Je do dokonalé osvieženie pri každom pochode prírodou. Pristavíte sa pri horskej bystrine, načriete do nej plechovým hrnčekom a dúšok po dúšku prijímate vlahu a chlad tohto prírodného daru. Stačí však, aby sa vody bystrín po daždi zmútili a všetko je razom náročnejšie.

Kde vziať vodu ak studničky a číre horské potoky nie sú na dosah? Riešením je filtrácia, vďaka ktorej siahnete  i po stojatej a znečistenej vode. Od včasnej jari sa na potulkách krajom zoznamujeme s filtračným systémom Lifesaver Liberty.

Filter alebo fľaša?

Od každého tak trocha. Ak vás prepadne smäd, naplníte fľašu vodou, párkrát zatlačíte pumpičkou a vo chvíli keď otvoríte ventil pod náustkom, môžete hltavo piť jeden dúšok za druhým. Kým zuby spočinú na mäkkom silikónovom prstenci, do úst sa rinie tenký prúd filtrovanej vody. Znova a znova, až kým neuhasíte smäd.

Iné to je, ak sa rozhodnete naplniť filtrovanou vodou fľaše, termosky, vreckové mechy na vodu, či hrniec v ktorom si chcete navariť obed. Vtedy k fľaši pripojíte hadičku, vhodíte ju do potoka a pumpovaním smerujete prúd prečistenej vody do cieľovej nádoby.

Vďaka tomu Liberty nie je iba osobným hydratačným systémom. Ak putujete krajom vo dvojici či trojici, vystačíte si s jediným filtrom. Je rýchlejší ako by ste čakali.

Najprv vyčistí, potom ochutí

Čím to je, že s trochou cviku a šikovnosti dokážete cez filter prehnať za minútu takmer celý liter vody? Všetko pochopíte vo chvíli, keď si prezriete filtračnú kartušu. Nie je to valček s malou plochou na vstupe a výstupe. Namiesto toho sa v plastovej ochrannej klietke nachádza zástup filtračných rúrok, ktoré prepúšťajú vodu celým svojom povrchom.

Kým ihličie, piesok, íl, baktérie, mikroorganizmy a vírusy uviaznu vo vstupnom zásobníku, prefiltrovaná voda putuje do druhého filtra z aktívneho uhlia. Ten ešte doladí chuť a vôňu, aby z nej vymizli stopy prírody a času. Výrobca udáva 99,9999-percentnú účinnosť pre zachytenie mikroskopického života, skutočnosť však môže overiť iba laboratórium.

Nás prekvapila chuť, ktorá je výborná pri zdrojoch tečúcej vody a veľmi dobrá pri zamútených, stojatých zdrojoch. Niežeby ste na chuti spoznali, že ide o vodu z mútnej kaluže alebo rybníka. Len vo vôni niekedy zostáva drobný náznak. Vždy je však voda chutnejšia, ako pri použití dezinfekčných tabliet. Tie už zostanú v batohu iba pre prípad krízy.

Životnosť filtračnej kartuše sa počíta na 2000 litrov vody, pri uhlíkových diskoch odhaduje výrobca výdrž na štvrtinu. My po takmer 250 litroch prefiltrovanej vody necítime žiadny rozdiel. Filter funguje rovnako svižne ako pri prvých, zoznamovacích pokusoch.

Bez zásoby

Hoci filtračnej fľaši samotnej navážite približne 500 gramov hmotnosti a veľkosťou ju prirovnáte k litrovej termoske, nečakajte že ide o fľašu v pravom zmysle slova. Do zásobníka sa vmestia približne 4 decilitre vody. Decentná porcia na jedno napitie. Buď sa naučíte piť do zásoby ako ťava, alebo si so sebou zoberiete prefiltrovanú vodu v inej nádobe.

 

Výrobca na to myslel a pripravil dve riešenia. Prvým je hrdlo, ktoré si rozumie s fľašami s veľkým 60-milimetrovým závitom. I keď nie všetky sadnú na istotu, vždy vznikne spoľahlivý spoj. Ak je voľnejší, je to len prínosom – aspoň bude unikať z fľaše vzduch a nevznikne pretlak pre pumpovanie.

Druhým riešením je opäť hadička – tentokrát nasadená na náustok. Z neho môže vodu prepraviť priamo do mechúra v batohu, alebo akejkoľvek inej neštandardnej nádoby.  Vy pumpujete a voda prúdi vpred.

Pribalená hadička so vstupným filtrom a plavákom má vnútorný priemer 5 milimetrov. Rovnaký priemer má aj výstup v náustku.

Privyknete na ňu

Spočiatku sme bez skúseností troška podcenili fyziku. Raz nám filter s nasadenou hadičkou na vstupe fungoval výborne, inokedy sme sa morili s neustálym pumpovaním bez väčšieho prietoku. Problémom bol vzduch, ktorý v hadičke uviazol.

Fľašu treba pred takýmto použitím odvzdušniť – jednoducho necháte časť vody vystriekať nahor a bubliny sú preč. Ak ju budete považovať za tlakové zariadenie, všetko pôjde ako po masle.

Ďalšie zlyhanie prišlo, keď pumpička začala vydávať zvuky a jej odpor narástol. Chvíľku trvalo, kým sme prišli na to že stačí namazať piest. V teréne sme improvizovali maslom, odvtedy však už so sebou nosíme malú fľaštičku s potravinárskym mazivom.

Inak je všetko úplne intuitívne. Naplniť, napumpovať, vypiť. Pripojiť hadicu, napumpovať, odvzdušniť, plniť. Nuda v civilizácii, pohodový relax v prírode s vyhliadkou na šálku dobrej kávy či horúcej čokolády.

Bezchybná konštrukcia

Plastové telo, silikónové tesnenia, kontaktné plochy z mäkčeného polyméru. Na prvý pohľad je všetko samozrejmé a jednoduché. Čím viac však začnete Lifesaver Liberty porovnávať s podobnými riešeniami na trhu, prídete na to, že konštrukcia je premyslená do každého detailu.

Všetko je stavané tak, aby ste baktériami nekontaminovali výstup pri plnení a manipulácii s filtrom. Výstup má hygienickú krytku, všetky spoje sú zaistené o-krúžkami, filtračnú kartušu nemožno nasadiť tak, aby ju voda obišla.

Len s výmenou uhlíkového disku zatiaľ nemáme skúsenosti, pretože sme ho ešte nemuseli meniť. Na pohľad sa zdá, že ho budeme musieť vypáčiť vidličkou, pretože rukou sa mu z pevného sedla von nechce.

 

Istota je istota

V chladných mesiacoch roka je voda v našom kraji bezpečná a čím vyššie vystúpite do hôr, tým viac to platí aj v horúcej, letnej spare. Nikdy však netušíte, či o sto metrov nad vami neleží v bystrine mŕtvy jeleň, alebo či z horskej lúky do potôčka neodteká z kaliska či košiara čosi, čo by ste neradi mali v pohári.

A to nielen na miestach s rušným pohybom ľudí, ale aj v končinách, ktorých cestičky nie sú ani na mapách zakreslené. Filter nezbaví vodu ťažkých kovov, motorového oleja či dusičnanov. Vytisne z nej život a spraví ju chutnejšou. O to lepšie pomyslenie vás čaká vo chvíli, keď veríte vode ktorú naberáte ešte pred jej filtrovaním.

Viac na výber

Pod značkou Lifesaver nájdete aj jednoduchú filtračnú fľašu, bandaskový systém pre offgrid bývanie a karavany, ale aj sofistikovaný systém pre filtrovanie dažďovej vody v rurálnom prostredí tretieho sveta. Na každý typ spotreby podobná technológia, avšak odlišné vyhotovenie.

Ak sa nám podarí otestovať bandaskový systém, ktorý je väčším bračekom filtračného systému Liberty, určite vám o tom dáme vedieť. Už teraz sme plní očakávaní.

Filtračný systém Lifesaver Liberty (139 €) sa nám v teréne ukázal vo všetkej svojej pohotovosti. Čistili sme vodu z horských potokov, načreli sme do kaluží, nabrali vodu z plies a nevynechali sme ani rybníky. Že to v lete vyskúšame i pri splavoch na vode je istá vec. Ak sa chystáte na potulky našim krajom, alebo si plánujete cestu do cudziny, určite by ste popri lekárničke nemali zabudnúť ani na filtračný systém. A ak by sa predsa len čosi stalo, dezinfekčné tablety majte pri sebe.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár