Výroba improvizovaného rebríka, budovanie prístrešku na nocovanie, chystanie dreva na táborák ale aj úprava miesta pre hamakové táborenie – všetky majú čosi spoločné. Ak máte so sebou iba nôž, čaká vás mimoriadne veľký záber pri práci s drevom.

Možno ste v tejto chvíli pomysleli na sekerku. Avšak od chvíle, keď sa nám do rúk dostala švédska reťazová píla Nordic Pocket Saw Premium, máme pocit akoby to išlo neraz rýchlejšie a šikovnejšie. Zoznamujeme sa s ňou od prelomu rokov na potulkách krajom.

Myšlienka, ktorá tu už bola

Ak príde reč na vreckové píly, zdá sa vám že o nich už viete všetko. Raz je to iba núdzový drôt s opletom, ktorý sa prederie skôr ako spravíte naplánovanú prácu. V krajnej núdzi je však na nezaplatenie. Inokedy vás zasa čaká výkon, ktorý je na hranici ľudských síl.

Máte pocit, že ste sa s pílením namordovali už tak mocne, že lepšiu techniku už nenacvičíte. Viete, že máte ťahať ruky od seba a udržať pílu v pohybe, aby sa nezasekla v surovom ani suchom dreve. Zdá sa však, že zuby vyžadujú viac sily, ako sú schopné ruky dodať v rozumnom čase.

V čom je švédska píla Nordic Pocket Saw iná? Za svoj vzor si vzala akumulátorové reťazové píly, s ich obmedzeným výkonom a otáčkami.

Nitovaná pre ručný pohon

Každý, kto už niekedy brúsil reťazovú pílu okamžite zbadá rozdiel. Články reťaze sú nitované v neštandardnom poradí. Pravý a ľavý zub otočený vpravo, pravý a ľavý zub otočený vľavo. Tak, aby bola píla v zábere pri pohybe oboma smermi s tým, že jedna činná súprava sa strieda s nečinnou.

Výrobca navyše siahol po článkoch formátu . 325″, takže sú o poznanie užšie a s plytším záberom. Spoznáte to vo chvíli, keď pílu vezmete do rúk a postavíte sa ku klátu dreva. Bez toho aby ste v rukách cítili nadľudskú záťaž, na zem sa sypú úhľadné stružliny práve tak, ako z reťazovej píly.

Keďže ručné vedenie nevyžaduje pravidelný rytmus ako hnacie koliesko píly, spojovacie časti reťaze sú kratšie ako ich poznáte. Vďaka tomu sa na kratšiu dĺžku podarilo vtesnať viac ostrých zubov.

Vždy čistá, ostrá a namazaná

Prvé pocity sú natoľko mocné, že sa vám zdá akoby ste opäť našli cestu, ktorú ste v minulosti viackrát zavrhli. Platí to však len dovtedy, kým pílu udržíte v dokonalom, fit stave. Musí byť čistá, ostrá a namazaná.

Zo začiatku nepotrebujete viac ako plechovičku s čistiacim mazivom WD-40. Po práci reťaz otriete handričkou a prúdom ľahkého oleja z nej vypudíte všetky zvyšky vlhkosti, miazgy a pilín. Olej takmer okamžite obsychá a píla môže putovať späť do batoha alebo na opasok. Improvizovať so slaninkou alebo maslom sa nevyplatí – nezabránia hrdzi, aby sa objavila na článkoch.

Potrvá dlhší čas, kým budete musieť siahnuť na okrúhly pilník s priemerom 4 milimetre, aby ste obnovili ostrie píly. Hoci tento úkon za sebou ešte stále nemáme, nie je to nič čo by sme nepoznali z ťažby. S vodiacou šablónou i bez nej.

Suché i mokré, v lese aj na chalupe

Dlátovité zuby s obmedzením hĺbky záberu nerozlišujú medzi tým, či pílite surový jaseňový kmeň s priemerom stehna, alebo ste sa pustili do suchého smrekového hranolu s prierezom desať na desať. Ak sa vám podarí troška od seba dostať ruky, každý ťah prináša viditeľný postup. Je to mimoriadne motivujúce, keď vidíte ako sa rezná škára prehlbuje priamo pred očami.

Píla je však natoľko praktická, že sa priam pýta na použitie na miestach, kde s obyčajnou pílkou nepochodíte. Tam kde treba vypíliť nálety z pletivového plota, alebo urobiť preriezku v zanedbanom ovocnom sade, tam všade píla prekvapuje svojou obratnosťou. Prevlečiete ju, prihnete poza letorast a pílite.

Možno podobná skúsenosť viedla k tomu, aby svoju pílu ponúkol aj v ďalších vyhotoveniach. To prvé je predĺžené, určené pre dvoch ľudí. Chopia sa popruhov a pília spoločnými silami. Druhé je s príslušenstvom vyladené pre arboristov, ktorí vo výškach udržiavajú koruny stromov.

Slušivé vyhotovenie

Hneď od začiatku nás príjemne prekvapilo vyhotovenie, ktoré sa vyhýba kompromisom a nedorobkom. Konce reťaze sú nitované na kovové držiaky s rovnakou povrchovou úpravou ako má reťaz samotná.

Popruhy sú z kože, precízne prešité tak, aby sa v najväčšom zápale práce neodpárali. Pridajte k tomu rovnako dobre spracované puzdro  z kože na opasok alebo na batoh a ste v obraze.  Ak by výrobca pridal ešte nejakú šikovnú olejničku, vyhli by ste sa aj spreju pre ošetrenie v teréne.

Nordic Pocket Saw Premium (99,00 €) je svojim spôsobom unikátom, kedy bola reťazová píla upravená skutočne tak, aby ladila s výkonom a ergonómiou ľudských rúk. Bez toho, aby ste potrebovali nácvik, všetko vám sadne do rúk a s radosťou pozeráte na hobliny, ktoré sa hromadia pod prehlbujúcou sa reznou ryhou. Píla naprieč vláknami reže rovnako dobre suché i surové drevo a nezdá sa, že by bol veľký rozdiel medzi hustejším a redším masívom. Okamžitá motivácia, kvalitné spracovanie a slušivá koža dáva tejto píle mimoriadny šmrnc. Ak si ju raz požičiate na vyskúšanie, už ju z rúk asi nepustíte.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

    • Ak by som to mal povedať, tak námaha je približne polovičná a rýchlosť pílenia trojnásobná. Un-believeble saw odoberá triesky zubom, táto švédska píla ukrajuje plátky dreva dlátom. A to ide oveľa šikovnejšie a efektívnejšie. Medzi touto dvojicou by som sa určite rozhodol pre Nordic Pocket Saw.

Pridaj komentár