Najprv vás opustí pohodlie, potom stratíte nervy a nakoniec máte pocit akoby zastal čas. Ak sa na chladný nocľah pripravíte nedbalo, aj sychravá jeseň z vás dokáže vyžmýkať posledné zvyšky síl. Po ťažkej noci prichádzajú mrzuté rána.

Čo robiť, aby ste sa pri nocovaní v chladnej krajine cítili ako v bavlnke? Držte sa osvedčených pravidiel a budete zaspávať v rovnakej pohode ako v horúcich, letných dňoch. Neraz zavážia drobnosti, na ktoré by ste nepomysleli.

Pred spaním sa najedzte

Ak zájde slnko za horizont a pahreba vyhasne, jediné teplo ktoré pocítite je to, ktoré si vyrobíte sami. Aby ste mali dostatok paliva pre svoj vnútorný kotol, nezabudnite sa pred spaním poriadne najesť. Či zvolíte slaninu ako je zvykom na Sibíri, alebo sa zahryznete do sušenej klobásky či škvarkovej nátierky je iba na vás.

Dôležité je to, aby sa telo pustilo do spracovania tukov, s ktorými sa bude zaoberať niekoľko hodín. Ak máte rýchly metabolizmus, určite nezabudnite do vrecka spacieho vaku prihodiť i sladkú tyčinku, aby ste mohli kedykoľvek doplniť rýchlu energiu. Nie, tentokrát nejde o žiadnu podporu morálky – ale o skutočné palivo.

Využite krajinný ráz

Miesta ktoré boli cez deň vystavené lúčom slnka sú i v noci teplejšie ako tie na odvrátenej strane kopca. Doliny naplnené nočným oparom sú zasa teplejšie ako obnažené horské lúky a končiare. Všetko čo potrebujete vedieť nájdete v mape, na ktorej vás zaujímajú vrstevnice a svetové strany.

Počítajte s tým, že chladný vzduch steká terénom vždy nadol, takže celtový prístrešok potiahnite až po zem tak, aby ste pod ním ležali rovnobežne s vrstevnicou. Ak však očakávate nočný vietor – bočnú stenu namierte proti nemu.

Stan má prednosť pred prístreškom, nocovanie na zemi zasa pred hamakou. Potrebujete okolo seba udržať čo najviac zohriateho vzduchu namiesto toho, aby sa neustále menil za chladný. I to je dôvod, prečo je v zime v záhrabe či pod konármi statného smreku teplejšie ako inde.

Prezlečte sa do suchého

Ak pri ohnisku vybalíte batoh a začnete sa súkať do čistých spodkov, nátelnílka a ponožiek, neznamená to, že nie ste hodní tuláckej spoločnosti. Len suché a čisté oblečenie udrží vaše telesné teplo tam, kde ho najviac  potrebujete – na koži.

Termobielizeň z merina a ponožky z ovčej vlny sú základom. Vyvarujte sa bavlny, v núdzi siahnite po syntetike. I v spacom vaku platí pravidlo, že vrstvenie je najlepším spôsobom, ako sa dokážete udržať v teple.

Pohodlné tepláky a mikina s kapucňou vytvoria druhú vrstvu. Predĺžený rukáv a pás sú bonusom, ktorý si budete pochvaľovať pri každom nečakanom poklese teploty.

Vkĺznite pod teplú perinu

Teplá karimatka pod chrbtom a teplý spací vak na sebe – len fanúšikovia hamák vymenia karimatku za spodné zateplenie. Pravdou je, že práve váš nočný zámotok bude rozhodujúcim v tom, do akého rána sa preberiete.

Trojsezónny spací vak armádnych štandardov postačí húževnatejším povahám aj pre zimný spánok. Slabší spacák možno vylepšiť tým, že si do neho vsuniete tenučký, letný spací vak naviac. Nespoliehajte sa na teplotné rozsahy, o ktorých píšu výrobcovia na štítku, držte sa skúseností.

Vyskúšajte si svoju novú výbavu vždy vopred. Len tak zistíte, že nafukovacia karimatka je na zamrznutej zemi chladnejšia ako penová, alebo že múmiový spacák je predsa len pri nohách teplejší ako dekový.

MoonQuilt firmy Ticket To The Moon

Dýchajte do noci

Ak vám je pri prechádzke zima na ruky, zvyčajne ich vytiahnete z vreciek a snažíte sa ohriať ich horúcim dychom. V spacom vaku to však nefunguje – všetka vlhkosť sa zachytí vo vnútri a ešte väčšmi prehĺbi chlad, ktorý cítite. To preto, že vlhké oblečenie a izolácia spacáku sú menej účinné ako suché.

Nechajte tvár vytŕčať von a zakryte ju šatkou – shemaghom.  Je veľký, mäkký a priedušný. Tvár ochráni pred chladom, paru prepustí a ak sa zmáča alebo namrzne, intuitívne ho posuniete o kúsok ďalej. Vytvorí vám mikroklímu, takmer ako v uzavretom stane.

Ak vám prekáža dotyk látky na tvári, pomôcť vám môže čiapka so šiltom. Pri spaní vytvorí bariéru, ktorá oddiali hrubú textíliu od pokožky. Shemaghy sú však poväčšine z materiálov príjemných na dotyk, šilt neberte za povinnú výbavu.

Shemag

Prídavné vykurovanie

Niekedy sa cítite fajn, avšak chýba vám len kúsok k tomu, aby ste zaspali s príjemným, hrejivým pocitom. Vtedy prichádza na pomoc prídavné kúrenie. Možno ste pomysleli na lovecké ponožky s elektrickým vyhrievaním. Možno vám napadlo vziať vreckový ohrievač rúk a rozkúriť ho vo vnútri spacieho vaku.

Verte tomu, že veľmi dobrú službu spraví aj termofor, alebo nerezová fľaša naplnená horúcou vodou, ktorú pre pomalé odovzdávanie tepla obalíte do dvoch vrstiev vlnených ponožiek. Okamžité, sálajúce teplo vám pomôže vykryť problémové miesta, alebo pridať tepelný komfort naviac, ak sa ocitnete v mimoriadne chladnom počasí.

Záchranou môže byť aj LED lampička, ktorej kovový plášť sa pri svietení zahrieva. Ak máte energie v batériách nazvyš, môžete si zohriať končeky prstov na rukách bez toho, aby ste potrebovali výbavu navyše.

Buďte pripravení vstať predčasne

Najchladnejšia časť noci prichádza tesne pred východom slnka. Za tmy, v mŕtvej hodinke dňa. Ak máte pocit, že predsa len vyleziete zo svojho nocľahu skôr ako ostatní, nezabudnite si vopred pripraviť kôpku paliva, raždie, práchno a všetko potrebné na rozkúrenie táboráku už večer.

Vďaka tomu bude vaše čakanie na hrejivé plamene naozaj krátke. A ak pískanie čajníka a vôňa kávy naplnia povetrie, nebudete pri ňom sedieť sami.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár