Je to samozrejmosť, nad ktorou sa ani len nezamyslíte. Siahnete do vrecka, vytiahnete z neho lampáš a vo chvíli keď kliknete na vypínač, v kuželi svetla ožije svet okolo vás. Musí sa tak stať bez ohľadu na to, či ste ho naposledy použili včera alebo pred mesiacom.

Ak príde na EDC lampáše, v spoľahlivosti, výkone a výdrži sa ústupky nepripúšťajú. Čo všetko môžete očakávať od modelu Fenix E35, ktorý vstúpil do predaja vo vynovenej verzii 3.0? Balíme ho do každodennej výbavy, aby sme na potulkách krajom zistili viac.

Vyladený pre výkon

Iba ťažko možno uveriť, koľko výkonu možno vďaka najnovším technológiám vtesnať do svietidla, ktoré nie je väčšie ako cigara. Li-Ion akumulátor formátu 21700 mu dáva 5000 miliampérhodinovú zásobu energie,  LEDka Luminus SST70 až 3000 lúmenov jasu a kompaktná TIR optika svetelný kužeľ, ktorý dosiahne až na vzdialenosť 240 metrov.

Hoci ide na prvý pohľad iba o čísla, už pri prvej príležitosti sa v teréne presvedčíte o čom je reč. EDC lampáš týchto parametrov by ste v rovnakej veľkostnej triede ešte pred nedávnom nenašli. Dnes sa stáva štandardom pre všetkých, čo hľadajú ručné svietidlo ktoré ich nesklame.

Päť stupňov výkonu

Je veľký rozdiel v tom, či si chcete len diskrétne posvietiť na zaseknutý zips spacieho vaku, alebo potrebujete nájsť náhradné miesto na nocľah v neznámej krajine. Päť výkonových stupňov poskytuje dostatočnú škálu výkonu pre každú situáciu.

Od primeraného 50 či 150-lumenového osvetlenia bivaku, cez 1200-lumenovú navigáciu v lesnom poraste až po pátrací lúč s jasom 3000 lumenov, ktorý ušetrí v neznámom teréne množstvo krokov skôr ako zistíte že smerujete k neprekonateľnej prekážke. Páči sa nám, že riadiaci čip si pamätá naposledy zvolený režim svietenia a na jeho zmenu stačí jediné kliknutie.

Svetlo je mäkké, s jemne teplými tónmi ubiehajúcimi do zelena, takže čím viac vrcholí sezóna vegetácie, tým mocnejšie sa vám zdá, že lampička ponúka akýsi výkonový bonus. Svetlo sa odráža od plochy listov a presvecuje porast do hĺbky, aby vyjavil svoju štruktúru.

Optika nepoužíva klasický reflektor ani šošovky – funguje ako krátky optický hranol, ktorý premieta do priestoru kužeľ s plynulým prechodom k zosilnenému stredu. Vo všetkých režimoch môžete počítať s jemnocitom oka pri čítaní periferiálnej kresby, ale aj s výborným farebným podaním v stredovej časti. I keď sa mocne sústredíte na stred pátracieho kužeľa v diaľke, v periférii zachytíte nezvyčajné štruktúry či najslabší pohyb. Kužeľ je širší ako by ste čakali – blíži sa k vstupnému radu čeloviek.

Za rôznych situácií a spôsobov osvetlenia sme na mapách čítali značky v správnom zafarbení, pri neskorej večeri na nás jedlo pôsobilo v umelom svetle lákavo a nikdy sme nemali pocit, že by bolo nasvietenie agresívne a nepríjemné pre oči. Ani pri najtlmenejšom osvite sa nemusíte báť toho, že sa pri pohybe lampičky prejaví preblikávanie.

Pridajte k tomu stroboskopický, zábleskový režim známy zo sortimentu taktických lampášov a viete čo vás čaká. Spoľahlivé svietenie na dlhé hodiny. Od 50 hodín pre morálku pri uviaznutí v škáre pod zemou, až po takmer jeden a pol hodiny svietenia pri plnom výkone. Pri zmiešanom scenári používania môžete počítať s 10 až 20 hodinami neobmedzeného svietenia, ktorým pokryjete dve až tri noci v chladnej časti roka.

Energetika pod palcom

Hoci je lampáš napájaný Li-Ion akumulátorom, nenájdete na jeho tele žiadny USB či magnetický konektor. Očakáva sa, že pri každom vybití lampičku otvoríte, a do povytiahnutého akumulátora priamo zasuniete napájací USB-C káblik.

Môžete použiť solárny panel, powerbanku, nabíjačku od mobilu alebo USB port na notebooku či zásuvke. Dvojfarebná LEDka, ktorá sa ukrýva pod terminálom vám blikaním a farebným kódom dáva najavo informácie o nabíjaní.

Energetika je plno pod kontrolou svietidla a rýchlo si zvyknete na funkcie, ktoré s tým súvisia. Tou prvou je informačná LEDka v strede ovládacieho tlačidla. Kedykoľvek chcete vedieť koľko energie vám zostáva, stačí na ňu kliknúť.

Druhou je elektronika, ktorá dohliada na to, aby ste sa nikdy neocitli v tme. Ak sa zásoba energie míňa, čip automaticky prepne na úspornejší režim svietenia a z ponuky aktívnych režimov vyradí tie, pre ktoré je energie málo. Vďaka tomu máte v nečakaných situáciách istotu, že vám vždy zostane nejaké svetlo do zásoby.

Robustná, do nepohody

Ak ste sa v minulosti už stretli so svietidlami firmy Fenix, určite viete že patria k tým najspoľahlivejším. Pád na zem, topenie v horskom potoku, dlhodobý pobyt v premoknutom batohu a ani prašné prostredie nijako nezasahujú do funkčnosti.

Celé útroby sú silikónovými o-krúžkami a mazivom chránené pred vonkajšími vplyvmi a podobné je to aj s telom. Vyrobené je z leteckej, hliníkovej zliatiny s eloxovanou povrchovou vrstvou. Pridajte k tomu očko na poistnú šnúru, odnímateľnú sponu, a medenú lemovku reflektora a tlačidlo – z každého detailu cítite precízne spracovanie na CNC strojoch.

Máme za sebou niekoľkoročné skúsenosti v mimoriadne náročných podmienkach a môžeme povedať len jediné. Ak vytrúsite lampičku kdesi do trávy a po roku ju opäť nájdete, môžete si byť istí že bude fungovať. Možno aj bez potreby oživenia na nabíjačke.

Fenix E35 v 3.0 (74,90 €) je výborne vyladený EDC lampáš, ktorý pod kapotou ukrýva najnovšie technológie zo sveta LED svietidiel. S obrovským výkonom, mimoriadnym dosahom a príjemne dlhou výdržou sa na neho môžete spoľahnúť nielen v teréne pri kempovaní, ale aj pri výkone remesiel a trávení času na chalupe. Vždy, ak môžete jednu ruku venovať svieteniu, môžete si byť istí, že tento model naplní svoje poslanie. I pri nečakanom nočnom hľadaní zabehnutých ľudí z partie.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár