Je to pôžitok, ktorý chcete zažívať znova a znova. Zozbierate zo zeme suché konáre, nalámete z nich malú hromádku a keď pod plameňom zápalky ožije nové ohnisko, lovíte z batoha výbavu, aby ste sa občerstvili šálkou horúcej kávy, čaju alebo sa posilnili výdatnou, zálesáckou kuchyňou.

Nie je tomu dávno, čo sa každé takéto posedenie točilo okolo hliníkových kotlíkov a ČSLA ešusov. Dnes však mnohí siahajú po modernejšom riade. Aké to je, ak sa rozhodnete pre zálesácke varenie na fínsky spôsob? Zoznamujeme sa na potulkách krajom so súpravou riadu Muurikka Retkisetti.

Čajník v kotlíku, kotlík vo vrecúšku

Zabudnite na turistický minimalizmus ale aj na váženie gramov pre vytrvalostné pochody. Muurikka je firma, ktorá vidí v každom varení kus pôžitkárstva, ktoré vychádza z tradícií a darov prírody. Kde sa mihne ich panvička, kanvica alebo kotlík, tam všade je kus dobrodružstva, zabehnuté ohnisko alebo prístrešok, ktorá je raz zázemím pre jedného, inokedy pre ďalšiu skupinu.

Z ich produktov možno čítať odkaz starého zálesáctva a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Nerezová súprava na varenie váži 708 gramov a pozostáva z kanvičky na varenie vody a kotlíka pre prípravu jedál. Vložíte ich do seba oddelené novinami, zabalíte ich do prepraveného vrecka a ste pripravení na predĺžený víkend v prírode.

Či súprava vo veľkosti volejbalovej lopty poputuje do batoha pod vrchlík, alebo ju len upnete z jeho vonkajšej strany je iba na vás. Prepravné vrecko má uzatváraciu šnúru s olivkou a pútko s karabínou, aby sa vždy našlo miesto na jeho upevnenie.

Káva, čaj alebo len odvar z lišajníka?

Kanvička je mimoriadne húževnatá, s prelisom na dne, akoby sa počítalo s tým, že bude sedieť na horúcej pahrebe dlhé a dlhé hodiny. Je vyrobená z plechu hrúbky jedného milimetra a má tvar, ktorý sa len tak ľahko nepoddá žiadnemu poškodeniu ani skaze.

Načriete ňou do horskej bystriny, zakryjete ju dobre sediacim vrchnákom a uložíte na pahrebu pre priamy kontakt s uhlíkmi, alebo ju zavesíte pomocou výklopného uška nad plameň. Nemusíte riešiť dechtujúce sadze, bublajúcu živicu, ba ani popol ktorý vetrík z ohniska rozfukuje do všetkých strán. Do uzavretého čajníka sa k zohrievanej vode nič nedostane.

Je v tom kus hygieny, ale aj komfortu. Nasypete dnu za hrsť šípok, doplníte ich trnkami a ovocný čaj je na svete. Inokedy pre zmenu nazbierate bylinky. A ak príroda spod snehu nemá čo ponúknuť, vhod padne aj káva či čaj z batoha.

Páči sa nám stabilita čajníka, ktorý sa nepreklopí ani na nerovných skalách a hrboľatom povrchu. Ak počas varenia ponecháte uško vo vztýčenej polohe, zvyčajne sa pri nalievaní zaobídete bez rukavíc. Kanvička má objem 800 mililitrov, čo je dostatok vody pre dve či tri porcie horúceho osvieženia.

Zohrejete v nej vodu na očistenie rany, umytie rúk či osobnú hygienu. Keďže pochádza z tandemu, vždy to bude tá najčistejšia nádoba na varenie vody, akú máte so sebou.

Ukáž čo dokážeš

Podobné črty má aj kotlík s objemom 1,9 litra. Má skvele zapadajúcu pokrievku, výklopné ucho pre zavesenie a jednoduché dno bez akéhokoľvek prelisu. Akoby sa počítalo s tým, že vezmete nôž, vystrúhate varešku a pustíte sa do varenia.

Ak vravíme o varení, nemáme na mysli praženicu s cibuľou, slaninkou a klobásou – to je výzva pre panvičky. V hre je všetko, čo sa točí okolo polievok, kaší, gulášov, omáčok a všetkého čo prechádza varením a dusením na vode. Hrniec dostal svoju podobu z odľahčeného, 0.5-milimetrového plechu, takže nie je expertom pre rozvádzanie tepla do plochy pre praženie a restovanie.

O to lepšie však prijíma horúčosť plameňa a uhlíkov, aby ich odovzdal svojmu obsahu. Navarte zemiaky, ovsenú kašu, guláš, fazuľovú polievku alebo zálesácky brmboľ a ste v hre. Čím hustejšie sústo pripravíte, tým viac ľudí nasýtite.

Objem postačí pre 3-4 výdatné porcie jedla, pri ktorých sa nemusíte báť toho, že sa o chvíľu ktosi bude sťažovať na hlad. Tak ako pri čajníku i tu hrá pokrievka dôležitú úlohu. V chladnom a veternom počasí výrazne urýchľuje varenie. Nestane sa vám, že vietor zoberie s parou aj všetku horúčosť potrebnú pre varenie.

Na varič aj na piecku

Tvar varných nádob, ako aj ich materiál nekladú obmedzenia pri používaní. Ak odbehnete od ohniska ku komfortu liatinovej piecky na horskej chate, alebo v čase sucha a nebezpečenstva požiaru k drievkaču či plynovému variču, kanvička i kotlík budú sedieť pevne na svojom mieste.

Ako obstoja na tenučkých, úzkych roštoch závisí iba na tom, do akej miery budú naplnené. Hladký plech bez vrúbkovania sa na malom variči môže pokĺznuť, zo skúsenosti však vieme povedať, že sa to nestáva často. Na lesklom, hladkom povrchu sa postupným používaním vytvorí vrstvička karbónu, ktorá je akousi protisklzovou brzdou.

Neznamená to, že zálesácky riad musí byť čierny. Sami uvidíte, že patina sa bude formovať do takej miery, aby ste ju mali pod kontrolou.

Do potoka i umývačky riadu

Na rozdiel od eloxovaného hliníka či nelepivých teflónových povrchov, nerez nie je náročný na údržbu. Vezmete riad do potoka, poriadne ho vydrhnete pieskom, opláchnete a opäť je vo forme. Inokedy si zasa pomôžete šiškou alebo listami paprade, ktoré s vodou poslúžia ako drôtenka pre drhnutie.

Najlepšie to však je, ak sa z výletu vrátite domov a celú súpravu šupnete do umývačky riadu. Agresívny čistiaci prášok prinavráti plechom ich lesk, len karbón a patina z ohniska zostanú v suchej, trvácnej vrstvičke.

Páči sa nám ako sa všetko vzájomne dopĺňa a kráča s dobou. A ak by predsa len po čase bola hrúbka karbónu vyzývavá, stačí vziať oceľovú vlnu alebo pemzu a všetko môžete zodrať až na samý kov. Bez obáv z jeho poškodenia – ani so škrabancami nebude hrdzavieť.

Pod stan i na potulky

Z doterajších skúseností môžeme povedať, že výrobcovi sa podarilo nájsť rozumnú rovnováhu objemu a hmotnosti, aby ste do rúk dostali riad, ktorý nie je iba výbavou pre kempovanie, pod stan a na chatu. Nie je súčasťou veľkej logistiky, kde sa balíte takpovediac do bední.

Má formát určený pre nosenie v batohu tak, aby nebol príťažou ani pri víkendovom prespaní v horách, alebo jednodňovom pikniku, pri ktorom si chcete vyvetrať hlavu s rodinou alebo priateľmi. Pobalíte sa a bez zmeny návykov robíte na každom mieste svoje naučené úkony.

Či sa pustíte do obvárania bryndzových pirohov alebo si vyskúšate z múky, tuku, sušeného mäsa a drobných lesných plodov uvariť kašu na fínsky spôsob je iba na vás. Isté však je, že vás pri používaní tohto riadu nič nezaskočí.

Muurikka Retkisetti (66,78€) je šikovne spracovaná varná súprava do terénu, ktorou sa s dobrým pocitom pretlčiete našim krajom od včasnej jari až do mrazivej zimy. Pribaľte si do vrecka medzi hrnce noviny aby nehrkali a nešpinili sa jeden od druhého, pre úsporu času na kempe nezabudnite na drevenú varešku a zvyšok je už iba na vašich zásobách a zručnosti. A ak predsa len budete mať pocit, že to chce čosi naviac, nezabudnite na panvičky od rovnakého výrobcu.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár