Každý tulák má krv presiaknutú atmosférou lesa. Natiahnete hamaku medzi dva mocné stromy, nazbierate na zemi suché konáre a keď na ohnisku v panvičke začne bublať večera, načúvate vzdialeným zvukom hôr, ktoré na chvíľočku utíchnu až nad ránom. V hustom opare hmly, ktorá vás osvieži k ďalšiemu pochodu.

Pri listovaní knižky Tajný život stromů od Petra Wohllebena, ktorá vo výpravnej verzii s množstvom komorných fotografií vyšla vo vydavateľstve KAZDA máte pocit, akoby všetky vaše spomienky z táborení a lesných potuliek ožili. V príbehoch stromov, ktoré spontánne zapadajú do kaleidoskopu vašich pozorovaní a myšlienok.

Táto knižka nie je ani dendrologickou encyklopédiou, ani vedeckou prácou ktorá vás poučí o rozmanitosti druhov. Je pútavým sledom myšlienok človeka, ktorý farbisto rozpráva o živote stromov v ucelených pasážach, ktoré nevtieravo odpovedajú na nevypovedané otázky, ktoré sa vám v pokoji lesa už neraz prehnali mysľou.

Ako rýchlo rastú stromy? Prečo pod starým smrekom nezmoknete? Ako prežijú stromy na extrémnych miestach a prečo všetky buky zhadzujú svoje plody v rovnakom čase? Vedia sa rozprávať a cítia bolesť? Kaleidoskop jednoduchých záhad naberá v rozprávaní autora ucelený a logický sled. Možno i preto, že sa pohybuje v prostredí prírodných nemeckých lesov, ktoré sa od tých našich priveľmi nelíšia. Neraz máte pocit, akoby ste nad podobnými vecami rozmýšľali už aj vy.

Prelínanie časových línií života stromov, sled ročných období ale aj voľné plynutie historických epoch rozprávaní nie sú plánovité ani systematické. Nie je to kniha, ktorú by ste čítali podľa obsahu alebo indexu. Dojmy a názory sa striedajú s výsledkami vedeckých štúdií, špekulatívne úvahy a sny sú jasne oddelené od faktov a pozorovaní. Vždy s uspokojením zvedavosti a vyčerpaním témy.

Je to, akoby ste usadli za stolom starého horára, ktorý vám večer za večerom vyklopí svoje myšlienky, ktoré mu pri potulkách lesom prebehli hlavou. Dumy a zamyslenia o lese, stromoch a živých tvoroch, ktoré majú priamy súvis s ich existenciou. Rozprávania sú mimoriadne obrazotvorné a keď sa zahľadíte do snímok ktorými je knižka popretkávaná, nazdávate sa akoby pochádzali z miest, ktoré dôverne poznáte.

Množstvo informácií a faktov prevažuje nad lyrikou, takže sa často prichytíte, že nemáte otázky navyše, ktoré by ste sa pre doplnenie spýtali. Hltáte nové poznania a snažíte sa ich spojiť s tými svojimi, kde neraz potvrdzujete svoje doterajšie úvahy.

Rozprávanie je natoľko pútavé, že mu svedčí aj podoba viac ako 7-hodinovej audioknihy, ktorú načítal Aleš Procházka pre rovnaké vydavateľstvo. Kým pekne graficky spracovaná, dobre čitateľná kniha zostáva doma, rozprávanie si môžete užiť v slúchadlách kdekoľvek na pochode. Vždy sa s radosťou vrátite k témam – hoci aj priamo v lese.

Nečakajte, že vám prezradíme detaily a obsah knihy rozdelíme do tematických celkov. Obrali by sme vás o radosť z nových zážitkov. Dajte na naše pocity a pustite sa do čítania úvah, pozorovaní a príbehov, aké v domácej knižnici zaručene nemáte. Sú ako dokument, v ktorom cítite i kus toho, čo ste sami prežili.

Tajný život stromů od Petra Wohllebena z vydavateľstva KAZDA je knihou, ktorá by určite nemala vo vašej domácej knižnici chýbať. Možno i vďaka nej sa budete v lesoch cítiť ešte viac ako doma. Jej výpravné vyhotovenie určite stojí za to, knižka je viac ako len zápisom rozprávania nadšeného milovníka stromov.

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár