Máte pocit, že dni sú opäť čoraz kratšie a bez svietenia sa nezaobídete? Nie ste v tom sami. Sezóna LED kľúčeniek, čeloviek, lampášov a pátracích reflektorov je v plnom prúde. A to nielen v teréne, ale aj na pultoch predajní.

Štafetu preberajú nové modely vybavené zdokonalenou optikou, LEDkami a výkonnejšími Li-Ion akumulátormi formátu 21700. Aké nové technológie môžete očakávať pri lampáši Olight Seeker 2 Pro? Od začiatku leta sa s ním zoznamujeme na potulkách krajom.

S informačným panelom

Tlačidlo na zapnutie, prípadne druhé na rýchle prepínanie režimov svietenia – to je nevyhnutná výbava každého svietidla. Ak sa však zahľadíte na tlačidlo tohto modelu, budete prekvapení informačným panelom, ktorý ho lemuje.

Kým vo vrchnom polkruhu štvorica drobných LEDiek za priezorom informujú o stave nabitia akumulátora, druhá štvorica zobrazuje výkonový stupeň, ktorý ste si pre osvetlenie zvolili. Stačí jediný pohľad a viete na čom ste.

A to nielen pri používaní v teréne aby ste odhadli zostávajúci čas svietenia, ale aj pri nabíjaní. Na solárnom paneli či nabíjačke v zásuvke vidíte, koľko práce s čerpaním energie ešte lampáš čaká. Ide o užitočnú výbavu, ktorá sa vám dostane okamžite pod kožu.

Nezáleží na tom, či kempujete, pochodujete nočnou krajinou, alebo pomáhate pri dohľadávke či záchranných prácach. Vždy viete na čom ste.

Väčší akumulátor

Ak ste doposiaľ brali Li-Ion akumulátory formátu 18650 ako štandard napájania zálesáckych lampičiek, potom by ste sa mali pripraviť na zmenu. Olight Seeker 2 Pro je osadený akumulátorom s kapacitou 5000 mAh, ktorý je iba o málo väčší ako jeho predchodcovia.

Vo formáte 21700 (21mm priemer, 700 mm dĺžka) si všimnete jeho väčšie rozmery, ak ho na stôl položíte samostatne. Akonáhle ho však zasuniete do tela lampáša, nič podozrivé nevidíte. Akoby všetko bolo pri starom. Nárast hmotnosti je nepatrný, výdrž však ide rapídne nahor.

Nabíjanie obslúžite bez toho, aby ste museli akumulátor vyberať a vkladať do nabíjačky. V lampáši ja zabudovaná ako nabíjacia elektronika, tak magnetický konektor. Vezmete solárny panel, powerbanku alebo adaptér, pripojíte k nej káblik a magnetický spoj sa postará o spoľahlivé spojenie.

Vždy však musíte mať tento špeciálny káblik so sebou, pretože so štandardným USB-C či MicroUSB z navigácie, mobilu či tabletu nepochodíte. Páči sa nám nabíjacia stanička, ktorú výrobca pribalil pre pohotovostné nabíjanie v domácnosti.

Upevníte ju na stôl, stenu či elektrickú zásuvku, pripojíte cez magnetický káblik k nabíjačke a máte pohotovostné zákutie pre nabíjanie vždy, keď lampáš uložíte do stojanu. Ak vám to tak trochu pripomína riešenia pre profesionálov, nie ste veru ďaleko od veci.

Tri LEDky, kompaktná optika

Je iba ťažké uveriť, že v takto malý lampáš dosvieti na vzdialenosť 250 metrov s tým, že do tmy vyšle svetelný kužeľ s intenzitou 3200 lumenov. Stačí však, aby ste sa vydali na prvý nočný pochod a okamžite vidíte čo vás čaká.

Hoci je zdrojom svetla trojica LEDiek Cree XP-L HD CW, kompaktná optika formuje stabilný kužeľ s precíznou geometriou. Polovica výkonu smeruje do strednej časti pre odhalenie detailov v diaľke, zvyšok je rozložený do periferiálneho prstenca. V jedinom nasvietení tak máte výkon pátracieho lampáša a kontextové nasvietenie čelovky.

Svetlo je biele, s jemným nádychom do studených tónov, avšak so širokým spektrom farebnosti. Znamená to, že v teréne i budovách rozoznáte v absolútnej tme nielen farby, ale aj ich jemné variácie odtieňov. Výkon je regulovaný  štyroch stupňoch, výdrž sa pohybuje v rozsahu od 2 do 288 hodín v závislosti od zvoleného režimu.

Nikdy sme nemali pocit, že by sme nenašli výkon v intenzite, ktorú vyžaduje situácia. Od 5-lúmenovej svetlušky, cez 50 a 300 lúmenové osvetlenie pre pohyb v známom i náročnom teréne, až po 600, 1200 a 3200-lumenové pátračky, ktoré dokážu prekvapiť kvalitou kresby v diaľke. Či ide o kontúry rozpadnutej útulne, alebo smerovú tabuľu či terč, všetko je jasné.

A to nielen na voľnom priestranstve, ale aj v porastoch, kde svetlu síce chýba plastické podanie scenérie, avšak prienik cez konáre a húštiny je znateľný.

Ovládanie nemusíte trénovať

Ak má lampička stavový panel batérie a výkonu, dá sa očakávať, že i jej ovládanie bude jednoduché. Riadiaci čip má pamäť pre naposledy zvolený režim a tlačidlom netreba klikať, aby ste zvolili správny režim svietenia. Jednoducho ho zatlačíte a dostupné režimy sa cyklujú jeden za druhým. Zodvihnete prst a ten posledný zostane aktívny.

Plný výkon na dvojklik, tlmený štart na dlhé zatlačenie, stroboskop na trojklik – všetko je tu. V plnej taktickej výbave, avšak s ovládaním jedinej gombičky. Ak sa naučíte naslepo nahmatať ju v každej situácii, nebudete zaostávať ani v prekvapení.

Vo všetkom pomáhajú protisklzové, gumové črienky s prelismi na prsty, na ktorých nahmatáte správne natočenie. Pri používaní rukavíc ich nevyužijete, ak však príde na zimnú sezónu. Zapáči sa vám, že silikón je na dotyk teplejší ako kov samotný.

Nosenie podľa chuti

Keďže ide o svietidlo s triedou odolnosti IPX8, dážď, blato, prach a zo skúseností vieme že ani pády na tvrdú zem nemajú žiadny vplyv na funkčnosť. Vďaka tesniacim o-krúžkom, trapézovým závitom a mazivu sa dnu nič nedostane. Preto nestoja v ceste žiadne spôsoby nosenia.

Sponu pre priame upevnenie na popruh či molle väzbu pri tejto lampičke nenájdete. Ak však využijete dodávané puzdro, razom máme prepravný kontajner ktorý pripevníte k čomukoľvek – od priečinku batoha, cez skobu na chlebníku, cez molle prievlek na veste až po opasok či akýkoľvek taktický nosič.

Pridať môžete i zápästnú šnúru, ak vám pomôže v náročnom prostredí udržať lampičku v rukách i vtedy, ak musíte s prstami pracovať pri svojom pohybe. Nylonové puzdro je kvalitne šité, so spoľahlivým uzamykaním, s prievlakom ktorý možno vďaka patentke otvoriť, aby ste nemuseli vyvliekať opasok z nohavíc ak ho chcete pripnúť na nohavice.

Páčilo by sa nám však, ak by k takto dobre vybavenému modelu pridával výrobca automaticky aj difúzor. Pri vysokom výkone dokáže tento pátrací lampáš výdatne nasvietiť i celú miestnosť, ak sa svetlo z kužeľa rozprestrie do celého objemu.

Olight Seeker 2 PRO (167,95€) je mimoriadne kompaktný, výkonný pátrací lampáš s výdržou, ktorá predstihuje očakávania. Vybavený je pohodlným magnetickým nabíjaním, stavovým panelom a šikovným puzdrom pre neobmedzené možnosti nosenia. Pod robustnou kapotou ukrýva najmodernejšie technológie v aktuálnej ponuke LED svietidiel.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár