Je to jasný kužeľ svetla ktorý prenikne tmavou nocou tak mocne, že sa vám zdá akoby za vami ktosi rozsvietil reflektor automobilu. Na stovky metrov sa pred vami v plnej farbe odhalí krajina, z ktorej čítate i ten najdrobnejší detail.

Málokto by uveril, že lampáš ktorý odhalil skryté tajomstvá je iba o málo väčší ako zovretá päsť. Aké to je, ak sa na nočné potulky krajom vyzbrojíte najnovšími technológiami svietenia? Od začiatku leta sa v teréne i pri práci zoznamujeme s pátracím lampášom Fenix LR35R.

Kompaktné vyhotovenie

Pochôdzkari, strážcovia poriadku a záchranári životov by mohli rozprávať dlhé hodiny svoje zážitky so svietením. Ťažkých, dlhých a objemných lampášov sa nanosili pri svojej práci viac ako dosť. Máloktorý z nich by však pred pár rokmi s odvahou povedal, že kategória výkonných svietidiel sa scvrkne tak mocne, že sa z opaskových postrojov presťahujú do vreciek.

Fenix LR35R už na prvý pohľad  prezrádza, že pod kapotou ukrýva štedrú dávku výkonu. Hoci svojou dĺžkou neprekračuje štandard vreckových svietidiel, široká hlava a plochá rukoväť pôsobia priam majestátne. Preto vás neprekvapí, ak v rukoväti nájdete dva nabíjacie akumulátory uložené bok po boku a v hlave šesticu výkonných LEDiek zoskupených do tvaru kvetu.

Zavalité vyhotovenie, ktoré tak trocha budí i rešpekt sa rozplynie v dlani vo chvíli, čo na lampáš siahnete. Dlaň príjemne obopne zaoblené telo, palec dosadá na ovládacie tlačidlo a 382 gramov pracovnej hmotnosti sa rozplynie v pohyboch ruky.

Priestranný a široký kužeľ

Ak sa na škatuli dočítate informáciu o dosvite na vzdialenosť 500 metrov a jase 10000 lúmenov, len ťažko si predstavíte ako sa tento obrovský výkon prejaví v teréne. Je to rovnaké, akoby ste do rúk vzali obrovský reflektor, ktorý pred vami rozžiari mimoriadne široký kužeľ. Vďaka výbornej geometrii optiky nespoznáte, že svetlo prichádza z pol tucta jednotlivých bodov.

Kužeľ je extrémne široký, celistvý, s mäkkým prechodom intenzity a dôrazom na stredovú časť. Svetlo vykresľuje plastické reliéfy terénu a v jeho dennom, bielom podaní sa javia byť farebné odtiene až mimoriadne verné. Veľmi rýchlo odhalíte prednosti tohto lampáša – farebné vykreslenie periférií obrazu a jednoduché odhadovanie vzdialeností.

Teplo, ktoré sa vyvinie pri svietení na seba pri plnom výkone nedá dlho čakať. Postupne preniká k prstom, až kým nezahreje celú dlaň. V nočnej, chladnej prírode je fajn, ak skrehnuté prsty opäť získajú potrebnú citlivosť. Prehriatia sa báť nemusíte – elektronika má všetko pod kontrolou.

Množstvo svetla máte pod palcom

Jediným tlačidlom prepínate výkon s voľbou 10000, 3000, 1200, 450 a 50 lumenov s tým, že riadiaci čip si vždy zapamätá poslednú voľbu, aby ste sa vyhli cyklovaniu pri každom zapnutí. V každom režime vás čaká rovnako široký svetelný kužeľ s tým, že postupne sa bude skracovať dosvit a intenzita farieb v periférii.

Pri 3000 lúmenoch dosvietite približne na polovičnú vzdialenosť v porovnaní s plným výkonom, pri 1200 lúmenoch na 170 metrov, pri 450 na 105 metrov a pri delikátnom 50-lumenovom svite na 30. Nakrytie plochy svetlom je však štedrejšie ako pri vreckových lampášoch, takže neraz máte pocit, akoby bol váš výhľad tak dobrý ako s čelovkou na hlave.

Či na jedno nabitie dosiahnete 80-hodinovú výdrž alebo sa v plnom nasadení dostanete k pol druha hodiny závisí iba na tom, ako šikovne pracujete s voľbou svetelného režimu. Isté však je, že sa nikdy neocitnete v úplnej tme. Tak ako sa míňajú zásoby energie v akumulátoroch, elektronika prepne i výkon na menší ak treba.

Utajene, takmer bez povšimnutia to robí aj pri dvoch najvýkonnejších stupňoch. Tam sa však riadi teplotou, aby LEDky, riadiaca elektronika a akumulátory v plnom nasadení zostali fit. Ak je to potrebné, plynulou gradáciou uberie na čas z výkonu, kým sa všetko vráti do normálu. Pri pohybe v teréne si to však všimnete len zriedkavo.

Hoci nejde o svietidlo, ktoré by sme radili do série taktických, predsa len dostalo do výbavy čosi naviac. Stroboskopický režim, ktorý v plnom výkone dokáže nielen otupiť zrak ľudí či zveri, ale aj naplniť úlohu núdzovej signalizácie. Ak otočíte v nočnom opare reflektor do oblohy, na niekoľko kilometrov bude vidno nezvyklý svetelný úkaz.

Energia pod kontrolou

Asi nemusíme spomínať, že ovládacie tlačidlo je vybavené funkciou dvojkliku, ktorá funguje ako bezpečnostný zámok. Ak ho aktivujete, nestane sa vám, že sa lampáš rozsvieti v batožine alebo výstroji bez vášho vedomia a vybije sa.

Prehľad o stave akumulátorov sa vám ukáže pri každom kliknutí. Zelená a červená LEDka trvalým svitom alebo blikaním prezradia, koľko energie vám zostáva na svietenie. Tá je uložená v dvojici Li-Ion akumulátorov formátu 21700 s kapacitou 4000 mAh pre každý z nich. Ide o akumulátory s mimoriadne vysokou kapacitou, ktoré sú schopné zabezpečiť pri napájaní lampáša až 30-ampérový prúd.

Nabijete ich bez vyťahovania – prostredníctvom USB-C konektoru cez priložený káblik. Musíte si však nájsť zásuvku alebo adaptér, ktorý vás nebude pri nabíjaní zdržiavať slabým výkonom. Ak sa priblížite k hranici 5V/3A nabíjanie vám nezaberie viac ako tri a pol hodiny. Z plne vybitého stavu do úplného nabitia. O všetkom vás opäť informuje farebná LEDka na tlačidle.

Nezničiteľná prežije i v extrémoch

Telo z hliníkovej zliatiny, eloxovaná povrchová úprava, čelný lem z nerezovej ocele, zaoblené hrany a precízne spracované závity s tesneniami v podobe vymeniteľných o-krúžkov. Tento lampáš dosahuje rovnakú kvalitu ako ostatné svietidlá v ponuke výrobcu. Ide o CNC opracované puzdro, na ktorom nenájdete jedinú chybičku, cez ktorú by dnu prenikla voda alebo prach.

Výrobca garantuje triedu odolnosti IP68 a netají sta tým, že má za sebou i náročné testovanie vibráciami, extrémnymi teplotami a nárazmi. Zo skúsenosti môžeme povedať, že ide o model určený pre profesionálne nasadenie, pri ktorom nikdy neviete akým mrzutostiam čelíte. Voda, bahno, mráz – nič nenaruší bezproblémové používanie.

Ak by ste sa však chystali za polárny kruh, vyplatí sa vymeniť pribalené akumulátory za náhradné, pri ktorých sa nemusíte obávať pomalého rozsvecovania ani pri teplotách pod -35 °C. Fenix ich ponúka ako samostatné príslušenstvo nielen pre tento model lampáša.

Vždy v pohotovosti

Páči sa nám, ako sa konštruktéri a dizajnéri vysporiadali s ergonómiou. O tom, že lampáš dokonale sadne do dlane sme už hovorili. Dôležité je však aj to, ako sa cítite pri jeho nosení v pohotovosti. Pevným klipom ho upevníte na vrecko pracovnej blúzy, popruh postroja alebo molle väzbu.

So zápästnou šnúrou zasa máte istotu, že vám v náročnej situácii nevykĺzne z dlane na zem. A ak príde pre pohotovostné nosenie na opasku, v dodávke nechýba ani dobre spracované puzdro zaistené suchým zipsom.

Fenix LR35R ( 199,90 €) je výkonný pátrací lampáš, ktorý nesie pod robustnou kapotou najnovšie technológie zo sveta svietenia. Výrobca vytvoril široký kužeľ svetla s vysokým výkonom pomocou šiestich lediek Luminus SST-40, ktoré osadil do hlbokého, deleného reflektora s dokonalým zmiešavaním čiastkových kužeľov. Pridajte k tomu výkonné akumulátory 21700, múdru elektroniku a dokonalé továrenské spracovanie šasi – pred vami je lampáš ktorý zaručene nesklame.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár