Bobry majú hlodavé zuby, ďatle dlátovité zobáky a huby zasa neuveriteľnú trpezlivosť. Ak príde na prácu s drevom, človek nemá šancu súperiť s nimi bez dobrých nástrojov. Čo nestihne načať príroda,  do toho sa musíte oprieť sekerkou, zálesáckym nožom, lyžičkárom, rezbárskym nožíkom alebo dlátom.

Nie je tajomstvom, že ak má ísť o kvalitu, ide o výbavu ktorá ide do peňazí. Z času na čas sa však nájde výnimka. Počuli ste už o ukrajinskej dielni BeaverCraft, v ktorej sa rodí remeselné náradie za veľmi atraktívny peniaz? Zoznamujeme sa s ním od sklonku minulého roka v teréne i redakčnej dielni.

Z nedostatku vášeň

Každá dielňa má svoj príbeh a BeaverCraft nie je výnimkou. Vznikla na kolene a takpovediac z núdze. Ak sa rozhodnete strúhať polená aby ste ich premenili na varešky, vystačíte si s nožom čo nosíte za opaskom. Stačí však zatúžiť po lyžici, kukse, tanieri alebo miske a bez ďalšej výbavy to nejde.

Hlboko do vreciek mali aj mládenci, ktorí sa rozhodli experimentovať. Svoje prvé rezbárske náradie si vyrobili svojpomocne a keď sa zapáčilo aj ich priateľom, postupne cibrili svoje zručnosti a začali s budovaním dielne.

Nie, nečakajte kováčsku vyhňu v romantickej búde ukrytej hlboko v lesoch. Svoje zázemie vybudovali na okraji Kyjeva s vedomím, že nie sú sami. Od roku 2014 sa snažia šíriť svoju prácu do sveta. Prečo práve rezbárske náradie?

Keďže nejde o meče do boja, väčšina nástrojov je iba drobným kúskom dobre opracovaného kovu, ktorý je osadený do drevenej rukoväte. A práve o to ide. Načo platiť za značku a továrenský kolos, ak sa to dá zvládnuť aj jednoduchšie.

Od úžitku k nástroju

Ak máte v krvi rezbárske remeslo, pri prvom kontakte s rezbárskymi nožmi, lyžičkármi a dlátami BeaverCraft vám je jasné, že nejde o žiadny zápecný experiment. Vychádzajú zo zaužívaných štandardov a z každého kusu cítiť, že rezbárstvo nie je cudzie ani ľuďom, čo stoja za  týmto projektom.

Namiesto toho, aby veľkosťou, tvarom a kontúrami precízne kopírovali geometriu iných značiek na trhu, držia sa iba načrtnutých línií. Vďaka tomu tu nájdete i nástroje, ktoré priam vypĺňajú medzeru medzi tými, ktoré už možno máte doma.

Čepele sú z vysokouhlíkovej ocele, zručne tvarované , niekedy prehnuté, vždy v takej hrúbke, aby malo ostrie správny sklon pri kontakte s drevom. Nenájdete tu tenké plieškové dláta ktoré do dreva nejdú pre nesprávny sklon. Všetko funguje na prvé vyskúšanie.

Ručná práca nesie rozdiely

Výbrusy sú ručné – bez rušivých fazetiek – vyrobené na pásovej brúske. Každé z ostrí je následne zaleštené. Znamená to, že vo chvíli keď nôž  alebo dláto vytiahnete zo škatuľky, môžete ho okamžite používať – v mäkkom vŕbovom dreve ale hoci aj húževnatej lieske. Ak ste zvyknutí na fazetky pri More alebo nevyhladené výbrusy pri Narexe, zaručene vás to poteší.

Až po čase, pri prvom brúsení na kameni vás čakajú drobné korekcie. Nie preto, aby nástroje lepšie rezali, ale aby plochy výbrusu dosadali na kameň celou plochou. Na ručné brúsenie na kameňoch vo výrobe predsa len nie je čas.

Tvrdosť ocele má rozptyl

Spomínali sme, že nože a lyžičkáre sú z vysokouhlíkovej ocele a dláta väčších formátov z uhlíkovky. Naleštené aby príliš nehrdzaveli a s laserovým značením, aby ste ich vedeli pomenovať. Ako je to s ich tvrdosťou? Nazrime tak trochu do klasiky.

Mora of Sweden sa podľa našich meraní drží na úrovni 55.5 HRC, Hultafors ide vyššie na 56.0 HRC, čo je dosť na to aby ste ich nožmi mohli bez poškodenia sekať klince. A ak príde na záplavu lacných čínskych rezbárskych nožov, tí to ženú k 58.8 HRC.

My sme pri nožoch BeaverCraft namerali pomerne široký rozsah tvrdostí – od 38 do 50 HRC v závislosti od miesta a nástroja, vždy v časti tesne nad výbrusom. Môžeme sa nazdávať, že ide o náradie s parciálnym kalením. Za krátky čas používania sme nezaznamenali ani nadmernú mieru tupenia, ani problémy s vyštrbovaním a vytrusovaním ostria.

Všetko funguje k dokonalosti a ak si sadnete k súprave najlacnejších vodných kameňov a Rozsutcu, máte ich pod kontrolou.

Nielen drobčekovia

Ak máte pocit, že sortiment končí na hranici kratučkých rezbárskych dlát, nožov a lyžičkárov, určite vás prekvapí že firma už dospela natoľko, že odkáže ponúknuť aj náradie väčších formátov. Poznáte tie lyžičkáre pre dlabanie misiek, do ktorých sa môžete zaprieť remienkom na krku.

A iste poznáte aj obojručné dočisťovacie nože v ich škandinávskej podobe. Pridajte k väčším náradiam i drobnejšie čepele s veľkými rúčkami pre silnú páku a záber – ihneď ste v obraze. Postupom času sa v sortimente ukazujú veci, ktoré žiadajú zákazníci.

Jednoduché, ale funkčné

Keďže dielňa robí super prácu s kovom, k rukovätiam si vyšliapala krátku a rozumnú cestu. Čepele sú tlakom zasunuté do vŕtania, ktoré je alebo nie je vystužené obručou z medenej rúrky. Je to systém, ktorý ihneď odpozorujete ku svojmu vlastnému prospechu.

Rukoväte majú dva i tri spôsoby tvarového vyhotovenia, v závislosti od nástrojov. Od švédskych súdkov, cez rezbárske esíčka až po čínske latkové tvary. Vždy z prebrúseného jaseňa, narýchlo napusteného olejom.

Takže ak si radi budujete k náradiam vzťah, prídete si na svoje. Dobrúsiť rukoväť, napustiť ju olejom, preleštiť voskom – a razom ste vo svojom oddychovom ošiali. Nejde o to, že by nástroje takúto starostlivosť potrebovali – veď sa vyleštia v dlani aj pri práci. Ide o ten príjemný pocit.

Do batoha i do dielne

Ak si náradie pozriete na predajni BushcraftShopu, určite neodídete s jediným kúskom. A ak si ho objednáte cez internet, o pár dní budete chcieť  ďalšie. Myslite preto od začiatku na ich odkladanie a skladovanie.

Je viac ako isté, že lyžičkár bez koženého krytu si pýta o škodu alebo úraz. A ak príde na ďalšie nástroje, tiež žiadajú miesto pre parkovanie. Ak nepracujete s kožou a neplánujete si ušiť rolovaciu kapsu pre ich uloženie, potom neprehliadnite tú, v ponuke pod značkou Jubö.

Bez papierových alebo kožených návlekov sa síce nezaobídete. Užijete si však ten komfort istoty. Všetko máte na jednom mieste, vždy pripravené v pohotovosti. Hoci aj s keramickou tyčinkou alebo prúžkom kože pre obtiahnutie.

Rezbárske nože, lyžičkáre a dláta BeaverCraft (od 14,00 €) prinášajú veľmi priaznivý pomer medzi cenou, kvalitou a úžitkovou hodnotou. Ak vstupujete do sveta úžitkového a umeleckého rezbárstva, držte sa ich. Ak už ste na palube, hľadajte nástroje ktoré vypĺňajú medzeru medzi tými vašimi. A ak predsa len máte dobrý nápad, dajte o ňom vedieť dovozcovi a ľahko sa stane, že práve vďaka vám pribudne v sortimente nástroj naviac.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár