Sú to chvíle váhania, pri ktorých sa neviete rozhodnúť. Páči sa vám pohodlné svietenie čelovky, avšak radi by ste mali svietidlo ktoré možno vziať i do ruky. Obzeráte všestrannosť pracovných lampičiek, ale páčia sa vám aj tie, ktoré majú taktické použitie. Čím to je, že špecializácia je na prvom mieste?

Z času na čas sa však objaví model, ktorý sa snaží premostiť tieto bariéry. Zachytili ste informáciu o tohtoročnej novinke Fenix HM61R Amber, ktorá bola vyladená pre potreby slovenských a českých používateľov? Zoznamujeme sa s ňou na chalupe a potulkách krajom.

Všestrannosť na prvom mieste

Nie je to prvá z čeloviek, ktorá je tak trochu transformerom. Potiahnete za pružný popruh, vytiahnete ju z náhlavného držiaka a razom máte pracovné svietidlo, ktoré vychádza z americkej vojenskej klasiky. Funkčne vychádza z tvaru fajky, má osadenú pevnú sponu a silný neodýmový magnet v základni, vďaka čomu ju upevníte kamkoľvek.

Vezmete ju do rúk, upevníte sponou na ramenný popruh alebo vrecko košele, zavesíte ju na molle väzbu a ak príde na to, i magnetkou ju prichytíte o plech, stožiar alebo nôž zabodnutý do kmeňa stromu. Ak vám to tak troška pripomína čelovku Fenix HM51R Ruby z minulého roku, tentokrát je to iné.

Lampičku vytiahnete z čelovky za sekundu-dve a rovnako rýchlo ju nasadíte späť. Pevná spona je tiež neustále na svojom mieste – nemusíte ju skladať dolu a pripájať. Zaparkovaná je v pohotovosti pod telom lampy, v drážke čelného držiaka. Je tu však niečo navyše – výkon, výdrž a kompaktný formát, ktoré si okamžite zamilujete.

Vysoký výkon, malé telo

Čelovka Amber je ukážkou toho, ako rýchlo napredujú technológie. Vo formáte mocnejšieho prostredníka sa ukrýva Li-Ion akumulátor s kapacitou 3500 mAh a výkonná LED dióda s jasom až 1200 lumenov.

Pridajte k tomu červený prísvit, magnetické nabíjanie, elektroniku s pamäťou vyladenú pre udržiavanie konštantného výkonu a začínate byť v obraze. Akoby sa výrobca pokúsil v jedinom modeli spojiť takmer všetky špičkové technológie aktuálnych modelov, s cieľom ponúknuť lampičku, ktorá sa stane súčasťou vašej každodennej výbavy.

Využijete ju pri zálesáckych potulkách, športe, chalupárčení, opravách, ale aj pri remesle. Netreba vám  rozmýšľať nad tým, aký výkon a spôsob upevnenia potrebujete. Jednoducho sa vám prispôsobí na mieste podľa potreby.

Svetlo pre každú situáciu

Kliknete na tlačidlo, a lampička ožíva rovnakým výkonom, aký ste použili pri poslednom svietení. Či to bolo 5, 50, 150, 400 alebo 1200 lumenov – to zistíte vo chvíli, keď svetelný kužeľ pretne tmu. Približne 70 percent svetla dopadá do jeho stredovej časti, pričom zvyšok s jemnou difúziou, bez gradácie vytvára priľahlý prstenec pre nasvietenie kontextu.

Je to práca kompaktnej optiky s priečnym osadením – bez odrazného reflektora, s funkciou optického hranolu, ktorý formuje svetelný lúč. Projekcia svetla tak trocha pripomína pátracie lampáše s hlbokým reflektorom a presvieteným stredom, vyladené pre dĺžku dosvitu. Ten pri tejto čelovke dosahuje k hranici takmer 150 metrov.

Farba svetla je neutrálna s jemnou prevahou v teplejších tónov. Takže ani pri dlhom používaní nebudete cítiť únavu očí. Nám sa páči nielen mäkký charakter svetla, ale aj jeho prirodzené farebné podanie. Prírodu spoznávate v jej typických farbách a jemnocite odtieňov. Rovnaké je to v urbanistickom prostredí.

Postupný nárast jasu pri každom kliknutí je rozvrhnutý s prihliadnutím na to, že výkon s plynutím času neklesá, ale zostáva statický. Pri 5-lumenovej svetluške vnímate pod nohami čiernobiely reliéf zeme, pri 50 lumenoch sa objavia farby v stredovej časti a hĺbka štruktúry v kontexte. Znamená to, že i v neznámom teréne odlíšite klzkú plochu od stabilnej, hlbšiu kaluž od plytkej, či nástrahy bez toho, aby ste ich individuálne prezerali.

Pri 150-lumenoch už ide o šikovné svetlo pre nenáročné práce, pri ktorom sa farba rozlieva v celom prstenci kužeľa. Nejde len o to, že si ošetríte otlaky, vybalíte večeru a zohrejete hotovku. Pri takomto osvetlení sa dá už aj z pripravenej kôpky paliva spracovať sekerou či nožom triesky na prikladanie. K pohybu môžete pridať beh v parku a na športoviskách.

Znásobte to ku komfortnej 400 a ani horský, exponovaný terén vás nepohltí v neistote. Len v nočnom opare bude stred kužeľa vyslepený bielou hmlou. Neznamená to však, že budete brať ohľad iba na perifériu – ak prehodíte lampičku z čela na ramenný popruh, odklon od osi vám pomôže dovidieť ďalej.

Pri plnom 1200-lumenovom výkone ste už vo svete pátracích lampášov, ktoré sa snažia ponúknuť širší výhľad na úkor nasvietenej vzdialenosti. Tak mocný výkon sa v tejto kategórii svietidiel len tak nevidí. Vyskúšate si ho a viete, že je to lampička ktorú chcete.

A čo je na tom najlepšie? Ani pri tom najsilnejšom oslnení blízkych predmetov jemnocit oka neklesá. Neprekračujete hranice zdravého svietenia, ktoré by  vás na čas vyradilo z hry.

Biela i červená

Čelovku možno prepnúť ale aj naštartovať v červenom režime svietenia, pričom dvojicu LEDiek môžete aktivovať v dvoch rôznych intenzitách. Každý rybár vie, že vďaka červenému prísvitu nestratí výhľad do tmavých diaľok bez osvetlenia. A vedia to aj tí, čo hrajú nočné pochodové hry a stratégie.

Hoci je červený svit dostatočne silný a nakrýva pomerne širokú plochu,  chýba mu homogénnosť pokrytia plochy. Čo chýba intenzite v strede nerovnomerného kužeľa, to sa objavuje v jeho okrajoch. Pravdupovediac, malo by to byť práve naopak. Optika nespojila výkon dvoch LEDiek do jedného ohniska. Postarala sa iba o nerovnomerný rozptyl.

Ak je pre vás červený svit parametrom číslo jedna pri výbere čelovky, tento model si radšej vopred vyskúšajte. Nie je tu šanca dobehnúť to okľukou pomocou farebného filtra či príslušenstvom.

Výdrž, ktorá stojí za to

Nie je v tom žiadna náhoda, že výrobca osadil do čelovky akumulátor s kapacitou 3500 mAh. Dve hodiny svietenia pri plnom výkone, dvanásť hodín pri slušných 150 lumenoch a 300 hodín pri úspornej svetluške sú vytrvalosťou, na ktorú sa veľmi dobre navyká. A nielen na ňu.

Čelovka má indikáciu zostávajúcej energie, automaticky tlmí svetlo aby ste nezostali znenazdania v plnej tme a ak príde na nabíjanie, máte dve možnosti. Buď použijete káblik s magnetickým konektorom, alebo vytiahnete z tela akumulátor a pripojíte priamo k nemu káblik s MicroUSB koncovkou.

A aby ste nezostali bez svetla ani na expedíciách, do čelovky možno založiť aj náhradné napájanie – dvojicu lítiových batérií CR123A, ktoré vytiahnete z pohotovosti batoha. Páči sa nám, táto všestrannosť. Ľahko sa stane, že káblik s magnetickou koncovkou zabudnete doma. Ak však máte aj istotu MicroUSB konektora, akumulátor nabijete štandardnou výbavou každej powerbanky či solárneho panela.

Zničte ju a dostanete novú

Päťročná záruka nie je marketingovou hrou. Konštrukcia, materiál, vyhotovenie, tesnenie a precíznosť spracovania sú na takej úrovni, že je takmer nulová šanca, že lampičku zničíte alebo rozbijete skôr, ako zostarne.

Utopíte ju v bystrine, necháte ju moknúť na hlave, vykúpete sa s ňou v jaskyni a možno sa vám aj spadne zo skál do úžľabiny. A predsa ju vytiahnete, ofúknete nový škrabanec a všetko funguje ako dosiaľ.

Výrobca ju označil bezpečnostným štandardom IP68 a nezabudol ani na náhradné tesnenia do spojov. Ak predsa len môžete čosi po veľmi dlhom čase zničiť, je to membránové prekrytie mikrospínača či mikrospínač samotný.

Zo skúsenosti z predchádzajúcich modelov však môžeme po podrobnej prehliadke prezradiť, že sa nemusíte ničoho báť. Práve naopak. Ba aj dovozca si za roky pôsobnosti na našom trhu vybudoval dôveru svojim prístupom a kvalitou servisu.

Premyslená do detailu

Kráčate po ceste? Popruh do diaľky svieti reflexnými prúžkami a nápismi. Treba vám obrysovku na batoh alebo bicykel – stále či blikajúce červené svetlo je vám k dispozícii. Mrzne až vám nohy v topánkach na pochode drevenejú? Batérie sa to netýka, pretože ju zohrieva duralové puzdro, ktoré slúži ako chladič LEDky.

Je iba malá šanca, že by sa vám pri tomto modeli po čomsi zacnelo. Je vyladený naozaj do detailu a ak by ste svietidlo podobných parametrov hľadali v ponuke pred rokom či dvomi, určite by ste neuspeli. Ten pokrok tam cítiť.

Čelovka Fenix HM61R Amber (89,90€) je v tejto chvíli jedným z najlepších modelov na trhu, ktorý sa pýši nielen vysokým výkonom a výdržou, ale aj všestrannosťou používania a nabíjania. Pevná a odolná konštrukcia vychádza z fajkového formátu vojenských lampičiek, vďaka čomu nie je odsúdená len pre nosenie na hlave či prilbe. Vytiahnete ju z držiaka, a sponou upevníte o oblečenie, popruh či molle väzbu. Má magnetickú pätku, červený prísvit a konštrukciu, vďaka ktorej je takmer nezničiteľná. A ak by sa predsa len čosi stalo, 5-ročná záruka je priaznivou náplasťou.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár