Na studené nohy sa sťažujú spáči v hamakách, ale aj tí čo na pochode neustále podozrievajú svoje topánky z toho, že nie sú dosť dobré.  Ak chcete dosiahnuť pohodu, nestačí len nadávať. Musíte pre to niečo spraviť.

Hýčkajte ich v ovčej vlne

Na hrubých ponožkách z ovčej vlny nie je nič, čo by vás na prvý pohľad lákalo. Majú nemotorný tvar, mizerné gumičky a okrem toho môžu aj pichať na nohách ak sa s vlnou priveľmi nemáte radi. Keď sa však naučíte s nimi žiť, verte tomu že nič teplejšie do topánok na potulky krajom nenájdete.

Ovčia vlna hreje i vtedy, ak sa pri pochode nasýti parou alebo namokne vodou ktorá prenikne do topánok. Všetko však platí len do tej chvíle, kým majú ponožky svoju hrúbku a nadýchanú štruktúru. Kupujte ich aspoň v 425g gramáži, pre nocľah v spacáku nájdete v ponuke predajcov i 800g sibírky.

Koľko stoja najlacnejšie ponožky z ovčej vlny? Do 8 eur za dva páry ich nájdete kdekoľvek.

Voskujte topánky

Nespoliehajte sa na to, že kožené topánky znesú všetko. I keď ich výrobca povrchovo upravil tak aby odpudzovali vodu, každá ochrana sa časom oderie o steblá tráv a terén cez ktorý prechádzate. Viac ako akákoľvek impregnácia pomôže pri ochrane proti vode povrchová vrstvička vosku.

Vždy ho nanášajte za studena tak, aby neprenikol do štruktúry kože. Neupchá jej póry, nespôsobí stvrdnutie kože a ani neurýchli jej starnutie. Tak ako vosk nanesiete, tak sa v prírode postupne oderie. Obnovujte jeho vrstvičku znova a znova. Namiesto experimentov si radšej kúpte hotový vosk od renomovaného výrobcu.

Uvoľnite šnúrky

Pri každej pauze je fajn, ak pustíte k nohám viac krvi. I v tom najväčšom blate si môžete v sychravom dni pri prestávke na čaj alebo občerstvenie povoliť šnúrky, aby sa nohy mohli „nadýchnuť“. Nejde však iba o samotnú mašličku uviazanú hore.

Uvoľnite šnúrky až po najspodnejšiu dierku a povytiahnite jazyk topánok do uvoľnenej polohy. Potrvá približne desať minút, kým telo zareaguje a využije túto voľnosť. Najväčšmi pocítite výsledok po tom, čo sa opäť vydáte na pochod. Nohy sa okamžite zahrejú v pohybe.

Meňte vložky na pochode

S vložkami do topánok je to podobné ako s karimatkou. Musia byť fit, aby dokázali celú vašu váhu s batohom oddeliť od studenej zeme. Vlhké, ušliapané a unavené nebudú hriať, ani keď si to budete akokoľvek želať. Je to, ako by ste sa pri nocľahu spoliehali na to, že vás od zeme namiesto hrubej karimatky zahreje tenká celta.

Ak máte problém so studenými nohami, pribaľte si do batoha dva páry vložiek naviac a meňte ich v priebehu dňa vždy, keď budete mať pocit že zlyhávajú. Väčšinou za to môže vlhkosť, ktorá cez textilný materiál prenikla aj do penového nosiča. Keď opäť vyschnú, budú pripravené putovať späť do topánok – napríklad na druhý deň.

 

Posilnite ich gaštanmi

Riedka krv a mocné cievy – to je ten najlepší recept, ktorý vás ochráni proti studeným nohám. Kým sa rozhodnete zájsť do lekárne, aby ste si do turistickej lekárničky doplnili tubu s heparínom, mali by ste vedieť, že svoje nohy môžete posilniť i vďaka gaštanom.

Nazbierajte si ich v sezóne do zásoby, a v čistom liehu pripravte macerát, ktorý rozriedite prevarenou vodou. Nezáleží na tom, či takúto tinktúru prelejete do fľaštičky s rozprašovačom, alebo ju zahustíte želatínou do téglika. Vďaka vysokému obsahu aescínu rozprúdite krv a spolu s ňou teplo, ktoré vám tak chýba.

Pred spaním sa zahrejte

Termofor s horúcou vodou, gélové vankúšiky ktoré treba vopred aktivovať varom, chemické podušky ktoré pri otvorení balíčka okamžite hrejú, alebo lovecké ponožky s elektrickým vyhrievaním – všetky majú čosi spoločné. Ak sa po celom dni pochodu vtisnete do spacieho vaku aby ste si oddýchli, patrí sa aby ste nohám dopriali skutočný, hrejivý komfort.

Nečakajte, že sa zahrejú samy od seba v spodnej, zosilnenej časti spacáku s dvomi vrstvami. Musíte im pomôcť skutočným teplom. Iba tak nastolíte pohodu, ktorá aktivuje vaše zálesácke, nočné „vykurovanie“. A ak k tomu pridáte za pohárik mocného likéru, bude to len na pomoc.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

Pridaj komentár