Čím vzdialenejšie sú spomienky na horúce, letné dni, tým slabší sa zdá byť výkon solárnych panelov v teréne. Bez ohľadu na to, kde si rozbalíte svoju kanceláriu Les, mali by ste byť šikovnejší a obozretnejší aby ste získali maximum dostupnej energie.

Kým sa rozhodnete vymeniť solárnu nabíjačku za výkonnejšiu a techniku za úspornejšiu, naučte sa dostať maximum z terajšej výbavy. Máme pre vás zopár šikovných tipov, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Utrite špinu pred každým nabíjaním

Vytiahnite pred každým nabíjaním z vrecúška vlhčenú vreckovku a dôkladne ňou vyčistite celú plochu solárnych článkov.

Budete prekvapení, koľko nečistôt sa vám pri každej príprave podarí umyť. Obzvlášť v prípade, ak výrobca panely prekryl štruktúrovaným filmom s jemným reliéfom.

Goal Zero Nomad 7 PLUS

Keďže Slnko je v chladnej časti roka ďalej od Zeme, i jeho výkon slabne. Rozdiel vo výkone medzi čistým a zaprášeným panelom dosahuje v tomto období viac ako 15 percent, takže každé čistenie stojí skutočne za to. Všimnete si to nielen na wattoch na priame poludnie, ale aj na voltoch na  začiatku a konci dňa.

Dozerajte na výkon testerom

I ten najjednoduchší USB tester vám na displeji do detailu prezradí ako prebieha nabíjanie pripojených zariadení. Stačí malá zmena sklonu alebo natočenia solárnej nabíjačky za slnkom a okamžite vidíte rozdiel v odovzdávanom množstve energie. Všetko je vyjadrené v číslach, okamžite odhalíte každý problém.

Keďže dni sú krátke a množstvo energie je výrazne obmedzené, nastavte si na hodinkách opakované odpočítavanie a pootočte solárne články každých 45 minút. Pri pohľade na displej majte na pamäti, že tester nemeria množstvo dostupnej, ale skutočne odoberanej energie. Odhalí aj ďalšie problémy.

Nedovoľte batériám vychladnúť

Múdre expedičné powerbanky nesledujú iba prehriatie, ale aj podchladenie akumulátorov. Ak klesne ich teplota k nule, odmietnu nabíjanie pretože by nedávalo zmysel. Nie preto, že by sa rýchlejšie unavili alebo poškodili. Nabíjanie by bolo neekonomické – s dvoj- či dokonca troj-násobnou spotrebou energie.

Myslite na to pri tablete, hotspote, notebooku, mobile a ďalších zariadeniach mobilnej kancelárie. Zakrúťte ich pri nabíjaní do spacáku, pridajte k nim fľašu s horúcou vodou a všetko pôjde ako v špičke letnej sezóny. Nenechajte sa dobehnúť tým, že slnečnej energie nie je dosť.

Vymeňte unavené čínske káble za nové

Tí, čo počítajú každý gram výbavy už na to možno prišli i sami. Superľahké kábliky z Číny so všestranným množstvom koncoviek šetria váhu a objem mobilnej kancelárie. Súčasne však príliš malým prierezom vodičov spomaľujú nabíjanie zariadení.

Odložte ich bokom pre letnú sezónu a vyzbrojte sa plnohodnotnou zimnou kabelážou, ktorá funguje bez obmedzení a strát. Ešte doma pred odchodom do terénu sa presvedčte o tom, či podporuje rýchlonabíjacie štandardy. Niet väčšej škody ako mrhať energiou, ktorú panel vyrobí, avšak kancelária nepoberie.

Využite maximum času

O tom, či budete mať v zimnom dni k dispozícii päť alebo sedem hodín slnečného svitu nerozhodujú iba oblaky na oblohe, ale aj miesto na ktorom ste. Držte sa na hrebeňoch a svahoch ktoré sú natočené k putovaniu slnka po oblohe.

I malý vŕšok nad chalupou bez elektriny stačí na to, aby sa k vám prvý ranný lúč dostal o hodinu neskôr ako na mieste, ktoré je tristo metrov nad vami. Spoznajte terén, sledujte pohyb slnka na oblohe. A ako je to s tým slnkom a kanceláriou les? Kým ihličnaté lesy sú slnka pusté i v zime, v tých listnatých sa musíte vyhnúť difúzii svetla cez holé koruny stromov. Hľadajte čistinku či okraj lesa.

Projekt Kancelária Les vzniká vďaka podpore firmy Slovak Telekom, ktorá poskytla rýchlu, dátovú konektivitu v 4G LTE sieti s pokrytím 93 percent obývaného územia Slovenska.
Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár