Je to kus výbavy, bez ktorej sa nezaobíde žiadny zálesák. Nožom ku krajcu chleba prikrojíte slaninku a cibuľu. Nožom očistíte zemiaky a nakrájate mäso na guláš. Nožom pripravíte drobné triesky na rozkúrenie vatry. A ak príde na budovanie tábora, všetky tie kolíky, závesy na hrnce a pekne zaoblené tyčky na prístrešok tiež vnikajú pod ostrou čepeľou noža.

Je nepísaným pravidlom, že stačí jediný pomocník na opasku či v batohu, aby vás v teréne nič nezaskočilo. Ako sa s touto výzvou popasovali v českej, nožiarskej manufaktúre Acta Non Verba? Zoznamujeme sa od včasného leta na potulkách krajom s nožíkmi ANV zo série P200.

Elegancia pre všedný deň

Zabudnite na okázalé dizajny s prvkami, ktoré do diaľky volajú, že ide o nôž do prírody. V tomto prípade je všetko akési iné – uhladené, elegantné, ba priam ukážkové. Do rúk sa vám dostávajú tie najmodernejšie materiály vo vzhľade, ktorý pohladí dušu.

Zo zaoblenosti, kontinuity kontúr a kontrastu kovu s plastom priam dýcha akési posolstvo. Robíme nože, ktoré sa nám páčia. S presvedčením, že vás nesklamú pri akejkoľvek úlohe bez ohľadu na to, či ste doma vo dvore, na rybách, zálesáckom pochode alebo na poľovačke.

Čo vám napadne pri prvom kontakte? Pocítite akúsi ľahkosť. 156 gramov nie je na takýto nôž veľa. V rukách rozoznávate stredne veľký nôž, z ktorého priam srší jeho obratnosť, všestrannosť. Je to jeden z tých nožov, ktorému by ste dali prívlastok univerzál. Nie je zastrašujúci, nie je ohromný. Možno by ste ho i v kuchyni v nepozornosti prehliadli medzi ostatnými.

Výborná ergonómia

Tento nôž sa nepýši drevenými črienkami z exotických drevín. V dlani cítite chlad kovu a drsný povrch odolného polyméru. Akoby ste sa dotkli preparovanej žraločej kože, po ktorej ruka nekĺže ani vtedy, ak je mokrá, zamastená alebo zamazaná blatom.

Črienky sú z kompozitu G10, ktorý po frézovaní prešiel pieskovaním a hladením, aby z neho netrčali neustrojené konce vlákien. Cítite ako vám ruka pri každom ťahu obopína rukoväť pevnejšie a pevnejšie, pri silových prácach pocítite nenápadné zalomenie kdesi na pomedzí prostredníka a prstenníka.

P200 výborne sedí v ruke bez ohľadu na to, či máte medvedie laby, alebo dlhé prsty klaviristu. Rukoväť je štíhla a predsa jej svojim spôsobom nechýba objem, na ktorý ste možno zvyknutí zo zálesáckych nožov typu woodlore.

Vyváženie síl

Ak má rukoväť 12 centimetrovú dĺžku, na aktívnu časť čepele pripadá z fulltangového vyhotovenia presných 10 centimetrov. Na papieri či obrazovke to možno nič neznamená. Ak však začnete s nožom pracovať zistíte, že ide o pomer ktorý vás priam povoláva do sily v reze.

Kým krájate potraviny máte chuť držať rukoväť skôr jednotlivými prstami ako zovretím. Vzletná manévrovateľnosť priam prenáša milimetrové pohyby prstami do centimetrových vychýlení čepele. Ste ako kuchári, ktorí majú nôž pod kontrolou.

Zovrite však rukoväť do dlane a zatisnite čepeľ do dreva, aby ste vystrúhali bohatú hlavu kudrliniek chlpatého drievka pre podpal a zdá sa vám, akoby sa ľahučký nôž menil na rázny, silový nástroj. Päsť sa samovoľne zviera a náklon zápästia tlačí brit ostria do rezu. Istého, presného a presa akéhosi agresívneho.

Na rukoväti je očko so šnúrou ktorá znásobuje silu páky pri osekávaní, nôž sedí výborne v ruke aj pri reverznom úchope. Ak viete zaobchádzať s akýmkoľvek iným nožom, s týmto vám to pôjde od začiatku výborne.

Geometria, ktorá sa nám páči

Materiálom čepele je legovaná nástrojovka Böhler N690, ktorú určite poznáte z nožov List a Patron od Mikovu. V tomto prípade má hrúbku 3.5 milimetra a slušivú, povrchovú úpravu stonewash. Neblýska do očí, nežiada leštenie, svojim rovnomerným, takmer kryštalickým oderom ukrýva odlišný vzhľad nedotknutých a opotrebovaných častí.

Výbrus je vysoký, s decentnou fazetkou. Chrbát je odľahčený, špička si drží maximálnu možnú hrúbku. A aj priebeh čepele v geometrii Skinner akoby sa snažil ponúknuť čo najdlhší brit pre prácu – v jeho základnej ploche, čelnom zaoblení i v dobre ovládateľnom hrote.

Je to nôž, na ktorý si nemusíte dlho privykať, aby ste spoznali jeho tlakovú rezivosť, ochotu prechádzať reznou škárou či odhadnúť silu, akou sa môžete pustiť do páčenia pri výrobe triesok na podpal. Akoby ste plynule cítili jeho spätnú odozvu bez možnosti pochybenia.

Páči sa nám, že si skvele rozumie aj s potravinami, hoci sa 3.5-milimetrová hrúbka môže javiť priveľkou. Všetko je v reznej časti zoštíhlené, takže zemiaky naozaj krájate a neštiepate. Šupku z jabĺčka olúpete skutočne tenkú. A ak príde na mäso, i to prirodzene a hladko kĺže po štruktúrovanom povrchu.

Variácie, z ktorých si môžete vyberať

Keďže ide o rozvíjajúcu sa manufaktúru, podoba noža nie je konečnou. Žiadate od neho taktické zúbkovanie na čepeli? Môžete ho mať. Je pre vás dôležité DLC povlakovanie s čiernenou čepeľou? I to je k dispozícii.

Rovnaké je to s črienkami rukoväte. Čierne alebo oranžové – sami si zvolíte farbu podľa vkusu. ANV P200 je vskutku prispôsobivý. Poslúži ako služobný nôž k rovnošate, diskrétny zálesácky nôž, ale i ako pracovný nástroj, ktorý pri vytratení určite nájdete vďaka reflexnej oranžovej farbe v lesnom podraste.

Údržba vás nezastihne nepripravených

N690 nie je oceľ, ktorá by žiadala neustálu pozornosť. Je pevná, tuhá a pri tepelnom spracovaní na pevnosť 58 HRC nepatrí k tým, ktoré by sa v strese lámali a praskali. Uvidíte to na fazetke, ktorá výbrusu dokonale svedčí.

Najprv sa brit mierne vyleští a zaoblí, potom sa začnú objavovať drobné miesta, kde sa pri bodovej záťaži takpovediac „vytrúsi“ zrno. Trvá to však celé mesiace, kým spozorujete výraznejšie opotrebovanie. K pravidelnému obtiahnutiu vám stačí keramická tyčinka a koža s leštiacou pastou, ktorá skôr alebo neskôr vymení ostro ohraničenú fazetku za menej rezivý konvex.

To je ten správny čas, keď patrí nôž do starostlivosti brúsneho kameňa. Či už to zvládate od ruky, alebo používate pomôcky pre udržanie uhlu, obnova presne ohraničenej fazetky opäť prinavráti nožu jeho panenskú kondičku. Aj s jemnou, mikroskopickou mikropílkou, ktorá mu svedčí viac ako úplné ohladenie.

Tvrdý, syntetický kameň má prednosť pred mäkkým vodným kameňom. Brúsiteľnosť je až mimoriadne bezproblémová. S istotou si stojíme za tým, že ho nabrúsite aj v teréne takpovediac na kameni pri potoku.

Puzdro predurčuje  dostupnosť

Čierne kožené puzdro priam podvihuje eleganciu tohto noža. Je za mokra tvarované, z precízne zaoblenými hranami a strojovým šitím, ktoré je zvládnuté oveľa lepšie ako je zvykom. Dratvy  sú zapustené do žliabkov, takže nenájdete kritické miesto, kde by sa šitie predralo a začalo sa puzdro rozoberať. Môžete sa vykrúcať koľko len chcete – nôž z puzdra nevypadne.

Možno je takáto elegancia až príliš pekná na to, aby ste ju drali v prírode. Isté však je, že na koženom puzdre nenájdete nič na ručné dorábanie a úpravy. Vyhotovenie je skutočne pekné. Dostanete ho na širší opasok, ale aj do cestovnej batožiny či batoha.

V silnom kontraste je technické puzdro z Kydexu, ktoré priam volá po tom, aby ste ho vzali do terénu. S precíznosťou formovania, šnurovaním a popruhovým systémom pre horizontálne i vertikálne nosenie na opasku či molle väzbe nenájdete spôsob kotvenia, ktorý by k nemu nepasoval. Dizajnéri mysleli skutočne na všetko – takže ak máte chuť, puzdro môžete podvesiť hlboko pod opasok pre pohodu pohybu.

Nič modernejšie nenájdete, čo by vám v jeho technickom vyhotovení chýbalo. A ak sa rozhodnete priložiť čosi naviac, kydexovou príložkou, skrutkami alebo padákovými šnúrami poriešite čo vám len srdce ráči.

ANV P200 (od 114,00€) je nôž, ktorý vás priam pobáda pribrať ho do dennej výbavy pri potulkách krajom, táborení a prácach v teréne. Do stredného veľkostného formátu sa výrobcovi podarilo vtesnať nielen dostatok robustnosti, ale aj príjemnú geometriu a vysokú rezivosť. Nevyžaduje veľa údržby, poskytuje variácie vo výbruse a výbere puzdier, dokonca k nemu výrobca garantuje doživotnú záruku. Znamená to, že raz na neho siahnete a už kráča po vašom boku na večné časy.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár