Navaríte na ohni v ešuse horúci čaj, nabudíte ho trochou ginu, rumu alebo whisky a horúci grog vás okamžite postaví na nohy. Nič na tom, že máte za sebou desiatky kilometrov pochodu v sychravom počasí a pred sebou chladnú, daždivú noc. V studených nohách sa rozprúdi krv a aj únava akosi upadá.

Ak ste to už neraz zažili na vlastnej koži, iste vám po boku lekárničky nikdy nechýba ani ploskačka so živou vodou. Aká je Glacier Stainless Hip Flask od GSI Outdoors? Zoznamujeme sa s ňou na potulkách krajom a zálesáckych piknikoch.

Bez zmeny chuti

Je to prvá vec, ktorá vás bude zaujímať, keď sa budete rozhodovať čím naplníte ploskačku na cestu. Uchová charakter a arómu lepšej whisky do posledného dňa výletu pre slávnostný dúšok, alebo je lepšie siahnuť po najlacnejšej fľaši z príručného baru?

Glacier Stainless Hip Flask  je bez vnútorného povlaku. V skrutkovacej zátke je vložený biely silikónový disk, ktorý plní úlohu tesnenia. Nič zvláštne, čo by naznačovalo problémy. Po vypláchnutí teplou vodou so sódou a dôkladnom preschnutí začíname s experimentovaním.

Nezdá sa, že by sa so živou vodou na cestách dialo čosi nečakané. Prináša nielen povzbudenie, ale aj pohladenie zmyslov. Kus arómy sa bez degustačného pohárika stráca, všetko je však ako má byť. Pre slávnostné chvíle uchová táto likérka aj kvalitnejší mok.

Zmeny neprichádzajú ani po mesiacoch používania. Všetko je v najlepšom poriadku. Pri zmene obsahu nový spirit nepreberie tóny predchádzajúceho.

Nadovšetko diskrétna

Výrobca neexperimentoval s dizajnom a chopil sa tradičného vyhotovenia. Štíhle telo, prehnutie podľa kontúr zadného vrecka nohavíc a oblé línie zužujúceho sa hrdla – to všetko dôverne poznáte. Pridajte k tomu spoľahlivo tesniaci uzáver na plastovom popruhu a viete čo vás čaká.

Pri objeme amerických 8 fl oz – čiže našich 236 mililitrov – vám vo výstroji pribudne 223 gramov . Samozrejme pri prázdnej ploskačke, ku ktorej môžete pripočítať ďalších 230 gramov obsahu naviac. Áno, určite nájdete i ľahšie fľaše na trhu. Ak však žiadate nerozbitnú klasiku z potravinárskeho kovu, bez kompromisu v húževnatosti či tvare sa s hmotnosťou nadol priveľmi nepohnete.

Až po čase sme si všimli, že dizajnéri mysleli viac na nosenie pri sebe, ako na balenie do batoha. Fľaša sa smerom ku dnu zoštíhľuje, aby neprekážala ani v tesnejšom odeve a šikovne vkĺzla do každého vrecka. Na golf s ňou možno nevyrazíte, pri ľahkých pochodoch sa vám to však iste zapáči.

Pohodlne a bez cinkania

Zabudnite na milú pozornosť v podobe pribaleného lievika – i keď je to zvykom, žiadny v balení nie je. Ak použijete ktorýkoľvek z kuchyne, vďaka hrdlu s vnútorným priemerom 20 milimetrov nič nerozlejete. Poskytne dostatok priestoru pre vtok, i pre unikanie vzduchu.

Zátka vám vďaka plastovému popruhu neskĺzne po skalách do doliny zo skrehnutých prstov. Ústa sú v bezpečí – hrdlo a závit nezabudli vo fabrike šikovne zaobliť na hranách. Ak ste už niekedy popíjali z ploskačky s nešikovným, krátkym a tenkým hrdlom, pri tejto sa budete cítiť mimoriadne príjemne. Jej ergonómia je priam vzorová.

Obľúbili sme si i prepravné vrecúško, ktoré je súčasťou balenia. Je z jemnej, husto tkanej textílie, ktorá nie je iba na leštenie a ochranu pred škrabancami ako naznačuje výrobca. Aby ste na pochode neplašili zver, zabráni tomu aby fľaška cinkala o ešus či inú kovovú výbavu.

Podvihne morálku, zachráni deň

Pre niekoho je dúšok rumu na cestách pôžitkárskou odmenou pri oddychu a naberaní nových síl. Máločo sa vyrovná momentu, keď sa pohodlne usadíte na karimatku, natiahnete pred seba unavené nohy a zapálite si čerstvo orezanú cigaru, ktorej dym pod chvíľou preložíte dúškom vyberaného moku. Možno to znie ako pôžitkárske klišé, ale je to tak.

Podobná úľava prichádza vo chvíli, keď potrebujete zahnať bolesť, upokojiť nervy alebo potlačiť šok, ktorý vyburcoval vaše zmysly až na okraj znesiteľnosti. Môžete po kvapkách tlmiť bolesť zubu, či ranu v ústach, možno v koňaku nájdete elixír, ktorý z nepeknej rany vyplavuje hnis aby sa zahojila. Až do chvíle, kým je ešte posledná kvapka v ploskačke.

Glacier Stainless Hip Flask od GSI Outdoors (45,80 €) je kvalitne spracovaná ploskačka s bezchybnou ergonómiou, z ktorej sa rýchlo stane váš obľúbený parťák na pochodoch a potulkách krajom. Možno jej ušijete slušivý kabátik z kože. Možno si ju dozdobíte jednoduchou rytinou. Isté však je, že sa nebudete musieť strachovať o jej tesnosť a zachovanie kvality jej cenného obsahu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár