Politika, kultúra, veda, šport a predpoveď počasia. Ak príde na dnešné noviny, v máloktorých sa nájde čosi na čítanie. To by vám však nemalo zabrániť v tom, aby ste mali vždy niekoľko vydaní vo svojom batohu. Nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať.

Zopár potlačených hárkov papiera nezaberie v chrbtovom priečinku miesto a ani na váhe nepocítite žiadnu príťaž. Vždy kupujte veľkoformátovú klasiku. Nie robotnícke vydanie do autobusu, z ktorého nevyjde ani poskladať maliarsku čiapku.

Tactical Viper Ranger Pack

Lopár na jedenie

Dnes nenájdete olovo ani v tlačiarenskej farbe, ani na gumolisoch z ktorých sa odtláča na rotačke. Nech kdekoľvek rozprestriete čistú novinovú dvojstranu, je to akoby ste mali so sebou čistý, čerstvo utretý stôl pre potraviny.

Noviny poslúžia ako lopár pre krájanie slaniny a klobásy, na novinách nakrájate opláchnutú zeleninu do polievky a na noviny môžete vykladať horúce chlebové placky z pahreby, aby sa vydýchali a zmäkli. Je to malá oáza čistoty, pri ktorej stačí po použití otočiť list.

Možno i preto nejeden z nás siahne na fóliové vrecúško, ktoré ponúka novinám v batohu hygienický azyl. Je to priam prezieravé rozhodnutie, ktoré má v zablatenej, sychravej krajine s tlejúcim drevom cenu zlata.

Na riad

Čo má spoločné zadechtovaný ešus so zamastenou panvičkou? Ak nemajú znehodnotiť na pochode vašu výbavu v batohu, najlepšie je povytierať ich suchým lístím a zabaliť do novín. Tak si zachovajú svoju kondičku pre ďalšie použitie i na miestach, kde nie je sneh alebo voda na ich umývanie.

Noviny sú super i na tlmenie zvuku, ktorý na pochode vydáva kovový riad. Namiesto toho, aby ste vybaľovali ponožky, oblečenie alebo zvonili prenikavo do diaľky, pomôže ak kusy kovového riadu oddelíte novinami.

Áno, kapsička na mieru ušitá z celtoviny bude vždy lepším riešením. Ak ju však nemáte, i noviny poslúžia. Ešte že ich máte vždy so sebou.

Podpaľač

Zálesák sa v núdzi i práchna z vrecka nohavíc chytá, ak nemá pod kresadlo nič suché pre zachytenie iskry. Už ste niekedy skúšali ostrím noža naškrabať kúsok novinového papiera a použiť ho ako práchno? Funguje to dokonale.

Práve tak ako keď pokrčíte stránku novín a zápalkou ju privediete k životu pod vlhkým raždím. Novinový papier je ten najlepší podpaľovač a ak chcete od neho i svetlo alebo teplo naviac, vždy ho môžete nechať nasiaknuť olejom z konzervy dobrých rybičiek.

Kde sa zle zakladá oheň, tam noviny poslúžia ako závetrie. Kde sa objavuje prvý náznak dymu, noviny pomôžu ako vejár pri rozdúchaní plameňov. A ak si z novín zrolujete rúrku, môžete ňou dúchať i do hlbokého ohniska pod úrovňou terénu.

Kornúty a obálky

V jednom vrecku bukvice na opekanie,  v druhom dve skoré jabĺčka čo cestou crnkli do nosa. Kam však s bylinkami, hubami a ďalšími darmi prírody na prilepšenie k večeri? Z novín vyrobíte akúkoľvek priedušnú nádobu, do ktorej môžete zbierať lesné ovocie alebo peľ kvitnúcich liesok.

Kornútok, obálka, vrecúško – skúste si doma vyskúšať čo všetko dokážete z hárku novinového papiera poskladať. Čo sa raz naučíte, to vždy využijete vo chvíli, keď prázdne ruky alebo vrecká nohavíc už nebudú stačiť.

Spomeňte si na to pod kvitnúcou lipou, alebo nad lúčkou s harmančekom, keď budete cez ňu prechádzať k neistému nocľahu na pochode.

Do nepohody

Určite ste už vzali na trek novú čiapku o ktorej ste netušili, že ju vietor prefúka. A možno ste aj od pleteného svetra mali väčšie očakávania aké vám v otvorenej krajine predviedol. Možno ste o tom nepremýšľali, ale noviny sú dokonale priedušné bez toho, aby cez seba prepustili chladný vietor.

Vytvoríte z nich neprefúkateľnú bariéru pod odev, prikryjete sa s nimi v chladnejšej noci pri letnom nocovaní pod širákom. Z novín vyčaríte podsedák na chladnú zem, šilt do nepohody, ale aj improvizovanú záplatu.

Noviny fungujú všade tam, kde reflexná izofólia zlyháva pre svoju nepriedušnosť a plastový charakter. Nesnažte sa ich však pre toto porovnanie natlačiť do lekárničky. Predsa len patria v celej svojej dôstojnosti do chrbtového priečinka batohu.

Núdzový filter

Ak vám v tejto chvíli napadlo poskladať si z novín improvizovaný filter na kávu alebo sypaný čaj do prekvapkáča, nechajte si toto pokušenie na neskôr. Pre situácie, keď sa po výdatnom daždi aj čisté horské riavy a potôčky zmenia na ílovitú mulinu, ktorá je nevhodná na pitie.

Stačí, aby ste ju nechali prekvapkať cez novinový papier a zvyšok už vyrieši tableta na dezinfekciu vody z lekárničky. Budete mať vodu opäť čistú, ktorá sa takmer vyrovná tej horskej z lepších dní. Novinový papier je hustý a priepustný zároveň. Stačí, aby ste pre neho našli oporu podobnú lieviku.

Značky, srač…

Sú chvíle keď sa rozdelíte a musíte nejako označiť trasu, ktorou ste sa pustili na ústup. Z hárku novín rýchlo natrháte fáborky, ktoré visiace na konároch stromov sú tak nápadné, že ich zaručene zvyšok vašej partie neprehliadne ak vie, aké máte návyky.

Noviny prírode neuškodia, časom sa rozmočia vodou a skompostujú na zemi. Kým sú však fit, poslúžia lepšie ako návestia z konárov na zemi, volania do ozveny a pískanie do diaľky. Práve tak dobre, ako nočné svietenie či blikanie do oblohy.

A ak by ste sa z toho predsa len zosypali, určite ste už niekedy v živote použili noviny na latríne. Práve také cenné vám budú i vtedy, ak zo strachu a nervov začne rednúť poživeň vo vašich útrobách.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár