alebo na dlhé pochody krajom, určite sa vám zapáči. A to nielen pre štedrý objem, ale aj vysoké okraje aby zastúpila v improvizácii hrniec.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár